ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Chicago i početak života u njemu » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 19.09.2008, 14:45
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Olivera Prikaz poruke
E lucky druze, posto ja planiram da zivim tamo juznije kod vas, reci dali na ovih 600-700/850-950 ima i koju dolarcic plus. Mislim neke takse, osiguranja....
Nema nikakvih taksi to je bruto cena a u to je obicno ukljucena voda i kablovska. Placa se prva i zadnja kirija ili samo prva kirija+security deposit obicno u vrednosti pola kirije koji se na kraju vraca ako je sve u redu sa stanom.

Sto se tice namestaja-moj savet svima ...uzmite duseke za spavanje koji se krecu $50-80, sto i stolice sve to nije tako skupo ako uzimate u Walmartu , naravno i nije neki kvalitet ali za pocetak je ok. Garage sales su isto dobra varijanta ako uspete nesto da nadjete, mada kakva je kriza sad toga je sve manje
Reply With Quote
Staro 20.09.2008, 08:13
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Bas me znaima di si nasao madrace od 80 dolara. Jedino ako mislis na one na napuhavanje. Ja sam se pretrgala ovih dana naci madrac za manje od 200-400 dolara.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 20.09.2008, 14:30
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
Nepromenjeno

na te i mislim. Zato sto je neko rekao da bi za pocetak vrece za spavanje a ovo je mislim ipak bolja varijanta, posle mozete da pogledate i te madrace i da birate po mekoci udobnosti broju opruga u njima i.t.d. ali za to treba odvojiti znatno vise novca
Reply With Quote
Staro 20.09.2008, 14:55
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
na te i mislim. Zato sto je neko rekao da bi za pocetak vrece za spavanje a ovo je mislim ipak bolja varijanta ...
Sve bolje varijante se odmah beleze a kasnije najverovatnije i usvajaju
Hvala na savetu
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 21.09.2008, 10:54
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ono sto mene interesuje kod tih garage sales...kako se za to sazna? I posto u pocetku nemas kola, kako to dopremis do stana?
U Atlanti su "garage sales" svake subote, i to je neko nepisano pravilo. Pored toga, ako neko hoće da podeli/proda veliku količinu nameštaja, često ispred ulaska u naselje ili kod prvog velikog hipermarketa zabode u zemlju tablu sa natpisom "garage sales" i adresa.

I dođete na adresu i pogledate nameštaj. Neko prodaje sve u kompletu, negde možete da uzmete samo neku stvar, neko daje za džabe, neko za 1$, a neko stavi cenovnik pa vam tako kauč košta 10$ neka fensy fotelja može da bude i 100$, ali bitno je da sve ide mnogo jeftinije.

I može se naći sve, od nameštaja do tehnike.

Takođe svake subote neki ljudi ostavljaju stvari koje im ne trebaju ispred kontejnera.

Pored toga, obavezno pogledati www.craigslist.org, tu se sve može naći.

*to se tiče prevoza, skoro uvek je uslov da morate sami preneti stvari. Jer ako ti neko poklanja nešto neće uglavnom i da se maltretita oko prevoza.

Pozdrav
Reply With Quote
Staro 21.09.2008, 18:15
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Fora su i te thrift shops. Utipkajte u google vas grad i to i vjerojatno ima takvih trgovina sa rabljenim namjestajem i ostalim stvarima za doma. Vrijedi pogledati, sigurno ce se nesto naci za djabe!!
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 21.09.2008, 18:31
Olivera's Avatar
Olivera Olivera je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.07.2008
US lokacija: Scottsdale, AZ
YU lokacija: Skopje, Macedonia
Pošalji MSN poruku korisniku Olivera Pošalji Skype™ poruku korisniku Olivera
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik xeg Prikaz poruke
Hehehe... pa znaci ti si
Jesam, jesam mlada bakica od 99 1/2 god.
Zato budi dobar mali i uci of mudrosti stariih. hehehe

Mozda i naucis heklati.
17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu
04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje
15/10/2008- Stigla druga koverta
20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM
04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena.
01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA
16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ
Reply With Quote
Staro 22.09.2008, 03:10
D$D's Avatar
D$D D$D je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.09.2008
US lokacija: Chicago,Wheaton IL
Nepromenjeno

Zavisi kada dolazite u Usa,garaz sejlovi su uglavnom u letnjim mesecima.
Oni koji dolaze ovamo ne mogu se osloniti na to.
Mislim da je varijanta sa dusecima iz Woolmarta najbolja naravno mogu i da se nadju mnoge druge stvari tamo po maloj ceni koje su vam neophodne, to je vise manje samo tehnicko pitanje mislim to kako ce te da se snadjete za namestaj.
Hteo bih da kazem samo koju rec o agencijama za zaposljavanje, mislim na one koje nude posao u fabrikama, trgovinama ali i na mestima poput banaka i ostalih ustanova gde bi se mogao naci posao.
Ukoliko ne uspete da nadjete direktno posao putem intervjua kod poslodavaca, nakon nekog vremena ne gine vam da se obratite za posao u agencije za zaposljavanje.
Imate niz raznoraznih agencija ovde u Chicagu problem je kako izabrati pravu.
Poenta je da kod temporary posla vi ste placeni onoliko koliko radite.
Postoje agencije koje vas placaju i za vreme praznika ovde dok vas vecina ne placa kada ne radite za praznike.
Agencija vam uzima oko 1$ po satu vaseg rada i to dodje otprilike oko 160$ mesecno.
Arotek je trenutno najaca agencija za koju sam cuo, ( nazalost ja ne radim preko njih),
Kod agencija vam je bitna i kolicina slobodnih dana koju vam daje, opet zavisi od agencije do agencije.
Koliko sam ja cuo ovde od ljudi koji rade preko agencija treba da radis godinu ili vise dana da bi ostvario neka od prava koje vam daje agencija i da zaradjujete vise od 1000$ tj uglavnom da radite full time( 40 sati nedeljno),
Svaka agencija ima svoja pravila i to treba da proverite preko njih.
Poznate agencije ovde u Chicagu su Arotek, crown,( www.crownservices.com)
Da bi ste videli kako se realne satnice krecu za poslove pogledajte recimo ovaj sajt
http://www.employmentsource.net/, ili vec poznate koji su ranije navedeni na forumu.
Imacete realniju sliku o ceni rada u fabrikama,voznji autobusa, taksija, kamiona itd.
Ovo vam je realna slika.
Opet kazem nije lako prilagodjavanje ovde i moze lako da se desi da ne uspete da nadjete odgovarajuci posao odmah ali ne treba da se klone duhom,treba da se ide ma max ali ako ne moze da prodje morate od neceg da zivite dok nesto neresite.
Opet ponavljam samo rad na jeziku i kvalitetan Engleski vam moze ponuditi malo bolji posao, samo radite na tome dok ste u Srbiji.
Bez toga je tesko naci dobar posao odmah na pocetku a i kasnije.

Last edited by D$D; 22.09.2008 at 03:15.
Reply With Quote
Staro 22.09.2008, 08:09
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida
Nepromenjeno

D$D, citas mi misli... bas sam htela da te zamolim da napises nesto o agencijama za zaposljavanje Vrlo korisno!
26.03.2009. stigla druga koverta
15.05.2009. zakazan intervju
14.05.2009. obavljen lekarski
15.05.2009. odobrene vize
18.05.2009. podigli vizirane pasose
02.09.2009. Stigli u USA
Reply With Quote
Staro 23.11.2009, 20:59
blazo032 blazo032 je offline
Član

Datum prijave: 22.11.2009
Nepromenjeno

Ima li kakvog posla za ilegalce u Chi townu???
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja