ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 22.03.2013, 13:54
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

@Vrhunski
iako sam pogledao tvoj blog i neke racunice i racunao sam po sebi mislim da je $35.000 ipak malo vise nego sto treba i kad se uracuna normalan pocetak dok nemas posao.

Ja sam u nekoj racunici budzetirao $15.000 bez pripremnih radnji i avionskih karata. To mi je onako za 3-4 meseca. Ali ja imam vec odelo za intervjue tako da barem jedan trosak manje ;)
Staro 22.03.2013, 17:32
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

[QUOTE=Dzordz;36723]@Vrhunski
iako sam pogledao tvoj blog i neke racunice i racunao sam po sebi mislim da je $35.000 ipak malo vise nego sto treba i kad se uracuna normalan pocetak dok nemas posao.

Ja sam u nekoj racunici budzetirao $15.000 bez pripremnih radnji i avionskih karata. To mi je onako za 3-4 meseca. Ali ja imam vec odelo za intervjue tako da barem jedan trosak manje ;)[/QUOTE]

Na 15.000$ dodaj avio karte i uzmi u obzir da su vize tad kostale dosta vise, dodaj pripremne radnje to ti je $20.000. Na to racunaj da je u ovoj oblasti gde smo mi izuzetan problem za smestaj i eto izadjes na toliko bez problema. Ja sam nasao prvi posao kada smo dosli do oko 27.000$. Zatim dodaj da ti treba prevozno sredstvo do posla a u pocetku to je rentirani automobil itd itd. Naravno opet kazem sve se to isplati :obrva:
Staro 22.03.2013, 18:00
D$D's Avatar
D$D D$D je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.09.2008
US lokacija: Chicago,Wheaton IL
Nepromenjeno

Hajde sad, vidim da ste se raspucali o ciframa I zivotu koliko kome treba.
Ja cu da kazem samo da to nema veze sa nicim, koje bre crne pare, covek kad dodje ovde NEMA pare pitanje je samo koliko mozete da se samofinansirate, nece vam ni Dinkic kredit,ni bilo koji kredit pomoci da ostanete ovde ako nedobijete priliv mesecni brzo.
Iza ove zadnje recenice stoji prazan prostor, ponor, poraz,i naravno onaj dinkic kredit koji vam ostaje da otplatite.
Prema tome neko spomenu entry level, evo ja sam duze ovde pa cu vam reci nesto o tom entry level, kako vi mislite da to dobijete po kojim kvalifikacijam a, po iskustvu koje ste stekli u Evropi pa to njih uopste neinteresuje, takvih kao vi ovde pun biro, nezaposlenost na svakom koraku a vi pricate o nekom entry level, to moze ali kasnije kad resis model kako da zatvoris mesec a da ti nesto novca ostane u dzepu, pa da imas prostror da se zezas.
E sad, ovo je obradjivano bar deset puta od kad sam ja na ovom forumu I jako je tesko objasnti dok se ne oseti kako je ovde,
Moje skromno misljenje ponovo ako niste iz IT sveta moracete da budete spremni na odricanje od svojih snova za neko vreme ali nikako trajno odricanje jer snovi su oni koj ivas pokrecu I koji vas dovode ovde.
Samo jos za kraj neko spomenu one serftifikate pa bih da napomenem da ti sertifikati kostaju od 5-10k dolara,na sve kad ste dosli ovde da li je to malo ili puno vi sami odlucite I sto je najgore ti sertifikati vam ne garantuju nikakav posao,jedino sto se ti novci koje date za to mogu se prijaviti na kraju godine kroz tax return
Staro 24.03.2013, 12:42
Proteran

Nepromenjeno

[QUOTE=D$D;36741]Hajde sad, vidim da ste se raspucali o ciframa I zivotu koliko kome treba.
Ja cu da kazem samo da to nema veze sa nicim, koje bre crne pare, covek kad dodje ovde NEMA pare pitanje je samo koliko mozete da se samofinansirate, nece vam ni Dinkic kredit,ni bilo koji kredit pomoci da ostanete ovde ako nedobijete priliv mesecni brzo.
Iza ove zadnje recenice stoji prazan prostor, ponor, poraz,i naravno onaj dinkic kredit koji vam ostaje da otplatite.
Prema tome neko spomenu entry level, evo ja sam duze ovde pa cu vam reci nesto o tom entry level, kako vi mislite da to dobijete po kojim kvalifikacijam a, po iskustvu koje ste stekli u Evropi pa to njih uopste neinteresuje, takvih kao vi ovde pun biro, nezaposlenost na svakom koraku a vi pricate o nekom entry level, to moze ali kasnije kad resis model kako da zatvoris mesec a da ti nesto novca ostane u dzepu, pa da imas prostror da se zezas.
E sad, ovo je obradjivano bar deset puta od kad sam ja na ovom forumu I jako je tesko objasnti dok se ne oseti kako je ovde,
Moje skromno misljenje ponovo ako niste iz IT sveta moracete da budete spremni na odricanje od svojih snova za neko vreme ali nikako trajno odricanje jer snovi su oni koj ivas pokrecu I koji vas dovode ovde.
Samo jos za kraj neko spomenu one serftifikate pa bih da napomenem da ti sertifikati kostaju od 5-10k dolara,na sve kad ste dosli ovde da li je to malo ili puno vi sami odlucite I sto je najgore ti sertifikati vam ne garantuju nikakav posao,jedino sto se ti novci koje date za to mogu se prijaviti na kraju godine kroz tax return[/QUOTE]

Dobro samo kod nas je situacija bila dostra drugacija upravo zahvaljujuci pozajmljenoj vecoj kolicini novca. Bez ponete vece kolicine moracete da pocnete da radite bilo sta. To ce vam upisati u istoriju kad se radi background check i moracete da to dodate u resumeu. Samim tim resume ce vam biti tipa
Srbija IT
Srbija IT
USA Prodavac na pumpi (barem godinu dana)

E taj poslednji deo je vrlo bitno preskociti tj ako ste vec iz neke struke onda treba zaobici taj deo 'raditi bilo sta' koliko god je moguce. Po meni treba imati u vidu da ce posle tog posla gde ste pristali da radite bilo sta biti izuzetno tesko vratiti se ponovo u IT vode jer ce svako posle toga da gleda na to kao da niste bili sposobni da nadjete posao u IT-iju kojih ima koliko hocete. Hocu reci daleko je lakse odmah po dolasku zaposliti se u neku veliku kompaniju za solidan posao nego KASNIJE. Kasnije to postaje sve veci i veci problem. Sto ste duze van struke to gore. Zato smo mi i odradili sve kako smo odradili upravo da bi izbegli zaposljavanje bilo gde.
Staro 24.03.2013, 15:37
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Slazem se ja sa svima vama, ali evo moje skromno misljenje!

Ono sto Vrhunski kaze to stoji, ali nismo svi ovde sa IT struke. Ako je neko IT taj ce i naci posao pre nego sto dodje to je sigurno. Ja, koji imam zavrsenu visu skolu al nemam iskustva sa tom diplomom jer sam tek skoro diplomirao a nisam ni gledao neke poslove jer sam izvucen u medjuvremenu. Tako da cu ja ipak raditi u principu sve daj sta das. Ako me neko jednog dana upita zasto sam radio na pumpi kao tocilac, uvek mogu da mu objasnim da sam emigrirao i da mi je trebao bilo kakav prihod dok nisam nasao nesto bolje, to mogu da razumeju.

Druga stvar, moji su pod kreditom, jos godinu dana, a ne mogu da podignu jos jedan(ni daju banke, niti bi oni hteli) a mene su odbili za kes kredit :grin:, jedino sto sam dobio je kreditna kartica na 30.000. Tako da nemam tu mogucnost da podignem kredit. A inace Vrhunski igra lutriju 13 godina, tako da je mogao sebi da dozvoli tolike troskove :grin:
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Staro 24.03.2013, 21:07
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

[QUOTE=vrhunski;36781]
E taj poslednji deo je vrlo bitno preskociti tj ako ste vec iz neke struke onda treba zaobici taj deo 'raditi bilo sta' koliko god je moguce. Po meni treba imati u vidu da ce posle tog posla gde ste pristali da radite bilo sta biti izuzetno tesko vratiti se ponovo u IT vode jer ce svako posle toga da gleda na to kao da niste bili sposobni da nadjete posao u IT-iju kojih ima koliko hocete. Hocu reci daleko je lakse odmah po dolasku zaposliti se u neku veliku kompaniju za solidan posao nego KASNIJE. Kasnije to postaje sve veci i veci problem. Sto ste duze van struke to gore. Zato smo mi i odradili sve kako smo odradili upravo da bi izbegli zaposljavanje bilo gde.[/QUOTE]

Mislim da prevelik naglasak stavljas na taj background check. Ti ces prvo proci intervju i ako si zadovoljio na intervjuu i oni spremni da te zaposle oni ce pokrenuti background check. Dakle, kad se oni konacno odluce da bas tebi daju ponudu tad rade background check. Kad dodje do toga ti si 99% siguran da dobijas posao, bez obzira na prethodno iskustvo.

Ta provjera se radi da se utvrdi da si zaista radio na pozicijama koje si naveo i da si zavrsio skole koje si zavrsio. Ako ti ne stavis da si radio na benzisnkoj punmpi cisto sumnjam da ce oni to utvrsiti.

Kad su to radili za moju suprugu, zvali su cak i Univerzitet u Sarajevu i njenog poslodavca u BiH. Takodjer su je pitali jel bila kaznjavana, i ako je bila u zatvoru da se ne brine toliko oko toga. Ovaj dio mi je bio jako smijesan, kao obrazlozili su joj to ako je bio neki sitniji prekrsaj to niej problem. Ovde ti se moze desiti da za sitnicu odlezis u zatvoru. Tako da veliki broj mladih ljudi prodje kroz tu obrazovnu instituciju.

Ja sam do sada radio za 2 firme i imao jos par poslova sa strane koje sam radio kao konsultant i niko mi nije radio background check. Firme koje rade full background check su vise izuzetak nego pravilo, bar sto se tice Chicago-a.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Staro 25.03.2013, 00:36
Proteran

Nepromenjeno

tako je ali upravo zato taj pocetni posao ne moze da se izostavi iz resumea jer posle sve proveravaju. Ako pocnes da radis na pumpi tih godinu dana onda mora da se stavi na resume a to posle deluje lose ako hoces da radis kao sr.software developer ili sta vec. Tj barem su moja iskustva takva ovde :) u stvari moguce je da to zavisi od firme do firme ilis ta vec.
Staro 25.03.2013, 00:38
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=landlord;36791]
Ta provjera se radi da se utvrdi da si zaista radio na pozicijama koje si naveo i da si zavrsio skole koje si zavrsio. Ako ti ne stavis da si radio na benzisnkoj punmpi cisto sumnjam da ce oni to utvrditi.
[/QUOTE]

Sto rece landlord, ako sam ne kazes da si radio na benzinskoj pumpi, ne mogu to ni da provere. Ako postoji "gap" izmedju poslova, bar nama imigrantima je najmanji problem da to obrazlozimo boravkom u Evropi zbog ovog ili onog razloga... To niko ne moze da proveri...

Ja do sada nisam imao problem prilikom zaposlenja. Kada sam se zaposljavao kao nurse proslog decembra nisam naveo da sam vozio kamion u periodu izmedju zavrsetka skole I prijave na posao. Niko me nije ni pitao za razlog zbog kog sam napravio "gap", mada sam mogao da navedem bar 5 validnih razloga (bio u Evropi, pripremao se za drzavni, itd, itd...)

Realno, 99% stanovnika Srbije ne moze da ponese gore navedenih 35k za pocetak, I velika vecina imigranata radi sta bilo dok se ne snadju za nesto bolje. Prosto nemas izbor, I uzimas ono sto ti se nudi, zivis u CHGO, a ne na Menhetnu, San Francisco-u I silikonskoj dolini dok se ne ukaze prilika za neku bolju poziciju...

Last edited by Magelan; 25.03.2013 at 00:46.
Staro 25.03.2013, 00:47
Proteran

Nepromenjeno

Dobro ne znam evo recicu ti konkretno u Apple-u bas prave pitanje za gap ili za to sta je neko radio pre toga. Tipa ako je radio u restoranu neko 2 godine bice detaljno trkeljisanje oko toga ...a ako slaze u resume-u i napise samo gap pa posle provere i vide da je radio na w2 ili tako nesto u restoranu videce da je slagao. Tako da se nekada ne isplati raditi te sitne poslice ako se ima u planu juriti posao u dobroj firmi.
Staro 25.03.2013, 00:49
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=vrhunski;36801]Dobro ne znam evo recicu ti konkretno u Apple-u bas prave pitanje za gap ili za to sta je neko radio pre toga. Tipa ako je radio u restoranu neko 2 godine bice detaljno trkeljisanje oko toga ...a ako slaze u resume-u i napise samo gap pa posle provere i vide da je radio na w2 ili tako nesto u restoranu videce da je slagao. Tako da se nekada ne isplati raditi te sitne poslice ako se ima u planu juriti posao u dobroj firmi.[/QUOTE]

A ko to ima pravo da ti proverava W2? Jel' u Apple-u traze W2 da se prilozi prilikom zaposlenja?

Pravila pisanja