![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Leona;8905]pa dobro sto se tice love koja se daje za kuce, mislim da se dobra kuca i ne moze naci ispod miliona i vise.
Koliko otprilike treba nekome od nas ko tamo dodje, godina, da kupi kucu? Imal nekih iskustava? nekih 8-10? [/QUOTE] Zavisi kakvu kucu hoces, ali ako hoces te od milion i vise....pa treba ti jedno petnaest godina, pod uslovom da imas 250k godisnju platu i vise. Za vecinu ljudi sa ovog foruma....nikad. Sto se normalne (prosecne kuce)....isto kao i kod nas...20-30 godina. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Leona;8905]pa dobro sto se tice love koja se daje za kuce, mislim da se dobra kuca i ne moze naci ispod miliona i vise.
Koliko otprilike treba nekome od nas ko tamo dodje, godina, da kupi kucu? Imal nekih iskustava? nekih 8-10? [/QUOTE] To ne zavsi od vremena provedenog ovde, vec od tvojih prihoda, cene nekretnina, kreditne sposobnosti, kreditne ponude, i svrhe nekretnine (da li je investment ili resavanje stambenog pitanja). Ako je investment u pitanju, racuna se return znaci koliki je ratio kreditne rate i kirije, koji su development planovi u tom delu grada, kolika je property tax, koliki je real estate profit rate growth, da li postoji rent control (renting demand/supply equilibrium etc.) Dosta nasih ljudi je kupilo nekretnine u Las Vegasu kao investment. Vecina kupljena na kredit je sad u foreclosure... Ako kupujete da zivite, zavisi od vasih dugorocnih planova, koja vrsta kredita je dostupna i koji su uslovi (first time buyer krediti obicno imaju clause o preprodaji), kolika vam je kreditna zaduzenost odnosno credit/income ratio... cene nekretnina variraju od grada do grada, od jednog dela grada do drugog... razmislja se o skolama, bolnicama u okolini... |
|
|||
|
|||
![]()
Da...ima dosta ljudi koji investira u nekretnine...znam i neke koji su svojevremeno zaradili tako.
U svakom slucaju, isto je kao u bilo kom delu sveta. Ako nisi nasledio stan/kucu....robovaces ceo svoj zivot i duze za cetiri zida. Cak mislim da je u nestabilnim zemljama i lakse dobiti stan, jer valuta krene da devalvira, pa otplatis kredit za 5-10 godina (kao sto su moji), ili dobijes od drzave stan, pa ga otkupis za 2 zvake (kao sto je 30% ljudi u Srbiji) itd. Generalno, mi smo prva generacija koja mora da se stvarno muci da bi kupila stan. |
|
||||
|
||||
![]()
Dreameru, a da li to zaista vrijedi na kraju?
OK ako je skuplja rata koju dajes za stan nekih 20 %, ali sve preko toga mislim da je bolje rentati.. A kad ne kupis stan/kucu, pa jebi ga slobdniji si.. ne veze te mjesto. Znam ok kuca se moze prodati i sl. Ali to uzme i vremena i novaca..
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja iz prica i sto sam citala po forumima, narod koji je otisao 90ih tamo, imaju svoje kuce vec nekoliko godina.
I citala sam bas da negdje treba oko 10ak godina da se kupi kuca, naravno uzimajuci u obzir novac i sredstva. 20-30 godina da se kupi kuca mi stvarno zvuci nevjerovatno:blink: Pa mozes odapeti dok kupis kucu, necemo valjda cijeli zivjeti placati stanarinu i zivjeti u iznajmljenom. Mislim da jedan od razloga zbog kojeg ljudi idu tamo je to sto koliko sam ja cula je lakse kupiti kucu ili stan nego ovdje. Naravno otplate su duge kao i svugdje, to je vec druga stvar |
|
||||
|
||||
![]()
Nemas svoju kucu dokle god je ne otplatis - znaci 20, 25 ili 30 godina. Dakle zato se i kaze da ti toliko treba...Ako krenes da kasnis sa ratom, banka ti je oduzme, proda da pokrije svoje troskove a ti se slikaj.... dokle god ne otplatis kucu, ona je pod lien i nije tvoja vec potencijalno tvoja.... Prvih 5 godina placas samo interes, znaci nesto minimalno ide za principal, odnosno za tvoje "vlasnistvo"....
Inace, pre nekoliko dana sam radila neki research za macroeconomiju i pronasla sam vrlo interesantnu analizu na Slate da je izmedju ostalog i posedovanje kuce (housing) debelo odgovoran za unemployment.... zanimljivo glediste, probacu da pronadjem i postujem link - author kaze da ljudi koji izgube posao nece da odu u drugo mesto i da rade ako tamo ima posla, samo zato sto imaju kucu... isto pre nekoliko meseci sam naletela na analizu jednog brokera koji je racunao return na berzi (long run na 30 godina, uglavnom na governments bonds) i na kupljenu kucu (uracunata inflacija i ostali troskovi) i pazi kad ispada da je totalno u pravu.... moram da probam to da nadjem - covek napravio racunicu u fazonu ako je otplata kuce $2000 (sa sve osiguranjem, association fees etc - da, sve to mora da se placa, znaci nije samo rata za kredit) a ti ti rentas za $1300 onda svaki mesec $700 na berzu pa tako 30 godina. Interesantna racunica, jer bez obzira koliko je berza sada dole, na long run grafik ide uzlaznom linijom kod stabilnih ulaganja sa niskim profit ratio.... |
|
|||
|
|||
![]()
@Landlord
Pa pazi...ni ja ne nalazim racunicu u tome..jedino to sto rentanjem bacas pare (tj...das pare za tih mesec dana zivljenja), dok davanjem rate za kredit ti si jedan korak vise ka vlasnistvu kuce, koje na kraju za te pare mozes prodati (ako me razumes). E sada, ako je kuca kao rata za kredit...onda se isplati, ali ako daleko veca...e onda se uopste ne isplati. Ne znam...meni uopste nije jasno kako toliki ljudi u svetu kupuju kuce/stanove. Pogotovo u Novom Sadu, gde se stalno gradi....ali ocigledno sam ja debil....jer to ocigledno nije tesko, cim toliko ljudi to radi. @Leona Sve zavisi kakvu kucu hoces...prosecna kuca u americi kosta oko 200-250k. To ti je zesci prosek, nista narocito...daleko od onih slika. Ti uzmi da ces da kupis takvu kucu...uzmi da ti je prosecna plata 38k godisnje u Americi....pa ti vidi koliko ti treba da kupis kucu. |
|
|||
|
|||
![]()
90% amerikanaca nije prochitalo tri praseta tako da i nije chudo od chega grade kuce :D
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Žana;8954]Nemas svoju kucu dokle god je ne otplatis - znaci 20, 25 ili 30 godina. Dakle zato se i kaze da ti toliko treba...Ako krenes da kasnis sa ratom, banka ti je oduzme, proda da pokrije svoje troskove a ti se slikaj.... dokle god ne otplatis kucu, ona je pod lien i nije tvoja vec potencijalno tvoja.... Prvih 5 godina placas samo interes, znaci nesto minimalno ide za principal, odnosno za tvoje "vlasnistvo"....
[/QUOTE] Da, da, znam, skontala sam sada na sta je dreamer mislio:) [QUOTE=dreamerns;8964] @Leona Sve zavisi kakvu kucu hoces...prosecna kuca u americi kosta oko 200-250k. To ti je zesci prosek, nista narocito...daleko od onih slika. Ti uzmi da ces da kupis takvu kucu...uzmi da ti je prosecna plata 38k godisnje u Americi....pa ti vidi koliko ti treba da kupis kucu.[/QUOTE] Mah to je samo moja masta i ono sto se meni svidja:grin: Ipak tesko da ce ko od nas imati onako nesto, ali ja bih bila zadovoljna sa jednom finom kucom na dva sprata eventualno, u finom komsiluku, i tako... Kao one kuce iz serija i filmova, u mirnom suburb naselju sa puno zelenila i tisine. Na kraju krajeva nije vazno kakva je kuca izvana i koliko kosta vec kakvom je ti napravis. Nekima ce i u baraci bit lijepo ako je urede po svom ukusu i ako je to"family place":) |
|
|||
|
|||
![]()
Da....jasno mi je. Pa mozes naci takve kuce za oko 300k. Generalno, moze i povoljnije, pa onda malo investiras u nju.
|
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
fotografija, dimenzije, kvalitet... | bmilos | Stare teme | 263 | 04.11.2011 23:45 |
Od aerodroma do kuce... | dreamerns | Stare teme | 21 | 11.05.2011 18:01 |
![]() |