![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Tako, ja spadoh na 55% da mi ostane nacisto za zivot. Puno brate, sto jest', jest'. Sta reci....valja mi se udavati ![]() ![]() Kako stvari stoje, aman cu prije da gledam da se selim.. ![]() NOTE za samce.........zenite se (udajite se) prije nego dodjete ovamo...lakse se zivi gdje dvoje radi..... |
|
||||
|
||||
![]()
Pokusala sam da ispravim neke greske u prethodnom tekstu I nisam mogla "jer nemam dozvolu"...I stalno me izbaciuje napolje da se ponovo ulogujem.
Sta se desava? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Proslo 20 min odkad si napisala pa ne mozes da editujes...
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
zdravstveno i 401k su pre-tax, znaci prvo se to odbije pa se onda obracunava porez. Na bonuse i prekovremeno se uzima 40% pa se (najverovatnije) kasnije vrati kad prijavis porez, jer ti se na regularnu platu pod normalno obracunava skidanje od paycheck. Sa bonusima i prekovremenim to moze da iskoci iz nivoa na koji te firma prijavila pa oni za svaki slucaj uzmu odmah 40%. Doduse, meni niti muzu nikad nije skidano za prekovremeno nego samo od bonusa, tako da ne znam zasto tvoja firma to radi. Ako placas 30% porez, onda ti sestro svaka cast, $200k+ nije plata za saljenje ![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
A da, ima razlike... Nisam head of the household, to mozes kad si razveden, odvojen. Jesam prijavljena konacno kao udata. Bila sam single za porez 5.5. godina jer ne mozes da kazes da imas zavisnike (dependente) sve dok nemas H1B vizu. Na F1 i OPT moras da si "single" za poreske svrhe, ali ti ne skidaju FICA i SSN dazbine. Ja doduse trenutno nemam prava da ih uzmem nazad, koliko sam skontala to mozes samo kao drzavljanin. A valjda cu do penzije nadam se to i postati...
Njega sam priajvila na ITIN broj, nema SSN. Jeste oboje smo non -resident vanzemaljci... |
|
||||
|
||||
![]()
[quote=Zana;42603]Taji,
zdravstveno i 401k su pre-tax, znaci prvo se to odbije pa se onda obracunava porez. Na bonuse i prekovremeno se uzima 40% pa se (najverovatnije) kasnije vrati kad prijavis porez, jer ti se na regularnu platu pod normalno obracunava skidanje od paycheck. Sa bonusima i prekovremenim to moze da iskoci iz nivoa na koji te firma prijavila pa oni za svaki slucaj uzmu odmah 40%. Doduse, meni niti muzu nikad nije skidano za prekovremeno nego samo od bonusa, tako da ne znam zasto tvoja firma to radi. Ako placas 30% porez, onda ti sestro svaka cast, $200k+ nije plata za saljenje ![]() Draga Zana, Rado bi ja da je tako kako ti kazes (+200K) ![]() Mislim da procenat poreza nema uopste veze sa visinom plate, barem u mom slucaju. Evo primjer iz Kolorada dok sam tamo radila temporary job u drzavnoj ustanovi: Plata mjesecna, $9 na sat, 40 sati sedmicno, nema beneficija, izlazila je recimo $1,584. Od toga sam dobijala na ruke oko $1, 100. Ono sto su mi odbijali na platnoj listi , mimo poreza, bilo je jedino penzijsko koje je iznosilo oko $72. Zdravstveno nisam tad imala. Znaci, sam porez je izlazio oko 27.5%. Na tako malu platu sam placala toliko dok moja kolegica, koja je radila zajedno samnom na istom poslu, kao udata zena koja je imala I dijete (ona plus dvoje) placala je samo 7% poreza. Nisu mi vjerovali dok im nisam pokazala odrezak od plate I onda su se samo zgledali u cudu. Tad su svi govorili: to je zato sto si single. Takva je situacija I ovdje kao single iako je druga drzava u pitanju, I ako kazes da se I zdravstveno odbija prije poreza, onda je moj porez jos veci I sad izadje 30.5%. Jedino ako ima neki razlog sto sam kontraktor, radim za svoju firmu preko njihovog Staffing OUR-a. Direct hire je tesko dobiti kao da apliciram za CEO a ne za isti posao koji radim, samo da mi je da dobijem beneficije kojih za sada uopste nemam. Ako imas kakav savjet gdje da gledam, kako da sve to provjerim da li je u redu ili nije bila bih ti veoma zahvalna. Ja do sada nista nisam mogla da izganjam u svoju korist. |
|
||||
|
||||
![]()
Juče smo zaokružili osmi mesec boravka u Americi. Ovu temu smo možda i najviše čitali pre nego što smo krenuli, ali posle dve trećine godine ovde, naš odgovor je jednoglasan:
Nijednog dana, nijednog momenta se nismo pokajali niti poželeli da se vratimo u Srbiju. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Nije nam malo vruće.
![]() Temperatura je, u avgustu, između 26 i 29 C, uvek je sunčano, bez vlage i vrućine, uz lagani ocean breeze sa Pacifika, što ovo podneblje čini jednom od 10 najboljih klima na svetu. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Diretkan let za Ameriku iz Srbije | Mitkoni | Vaša strana | 12 | 14.03.2016 11:13 |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Pronalazenje posla iz Srbije u USA | Aristotel | Vaša strana | 23 | 11.08.2013 22:09 |
Profesionalni vojnik Vojske Srbije | NinaLjuba | Stare teme | 17 | 21.09.2011 19:30 |
Prebacivanje novca iz Srbije za USA | dmi | Vaša strana | 2 | 17.11.2009 14:28 |
![]() |