![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Pa, ovde nema emigranata. Zato ima nekih drugih... Opet, sve zavisi. Ja zivim u NJ, u mestu gde je (cini mi se) vise od 90% italijana i stopa kriminala je oko 0%. U gradicu pored je struktura stanovnistva drugacija, a i stopa kriminala takodje.
|
|
|||
|
|||
![]()
Evo bas citam na internetu Afganistanac ubio 15godisnju djevojcicu u Kandelu blizu Karlsruhe.
Prijavio se u Njemackoj kao izbjeglica bez papira i rekao je da ima 15 godina sada sumnjaju da ustvari ima preko 30. Takve vjesti u Njemackoj na televiziji,radiju ili u novinama necete procitati. Mediji o tome ne pricaju. Jedino ako naletim na stranim forumima na takve vjesti. Jucer bili u gradu i sve puno policije i mladih muskih imigranta. Dvoje ih se potuklo na cesti.Policija nije reagirala. Ova zemlja ce biti sve manje sigurna cini mi se. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
pa sto se tice evropskih zemalja bilo zapadnih ili istocnih, mediterana ili Skandinavije to su ipak i u osnovi nacionalne zemlje i stoga vazi nepisano pravilo: zemlja X narodu X, zemlja Y narodu Y itd...
Konkretno postavljac teme stavlja primedbu da Nemci u Nemackoj ne daju Hrvatu da napreduje. Ne znam koliko u Hrvatskoj npr ima Nemca sefova, a da su van nemackih kompanija naravno ? malo morgen. Ja ne kazem da je nemoguce strancu da napreduje u Evropi, sve to naravno zavisi od slucaja do slucaja, ali generalno moras biti duplo bolji od domaceg da bi te promakli kao stranca. O da.... I zato, mnogi stranci u EU pomisle ej hajmo u Ameriku to je zemlja imigranata i nije vazno ime i poreklo... Brate, zna se sta je Amerikanac, a sta stranac u Americi ili naturalizovani Amerikanac ! Amerikanac je osoba rodjena u Americi, odrasla i skolovana, kojoj je engleski maternji i to sa americkim akcentom. A to da li se neko preziva Obama, Blagojevich, Ramirez, Haraldson, Papadopoulos ili Jackson to nije bitno. Sve su to Amerikanci. Rodjeni pravi Amerikanci.
|
|||
|
|||
![]()
Koje su razlike cenama u Nemackoj i Americi? Konkretno me zanimaju cene vrtica za decu do dve godine, od dve do prvog razreda. U Nemackoj placam 9% od plate za zdravstveno osiguranje (u tu cenu mi ulaze i dete i supruga)i jos toliko poslodavac. Koliko je osiguranje za troclanu (uskoro cetvoroclanu) porodicu u Americi, ako je moguce, da sve pokriva osiguranje, svaku posetu doktoru, na mesecnom nivou? Plata u Americi je veca, zanima me koliko su troskovi veci? I koliko to zavisi od drzave i grada? Recimo da sam ja oko bacio na Jutu i Teksas.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Troskovi za daycare su oko 1000USD mesecno po detetu u San Diegu. Oba sam potvrdio i sa kolegama (preporucili su Kaiser) koji zive tamo a i izguglao. Koliko razumem upoznati ste koliki su troskovi u Nemackoj, pa se nadam da je ovo pomoglo. Last edited by SoonInUS; 28.10.2018 at 12:06. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1: Ako imas solidan posao >$60K ne brini nista, a 0: ako ostanes bez posla - Auf Wiedersehen !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Ukratko, primer troskova za Dallas (tj Plano na pr.) gde su realno mali porezi: Po https://smartasset.com/taxes/paycheck-calculator od 60k ostane 3365USD mesecno (stavio sam sledece: - zdravstveno oko 500USD, uzeto sa sajta https://www.ehealthinsurance.com/ za sasvim dobro osiguranje - 500USD za 401k sto je vrlo malo i mora biti vise). Izgleda da sam u prvom postu preterao sa cenama jer su to cene za CA, pa su osiguranje i daycare prilicno skuplji. OK stan je sa troskovima 1300USD (2-spavace sobe u ok kraju). Daycare 1400USD za dva deteta. Dakle za prevoz i klopu (a bez vision i dental) ostane 665USD, sto nije dovoljno. Ako se placa daycare, ja bih rekao je potrebno bar 80k godisnje (sto jeste vece od 60k kao sto je napisano ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daycare cena mi zvuci fantasticno. Dva deteta $1400. Jel to sigurno ceo dan ili mozda halfday MWF ? Proveri ti to dvaput jer u Oregonu ti je $250 nedeljno po detetu fantasticna cena. Uostalom zena ako ne radi daycare ni ne treba.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Cene za daycare sam nasao: https://www.care.com/day-care/dallas-tx Prvi hit za stan u Planu (odlicne skole, proglasavan za najsigurnije mesto u USA): https://www.zillow.com/homes/for_ren...44_rect/11_zm/ evo ga i drugi rezultat pretrage: https://www.zillow.com/homes/for_ren...44_rect/11_zm/ Ima i jeftinijih, sa malo losijim skolama, tako da sam stavio cenu 1300USD. Slazem se da ne mora daycare ako samo jedan roditelj radi. Ali takodje, daycare pomaze u integraciji dece u drustvo, u smislu da ce nauciti jezik i da ce nauciti da se socijalizuje u novom okruzenju. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Jedina zelja-Amerika | lah11 | Vaša strana | 3 | 17.06.2014 07:52 |
Amerika-cavrljanje o zivotu, ekonomiji, raznim poredjenjima i jos po nesto | flops | Vaša strana | 8 | 07.04.2013 12:13 |
![]() |