ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 06.11.2008, 14:54
beresmed beresmed je offline
Član

Datum prijave: 22.05.2008
YU lokacija: Croatia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Veronika Prikaz poruke
Uparavo sam procitala blog od bolje polovice Novak.
Da "zanimljiva " pitanja , pa stvarno se zapitas KAKO i STA na njih odgovoriti da ostavis dovoljno dobar dojam da te uzmu .

1.Sta ocekujes od nase kompanije ?
2.Reci nesto o sebi ?
3.Koje su vase slabe strane ?
4.Koje su vase prednosti u odnosu na druge kandidate ?
5.Gdje se vidite za 5 godina ?

Eto sta bi bilo najbolje odgovoriti ????
Ovakva pitanja na interviewu postavljaju poslodavci koji se vole igrati psihologa i pritom ti daju do znanja kako se osjecaju nadmocno,
bez obzira o kojoj se drzavi radi (ima ih kod nas i svugdje).
Pravi strucni poslodavac ce se fokusirati i drzati tema o poslu, a psiho-maltretiranje prepustiti psiholozima.

Najbolje je odgovoriti onako kako bi to poslodavac htio cuti.
Reply With Quote
Staro 06.11.2008, 15:08
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Veronika Prikaz poruke
Uparavo sam procitala blog od bolje polovice Novak.
Da "zanimljiva " pitanja , pa stvarno se zapitas KAKO i STA na njih odgovoriti da ostavis dovoljno dobar dojam da te uzmu .

1.Sta ocekujes od nase kompanije ?
2.Reci nesto o sebi ?
3.Koje su vase slabe strane ?
4.Koje su vase prednosti u odnosu na druge kandidate ?
5.Gdje se vidite za 5 godina ?

Eto sta bi bilo najbolje odgovoriti ????
1. Ocekujem pare
2. Nesto o sebi
3. Slaba strana mi je ta da sam radoholicar.. previse se predajem poslu...
4. Nisam upoznao druge kandidate
5. Na Vasem mjestu..
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 06.11.2008, 16:48
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Najcesce postavljena pitanja od strane poslodavca

- ucemu ste najvise i najmanje uzivali u vasem predhodnom poslu i zasto?
- da li ste prava osoba i da li posedujete vestine za karijeru koju zelite?
- sta je to sto posedujete sto bi vas ucinilo uspesnim u vasoj buducoj karijeri?
- da li vise volite da radite sami ili sa drugima i zasto?
- sta znate o ovoj kompaniji?
- sta mislite sta bi ste zeleli da radite za nasu kompaniju
- sta je ono sto ste radili u proslosti a sto pokazuje da imate inicijativu?
- da li se dobro slazete sa drugima i navedite primer?
- koje predmete ste voleli i mrzeli u skoli i zasto?
- da li volite da radite u tacno odredjenom radnom vremenu?
- sta mislite o prekovremenom radu?
- da li ste organizovani?
- da li ste timski igrac?
- u kojim univerzitetskim aktivnostima ste aktivno ucestvovali?
- sta su vase glavne prednosti i mane?
- koliku platu zelite?
- koliko dobro znate da koristite kompjuter?
-gde bi ste zeleli da budete za 5 ili 10 godina?
- ko je osoba kojoj se najvise divite?
- zasto bih zaposlio bas vas?
- zasto ste zainteresobani za rad u ovoj profesiji?
- sta vas cini drugacijim od ostalih?
- kazite mi nesto o vama?
- opisite vestine koje posedujete?
- kako ste se pripremili za ovaj intervju?
Reply With Quote
Staro 06.11.2008, 16:57
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

Da, svi oni vole da se bave psihologijom... Pitanje "koje su vam slabosti" je klasicno.... na to pitanje se odgovara sa zackoljicom: poenta je navesti prednosti, a ne mane, i predstaviti ih kao mane. Primer: po nekad previse obracam paznju na detalje, sto moze da oduzme previse vremena u projektu...
Staro 06.11.2008, 17:24
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ok...krenuo sam da pisem...raspisao sam se i onda stisnu pogresno dugme na tastaturi i sada mi se sve izbrisalo. grrr...

U svakom slucaju, hvala vam svima na lepim savetima. Generalno imam osecaj da ste stekli neki pogresan utisak da je meni ovde lose...ne osecam se ja tako (ustvari, sada se osecam jer sam bolestan ), jednostavno ponekad se iznerviram kada vidim kako mi zajebavaju zenu. Znam koliko je u stanju da pruzi i kako je i koliko radila u srbiji...pa mi ovo sve deluje kao onaj najgori komunizam (nije bitno sta znas, nije bitno koliko radis, nije bitno kako radis...bitno je da nisi zakasnio na posao). E sada...u mojoj firmi je drugacije bar koliko ja vidim.

@Lucky
Mi jesmo tako zaradjivali u srbiji, ali nije sve u novcu. Ne zelim da opisujem sve razloge zbog kojih sam dosao jer bih izvukao sav prostor koji je srdjevic zakupio za ovaj forum
Generalno, ja tamo nisam imao stan i nisam imao kola...samim tim...nisam nista imao. Jedino sto gubim je moja ekipa (gomila prijatelja) i rodbina koja mi nedostaje ovde. Neko je jednom rekao: Nemam ja 2 zivota za srpsku politiku. Upravo tako. Dosta mi je vise i kosova i kojekakvih kolevki koje u zivotu video nisam a za koje se stalno gine i ratuje i menjanja imena drzave...ma dosta mi je svega toga. Neko je isto okacio par tacki zasto se seliti (izmedju ostalog i ono sa komsijom buzdovanom)...tu ima dosta istine.

U svakom slucaju, ja nisam rekao da necu raditi bilo sta...samo da to necu raditi dugo A nadam se da necu ni morati.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 06.11.2008, 17:32
chicagopn's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

UOBICAJNE GRESKE PRI RAZGOVORU ZA POSAO

Sigurno su mnogi od vas imali iskustvo nezaboravnog osecaja sigurnosti i izuzetnosti nakon razgovora za novi posao.To je onaj osecaj kada znate da ste bili pametniji od svog sagovornika i kada ste zablistali kao nikad do tada.I onda, nakon nedelju-dve cekanja,do vas je dosla vest kako je za taj posao pronadjen bilji kandidat.Mnogi se utese time,ali i ne znaju da je cesto razlog zasto su ostali bez posla u njima samima.Stoga vam donosim listu sest tipicnih gresaka koje ljudi ucine na razgovoru za posao.

Ne govorite prerano o plati.Ukoliko se ta tema ne pokrene od strane ispitivaca ili sagovornika,ne insistirajte na njoj odmah na prvom razgovoru.Gotovo je sigurno kako cete time smanjiti sanse za dobijanje posla.Razlog je jednostavan.Na taj nacin pokazujete kako vam je plata vaznija od posla ili recimastare poslovice"ne mozes ti mene tako malo platiti ,koliko ja mogu malo raditi".

Tehnicka znanja-tehnickom osoblju.Budite slobodni na razgovoru iznositi ono sto znate,ali ako razgovarate sa osobom koja radi u odeljenju ljudskih resursa zapamtite da je necete impresionirati vasim pametovanjem iz nekog specijalistickog podrucja.Tehnicke komentare,detalje i strucno znanje cuvajte za one osobe koje ce vas ispitivati.Ostalima iznosite svoja znanja i vestine razumljivim i jasnim jezikom.

Svoju filozofiju zadrzite za sebe.Ukoliko mrzite Bil Gejtsa i windowse,zadrzite to za sebe.Nije pametno potkopavati teren na takav nacin kada je verovatnost da radite sa Microsoftovim alatima vrlo retka.Ako vas upitaju sta mislite o tim proizvodima,budite iskreni,ali nemojte propovedatiili pljuvati po njima.To je obicno odraz neznanja i straha.

Ne ispitujte odmah mogucnosti napredovanja.Ispitivati o brzini napredovanja u nekoj firmi odmah na prvom razgovoru za posao nije nimalo pametna stvar.Za to pricekajte drugi ili treci razgovor kad ce se te teme vec i same nametnuti na dnevni red.Nestrpljivost koju na taj nacin iskazujete govori o vama vise nego li bilo koji dobar podatak iz vase biografije.Naucite prihvatati i prilagodjavajte se.Iznad svega budite srecni sto imate mogucnost zasluziti posao.O ostalim stvarima brinite posle.Ionako nista nije konacno.

Iskljucite mobilni telefon.Mnogi svoje telefone samo stisaju ili stave na vibraciju dok su na razgovoru za posao.Vazno je da ih potpuno iskljucitei po mogucnosti pristojnim gestom date do znanja ispitivacu da ste to ucinili.Time pokazujete vasu posvecenost razgovoru koji je jednako vazan i vama ali i firmikoja ce vas mozda zaposliti.U krajnjem slucaju,sve drugacije od toga nije pristojno i odraz je vase kucne (ne)kulture pa tako i nekih drugih manjkavosti koje mozda posedujete.

Ne zaboravite napisati: Hvala ! I pored toga sto cete vasem sagovorniku usmeno zahvaliti nakon zavrsetka razgovora,vazno je da to isto napravite i u pismenoj formi bilo putem e-maila ili redovnom postom.Ukoliko konkurencija za mesto koje konkurisete vrlo velika,takve sitnice cesto su presudne u ostavljanju dobrog utiskao sebi.To su oni mali gestovi koje bi,uostalom da je situacija obratna,i vas obradovale.

ostale greske prilikom intervjua za dobijanje posla su:

- slab nastup
- nepostojanje kontakta ocima,
- nedostatak samopouzdanja,
- nedostatak plana buduce karijere,
-koriscenje lokalizma(slenga),govor nedovrsenim recenicama,
- kratkotrajna predhodna zaposlenja,
- zakasnjenje na razgovor,
- lose popunjena prijava za posao,
- nedostatak entuzijazma,
- pokazivanje nervoznih navika,
- slab prosek,
- nedostatak takta,
- nedostatak znanja iz strucne oblasti,
- nepostojanje volje za promenom prebivalista,
- netolerantne predrasude,
- cinjenica da nikad pre toga niste culi za kompaniju,
- cinicnost,
- mlako rukovanje,
- cinjenica da ne govorite lepo o predhodnom poslodavcu,itd.
Reply With Quote
Staro 06.11.2008, 18:01
chicagopn's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

evo vam odmah nekoliko korisnih linkova za trazenje posla:

www.monster.com

www.4entertainmentjobs.com

www.guru.com
inace guru je sajt za one koji traze dodatni posao 5-20 sati nedeljno

www.6figurejobs.com
ovde su poslovi sa godisnjom platom od najmanje 100 000$

www.justengineers.com
namenjen pre svega inzinjerima

www.smarterwork.com
ovde mozete da nadjete posao da radite za klijente iz inostranstva

www.jobnext.com
mozete besplatno postaviti Cv,pretrazivanje ponuda za posao preko kljucnih reci

www.womensjobsearch.net
sajt je samo za zene

www.dice.com
najveci poslovni portal vezan za IT poslove

www.elance.com

www.eteach.com
sajt ciji je cilj da pomogne ljudima koji se na bilo koji nacin bave edukativnim radom

www.peoplebonus.com
ovaj servis je interesantan jer pored obicnih opcija uz pomoc kojih cete pronaci posao,ima i opciju da u slucaju da pronadjete posao preko njih dobijate i bonus od 10% od vase plate

www.vault.com
ovde imate preko 200 000 ponuda za posao od strane preko 40 000 poslodavaca

mislim da je ovo dovoljno, ako ovde nebudete nasli posao onda ajd polako nazad
Reply With Quote
Staro 07.11.2008, 17:28
Veronika's Avatar
Veronika Veronika je offline
Drug član

Datum prijave: 25.06.2008
US lokacija: Croatia
Nepromenjeno

Cestitam na dobivenom poslu !!!! Pa bili je brzo !!

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ok...krenuo sam da pisem...raspisao sam se i onda stisnu pogresno dugme na tastaturi i sada mi se sve izbrisalo. grrr...

U svakom slucaju, hvala vam svima na lepim savetima. Generalno imam osecaj da ste stekli neki pogresan utisak da je meni ovde lose...ne osecam se ja tako (ustvari, sada se osecam jer sam bolestan ), jednostavno ponekad se iznerviram kada vidim kako mi zajebavaju zenu. Znam koliko je u stanju da pruzi i kako je i koliko radila u srbiji...pa mi ovo sve deluje kao onaj najgori komunizam (nije bitno sta znas, nije bitno koliko radis, nije bitno kako radis...bitno je da nisi zakasnio na posao). E sada...u mojoj firmi je drugacije bar koliko ja vidim.

@Lucky
Mi jesmo tako zaradjivali u srbiji, ali nije sve u novcu. Ne zelim da opisujem sve razloge zbog kojih sam dosao jer bih izvukao sav prostor koji je srdjevic zakupio za ovaj forum
Generalno, ja tamo nisam imao stan i nisam imao kola...samim tim...nisam nista imao. Jedino sto gubim je moja ekipa (gomila prijatelja) i rodbina koja mi nedostaje ovde. Neko je jednom rekao: Nemam ja 2 zivota za srpsku politiku. Upravo tako. Dosta mi je vise i kosova i kojekakvih kolevki koje u zivotu video nisam a za koje se stalno gine i ratuje i menjanja imena drzave...ma dosta mi je svega toga. Neko je isto okacio par tacki zasto se seliti (izmedju ostalog i ono sa komsijom buzdovanom)...tu ima dosta istine.

U svakom slucaju, ja nisam rekao da necu raditi bilo sta...samo da to necu raditi dugo A nadam se da necu ni morati.
Reply With Quote
Staro 08.11.2008, 09:35
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Ja nijednom nisam imala taj pravi intervju - koji je uobicajen da se razumemo. Ili, hajde da kazemo da je sve to bilo u malo drugacijoj formi.

Slucaj prvi:
Dva dana nakon useljenja otisla sa zenom kod koje smo stanovali do srpskog restorana i dogovorili se za posao. Nista specijalno - moze? Moze!

Slucaj drugi:
agencija za placement of personal assistants
Fake resume sa sve preporukom od bivseg muza zene kod koje smo stanovali, njen telefon je dat za preporuku i od prijateljice koja je radila za Kevina kostnera... prosla intervju sa osobom za koju sam radila skoro godinu dana. Pitala me je da li mogu da budem cvrsta sa njene dve cerke, da li mogu mladjoj da pomognem sa matematikom, da li mogu da organizujem parties za 50+ ljudi, da li razumem jevrejske obicaje, da li se osecam ugodno da ostanem sa malom sama preko dve nedelje dok ona putuje u Israel sa muzem etc. Intervju trajao oko 15 minuta. Zahvaljujujuci ovom poslu sam dobila stan od nje, vozila sam njen auto (jedan od 4 uglavnom nissan pathfinder, placeni svi racuni... odlicno za pocetak, odvratno za karijeru.

Slucaj treci:
Sama otisla do Ralphs popunila aplikaciju (nigde nisam imala iskustvo u prodavnicama), jedino sto su me pitali je school schedule da bi mogli da uklope smene

Slucaj cetvrti:
suprug mi rekao da vlasnik OPI u kojem je on radio security system hoce da me zaposli. Otisla sam na intervju sa njegovim HR manager i Accounting Vise president, neubicajeno za tako velike kompanije (1000+) on je bio na razgovoru i nije dozvolio skoro nikakva pitanja osim sto me je pitao kako ide studiranje. Onda je rekao da je on poceo u ovoj zemlji kao taksista u New York i da smatra da ljudima treba dati sansu. Kod njih sam dobila trening za Accounting (ocigledno jako dobar lol). Rastali smo se lepo, sa recenicom da mogu za njih da radim kad god pozelim... Sad je skoro pitao mog supruga da li hocu da se vratim.

Slucaj peti:
Agencija za placement - uradila sam testove, a onda sam razgovarala sa agentom. Pitala me je koliku platu hocu i koji su mi uslovi. Ja rekla (koliku hocu platu, zatim da bude u istom zip code, minimum dve nedelje odmora i mogucnost uzimanja neplacenog ako idem u Evropu, da nema kamera u kancelarijama i skeniranje ruke kad se dolazi na posao, opustena atmosfera sa ne bas oficijelnim nacinom oblacenja itd), oni mi to sve nasli posle dva dana. Kad sam dosla da radim, manager se pojavila posle sat vremena i rekla "Good morning, I'm Cindy...it's nice to meet you". To je bilo sve... Te nedelje me je zena koja je dala otkaz uputila u posao - 3 dana, cetvrti dan sam imala dental appointment nisam mogla da radim, u ponedeljak sam dosla i radila sama... u petak me je manager zvala i rekla da su dali ponudu da me otkupe ali da se pravim da neznam kada me agent zove nego je ona samo htela da zna sta ja mislim o tome. Platili su za mene agenciji oko $12k. Od tada sam sa njima. Napomena, da bi agent se uopste potrudio testovi treba da budu dobro uradjeni.

Kad resim da menjam posao, pozvacu mog agenta ponovo. Ona me povremeno pozove da vidi da li je sve u redu, i da me podseti da je pozovem ako mi bilo sta treba. Eto, to je moje iskustvo.

Last edited by Zana; 08.11.2008 at 09:50.
Reply With Quote
Staro 08.11.2008, 10:41
Veronika's Avatar
Veronika Veronika je offline
Drug član

Datum prijave: 25.06.2008
US lokacija: Croatia
Nepromenjeno

Super Zana za tebe .Kazem da je bitna sreca i nac se u pravo vrijeme na pravom mjestu , bez obzira gdje zivis .
A kakvi su to testovi ,ako mozes pojasnit i dati primjer.
Hvala !
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja