ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Seattle, Washington - Moje iskustvo » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 21.04.2015, 05:40
SRBghost SRBghost je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 03.10.2013
US lokacija: NYC/NJ
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Hehehehehe.... Eto, ja imam 39, supruga 35, a klinja 5 godina. Krecemo u junu i niujednom momentu mi nije ni palo na pamet da odustanem Mesecno zaradjujemo oko 120K, stan uzet na kredit i na kraju meseca ti ostane - nistaaaaa. E, ja ne zelim tako da zivim, pa lepo idemo. Glavu gore!
24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing
26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama)
28.03.2015. - kupljene karte
24.06.2015. - NYC resident
01.04.2016. - Garden State
Staro 21.04.2015, 11:27
Isend's Avatar
Isend Isend je offline
Drug član

Datum prijave: 18.04.2015
US lokacija: zelja: SF Bay Area
YU lokacija: Nis
Nepromenjeno

Uu, pa imam ja onda vremena i da se ozenim :-)

Zelim vam puno uspeha u novom zivotu...
Staro 19.05.2015, 20:54
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Ok, sad je vec ocigledno da od bloga nema nista. Probala, nesto i napisala ali nikako da to slozim u celinu... ma nemam pojma... uvek mi fali vremena.

Vidim da ljude interesuje nastavak price, pa evo malog preseka poslo skoro dve godine.

Dakle, u sept ce biti tacno dve godine od kako smo dosli u Indiju, ovaj htedoh reci Ameriku. Za nas i nema neke prevelike razlike. Zivimo i dalje u istom apartmanu i jedni smo od nekoliko belih porodica medju skoro iskljucivo indijskim stanovnistvom. Preko puta je Sikh centar za Seattle a oko nas nekoliko indijskih restorana i prodavnica. Zene oblace tradicionalne haljine, muskarci nose turbane i ne interesuju ih jakne i topla obuca. Sareno na sve strane. Zivot medju indijskim imigrantima je miran, posto su oni uglavnom okrenuti svojim porodicama, svojoj kulturi i drustvu. Ne prave probleme, ne divljaju, nema alkohola ni droge. Deca su obavezno odlicni ucenici, idu na sport i sviraju po instrument. Imaju nekoliko praznika kada se obuku sareno, nose i prosipaju cvece i neku crvenu boju. Preko puta naseg stana ima jedna starija zena koja obucena u tradicionalni sari svako jutro na travnjaku izmedju nasih zgrada dize nekakvu posudu visoko iznad glave i lagano prosipa vodu. Ritua verovatno.

Uglavnom svi rade u Microsoft-u i Amazonu, i ove dve kompanije su najveci uvoznici programera iz Indije. Ono sto je zanimljivo je da dolaze iskljucivo preko radne dozvole. Takodje upoznala sam nekoliko porodica gde brat, sestra, ujak, teca, kum... - svi rade u Microsoft. To znaci da su dovlacili jedni druge i da je Microsoft kao i druge kompanije - ne zaposljava najbolje, vec preko preporuke. O ovome cu malo vise na drugoj temi - kako pomoci novom imigrantu.

I dalje sam odusevljena gradom, okolinom, klimom, ljudima... Mi tu silnu kisu jos nismo videli. Vise je padalo u Beogradu. Dosta smo obilazili i jos uvek se odusevljavamo skoro svaki dan. Pre mesec dana smo napravili izlet do obale Pacifika, bili smo u Vankuveru, isli na hiking, obilazili okolne farme...

Deca su naucila engleski, starija je skoro na nivou svojih vrsnjaka a mladja prica neki izmesani srpsko-engleski. Sistem skolovanja je potpuno drugaciji nego kod nas. Ovde decu niko ne tera da uce. Oni nikada nece dobiti losu ocenu. Znanje je tu i ko hoce moze da ga uzme ili ne. Ovom drustvu trebaju visoko i nisko obrazovni kadrovi, a vi izvol'te se smestiti u kategoriju koju zelite. Ima jako puno razlicitih aktivnosti i svako dete treba da nauci da prema svojih zeljama, ambicijama ume da izabere cemu ce da se posveti.

I dalje smo u istom stanu. Polako se spremamo da kupimo kucu. Sada smo trenutno na samom pocetku, jos uvek ispitujemo koje su nam sve opcije, koje programe imamo na raspolaganju...

Sve u svemu, dobro smo. Napredujemo ali polako. Jos uvek nam dosta stvari nedostaje. Svakog meseca se malo stisnemo da poplacamo sve racune ali idemo napred, imamo svako svoj cilj i znamo sta treba da uradimo da bismo dosli do tog cilja. Nije Amerika zemlja snova, ali nam dozvoljava da sanjamo i da se nadamo.

Nedostaje ponekad moj divni Beograd. Desava se nekad da zatvorim oci i odjednom vidim Slaviju ili ugao Takovske i Cara Dusana a onda otvorim Blic ili Kurir i slike mog divnog grada se odmah rasplinu.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Staro 19.05.2015, 21:16
Emiiuki Emiiuki je offline
Drug član

Datum prijave: 25.10.2012
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
Ok, sad je vec ocigledno da od bloga nema nista. Probala, nesto i napisala ali nikako da to slozim u celinu... ma nemam pojma... uvek mi fali vremena.

Vidim da ljude interesuje nastavak price, pa evo malog preseka poslo skoro dve godine.

Dakle, u sept ce biti tacno dve godine od kako smo dosli u Indiju, ovaj htedoh reci Ameriku. Za nas i nema neke prevelike razlike. Zivimo i dalje u istom apartmanu i jedni smo od nekoliko belih porodica medju skoro iskljucivo indijskim stanovnistvom. Preko puta je Sikh centar za Seattle a oko nas nekoliko indijskih restorana i prodavnica. Zene oblace tradicionalne haljine, muskarci nose turbane i ne interesuju ih jakne i topla obuca. Sareno na sve strane. Zivot medju indijskim imigrantima je miran, posto su oni uglavnom okrenuti svojim porodicama, svojoj kulturi i drustvu. Ne prave probleme, ne divljaju, nema alkohola ni droge. Deca su obavezno odlicni ucenici, idu na sport i sviraju po instrument. Imaju nekoliko praznika kada se obuku sareno, nose i prosipaju cvece i neku crvenu boju. Preko puta naseg stana ima jedna starija zena koja obucena u tradicionalni sari svako jutro na travnjaku izmedju nasih zgrada dize nekakvu posudu visoko iznad glave i lagano prosipa vodu. Ritua verovatno.

Uglavnom svi rade u Microsoft-u i Amazonu, i ove dve kompanije su najveci uvoznici programera iz Indije. Ono sto je zanimljivo je da dolaze iskljucivo preko radne dozvole. Takodje upoznala sam nekoliko porodica gde brat, sestra, ujak, teca, kum... - svi rade u Microsoft. To znaci da su dovlacili jedni druge i da je Microsoft kao i druge kompanije - ne zaposljava najbolje, vec preko preporuke. O ovome cu malo vise na drugoj temi - kako pomoci novom imigrantu.

I dalje sam odusevljena gradom, okolinom, klimom, ljudima... Mi tu silnu kisu jos nismo videli. Vise je padalo u Beogradu. Dosta smo obilazili i jos uvek se odusevljavamo skoro svaki dan. Pre mesec dana smo napravili izlet do obale Pacifika, bili smo u Vankuveru, isli na hiking, obilazili okolne farme...

Deca su naucila engleski, starija je skoro na nivou svojih vrsnjaka a mladja prica neki izmesani srpsko-engleski. Sistem skolovanja je potpuno drugaciji nego kod nas. Ovde decu niko ne tera da uce. Oni nikada nece dobiti losu ocenu. Znanje je tu i ko hoce moze da ga uzme ili ne. Ovom drustvu trebaju visoko i nisko obrazovni kadrovi, a vi izvol'te se smestiti u kategoriju koju zelite. Ima jako puno razlicitih aktivnosti i svako dete treba da nauci da prema svojih zeljama, ambicijama ume da izabere cemu ce da se posveti.

I dalje smo u istom stanu. Polako se spremamo da kupimo kucu. Sada smo trenutno na samom pocetku, jos uvek ispitujemo koje su nam sve opcije, koje programe imamo na raspolaganju...

Sve u svemu, dobro smo. Napredujemo ali polako. Jos uvek nam dosta stvari nedostaje. Svakog meseca se malo stisnemo da poplacamo sve racune ali idemo napred, imamo svako svoj cilj i znamo sta treba da uradimo da bismo dosli do tog cilja. Nije Amerika zemlja snova, ali nam dozvoljava da sanjamo i da se nadamo.

Nedostaje ponekad moj divni Beograd. Desava se nekad da zatvorim oci i odjednom vidim Slaviju ili ugao Takovske i Cara Dusana a onda otvorim Blic ili Kurir i slike mog divnog grada se odmah rasplinu.
Konačno neki epilog!
Nisi pisala o onome što većinu nas najviše interesuje - o poslu. Sećam se da si pisala kako si imala dosta ponuda u početku ali si nas uskratila za informaciju šta si izabrala. A, najviše me zanima kako se tvoj muž snašao pošto je električar kao i moj. Doduše, mi ćemo u Kanadu ali pretpostavljam da je to sve slično.
Staro 22.05.2015, 10:13
teki teki je offline
Drug član

Datum prijave: 16.12.2014
Nepromenjeno

zvercica jedno pitanje,
i mi bi trebali na jesen u seattle pa sam skontala da kod tebe mladja cerka ide u vrtic pa me interesuje koji vrtic je u pitanju kako si to rjesila jer vidim da su im cjene vrtica bas visoke, a koja je skola starija cerka i jesu li joj vise paznje posvetili u skoli zbog jezika kako se uklopila? u mene stariji treba u skolu tj kindergarden onaj njihov ko predskolsko pa istrazujem skole.oblast oko green laka nam se jako svidja pa tuda ko gledamo samo sve kosta dobro..
Staro 23.05.2015, 21:33
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik teki Prikaz poruke
zvercica jedno pitanje,
i mi bi trebali na jesen u seattle pa sam skontala da kod tebe mladja cerka ide u vrtic pa me interesuje koji vrtic je u pitanju kako si to rjesila jer vidim da su im cjene vrtica bas visoke, a koja je skola starija cerka i jesu li joj vise paznje posvetili u skoli zbog jezika kako se uklopila? u mene stariji treba u skolu tj kindergarden onaj njihov ko predskolsko pa istrazujem skole.oblast oko green laka nam se jako svidja pa tuda ko gledamo samo sve kosta dobro..
Zena koja cuva nasu devojcicu ima svoj privatni biznis, day care u svojoj kuci. Mislim da moze da cuva do 10-toro dece. Kosta $45 na dan, i nama njene usluge trebaju dva ili tri dana nedeljno. Organizovali smo se tako da slobodne dane uzimam tokom nedelje ili trazim smene koje pocinju kasno popodne. Starija cerka je prve godine imala jako losu uciteljicu, koja ju je u stvari ignorisala sve dok nije pocela malo da prica engleski. Sada ima daleko bolju uciteljicu, ali i dalje nema poseban tretman vec potpuno isti kao i sva ostala deca.

Da li imate nekog ovde i zasto ste se bas odlucili za Seattle? Green lake je veoma lepo naselje, medjutim kuce su jako stare i sve je jako skupo.

Pitaj sta te interesuje, bice mi zadovoljstvo da odgovorim.
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Staro 24.05.2015, 14:00
teki teki je offline
Drug član

Nepromenjeno

Bas ti hvala, mi idemo na radnu vizu, a ja sam gore zavrsila srednju kao exchange student a imam i ujaka gore. Vidim po cjena stanova da je skup green lake, kako se zove tvoj dio gdje si ti si sjevernije cini mi se kad sam citala tvoj blog. Je li i ta zena sto ti cuva curicu isto tu u tvom neighborhood-u. Ja ko gledam po skolama oblasti za zivjet gdje su bolje skole ocjenjnene, stresno pravo
Staro 25.05.2015, 06:41
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Treba da ukljucis vise faktora prilikom trazenja stana:
School district - mozes pronaci ocene online za svaki school district ili skole posebno. Mi smo u NortShore School District i odlican je. Skola u koju ide moja cerka je ocenjena sa 8 sto je takodje dobro.
Commute - putovanje do posla. Saobracaj u Seattle je jeziv tako da je to velika stavka. Ja trenutno ne mogu da prihvatim posao u Seattle zato sto bi mi u rush hour trebalo oko sat i po, plus parking da-ako-ga-nadjem. Inace mi treba oko 20min do.
Cena - kolko para tolko muzike, bilo i bice. Ja sam sve informacije o naseljima nasla na city-data jos pre nego smo stigli, tako da i tebi to preporucujem
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Staro 25.05.2015, 09:18
teki teki je offline
Drug član

Nepromenjeno

da saobracaj je gore grozan to znam pa treba ukombinovati dobru skolu, ne skup toliko stan i da nije predaleko od posla muzu bar za pocetak jer ce on radit prvo u gradu mu je office. bas cu da procim ovaj city-date nisam prije isla na tu stranicu.
Staro 06.08.2015, 23:12
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno Obavestenje

Postovani clanovi,

Kao sto smo vec pisali na temi Vozacka dozvola i drugim temama, svi postovi koji promovisu nelegalne radnje i krsenje zakona kao i odgovori na iste ce biti brisanii, a clanovi koji i dalje budu ignorisali ova i druga pravila Foruma bice udaljeni.

Ja vas zato pozivam, jos jednom, da javno na Forumu ne trazite niti nudite lazne potvrde prebivalista radi dobijanja dokumenata u bilo kojoj drzavi (pogotovo Washington State i Massachusetts).

Moderator

Pravila pisanja