ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » New York City, New York » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 03.11.2012, 17:48
redovnica redovnica je offline
Drug član

Datum prijave: 16.10.2012
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wladinho Prikaz poruke
Bez neke namere da protivrecim onima koji su tamo i koji bolje znaju situaciju nego mi odavde, ali mislim da se malo preteruje sa dovoljnom kolicinom para za zivot. A to kazem zato sto je moj prijatelj dugogodisnji, ziveo i radio u New Yorku od 2004-2009 godine, pa su za njega i zenu troskovi mesecnog normalnog zivota (stan u New Jersey-u, gorivo, komunalije, hrana) iznosili oko 1500 dolara a on je zaradjivao oko 2500 dolara, a zena oko 1500. Pored svih tih troskova i izlazaka, putovanja i slicno uspeli da kupe stan od 38000 eura ovde kada su se vratili.
Zasto se vratio? ...............................................
Reply With Quote
Staro 03.11.2012, 18:30
wladinho's Avatar
wladinho wladinho je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2012
US lokacija: Anywhere in USA . . .
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Pisao sam mislim negde. Covek je stariji (58 god ima sada), inace je profi muzicar koji nije uspeo tamo da se snadje u muzici skroz (iako je ovde vazio za jako dobrog i cenjenog), pa je radio kao nosac namestaja. U medjuvremenu je ovde dobio unucice pa se vratio da sinu i snaji pomogne koliko moze, a sada mu se ne vraca jer bi morao da ponovo nosi namestaj (a vise nije mlad), a ovde se ponovo vratio muzici totalno sto je mnogo lakse.
Inace uvek kad pricamo o tome, posto volim da slusam te price, on se rado seca tog perioda.
01.05.2014 - HAS NOT BEEN SELECTED
21.10.2014 - Applied for DV-2016
Reply With Quote
Staro 03.11.2012, 20:04
Hertzog's Avatar
Hertzog Hertzog je offline
Drug član

Datum prijave: 21.10.2012
YU lokacija: Banja Luka
Nepromenjeno

Zavisi gde zivis, sta kupujes i gde... Uz to 2009 i sada ni blizu po pitanju cena... A sa tim parama koliko su oni zaradjivali je sigurno minimalac za zivot, ali zavisno kako trosis mozes nesto i sacuvati

Uz to, covek se jos prilagodjava, nema pojma gde je povoljnije za kupovanje, logicno da mu sada treba npr 50$ dnevno za hranu, a da ce mu za godinu dve trebati 20$ kada se uhoda
Reply With Quote
Staro 04.11.2012, 05:07
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik Prikaz poruke
Nema na čemu
Evo ti još jedne: sa 4000 može da se živi vrlo skromno, ali samo bez dece...just in case.
Čuvanje dece je jako skup sport ovde.
...ili da imaš nekog (babe, tetke, strine...) ko bi ih čuvao za dž.
Mislim da malo preterujes. Mi smo isto u NY (Woodside, komsije ) i do sad nam je samo ovaj mesec presao $2500 troskova jer smo kupovali namestaj i razne sitnice i gluposti. Skromno je relativan pojam, imamo za sve, ne gledamo svaku paru, kupujemo sto bi smo kupovali i da imam 3 puta vecu platu, jedemo cesto napolju, a namirujemo i hirove.

Svako ima drugaciju pricu... kad smo dolazili culi smo od ljudi ovde da nam treba 50K za normalan zivot, neki su isli i do 80K, ali po mojoj nedavnoj racunici, ovde je dovoljna bruto plata od 38000 (ukupno) za dvoje da zive sasvim normalno.

1200 stan
100 net, struja, kablovska
1000+ hrana, odeca, prevoz, telefon, tehnika
Zdravstveno i zubno osiguranje
x12 + 25% porez
Staro 04.11.2012, 06:37
Mr.Marzik's Avatar
Mr.Marzik Mr.Marzik je offline
Drug član

Datum prijave: 19.07.2011
US lokacija: New York
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx Prikaz poruke
Mislim da malo preterujes. Mi smo isto u NY (Woodside, komsije ) i do sad nam je samo ovaj mesec presao $2500 troskova jer smo kupovali namestaj i razne sitnice i gluposti. Skromno je relativan pojam, imamo za sve, ne gledamo svaku paru, kupujemo sto bi smo kupovali i da imam 3 puta vecu platu, jedemo cesto napolju, a namirujemo i hirove.

Svako ima drugaciju pricu... kad smo dolazili culi smo od ljudi ovde da nam treba 50K za normalan zivot, neki su isli i do 80K, ali po mojoj nedavnoj racunici, ovde je dovoljna bruto plata od 38000 (ukupno) za dvoje da zive sasvim normalno.

1200 stan
100 net, struja, kablovska
1000+ hrana, odeca, prevoz, telefon, tehnika
Zdravstveno i zubno osiguranje
x12 + 25% porez
Ne...u pravu ste. Ima ljudi koji žive i sa manje novca. Moguće je. Samo je pitanje kako želiš da živiš.
Život u NJ nije život u NY. U bližim delovima NJ su cene rentiranja malo niže nego na Manhattan-u. Wladinho, živo me interesuje gde je to i u kakvom smeštaju živeo tvoj prijatelj i šta je jeo kada su njih dvoje mesečno imali ukupne troškove 1500$. Malo mi je teško da u to poverujem.
Ja sam dao komentar za našu situaciju, a i obrazložiću:
Mi smo par sa malim detetom. Nama je potreban bar jednosoban stan.
1625$ nam je mesečna renta
210$ metro karte
120$ prepaid telefoni
40$ struja
15$ gas
35$ internet
40$ pranje i sušenje veša
Ovo su samo standardni mesečni izdaci (nemamo kablovsku i ne uplaćujemo zdravstveno ili zubno za sada, a to je svakako neophodno) koji dođu blizu 2100$.
Hranu, standardne potrepštine za dete (pelene, maramice, papice...), kozmetiku, hemiju i sl. plaćamo 1000+$ mesečno, pri čemu se trudimo da kupujemo robu koja je na akciji, gde god ima jeftinije i sl (Trade Fair, Target, Trader Joe's...). Ne jedemo često napolju (jednom nedeljno odemo u Chipotle i potrošimo oko 20$, pojedemo ponekad parče pizze za 1$ kod Bryant parka, ne naručujemo klopu...) i ne ispunjavamo sebi hirove.
Dakle ovo je 3100-3200$ mesečno.
Nepredviđeni troškovi se događaju s vremena na vreme (pre dva dana su nam recimo ugradili detektor za ugljen monoksid kod spavaće sobe - čini mi se da će nam naplatiti 25$).
Dodaj sada na to da imamo malo dete kojem je svako malo potrebno kupiti komade garderobe, igračku, ili neku drugu nestandardnu potrepštinu.
Ako misliš sebi kupiti neku neophodnu stvar - komad garderobe, obuće, knjigu ili bilo šta slično (a svaki mesec ti treba bar dva-tri takva komada), platiti šišanje, lek, komad za kuću... onda ćeš uvideti da ni ovaj ostatak do 4000$ "nije teško potrošiti".
I to je sve bez zdravstvenog i zubnog osiguranja, kablovske televizije, kafića, restorana... O putovanjima ili štednji para u okviru tih 4000$ ni ne pomišljamo. Tehniku (TV recimo još uvek nemamo. Računare, kameru i foto aparat, Ipod-ove, telefone smo doneli sa sobom i to nam nije predstavljalo trošak) nisam računao u troškove, kao ni nameštaj, pokućstvo i slično.
Ovo kako mi trenutno živimo je za mene skroman život.
Ja mislim da nisam preterao - samo je pitanje perspektive.
Reply With Quote
Staro 05.11.2012, 12:36
ancicailic80@yahoo.com ancicailic80@yahoo.com je offline
Član

Datum prijave: 02.11.2012
Nepromenjeno sta sa deckom

Ja prijavila sebe za green card a decka nisam a sta ako ja dobijem kako da podje i on sa mnom?Sta uradeti necu da ga ostavim
Reply With Quote
Staro 05.11.2012, 12:44
strale016 strale016 je offline
Član

Datum prijave: 13.10.2012
YU lokacija: Leskovac
Pošalji Skype™ poruku korisniku strale016
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ancicailic80@yahoo.com Prikaz poruke
Ja prijavila sebe za green card a decka nisam a sta ako ja dobijem kako da podje i on sa mnom?Sta uradeti necu da ga ostavim
Ima na forumu vec pisano o tome. Pa ako ga toliko volis onda se vencate pre odlaska na interviju ponesete dokaz (izvod,zajednicke slike..itd) i on dobija automatski.
Reply With Quote
Staro 05.11.2012, 14:37
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ma to ne mozes generalizovati, koliko kome treba. Neko voli da izlazi i da potrosi malo novca na to, neko voli skupe krpice, neko voli sta vec... Neko zna da se stisce, da kuva i da jede kuci, da se oblaci skromnije. Koliko ljudi, toliko i razlicitih finansijskih prica. To nema sanse da se moze da se utvrdi.

Elem, gledam juce sta je ovaj uragan Sendi napravio u Njujorku, majko moja mila. Potop. Pogotovu elektricnih instalacija. Masa ljudi je i dalje bez struje a nije bas toplo vreme. Nadam se da ce im se to regulisati sto pre. Ja sam nesto juznije, nisam imala struju 8 h a kontam bas kako bi da je to vise dana, nemam pojma. Stvarno uzas.
Reply With Quote
Staro 05.11.2012, 14:39
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mr.Marzik Prikaz poruke
Ne...u pravu ste. Ima ljudi koji žive i sa manje novca. Moguće je. Samo je pitanje kako želiš da živiš.
Život u NJ nije život u NY. U bližim delovima NJ su cene rentiranja malo niže nego na Manhattan-u. Wladinho, živo me interesuje gde je to i u kakvom smeštaju živeo tvoj prijatelj i šta je jeo kada su njih dvoje mesečno imali ukupne troškove 1500$. Malo mi je teško da u to poverujem.
Ja sam dao komentar za našu situaciju, a i obrazložiću:
Mi smo par sa malim detetom. Nama je potreban bar jednosoban stan.
1625$ nam je mesečna renta
210$ metro karte
120$ prepaid telefoni
40$ struja
15$ gas
35$ internet
40$ pranje i sušenje veša
Ovo su samo standardni mesečni izdaci (nemamo kablovsku i ne uplaćujemo zdravstveno ili zubno za sada, a to je svakako neophodno) koji dođu blizu 2100$.
Hranu, standardne potrepštine za dete (pelene, maramice, papice...), kozmetiku, hemiju i sl. plaćamo 1000+$ mesečno, pri čemu se trudimo da kupujemo robu koja je na akciji, gde god ima jeftinije i sl (Trade Fair, Target, Trader Joe's...). Ne jedemo često napolju (jednom nedeljno odemo u Chipotle i potrošimo oko 20$, pojedemo ponekad parče pizze za 1$ kod Bryant parka, ne naručujemo klopu...) i ne ispunjavamo sebi hirove.
Dakle ovo je 3100-3200$ mesečno.
Nepredviđeni troškovi se događaju s vremena na vreme (pre dva dana su nam recimo ugradili detektor za ugljen monoksid kod spavaće sobe - čini mi se da će nam naplatiti 25$).
Dodaj sada na to da imamo malo dete kojem je svako malo potrebno kupiti komade garderobe, igračku, ili neku drugu nestandardnu potrepštinu.
Ako misliš sebi kupiti neku neophodnu stvar - komad garderobe, obuće, knjigu ili bilo šta slično (a svaki mesec ti treba bar dva-tri takva komada), platiti šišanje, lek, komad za kuću... onda ćeš uvideti da ni ovaj ostatak do 4000$ "nije teško potrošiti".
I to je sve bez zdravstvenog i zubnog osiguranja, kablovske televizije, kafića, restorana... O putovanjima ili štednji para u okviru tih 4000$ ni ne pomišljamo. Tehniku (TV recimo još uvek nemamo. Računare, kameru i foto aparat, Ipod-ove, telefone smo doneli sa sobom i to nam nije predstavljalo trošak) nisam računao u troškove, kao ni nameštaj, pokućstvo i slično.
Ovo kako mi trenutno živimo je za mene skroman život.
Ja mislim da nisam preterao - samo je pitanje perspektive.
Meni su slicni troskovi. Nisam u Njujorku. Imam kablovsku, netflix. Otplacujem nova kola pa imam to umesto metroa kod vas. Ali isto nas je troje i to je otprilike to. A nekad odes kod lekara pa upadne trosak od 200 do 500 dolara ili te neko udari na parkingu pa 200, uvek ima neka nepredvidjena situacija.
Reply With Quote
Staro 05.11.2012, 16:38
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Mr. Marzik - preselite u Chicago. Za te pare ima da zivis u svojoj kuci.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja