ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Intervju (interview) - Ambasada

Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua

Intervju (interview) - Ambasada » Makedonija: Intervju » Bitni linkovi
O drugoj koverti Lekarski pregled Ambasade Intervju Korisne informacije

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.09.2015, 08:35
Stojne Stojne je offline
Drug član

Datum prijave: 10.05.2015
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Ljupcho blagodaram za spodelenoto iskustvo...vo vrska so vakcinite sakam da prasham uste nesto. Nie izvadivme potvrda za imunizacija (kartonot so vakcini) pred 2-3 nedeli, gi imame site vakcini osven Varicella-za sipanica, za koja ni rekoa deka vo Makedonija ja nema veke mnogu godini, t.e. ne postoi i nema kako da ni ja napisat. Dali toa bese slucaj kaj vas, ili kaj nekoj drug od forumot? I dali samo zaradi edna vakcina, bi pravele problem vo ambasadata?

I bi sakala da ve prasham za izvodot i venchalniot list...gledam deka vashite se MEGUNARODNI, no ne e zadolzitelno neli?

Pozdrav.
Reply With Quote
Staro 01.10.2015, 15:01
ttt ttt je offline
Član

Datum prijave: 30.06.2015
Nepromenjeno

Edni moi prijateli vo 2014 zaminaa vo usa i na niv im baraa sponzor, odnosno gi vratija od intervju za toa, pa otkako im pratija garancija od usa, duri potoa im gi odobrija vizite.
No, prasanjeto mi bese dali nekoj znae, dali moze namesto affidavit of support, da ni dadat viza samo so potvrda od banka deka imame pari na smetka.
Reply With Quote
Staro 02.10.2015, 12:09
TrikkY's Avatar
TrikkY TrikkY je offline
Član

Datum prijave: 18.05.2015
US lokacija: Florida
YU lokacija: Prilep, Macedonia
Pošalji Skype™ poruku korisniku TrikkY
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ttt Prikaz poruke
Edni moi prijateli vo 2014 zaminaa vo usa i na niv im baraa sponzor, odnosno gi vratija od intervju za toa, pa otkako im pratija garancija od usa, duri potoa im gi odobrija vizite.
No, prasanjeto mi bese dali nekoj znae, dali moze namesto affidavit of support, da ni dadat viza samo so potvrda od banka deka imame pari na smetka.
da da, mozi. Ali mislam deka ako imas covek vo US podobro e so Affidavit, posto so bankova potvrda kolku sto sum informiram po covek ti trebaat 5000$, e sega zamisli ako ides so zena/mas + 2deca toa ti se 20.000$. Ako go imas tie 20.000$ nema da ti napravat problem, ali koj gi ima i tie?
  • DS 260 | 16.05.2015
  • Affidavit - GAINED
  • Interview - 05.04.2016
Reply With Quote
Staro 02.10.2015, 17:38
dezdej dezdej je offline
Drug član

Datum prijave: 13.05.2015
US lokacija: Chicago, Westmont
YU lokacija: Ohrid Makedonija
Nepromenjeno

Aj nekoj sto pomina so affidavit of support na intervju da kaze tocno koi propratni dokumenti gi baraat so nego dali e dovolno samo kopija od plateni danoci za proslata godina ili trebaat i dokazi za bankovno saldo na toj sto ke ni e sponzor
Reply With Quote
Staro 02.10.2015, 18:04
Bati4ko Bati4ko je offline
Drug član

Datum prijave: 09.08.2015
US lokacija: New Jercey
YU lokacija: Ohrid / Makedonija
Nepromenjeno

Jas znam deka osven Affidafit I - 134, zavereno na notar vo USA, treba i dokumenti za platena taksa za prethodnata godina kako i kopija od pasosh od sponzorot. a za bankovno saldo sekako go ima spomnato vo affidavit I - 134.
Reply With Quote
Staro 02.10.2015, 19:17
dezdej dezdej je offline
Drug član

Datum prijave: 13.05.2015
US lokacija: Chicago, Westmont
YU lokacija: Ohrid Makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bati4ko Prikaz poruke
Jas znam deka osven Affidafit I - 134, zavereno na notar vo USA, treba i dokumenti za platena taksa za prethodnata godina kako i kopija od pasosh od sponzorot. a za bankovno saldo sekako go ima spomnato vo affidavit I - 134.
Cekaj sega jas kolku sto procitav na dokumentot poveke ne e potrebno da se zaveruva na notar vo USA ispravete me ako gresam " Form I-134 must be signed in your full name. (Note: Signing Form I-134 is under penalty of perjury under U.S. law). For this reason, it is not necessary to sign Form I-134 before a notary, nor to have your signature notarized after you sign it." Ova e izvadok od instrukciite za popolnuvanje na Form I-134.
Reply With Quote
Staro 02.10.2015, 22:27
miga miga je offline
Drug član

Datum prijave: 24.05.2015
US lokacija: LA,California
YU lokacija: Skopje, MKD
Nepromenjeno

Da i jas istoto go proveriv, nema potreba od zaveruvanje na notar si pisuva ubavo vo instrukciite. Ke probam i da go prikacam za site.
Attached Files
File Type: pdf i-134instr.pdf (47,5 KB, 26 views)
Reply With Quote
Staro 06.10.2015, 02:05
Tony Tony je offline
Član

Datum prijave: 02.05.2014
Nepromenjeno

Zdravo dechki,

Kako shto gledam od poslednite postovi se vrti prasanjeto okolo toa dali treba Affidavit of Support ili ne? Moj sovet vi e, dokolku ste vo mozhnost, da si obezbedite Affidavit za intervjuto vo ambasada. Od site dosegashni iskustva, od forumi, lugje sto bile na intervju, seushte nemam slushnato za slucaj kade sto dobile viza bez affidavit.
Jas bev na intervju vo mart i pokraj affidavit, nosev i potvrda od banka za sostojba na smetka, a ne nosev potvrda od W2, odnosno plateni danoci na spozorot. Makedonskiot sluzbenik mi rece deka fali potvrda za plateni danoci i deka mozno e konzulot da pobara i da treba dopolnitelno da se dostavi. Konzulot ne ni spomna nishto vo vrska so toa, se zadrza na sosema nekoi drugi raboti, ama moj sovet vi e da si obezbedite i potvrda od W2 za sekoj slucaj. Affidavit ne bese zavren na notar i ne nosev nisto drugo od sponzorot. Mislam deka nema potreba od kopija od pasos ili potvrda od smetka od sponzorot.

Pozdrav
Reply With Quote
Staro 06.10.2015, 09:37
darkosi darkosi je offline
Član

Datum prijave: 28.11.2014
Nepromenjeno

Zravo decki,
I prethodno istovo go imav napisano, za mnogu raboti sami si komplicirame .
Nie bevme pred dva meseci na intervju i dobivme vizi i bez Affidavit of Support i bez bankarska garancija.
Koga gi sreduvase dokumentite "nasiot sluzbenik" me prasa dali imate Affidavit of Support ili bankarska garancija jas mu kazav deka dokumentite gi sreduvav spored oficijalnata strana kade se navedeni koi dokumenti treba da gi imam. Togas toj rece ama konzulot moze i ima pravo da vi gi pobara. Jas mu odgovori ako ni gi pobara ke probame da izvadime. Koga stignavme kaj konzulkata ((koja bese maksimalno usluziva i korekna) voopsto nikakov dokument ne ni pobara intervjuto pomina bez nikakvi problemi naj noramlno 4-5 min. I na kraj ni cestita za vizite.
Po moe mislenje dali bi pobarale ili ne e vo zavisnost od godinite , poznavanje na jazik i obrazovanie t.e. dokolku smetaat deka tesko sami bi se vklopile vo US.
Taka da vie odlucete dali ke nosite ili ne ,ova bese moe mislenje .
A i za mnogu raboti se kreva fama na forumov ne-osnovano deka mora i deka nekoj nosel a nekogo sto ne nosel go vratile .
Pozdrav
Reply With Quote
Staro 07.10.2015, 14:06
Bati4ko Bati4ko je offline
Drug član

Datum prijave: 09.08.2015
US lokacija: New Jercey
YU lokacija: Ohrid / Makedonija
Nepromenjeno

Da ne ima nekoj dobieno datum za intervju, a formularon DS 260 da e pusten nakaj 20 juni? Seuste nemam nikakvi informacii a site vikaat deka trebalo do sega da imam dobieno datum?...

Odgovori

Pravila pisanja