![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
@zvercica edit: naravno stopa poreza odnosi se samo na kapitalni dobitak. Sto u sustini je jeste problem jer su stari ugovori bili koje-kakvi mora i u Srbiji da se plati kapitalni dobitak kad to saberes izadje bas dosta a ima tu jos nekih zezancija uglavnom treba ti dobar tax savetnik u US za sve to jer ima tu mnogo zezancija da li je bio kredit ili nije da li je rentirana nekretnina itd.
Mnogo je lakse odreci se nekretnine u korist recimo roditelja ili tako nesto pa samo da ti poklone novac ili samo da je ta nekretnina bila kuca/stan a ne neki lokal ili poslovni prostor |
|
||||
|
||||
![]()
Ako sam ja dobro shvatio, ovaj stan u kome sada živim i koji mi je glavno mesto boravka zadnje 2 godine ne bi podlegao porezu sve dok se ne prijavim na nekoj adresi u USA?
|
|||
|
|||
![]()
da ili da je poklon samo sto je to sve dok ne dobijes green card. Jednom kad udjes i dobijes green card onda je to to. Opet moras da prodas da bi ti se racunala taxa na gain ali svakako moras prijaviti nekretninu u svom prvom tax returnu cim budes radio.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kako je zavrsena prica oko prodaje nekretnine i poreza? Da li je prijavljeno, oporezovano, placeno, ...? |
|
|||
|
|||
![]()
Da, ovo je stvarno interesantna tema, bilo bi dobro znati sta je najoptimalnije u slucaju prodaje nekretnine u Srbiji.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oprostite, ali mozete li ovo pojasniti? Da li ovo znaci da mi moramo prodati nekretninu u slucaju da dobijemo GC? Imam nekretninu i ne pada mi na pamet da je prodajem. U slucaju da dobijem GC prije bih stan izdala i ostavila roditeljima novac, pa nek se nadje za ne daj boze, nego da prodam. Nadam se da sam pogresno shvatila. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Moderator
|
|||
|
|||
![]()
Nadam se da će neko odgovoriti na moje pitanje, ali uz tačne informacije
![]() Ako permanent resident nakon četiri meseca u Americi proda nekretninu u Srbiji čija je vrednost ispod 25.000 dolara, a pod uslovom da mu je to tokom poslednje četiri godine bila stalna adresa stanovanja, da li je dužan da plati porez? Iščitala sam prethodne postove i nisam sigurna da li sam dobro razumela - ne mora da se plati porez ako je vrednost nekretnine manja od 250.000 i ako je u pitanju stan u kome je osoba živela pre emigracije?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Imovina i ustedjevina treba da se PRIJAVI, ne podleze placanju poreza ukoliko se nekretnina ne proda i/ili dobijete dividende ili isplatu kamate na stednju. Kada je u pitanju prijavljivanje, imovina se prijavljuje IRS-u, a finansijski racuni se prijavljuju drugoj agenciji (Department of Treasury). Prihod se, bez obzira na vrstu, prijavljuje IRS-u. Prijavljivanje je prijavljivanje, ne znaci bilo kakvo placanje - jednostavno prijavljivanje u evidenciju, sto je obaveza na osnovu federalnih zakona.
Sta je podlozno prijavljivanju i kojoj agenciji moze se pogledati ovde. Za placanje poreza pogledati Schedule D i Form 1116 Foreign Tax Credit. Napomena: bez namere da uvredimo clanove koje ne zive i rade u USA, ova i slicne teme nisu lako razumljive ukoliko nemate iskustva sa USA poreskim sistemom. Nacin objasnjavanja poreskog sistema clanovima koji ne zive ovde je Sizifov posao i ulazi u detalje koji su i dalje nerazumljivi strancima, a sasvim logicni ljudima koji zive ovde. Sup.Mod. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kreditna istorija sa American Express kreditnom karticom u Srbiji | ivkodrg | Stare teme | 13 | 22.12.2011 22:47 |
Nekretnine u Americi - Real Estate in USA | stefan840 | Stare teme | 21 | 29.09.2010 23:01 |
Posedovanje SSN pre dobijanja GC | Nikolica014 | Stare teme | 10 | 09.05.2010 02:00 |
Prvi koverat ali nisam u Srbiji | altrix | Prva koverta | 22 | 24.11.2009 11:50 |
Internacionalni izvodi u Srbiji | xeg | Stare teme | 8 | 16.12.2008 17:44 |
![]() |