ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 03.06.2013, 15:42
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa99 Prikaz poruke
Izvini Milvokija vidim da ste otisli 17 septembra. Jel nije problem otici u septembru postu sam upoznat da skole pocinu 1 septembra. Radi se o 8 godisnje detetu. Jel nije problem da zakasnimo da ne dogemo bas 1 septembra. Trenutno me ova tema najvise zanima posto nas odlazak u Ameriku zavisi islkucivo od prihfatanje deteta na novoj sredini. Ako ne prihvati nista nam ne vredi onda mogu reci cabe vize. Ako prihvati ta nova sredina u Ameriku bicu presrecan. Unapred hvala na odgovor.
Mi smo dosli u USA 17. septembra, ali nismo odmah upisali klinca u predskolsko, nego smo cekali dok se ne snadjemo i rentiramo stan, da bi znali u koju skolu ce da ide. On je krenuo tek 13. januara, i to bez ikakvih problema. E sad, to je predskolsko i tu i ne bi trebalo da bude nikakve frke. Predpostavljam (nisam bas detaljno proverio) da i sa vama, kad god da dodjete, dete ce biti upisano. U krajnjem slucaju, zakonska obaveza je da se dete skoluje i drzavne skole ce mu naci mesto, nije to ovde pitanje prteranog zatezanja, nisu zadrti, vec se trude da izadju u susret. Nemoj zbog toga da brines.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 16:05
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Noki, ja nemam licnih iskustava sa ESL, preneo sam samo sta sam cuo od nasih ljudi ovde koji nisu bili presrecni tom vrstom edukacije. kao i puno puta do sada, samo smo potvrdili da nema opstih pravila i da sve varira od situacije do situacije.

Skola u koju ide moj klinja ima veliko dvoriste, a u njemu objekat u kome su prostorije za nesto sto lici na nas dnevni boravak. Jedna privatna firma je to zakupila i preko nje placamo samo za jutarnje cuvanje, dok ne pocne skola. Nas kosta $10 dnevno, oni ga odvedu do ucionice kad dodje vreme. Skola je od 8:15 - 3:15, kada ga moja supruga pokupi i vodi kuci. Da ona nema skraceno radno vreme, morali bi da ga ostavimo i tokom popodneva (najkasnije do 18 h), sto bi bila dodatna kinta. Takodje, tokom dana kada nema skole (kojekakvi drzavni praznici manjeg znacaja, kada vecina drugih firmi radi, a skole ne, ili pred tromesecje, kada se zakljucuju ocene), damo ga na ceo dan, negde oko $45 ili $48, nisam siguran. Preko leta postoje razne varijante u vidu jednodnevnih ili visednevnih kampova sa raznoraznim organizovanim aktivnostima. Mi smo klinju upisali (vec trecu godinu za redom) pri lokalnoj rekreativnoij agenciji koja ima svoje prostorije u srednjoj skoli, svake godine angazuju obucene studente koji paze decu, vode ih na predvidjene aktivnosti (sport, umetnost, akademske aktivnosti), tako da nam je svaki radni dan pokriven. Cene su vrlo popularne, ceo dan izadje negde oko $22, plus eventualna doplata za pojedine kurseve (vecina je besplatna). Jedino, vazi za sve navedeno, klopu pripremamo i saljemo sami. Obicno su to sendvic, mleko ili jogurt, neke grickalice i voce.
Kraj u kome smo mi je relativno mali, sve je "walking distance", tako da skola nema zute autobuse. Svi dolaze peske ili ih dovoze mame i tate.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 16:36
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik familly Prikaz poruke
Kad je odeca za decu u pitanju mogu se naci povoljno kvalitetne stvari. U Bostonu sam kupila detetu timberland cipele za zimu za 20$, u Srbiji kostaju oko 60-70 eura. Kupljene su u robnoj kuci Marshalls. Sportske patike reebok i nike se mogu kupiti 10,20$. Kad je snizenje to je stvarno snizenje. I moze se sigurno puno ustedeti, pogotovu za decu koja rastu i stalno im treba nova odeca i obuca. Pred Bozic i u avgustu su najvece rasprodaje.
Hvala noki i vuxanne za dragocene informacije oko decjih pitanja! Pozdrav
Ja recimo ne gledam marke uopste, cipele nosi neke sa dorom jesu oko 20 dolara. Odecu je sad prerasla Carter's pa idemo sad u Children's Place i Old Navy. Dete mi raste velikom brzinom pa mi nije bitno bas jel ovo ili ono, sve je ionako made in China. Ja ne bi dala 70 evra ni za svoje cipele a kamoli za decije koje nosi mesec dana.
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 17:07
familly familly je offline
Drug član

Datum prijave: 06.05.2013
US lokacija: Boston
Pošalji Skype™ poruku korisniku familly
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja recimo ne gledam marke uopste, cipele nosi neke sa dorom jesu oko 20 dolara. Odecu je sad prerasla Carter's pa idemo sad u Children's Place i Old Navy. Dete mi raste velikom brzinom pa mi nije bitno bas jel ovo ili ono, sve je ionako made in China. Ja ne bi dala 70 evra ni za svoje cipele a kamoli za decije koje nosi mesec dana.
Ne radi se o brendu vec o kvalitetu. Kad imas dva decaka nije na odmet da imas kvalitetnije, a za male pare. Mladjem detetu garderobu skoro da ne kupujem, cipele moram. U Srbiji ne mozes da kupis detetu cipele za 10-20$ dolara, a da se ne raspadnu za nedelju dana.
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 17:52
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik familly Prikaz poruke
Ne radi se o brendu vec o kvalitetu. Kad imas dva decaka nije na odmet da imas kvalitetnije, a za male pare. Mladjem detetu garderobu skoro da ne kupujem, cipele moram. U Srbiji ne mozes da kupis detetu cipele za 10-20$ dolara, a da se ne raspadnu za nedelju dana.
Ovde ti je veoma slicno sve. Odes u jednu prodavnicu nadjes nesto pod jednim brendom (markom) odes u drugu vidis ocigledno da je ista fabrika napravila sve isto samo je drugi brend (marka). A to da se raspada, raspada se. Kad ti je dete malo, za mesec dana ne stigne da to razbuca ne znam kako. Mada ja imam po dva para istih cipelica jer jedne zna da ukvasi pa joj trebaju druge. A videces ovde je totalno drugaciji pristup sto se tice brendova i marki. Nema takmicenja na osnovu oblacenja, bar ne svugde. Naravno ako odes medju mega giga burzuje ima sigurno. Ali medju masom ljudi toga nema jer su te materijalne stvari za oblacenje znatno pristupacnije. Ja ipak znam nase ljude koji ce za cipele dati po 180 dolara. Ja i dalje necu. Mislim da su mi najskuplje bile oko 60 dolara. I kad sam bila u Srbiji nisam kupovala original ne znam sta vec jeftinije. A posto mi je zanimanje takvo da imam oko da vidim kako je sta slepljeno i napravljeno, lako mi je da cesto nadjem nesto za manje pare sto ce duze da mi traje. Ove moje od 60 dolara nosim vec 2.5 godine svaki dan na posao (imam dva komada istih) i jos se drze.
Reply With Quote
Staro 06.06.2013, 10:58
familly familly je offline
Drug član

Datum prijave: 06.05.2013
US lokacija: Boston
Pošalji Skype™ poruku korisniku familly
Nepromenjeno

Da li neko zna od koje godine deca mogu sama da idu u skolu i ostaju sama kod kuce ? Vazno mi je jer moje dete ima sada 12 god.
Vec sam pisala u temi Boston ali da pomenem i ovde da u Bostonu u mnogim skolama ima produzenog boravka (Extended day) u okviru skole koji kosta 570$ mesecno od 2.20pm-6pm za decu od 1 do 5 razreda (za vise razrede nema). Dorucak u skoli za decu kosta 1,25$, a rucak 3$. Pominje se refundiranje nekih troskova i niza cena hrane u skoli pa me zanima od cega to zavisi ?
Reply With Quote
Staro 06.06.2013, 16:02
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Jedini bitan dio sto kupujes za dijete kad treba da prohoda i kad prohoda su cipele. Cipele koje imaju ulozak i koje su duboke i pruzaju pootporu su bitne iz razloga da dijete ne dobije ravne tabane i kasnije zbog formiranja drzanja i polozaja kicme.
Marke garderobe i ostale gluposti su totalno nebitne, ali su cipele jako bitne.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 04.07.2013, 10:50
DD mak DD mak je offline
Drug član

Datum prijave: 09.05.2013
YU lokacija: Skopje
Talking deca i finansije

Pošto odavno nije bilo komentara na ovu temu, ja bi da ponovo pokrenem. Nama su deca prva na listi prioriteta, i odlazak u USA bi značio obzbeđivanje njihovog normalnog života i budućnosti (kod nas kriterijum ua normalan život je sve niži).

Znači zanima me šta se može očekivati u smislu finansija recimo dve godine posle odlaska, kad se malo sredimo, kuća, škola, posao, auto... Kakva je jedna uobičajena mesečna finansiska kalkulacija, u kojim se okvirima kreće? Na kom nivou se kreću zarade (inženjer, srednista), tročkovi stanovanja, škola....

Komplikovano pitanje? Sigurno, ali i više nego bitno.
Reply With Quote
Staro 05.07.2013, 02:05
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik DD mak Prikaz poruke
Pošto odavno nije bilo komentara na ovu temu, ja bi da ponovo pokrenem. Nama su deca prva na listi prioriteta, i odlazak u USA bi značio obzbeđivanje njihovog normalnog života i budućnosti (kod nas kriterijum ua normalan život je sve niži).

Znači zanima me šta se može očekivati u smislu finansija recimo dve godine posle odlaska, kad se malo sredimo, kuća, škola, posao, auto... Kakva je jedna uobičajena mesečna finansiska kalkulacija, u kojim se okvirima kreće? Na kom nivou se kreću zarade (inženjer, srednista), tročkovi stanovanja, škola....

Komplikovano pitanje? Sigurno, ali i više nego bitno.
Ja imam dete od dve i po godine. A mesecno trosim oko 4000 kesha. Zarada mi je iznad proseka za ovaj grad, radim u kuci samo ja. Stan, vrtic, komunalije, rata za auto i osiguranja mi izadju oko 2655 dolara mesecno.

Sve ti je relativno u zavisnosti gde ides i sta ces raditi.
Reply With Quote
Staro 11.02.2014, 09:24
Rusici Rusici je offline
Član

Datum prijave: 08.10.2013
Nepromenjeno

Evo naidjoh na jako lep tekst,ima i lepih informacija, pa verujem da ce zanimati roditelje koji imigriraju sa malom decom...
http://www.mojpedijatar.co.rs/kako-i...ece-u-americi/
Reply With Quote
Odgovori

Tags
bebe, deca, odlazak, roditelji

Pravila pisanja