![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ako imas vremena i kad budes imao napisi i molim te koju rec. Hvala ti, puno. Pozdrav! |
|
||||
|
||||
![]()
Placanje agenciji vrsis putem kartice (debitna), cijena je oko 150 Eura, i cini mi se da je ova cijena za 4 godine da te oni prijavljuju. Za ovu cifru nisam stvarno siguran (to je ono odoka). Dakle nije bitno da si zaposlena, ali je bitno da imas tu karticu i novac na njoj da to platis. Cijeli iznos moras odmah platiti.
Kako si rekla za iseljenicku lutriju nije bitno da si zaposlena, vec je bitno da si zavrsila bar srednju skolu (12 godina skolovanja, dakle 8 +4). Ili da imas radno iskustvo na odredjenom poslu, ukoliko ne ispunjavas ovaj uslov oko skolovanja. O tome ne znam mnogo pa necu sada ni pisati. Ovo sto mozes uraditi preko ovog USAFISa mozes i sama uraditi i to potpuno besplatno. Dakle ispunjavanje aplikacije je jedan obicni formular, u koji upises osnovne podatke o sebi, ime prezime, adresu, koju si skolu zavrsila i o muzu, i djeci ako ih imas. Uploadas sliku u formatu koji oni zahtjevaju i to je to. Ustedila si ovih 150 Eura. ![]() Ono sto je skuplje jeste kada te izvuku i odes na intervju, placas neku taksu, i vizu i to dodje po osobi oko 750 Dolara. Prije toga treba da odes na pregled kod doktora i to kosta nekih 150 dolara cini mi se (Za ovo bi bilo dobro da neko potvrdi ko je obavio vec ljekarski poziv). Naravno moras da platis i avionske karte, i prevod diploma i ovjeru kod sudskog tumaca, svih dokumenata sto isto tako nije jeftino. Za Australiju je to jos skuplje, a boga mi i treba dosta zivaca. Jer tu prvo moras da nostrifikujes diplomu, u zavisnosti od toga koje si zanimanje, pa da dobijes dobre ocjene na IELTSu, (koji isto tako dosta kosta)... Eto nadam se da je dosta za pocetak. Ako ti jos nesto treba pitaj.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
||||
|
||||
![]()
E, hvala ti mnogo. Bas si brz!
Naravno da sam zavrsila skolu visu ali nemam ni muza ni decu , pa valjda ni to nije problem kad znaju da bih ostala. ![]() Ali te nisam dobro razumela to oko te aplikacije da je na 4 godine. Sta je to na 4 god? I postoji li mogucnos da dovedem kasnije svoju sestru jednojajcanu bliznakunju? Jer bih ja, bez nje, cini mi se umrla brzo. ![]() ![]() A gde to mogu sama da popunim bez placanja tih 150$ ? I jel brze i bolje preko agencija? Ili mozda sigurniji pozitivan odgovor? Ili su neke druge stvari papiroloske npr. lakse - tako nesto prica narod ovde na forumu - da to oni sve ( nesto) odrade, ukoliko ides preko njih? A sta je to nesto pojma nemam? Ako je to papirologija onda se isplati. Posto je to u nasoj zemlji haos! Last edited by Antonina; 28.07.2008 at 16:03. |
|
||||
|
||||
![]()
Da dovedes sestru ne znam bas.. nije jednostavno i jako puno traje...
E sad, sto se tice te papirologije, to je jedan on line formular koji se popuni na stranici www.dvlottery.state.gov i to je totalno besplatno. Ova stranica je online samo u periodu novembar - decembar, kada traje prijava za lutriju. Dakle na toj stranici samo popunis obrazac, toliko je jednostavno da nemozes da vjerujes. E sad ove agencije tipa USAFIS, ti nude da te prijave na lutriju u ovom periodu novembar-decembar, ali oni cijele godine skupljaju prijave od ljudi, i u ovom periodu prijave ljude. Na njihovoj stranici kada im sve to platis, ispunis gotovo identican formular kao sto je na dvlottery.state.gov stranici. i isto tako upoloadas slike bas kao sto bi to ucinila na gorenavedenoj stranici. Dakle i za jedno i za drugo ti treba da popunis isti formular samo na jednom mjestu to uradis besplatno a na drugom platis. Ko god ti kaze da ako platis da su ti vece sanse - laze te. Dakle i sto se brzine tice oni isto cekaju ovaj period i tada te prijave. Papirologija nase zemlje ti ne treba da bi se prijavila na lutriju. Zato opusti se i uzivaj i pametnije potrosi te pare.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Aha... A kako neka devojka sa krsarice koja se javlja iz Cikaga kad su je ostali sa foruma iz USA pitali kad je i kako od dosla u Cikago ? Ona kaze: "preko lutrije dobili smo greeen card tu sam sa porodicom od ..." ne znam ni je kad . A devojka je 80 i neko godiste.
A i ostali ovde na forumu pitaju ko treba da se potpuse ja ili suprug i pitaju za neku rec na formularu na "P" a ovi im objesne da je to onaj ko je podneo prijavu , ko je podnosioc lutrije a ovi ostali su , pa neka rec na "S " valjda. Jel to znaci da kad jedan dobije moze porodica da ide sa tobom ili ja nisam razumela. |
|
||||
|
||||
![]()
Ovako znaci:
Aplikant koji je izvucen na lutriji se zove Principal Applicant (onaj na rec "P" koji je podnosilac) Ostala najbliza rodbina deca, zena, nevencani partner(ako je prijavlen) ili ako Principal Aplikant u medzuvremenu ostvari bracnu vezu naknadno prijavljuje partnera, svi oni automatski dobijaju GC. Oni koliko ja znam se zovu Familly mambrs (rec na "S" meni zvuci nepoznato). E sad dali svi clanovi pojedinacno mogu da apliciraju za DV-2010 kao Principal Applicants, to neznam, ali ja bih pokusala, pa ako sistem prihvati, super. ![]() Onda su vece sanse da bude neko iz poodice izvucen. To mozda mogu odgovoriti oni koji su aplicirali, a u porodici imaju vise punoletnih clanova. Ja sam aplicirala sama (kao jedini punoletni clan moje obitelji). Moj sin automatski dobija GC pored mene.
2009EU00010xxx Negde krajem Maja 2008- dobila sam prvu kovertu 24/5/2008- poslala prvu kovertu u KCC 17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu 04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje 15/10/2008- Stigla druga koverta 20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM 04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena. ![]() 01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA 16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ |
|
|||
|
|||
![]()
Mogu aplicirati svi clanovi porodice pojedinacno i u tom slucaju se povecavaju sanse za dobitak. Ako bar jedan dobije on je nosilac i moze povesti ostale clanove porodice (zenu/muza i decu mladju od 18 god). Ne znam da li je bilo slucajeva da dvoje iz iste porodice dobiju.
Isto tako, ako u trenutku prijave apliciras sam/sama, a kasnije se ozenis/udas ili dobijes decu...sve njih mozes povesti sa sobom, s tim da po dobijanju prve koverte moras obavestiti organizatore lutrije da ti se status promenio kako bi se ostali clanovi novonastale porodice ukljucili u proces. Antonina, prosunjaj malo po forumu, mnoge ces odgovore naci pre nego da cekas da ti neko odgovara. |
|
||||
|
||||
![]()
Samo da nadopunim asmiki,
dakle mogu aplicirati svi clanovi porodice koji su stariji od 18 godina. Dakle ako imas muza, moze i on aplicirati i on je u svojoj aplikaciji principal applicant, a tebe prijavljuje i djecu ako ih imate kao ostale ukucane. Takodje i ti saljes svoju aplikaciju i u tvojoj aplikaciji ti si principal aplikant a muz i djeca su ostali clanovi porodice. poz.
|
||||
|
||||
![]()
Cao Antonina!
Ja sam se prijavila preko USAFIS agencije, dobila green card, vec sam u US neko vreme, tako da cu da pokusam da ti prenesem moje iskustvo. Za pocetak, da li bi mi rekla koliko imas godina, koliko imas godina radnog iskustva u struci, koji ti je najvisi stepen strucne spreme (cini mi se da si navela da nisi udata i da nemas dece)...? Ovo te sve pitam iz razloga sto je mnogo lakse da se da konkretan odgovor na konkretno pitanje. Davanjem uopstenih odgovora, samo jos vise mozemo da te zbunimo, a to nam nije cilj. Ja sam se za moju Green card lutriju (GC) prijavila preko agencije USAFIS jos krajem 2005. godine, tada sam platila oko 50-ak evra za dve godine, tj. uplatila sam jednu, ali je agencija imala u tom vremenskom periodu kao neki poklon, te su mi dali jos jednu godinu gratis: po principu platis jednu, dobijes dve godine! Ja sam se takodje u tom periodu prijavila kao jedini nosilac aplikacije, tj. single, bez muza i dece, sto takodje ulazi u cenu aplikacije preko agencije. Sto se tice slanja dokumenata, ja sam na sajtu Agencije dala sve podatke koji su bili potrebni, sliku sam poslala na njihov email, te su je oni prilagodili potrebama lutrije, kasnije sam dodala jos nekoliko informacija koje su trazili, sve preko emaila, a oni su sve to prosledili za lutriju kada je doslo vreme. Ono sto je meni odgovaralo i sto bih svakom preporucila ko se ozbiljno razmislja o odlasku u stranu zemlju putem imigracije, a sto se tice prijave preko agencije, je to, da neke profesionalne stvari treba prepustiti profesionalcima. To je moje misljenje. U vezi sa USAFIS agencijom, postoji potpuni vid komunikacije, bilo putem emaila, telefona, znaci kad god sam imala bilo kakvo pitanje, u roku od nekoliko sati dobijala sam odgovor i putem emaila, a i preko telefona...jer nakanada koja se placa Agenciji ne odnosi se samo na prijavu, vec i na sve pre i posle toga...Kada se prijavljujes preko USAFIS agencije, oni imaju (kao i sve druge agencije ukoliko si proveravala), opcije na koliko godina hoces da se prijavljujes, da li za jednu, dve, tri, deset, koliko clanova porodice su ukljuceni u proces apliciranja, kao i mogucnost posebne prijave bracnih parova, (koji imaju popust), gde se naravno povecavaju sanse za dobijanje GC duplo! Ja moju GC nisam dobila prve godine, ali mi je ta gratis godina bila srecna, jer sam je dobila u drugoj godini, tj. 2006. Ja sam u vreme prijave zivela u inostranstvu, a u 2006. sam ponovo bila u Srbiji, tako da su me pronasli, naravno prvo obavestili putem emaila o dobijanju broja odmah nakon izvlacenja (sto su isto uradili i u prethodnoj godini kada su mi u telefonskom razgovoru i putem emaila rekli da nisam dobila broj za tu godinu). Znaci ja sam znala da sam dobila broj vec u martu mesecu (jer USAFIS vodi racuna o svojim aplikantima), tako da sam zaobisla proces razmisljanja celog leta i iscekivanja koverte i t.d. (moras da budes operzna kad biras agenciju, jer neke angencije ne nude ovu opciju, vec nude samo da te prijave i to je to). Ja sam naravno dala i novu adresu u Srbiji gde je trebala da mi stigne bela koverta, koja je stigla tacno za onoliko dana za koliko je i bilo receno da ce da stigne...nakon toga, ja sam u svojoj prvoj koverti dobila pored obrazaca i ponudu USAFIS agencije da mi proces celokupnog popunjavanja dokumenata, pripreme za intervju u Ambasadu i drugih stvari (sve ono sto vama mi pomazemo sada), odrade njihovi advokati, te da, ako se opredelim za tu opciju, ja dobijam kasnije besplatnu avionsku kartu u jednom pravcu za zeljenu destinaciju u US. Obizrom da sam ja iste struke kao i njihovi advokati, nisam imala potrebe za kolegijalnom pomoci, te sam taj deo odradila sama. Moram da napomenem da je USAFIS agencija svetskog nivoa, tako da mnogi ljudi sirom sveta koriste njihove usluge, pogotovo ako se radi i o ljudima koji ne znaju Engleski jezik (jedan od posetilaca ovog foruma naveo je da je u telefonskom razgovoru sa USAFIS agencijom trazio prevodioca, jer neke stvari nije razumeo, te da su za veoma kratko vreme pronasli osobu koja je govorila nas jezik i komunikacija je mogla da se nastavi bez problema). Mislim da sam u ovom delu tvog pitanja bila dosta opsirna, ako nisam, slobodno pitaj jos, a ja samo mogu da svakom preporucim USAFIS, jer mislim da se nece pokajati uopste. Svoj posao rade maximalno profesionalno i trude se oko klijenta u potpunosti. Mnoge osobe znam koje su imale problema sa prijavom u toku regularnog prijavnog roka, bilo da se radilo o prezauzetosti sajta US vlade, bilo da se radilo o nemogucnosti prebacivanja slike u odgovarajuci format, te nakon toga izbacivanja iz sistema, zatim se postavljalo pitanje da li moze da se ponovo pocne sa prijavom, jer po pravilu, samo jednom se prijavljuje za godinu dana, ako se pokusa ponovna prijava, moze doci do diskvalifikacije itd...po mom misljenju nepotrebne stresove treba eliminisati, ali naravno, svako ima pravo da odlucuje sta mu vise odgovara. Sledeci deo tvog pitanja odnosio se na dovodjenje sestre u US na osnovu tvoje GC. Nazalost, to je nemoguce, cak i ako imas drzavljanstvo US, a ne samo permanent resident status (Green Card). Po pravilu, GC je dobar samo za tebe; za supruga i decu ukoliko su prijavljeni zajedno s tobom do vremena odlaska na intervju u Ambasadi; ali nakon toga to sve ide veoma tesko, sve dok se ne dobije drzavljanstvo (za koje ti treba 5 godina). Na sajtu USCIS imas taksativno nabrojanu listu clanova porodice koje mozes da dovedes u zavisnosti od tvog statusa u US. Da ne bih sirila temu nepotrebnim podacima za tebe u ovom trenutku, sto se tice sestre, ona preko tvoje GC ne moze da dobije GC, a cak ne moze ni ako si ti drzavljanin. Jedino sto moze sestra da uradi jeste da se prijavi nezavisno od tebe, pa ako dobije GC da ide i ona, ili da ode na neki drugi nacin u US (studije, udaja, posao itd) ali to su sve varijante apsolutno nevezane sa tobom i tvojim statusom u US. Druga je stvar ukoliko bi se npr. tvoji roditelji prijavili za GC, te da neko od njih dobije GC, a da ste vas dve jos uvek do 18 godina u vreme odlaska u US (postoje situacije i do 21 ako niste udate), ali to su sada sve neke varijante, a i cini mi se da si ti napisala da imas zavrsenu visu skolu, te sigurno imas vise od 18 godina. U svakom slucaju, nadam se da sam ti malo rasvetlila situaciju, a ti pitaj slobodno jos sta te interesuje, mi smo tu da pomognemo. Puno pozdrava i srece i sve najbolje! |
|
||||
|
||||
![]()
da li je neko konkurisao mozda preko ove agencije ?
http://www.greencardserbia.com/main/index.php |
![]() |
|
|
![]() |