ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 29.04.2012, 22:35
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Mozda je taj licni praznik kad npr. ja kazem da necu da radim 7. januara jer slavim Bozic ni npr. kad mi je slava. Jel ta fora? Lupam, nemam pojma...

Ja imam pravo da se dva dana godisnje ne pojavim na poslu i da me niko ne pita ni zasto ni kako. Kod nas to zovu "personal days off". Npr. ides na intervju za drugi posao pa smugnes sa posla. Ili mnogi to spoje sa nekim praznicima pa duze praznice. I placaju te taj dan kao da radis.
Staro 01.05.2012, 01:33
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

[QUOTE=zvercica;28595]Kanelope, šta znači lični praznik? Kažeš da imaš 6 ličnih praznika, da li su to državni praznici?

Moj suprug radi i u banci i kaže da skoro svakog meseca dobija obaveštenje da je u Americi taj-i-taj dan neradan zbog nekakvog praznika i da ce transakcije biti odložene.... Naša rodbina u Kanadi kaže da oni imaju 3 ili 4 nedelje odmora, ali svako malo imaju produžen vikend zbog raznoraznih praznika, i to im omogućava da često negde otputuju.... odmore se... Da li je to isto?[/QUOTE]

To mogu biti i licni, ali i religijski. Npr: kineska nova godina, hanuka i sl, a moze biti i rodjendani godisnjice a mogu se vezati i za praznike koji su u toku godine pa uzeti prodjuzeni vikend npr. sa proslavom dana rada, sinko de majo itd. uzedi josh jedan dan da napravim prodjuzeni vikend.

Da napomenem ne mozete porediti firme iz privatnog sektora, drzavne institucije i nastavnike / profesore. Drzavne firme imaju sve moguce praznike, kao i vecina skoli. Privatne firme nisu duzne da ti daju ni jedan praznik osim bozica, 4 jula, i dana zahvalnosti.
Staro 01.06.2012, 04:06
MIA MIA je offline
Drug član

Datum prijave: 28.07.2011
YU lokacija: Hrvatska
Nepromenjeno

Tocno. Ja radim u privatnoj firmi i pravo na citavih 5 slobodnih dana (to je za cijelu godinu) se ostvaruje nakon 90 dana od zaposlenja. Sve ostalo je neplaceni godisnji. Svaki dan bolovanja, sto zbog djece, sto osobno, se odbija od place...Inace, ja sam na FL - Tampa.
Staro 01.06.2012, 14:31
jovke jovke je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2011
Nepromenjeno

Mogu li forumasi ovde ili u nekoj drugoj temi uz duzinu godisnjeg odmora navesti koliko vi ili vasi prijatelji dnevno ili sedmicno vremenski radite u USA, sto regularno sto prekovremeno? Mislim da mnoge od nas na forumu to zanima.
Stalno se vrti ta prica u Srbiji ili BiH svejedno gde, radi se i subotom, nedeljom, od jutra do mraka, itd. Opet onda dodju poznanici iz Nemacke, Austrije pocinje prica, kod svabe se radi mnogo, samo pidzama i radno odijelo i tome slicno.
Koliko ste u Americi posveceni poslu i koliko provodite vremena na poslu?
Pozdrav svima!
Staro 01.06.2012, 14:35
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=MIA;29922]Ja radim u privatnoj firmi i pravo na citavih 5 slobodnih dana (to je za cijelu godinu) se ostvaruje nakon 90 dana od zaposlenja. Sve ostalo je neplaceni godisnji.[/QUOTE]

Da li to znaci da bez posledica po radno mesto mozes i vise vremena dobiti za odmor samo sto ti nije placeno?
Staro 01.06.2012, 14:55
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Ja imam 19 dana odmora + bolovanje koje je neograniceno i koje koristis na fair osnovi. Mada meni kad se ne ide na posao radim od kuce. Ovo ne mogu bas cesto da praktikujem. Radno vrijeme je 40 sati sedmicno, ali na ovo dodati sat vremena pauze koju stvarno mrzim i prije nisam ni koristio. Sad je koristim odlaskom u teretanu ili bazen. U ovoj firmi nemam prekovremene sate, tako da u 5 furam kuci.

U prosloj firmi sam imao prvu godinu 5 dana godisnjeg i nakon godinu dana se to povecalo na 10 dana. Mada su meni dali dodatnu sedmicu jer sam isao u Bosnu. U toj firmi sam radio prekovremene sate koji nisu bili placeni. Ovi prekovremeni su ukljucivali podrsku 24/7, kad nosis taj mobilni na koji te zovu iz svih podruznica kad imaju neki problem. Imali smo podruznice od australije, preko Amerike do Evrope. Tako da je ta sedmica kad imas telefon bila bas zeznuta. Cesto u sred noci imas pozive.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Staro 01.06.2012, 16:32
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Kod mene u firmi imas 15 dana godisnjeg + 2 dana za fleksibilne praznike (ovo mozes kada hoces da koristis). Takodje imamo 2 nedelje sick leave. Ovo sluzi da samo javis da si bolestan, ne oduzima ti se od plate i ne ide ti bolovanje....vise ono kada te jedan dan boli stomak ili ti je dete bolesno i sl. Moze da se radi od kuce, ali koliko cesto zavisi od tima do tima. Ja gledam bar jedan dan nedeljno da radim od kuce (skratim vreme na putovanju). Radi se oko 40 sati nedeljno. Kazem oko, jer ti niko to ne prati. Nemamo neku odredjenu pauzu koliko treba da traje za rucak, niti koliko tacno moras da si na poslu. Desi se kada radis manje od 8 sati, desi se kada ostanes prekovremeno. Kada te krene koncentracija, neces prekinuti na pola....nego dovrsis sta imas.
Moje licno misljenje je da u Americi najveci problem predstavlja vreme provedeno u putovanju do posla i nazad. Ovde nepotrebno izgubis bar sat vremena (a mislim da u proseku ljudi gube i do dva sata). Oni koji imaju vise od jednog posla, cesto gube jos vise. Takodje, bitno je i u kom sektoru radis. Ako pokusavas nesto privatno da radis, ili radis u maloj firmici koja se tek probija....naravno da ces daleko vise da radis (za manje para).

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 02.06.2012, 02:09
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Ja radim u IT firmi, koja je spada u manje bar što se tiče zaposlenih (10 stalno zaposlenih + dosta na ugovor).

Kod mene je sve stvar dogovora, jer smo mala firma u kojoj su svi ljudi sjajni pa nema potrebe za nekom kontrolom.

Zvanično imam 2 nedelje plaćenog odmora + praznici + kada sam bolestan samo javim da neću doći. Mogu da radim od kuće skoro kada god hoću, mada praktikujemo svi da budemo ponedeljak i petak kući a ostatak nedelje u kancelariji. Ja srećom ne gubim vreme na put do posla, pošto živim na 10min kolima.

Radim uglavnom oko 50 sati nedeljeno i to samo zato što ja tako hoću. Oko 9 stignem na posao i oko 6 odem, pauzu za ručak mogu da iskoristim kako hoću i niko mi ne gleda na sat kada ću da idem i koliko ću da ostanem.

Gotovo svaki vikend od kuće uradim nešto za posao iako se to od mene ne očekuje, ali ja jednostavno kada vidim da imam neki "task" ili email za mene želim što pre da rešim.

Ceo posao se zasniva na poverenju i završenim zadacima, dokle god ih odrađujem ne zanima ih puno kada radim.

Evo baš prošlog meseca sam neplanirano morao da odem za Srbiju, par dana pred put sam im rekao da treba da idem, rekli su mi nema problema, ali pošto nam je bila frka sa jednim projektom u kome ja učestvujem ja sam iz srbije svaki dan koliko sam stigao (obično 2-3 sata) radio.

Prekovremeno mi nije plaćeno zato što ga ja ne prijavljujemm ali isto tako često kada odem ranije sa posla jer mi se ne radi ili mi koncentracija loša niko ne kaže ništa.

Meni za sada odgovara ovakav sistem i mala kompanija, za ubuduće ćemo da vidimo.
Staro 02.06.2012, 17:24
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

U prvoj firmi sam imao 10 radnih dana godisnjeg i cini mi se 8 dana bolovanja plus 8 placenih praznika. Radno vreme je bilo od 10 do 19h racunajuci i neplacenu pauzu za rucak od sat vremena. Prekovremeno nije postojalo osim u slucaju da nesto od uredjaja otkaze. Morao sam uvek da budem dostupan putem telefona, a svaki odlazak iz grada sam morao da planiram unapred i prijavljujem na vreme da bi menadzer imao inzenjera na rezervi.

U sadasnjoj firmi imam isto 10 radnih dana godisnjeg, ali imam po 2 dana vise praznika i dana za bolovanje. Radno vreme trenutno nemam, sve je stvar dogovora. Bitno je da na kraju nedelje imam 40 sati sve ukupno. Prekovremenog imam kada god ima posla. Nekada se podrazumeva da ostajem duze, jer neki projekat mora da se zavrsi, a nekada je na dobrovoljnoj bazi i uglavnom ih ne interesuje da li cu ostati sat, dva ili duze.
Staro 02.06.2012, 17:24
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

U prvoj firmi sam imao 10 radnih dana godisnjeg i cini mi se 8 dana bolovanja plus 8 placenih praznika. Radno vreme je bilo od 10 do 19h racunajuci i neplacenu pauzu za rucak od sat vremena. Prekovremeno nije postojalo osim u slucaju da nesto od uredjaja otkaze. Morao sam uvek da budem dostupan putem telefona, a svaki odlazak iz grada sam morao da planiram unapred i prijavljujem na vreme da bi menadzer imao inzenjera na rezervi.

U sadasnjoj firmi imam isto 10 radnih dana godisnjeg, ali imam po 2 dana vise praznika i dana za bolovanje. Radno vreme trenutno nemam, sve je stvar dogovora. Bitno je da na kraju nedelje imam 40 sati sve ukupno. Prekovremenog imam kada god ima posla. Nekada se podrazumeva da ostajem duze, jer neki projekat mora da se zavrsi, a nekada je na dobrovoljnoj bazi i uglavnom ih ne interesuje da li cu ostati sat, dva ili duze.

Pravila pisanja