ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 27.03.2009, 16:18
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;9072] Eve da izmerim da izvines... brb

Queen je 60" x 80", sto je hmmmmm 152 cm x 203 cm
King je 76" x 80" (193 x 203)
a California King (pa ti vidi sad da li su kod nas niski :woohoo:) je 72" x 84" (183 x 213)
80" je duzina za sve sizes osim full i twin, a Ca King je oversized....

I da, dobronameran savet, ajmo lagano u lb i inches.... inace bude problem....[/QUOTE]

Pa na tom Californi king bi mi mozda ne bi visile noge... mozda
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Staro 27.03.2009, 16:23
Stari vuk

Nepromenjeno

[QUOTE=dreamerns;9094]Za sve imas foru, osim za Farenhajte....tu moras tablicu uciti, jer je formula uzasno komplikovana.
Generalno, mere su im sulude, sto cak i sami ameri priznaju. U tim merama nije sve na 10 kao kod nas (100cm == 1m). Ovde ti je npr 16 oz == 1lb, pa onda 32 farenhajta im je 0 stepeni. Sa tim merama su ko englezi, moraju biti drugaciji od celog sveta.[/QUOTE]

Ali na svakom proizvodu (uglavnom) pisu i cm i grami i sl
Sto se temperature tice tu se ne brini do 90 farenhajta
Preko toga je vruce.
Ko sto neko rece ispod 32 farenhajta je minus i tako
Generalno lako se nauci
Staro 27.03.2009, 16:35
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

[QUOTE=Amerikanac2009;9093]Kad vec pominjes lb i inches (dodao bih i Farenhajte), meni prave veliki problem kao i onaj oz.(valjda za tecnost). Ima li neka jednostavna fora za preracunavanje ili se mora uciti vremenom.... Hvala[/QUOTE]

Ja sam si kupila onu Purex casu sa oznakama, imas Oz. imas dcl, cups i sve one 3/4 cup i slicno. Nisam praveci recepte trebala ici online da si izracunam, otkad imam to, mada ima hrpa stranica za takve stvari, cooking conversion ili tako upises i dobijes stranice koje preracunavaju.

Jedino za sta idem je kad mi pise temperatura pecnice, onda se odem podsjetit, ali i to se s vremenom zapamti :)

U goodwillu sam si za dva tri dolara kupila vagu koja ima lbs i kg. tako da i to vise nije problem za nas kuharice :)
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Staro 27.03.2009, 16:44
wrath:of:the:lich:king's Avatar
wrath:of:the:lich:king wrath:of:the:lich:king je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.11.2008
US lokacija: Ohio
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

a za temperaturu tj farenhajte, ako je 58, to je 58-32=26 i to onda podelis sa 2 i eto ti celzijusi :-) 26:2=13 precizno je 14 kad konvertujes, ali ovo je dobro za otprilike dok se ne nauci... ja sam jedva u osnovnoj naucila pretvaranje i merenje a tek sad, huuuuh! nema logike meni ovde nista..
Staro 27.03.2009, 16:54
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Ne treba ti conversion (inace je (F-32)x5/9).... treba da dobijes osecaj... kao na primer kad tamo kazes "Uh sto je bilo vruce juce, mora da je bilo preko 30" i to ti je ono kao iskustvo i komparacija - tako isto i ovde dobijes osecaj da li je preko 90 ili 80 ili sto god... Znaci dodje vremenom. Ja sam dugo imala problem sa visinom, ali je i to nestalo posle odredjenog vremena. Inace se science ovde studira isto kao i kod nas... pa je i Amerikancima cudno m/s i C ali nauce. Iako je lakse deliti sa 100 i 1000 - oni su drugacije naviknuti...Tako i za kuvanje... kako tamo naucis da koru od belanaca za tortu ne treba da peces na jakoj temperaturi, vec je vise susis - tako i ovde naucis na koliko F treba rerna da bude. Ne ucis napamet - dobijes osecaj tokom vremena.
Staro 27.03.2009, 17:54
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;9104]Ne treba ti conversion (inace je (F-32)x5/9).... treba da dobijes osecaj... kao na primer kad tamo kazes "Uh sto je bilo vruce juce, mora da je bilo preko 30" i to ti je ono kao iskustvo i komparacija - tako isto i ovde dobijes osecaj da li je preko 90 ili 80 ili sto god... Znaci dodje vremenom. Ja sam dugo imala problem sa visinom, ali je i to nestalo posle odredjenog vremena. Inace se science ovde studira isto kao i kod nas... pa je i Amerikancima cudno m/s i C ali nauce. Iako je lakse deliti sa 100 i 1000 - oni su drugacije naviknuti...Tako i za kuvanje... kako tamo naucis da koru od belanaca za tortu ne treba da peces na jakoj temperaturi, vec je vise susis - tako i ovde naucis na koliko F treba rerna da bude. Ne ucis napamet - dobijes osecaj tokom vremena.[/QUOTE]

Slazem se za taj osecaj. Medjutim, ja sam sreo dosta amera koji otprilike znaju nase mere...jednostavno, tesko je ignorisati ceo svet. Fakat je da su njihove mere neprecizne u mnogo cemu.
Jedan primer je da ameri nisu imali meru za tecnost ispod galona :-) Znaci...imas galon, i imas ispod galona. E sada, posto domacice nisu kuvale za 100 ljudi, bile su im potrebne preciznije mere da bi znale kako da ponove recept. Onda su uzimale solje, kasicice, kasike i sl. i na taj nacin merile. Generalno i dan danas se tako radi, sto meni licno deluje dosta prakticno. Imas lepo da kupis set merilica (od solje, do osmine kasicice)....i sa tim tuces. Svi recepti su im tako napisani (one cup of flour, two table spoons of oil, etc). Mnogo bolje nego kod nas sa miligramima i gramima i stalno moras da se hvatas vage, i merilice za tecnost...pa onda ako je kriva podloga netacno meri i sl. Ovde zgrabis ovaj set i samo furas :-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 28.03.2009, 13:31
Leona Leona je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.10.2008
YU lokacija: Sarajevo/BiH
Nepromenjeno

Ja i njihove mjere smo dva razlicita svijeta.
Tesko kontam to skroz, ali polako bit ce vremena
Staro 29.03.2009, 16:56
Stari vuk

Nepromenjeno

Evo nasao sam jedan sajt tj.firmu koja vrsi rentiranje namestaja (to za one koji ce imati extra love u pocetku, ako ima takvih) a cene su im po meni iznenadjujuce jeftine.

[url]http://www.cort.com/index[/url]

U principu mozda ce nekome da znaci pa rekoh da ostavim link, a i da se vratimo na temu
Staro 29.03.2009, 18:13
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Slobo? Odakle ti dosla ta ideja?

Cort Furniture Rental je nas vendor i nije bas da su jeftini, a i ne verujem da bi ti [URL="https://furniture.cort.com/customer_service/home_credit_application.cfm"]rentali[/URL] namestaj. Njihova glavna delatnost je rentanje office furniture i imaju exclusive housing solutions....

Namestaj rentaju businesses koji ne planiraju da ostanu na istoj lokaciji nakon isteka lease i bogatiji executives koji privremeno poslom dodju u neki grad...

Ne znam odakle ti ideja, niko od nas "malih, normalnih" ljudi nisam cula da renta namestaj....:grin::grin: E sad ako hoces, imam ja raznih rental kompanija u sistemu ako si zainteresovan:1081::1081:
Staro 30.03.2009, 19:57
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Ni meni se rentanje ni malo ne svida niti mi ima smisla. Najbolje ko nema para na garage sale, rentanje bilo kakvog tipa je bacanje novca, a u slucaju namjestaja nije uopce rentabilno. Mada po gradu vidim neke reklame tipa Rent to Own, moze se rentat od tehnike do namjestaja, ali mi nije jasno o cemu se radi i kome bi se to isplatilo.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.

Pravila pisanja