![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=bora;26881][QUOTE=zdravko80;26873]Apsolutno se slažem da je tamo pravna država... to niko ne spori ali sigurno ne bih dozvolio da radim probno 3 meseca za nekou mizeriju od koje ne mogu ni kraj sa krajem da sastavim... zna se da je 7 dana sasvim dovoljno da se vidi kakva je situacija(posle mesec dana ako gazda ne poveća platu tražim dalje)... Koliko sam ja informisan tu se lako izgubi posao ali se lako i pronađe drugi... e da a što se tiče plaćanja za radno mesto pa to se zna... ako neko izdvoji 5000 eura za neko radno mesto onda to radno mesto je dobro sa dobrom platom... tu se plaćanje radnog mesta kreće od 1500 $ do 2500 $ (barem su meni tako rekli)...svako plaćanje preko te cifre se podrazumeva posao sa većom platom... drugarica je platila jednom menadžeru 2500 $ za radno mesto u jednom tržnom centru u Majamiju...evo tamo radi dve i po godine i zadovoljna je(posle 6 meseci je i prijavljena)... pozzz :)[/QUOTE
poso se jako tesko nazali ali se lako gubi ..e sad kupovina posla je masovna i cene stalno idu gore ..evo sad vidim kod tebe za majami da je vec 2500 dolara ..pre dve godine kad sam ja bio tamo bilo je oko 1500...znaci cene idu gore ,to je vec skoro duplo. tesko te ovde prijavljuju zbo poreza i beneficija ,vrlo retko to imas ako radis u restoranu ako smem da te pitam jel tvoja drugarica radi aventuri (trzni centar )? tamo sam poznavao neke ljude iz yuge i rusije -radili su u sbaro-u...pisao sam vec o tome sta i kako su naplacivali -mislim da su 20-30% pazara stavljali sebi u dzep kad su radili za kasom (nista im ne prebacujem -takva je situacija ) u svakom slucaju sretno svima koji dolaze ovamo.[/QUOTE] Da u pitanju je taj tržni centar, e sad za to 20%-30% od pazara sebi u džep da budem iskren nisam informisan,ali svakako ljudi se snalaze kako znaju i umeju...ona je platila malo više radno mesto jer su joj garantovali povećanje plate i sigurnu prijavu...što su kasnije to i uradili... pozzz |
|
||||
|
||||
![]()
Možda je meni glava u oblacima (vidi avatar :;D: ), ali meni je prosto nevjerovatno da se u USA kupuju radna mjesta i to od strane ljudi koji nisu ilegalno u USA. Hajde, k'o i razumjem kad si ilegalac, onda se poklopi po ušima i budi sretan da imaš ikakav posao, ali na ovo što ovdje čitam - nemam riječi! Je li tako samo u LA ili je tako i u drugim gradovima u CA? A kako je u drugim državama?
|
|
|||
|
|||
![]()
Moram priznat da ovo za ovo nisam čuo. Ne mogu reć ima li kupovine ili ne (da budemo načisto ima je sigurno u svakoj državi samo je stvar kolko je ima).
Vecina ljudi koju ja znam a legalni su dobili su poso na stare načine (internet, recommendation ili obilazak sa rezimeom u ruci i razgovor sa managerom). |
|
|||
|
|||
![]()
znam sigurno za majami..ja sam tako dobio posao - taj aventura mall je bas poznat po tome sto se tamo skoro svaki posao dobija preko ugradijivanja .inace sam cuo sam da je ta ''moda'' pocela od new yorka .u la-ju se radi uveliko -restorani uglavnom...za ostale gradove neznam ..placaju svi ..i ilegalni i legalni koliko sam cuo ..neke poslove je i pre krize tesko bilo dobiti bez ''baksisa ''..mozda neko i dobije posao regularno ali sto vise kriza traje sve je veca sansa da ce neko da trazi novac ...mislim ovde ti je posao privilegija a ne pravo ,sto kaze moj drugar miki (veteran us emigracije od 98)..lova busi gde CV nece ..
|
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=bora;26897]znam sigurno za majami..ja sam tako dobio posao - taj aventura mall je bas poznat po tome sto se tamo skoro svaki posao dobija preko ugradijivanja .inace sam cuo sam da je ta ''moda'' pocela od new yorka .u la-ju se radi uveliko -restorani uglavnom...za ostale gradove neznam ..placaju svi ..i ilegalni i legalni koliko sam cuo ..neke poslove je i pre krize tesko bilo dobiti bez ''baksisa ''..mozda neko i dobije posao regularno ali sto vise kriza traje sve je veca sansa da ce neko da trazi novac ...mislim ovde ti je posao privilegija a ne pravo ,sto kaze moj drugar miki (veteran us emigracije od 98)..lova busi gde CV nece ..[/QUOTE]
Cisto me interesuje - gde si sad? Da li radis i koliko si se "ugradio" za sadasnji posao (ako radis)? Nista licno, ali na desetine nasih ljudi znam - niko od njih nije imao potrebe da "plati" za posao. Ni u krizi ni bez krize. Znanje i umece - nista vise. OK, svi su drzavljani ili legalni rezidenti. I, kome idu pare u dzep? "Nasim" ljubaznim posrednicima, ili? Koja vrsta poslova? Molba: nezavisno za sve ovo, tema je Los Angeles. Gomila postova treba da se prebaci u drugu/novu/odgovarajucu temu. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Zana;26898]Cisto me interesuje - gde si sad? Da li radis i koliko si se "ugradio" za sadasnji posao (ako radis)?
Nista licno, ali na desetine nasih ljudi znam - niko od njih nije imao potrebe da "plati" za posao. Ni u krizi ni bez krize. Znanje i umece - nista vise. OK, svi su drzavljani ili legalni rezidenti. I, kome idu pare u dzep? "Nasim" ljubaznim posrednicima, ili? Koja vrsta poslova? Molba: nezavisno za sve ovo, tema je Los Angeles. Gomila postova treba da se prebaci u drugu/novu/odgovarajucu temu.[/QUOTE] tvoj ton je malo prozivajuci rekao bih ? izvini ako sam te uveredio..lol..i razbio american dream tako je kako je -tvoje ''nase ljude'' ja ne znam niti me interesuju nesto narocito njihova iskustva oko trazenja posla i snalazenja u americi ja opet znam desetine koji su platili da rade ..i sta sad ? platio sam za posao u majamiju-1500-to sam vec napisao -i obrati paznju da nisam jedini koji to spominje ,znaci dosta je rasprostranjeno -dosta ljudi neprica o tome, stide se ili o zna sta to nije moj problem ja pisem kako je a ti sad vidi ako ti se ne dopada necitaj ili ignorisi ili se zali ''tati'' u vasingtonu r ekao bih ? Last edited by bora; 25.01.2012 at 02:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Meni se cini da danas postoji placanje "recruiters"- ima svugde u SAD. Platis da ti nadju posao. To je totalno legitimna stvar za koje u Americi postoje agencije. Evo ih luduju "recruiter"- i (kako li se kaze na nasem - lovci na zaposlene, regruteri kako dr google kaze, kako vec?) po Linkedin-u, salju poruke i mail-ove. Nude placanje i za preporuke... A kod nas se koristi termin "ugradis se za posao".
A koliko ja znam Los Andjeles i Majami su na dva suprotna kraja ovih Sjedinjenih Drzava (skoro 3000 milja ili 5000 km tj dva dana jahanja benzinskom azdahom), i moguce da vi govorite o ljudima razlicitih struka, nivoa obrazovanja pa je i normalno da nije isto. I to sto imamo informacije od x ljudi ne znaci da je to uvek tako svima ostalima. Gde god oni bili. A da ovde nema tih podmazivanja i necega preko veze, nije da nema samo se mozda zove drugacije. Oni kad kazu "connections" i "networking" zvuci li nekako plemenitije nego kod nas "preko veze"? U principu ista stvar. A donacije - "taxable donations"? Koliko sam samo videla puta listu nekih donora koji su se otvorili da podrzavaju neke stvari i kasnije vidim primili ih negde za nesto. Nije "podmazivanje" ni "otvaranje" vec su prilozi tj donacije. How, yes, no. Last edited by vuxanne; 25.01.2012 at 04:14. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=bora;26910]tvoj ton je malo prozivajuci rekao bih ?
izvini ako sam te uveredio..lol..i razbio american dream tako je kako je -tvoje ''nase ljude'' ja ne znam niti me interesuju nesto narocito njihova iskustva oko trazenja posla i snalazenja u americi ja opet znam desetine koji su platili da rade ..i sta sad ? platio sam za posao u majamiju-1500-to sam vec napisao -i obrati paznju da nisam jedini koji to spominje ,znaci dosta je rasprostranjeno -dosta ljudi neprica o tome, stide se ili o zna sta to nije moj problem ja pisem kako je a ti sad vidi ako ti se ne dopada necitaj ili ignorisi ili se zali ''tati'' u vasingtonu r ekao bih ?[/QUOTE] A? Nemam pojma o cemu pricas - pitanja su vrlo jasna, ne vidim da si odgovorio? Ako si platio, koliko dugo si ostao na poslu tj. sta si dobio time? Koja vrsta posla? Da li placas zato sto si nedokumentovan? Kakve to veze ima sa American dream i tatom? Sta ja imam od toga? Od cega se ti branis pa napisa sve ovo... Vrlo jednostavno objasni - platio si posao u Majamiju i nisi vise tamo - dakle, sta si dobio time? U kojoj drzavi si sada? Rekao si svojevremeno da nemas Zelenu kartu - mani te fore cuo sam, rekli su mi, znam itd. Konkretno please (o licnom iskustvu, apsolutno me ne interesuju detalji koje ne mozes/ne smes da otkrijes). Verujem ja da si ti platio za posao, ali isto tako vidim da se ne zadrzavas na mestu pa ko velim interesuje me sta se time dobija pogotovo u situaciji kad nemas dokumenta (da ne upotrebim jace izraze, ajd' da budem diplomata ko tata). Ne klavirim zaista zasto bi bilo ko sa diplomom ili Zelenom kartom placao za poslove koje ti pominjes (agencije koje obezbedjuju radne vize su nesto drugo, ali oni ne zaposljavaju ljude za konobarisanje ili kosenje trave). Neka informacije ovde nedostaju, ne cini li ti se? E sad ako ti u svemu ovome sto ja pitam vidis ko zna kakve teorije zavere - sta cu ja sad tu... ne moras da odgovoris ako ti se nece (ali onda nema potrebe ni za razvijanjem rasprave), nece niko da propadne sa foruma ako sad ne sazna zasto treba platiti za posao... |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Zana;26915]A?
Nemam pojma o cemu pricas - pitanja su vrlo jasna, ne vidim da si odgovorio? Ako si platio, koliko dugo si ostao na poslu tj. sta si dobio time? Koja vrsta posla? Da li placas zato sto si nedokumentovan? Kakve to veze ima sa American dream i tatom? Sta ja imam od toga? Od cega se ti branis pa napisa sve ovo... Vrlo jednostavno objasni - platio si posao u Majamiju i nisi vise tamo - dakle, sta si dobio time? U kojoj drzavi si sada? Rekao si svojevremeno da nemas Zelenu kartu - mani te fore cuo sam, rekli su mi, znam itd. Konkretno please (o licnom iskustvu, apsolutno me ne interesuju detalji koje ne mozes/ne smes da otkrijes). Verujem ja da si ti platio za posao, ali isto tako vidim da se ne zadrzavas na mestu pa ko velim interesuje me sta se time dobija pogotovo u situaciji kad nemas dokumenta (da ne upotrebim jace izraze, ajd' da budem diplomata ko tata). Ne klavirim zaista zasto bi bilo ko sa diplomom ili Zelenom kartom placao za poslove koje ti pominjes (agencije koje obezbedjuju radne vize su nesto drugo, ali oni ne zaposljavaju ljude za konobarisanje ili kosenje trave). Neka informacije ovde nedostaju, ne cini li ti se? E sad ako ti u svemu ovome sto ja pitam vidis ko zna kakve teorije zavere - sta cu ja sad tu... ne moras da odgovoris ako ti se nece (ali onda nema potrebe ni za razvijanjem rasprave), nece niko da propadne sa foruma ako sad ne sazna zasto treba platiti za posao...[/QUOTE] hahah..''amerika to sam ja ''-znam taj kompleks . e pitaj ovog decka koji zivi u americi a koji je imao isto iskustvo odnosno ciji su prijatelji uradili tu istu stvar sta si se zakacila za mene ? -sve to sto te interesuje ja sam vec napisao i opisao a ti citaj /trazi -tvoj je sajt nemoj da si lenja -nikakva informacija tu ne nedostaje niti se meni nesto'' cini'' da nedostaje a zasto treba da se plati da bi se radilo ?-haha ti to mene malo zekis jel? pa ajd ako si bas tako naivana ..zamisli ovakvu situaciju: ti si recimo menadzer negde (restoran/radnja nebitno )i dnevno ti udje recimo 4-5 ljudi i pita te za posao i konacno udje tip i kaze :evo tebi lafe 2000 da me zaposlis odmah -sad-juce -kakav mislis da karakter treba da bude taj covek/menazder pa da kaze: iju sta vam pada napamet -mito za posao -sram te bilo koliko sam ja video od amerike karakter i postenje im nisu jaca strana -uostalom to oni vide kao sastavni deo sistema( kod njih je kapitalizam ako nisi primetila +preduzetnistvo na ceni ) ja nemam green card i bio sam predprosle godine u majamiju a prosle u la-ju i ove godine dolazim u LA ali sam spremio lovu za posao -i ne nisam platio zato sto nemam green card nego sto su KONKRETNO svi koji su radili u istom hotelu gde i ja PLATILI istoj dvojici ljudi da bi radili bilo sa green kartom bilo sto su ilegalci sta sam time dobio? bolje smene recimo,vise baksisa,vise sati+prekovremeno itd isplatilo se jer nisam obijao noge i besciljno gurao svoj cv nezainteresovanim ljudima i trosio snagu na neke bez veze price nego sam poceo da radim isto vece . toliko o tome :sleeping: nema sta da sa kaze drugo. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=bora;26916]a zasto treba da se plati da bi se radilo ?-haha ti to mene malo zekis jel?
pa ajd ako si bas tako naivana ..zamisli ovakvu situaciju: ti si recimo menadzer negde (restoran/radnja nebitno )i dnevno ti udje recimo 4-5 ljudi i pita te za posao i konacno udje tip i kaze :evo tebi lafe 2000 da me zaposlis odmah -sad-juce -kakav mislis da karakter treba da bude taj covek/menazder pa da kaze: iju sta vam pada napamet -mito za posao -sram te bilo koliko sam ja video od amerike karakter i postenje im nisu jaca strana -uostalom to oni vide kao sastavni deo sistema( kod njih je kapitalizam ako nisi primetila +preduzetnistvo na ceni ) [B]ja nemam green card [/B]i bio sam predprosle godine u majamiju a prosle u la-ju i ove godine dolazim u LA ali sam spremio lovu za posao -i ne nisam platio zato sto nemam green card nego sto su KONKRETNO svi koji su radili u istom hotelu gde i ja PLATILI istoj dvojici ljudi da bi radili bilo sa green kartom bilo sto su ilegalci sta sam time dobio? bolje smene recimo,vise baksisa,vise sati+prekovremeno itd isplatilo se jer nisam obijao noge i besciljno gurao svoj cv nezainteresovanim ljudima i trosio snagu na neke bez veze price nego sam poceo da radim isto vece . [/QUOTE] Sorry, bora, ništa lično, ali moram se osvrnuti na tvoj post. Kao prvo, sam kažeš da nemaš Green card, što znači da si ilegalac i nemaš nikakva prava, a kad se radi "ispod tezge" svašta prolazi. I onome koje mito primio i tebi je šutnja u interesu. Dakle, tvoja iskustva se ne mogu u potpunosti primjeniti na imaoce zelene karte, a većina nas ovdje teži legalnom useljenju, boravku i radu. Ne kažem da legalac ne može raditi ilegalne radnje, ali početne pregovaračke pozicije sa poslodavcem nisu iste. Druga stvar, kapitalizam u Americi nije isti kao kapitalizam u ex-Yu, oni su prerasli početnu akumulaciju kapitala i imaju uređenu državu i pravni sistem; ako ništa drugo - ne karakter, ni poštenje, ni moral, nego zakon ih prisiljava na poštivanje istog. Svako ko radi drugačije riskira neku vrstu sankcija. Vuxanne, kazes da postoje "recruiters" kojima platiš da ti nađu posao i da postoje legitimne agencije. Meni je to ok, ako plaćaju porez, za slučaj da te prevare sigurno ih možeš tužiti i sl. tako da ja takvu vrstu usluge ne bih nazvala "preko veze". Na kraju krajeva, i u ex-Yu ti Biro za zapošljavanje traži posao, a i oni su za to plaćeni (iz budžeta), a postoje privatne i agencije za posredovanje u zapošljavanju. Potpuno je drugačija situacija kada ti neko, ko ti uzme novac za nešto uz pisani trag, legitimno garantira da ćeš dobiti uslugu koju si platio, a drugo je kad daš novac nekom iz ruke u ruku i ako te prevari nemaš se kome žaliti.
DV 2020 Last edited by NightSky; 25.01.2012 at 10:19. |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
San Diego, California | pence | Lokacije u USA | 174 | 23.05.2019 18:14 |
Pronalaženje prvog posla u Americi | stizeljeto | Vodič za emigrante | 492 | 25.03.2019 13:34 |
Par saveta u vezi poslova | dreamerns | Vaša strana | 51 | 11.04.2012 03:20 |
Sadasnji zivot u USA-DA ili NE??? | nelson | Vaša strana | 49 | 15.10.2008 00:04 |
Neki drugi zivot... | nelson | Vaša strana | 7 | 02.10.2008 07:06 |
![]() |