ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 06.07.2012, 12:33
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik olivera77 Prikaz poruke
Ovo polemisanje sa Walmart za i protiv se moze uporediti i sa srpskom kampanjom "Kupujte domace".Upravo to se desava sada i US da se afirmisu grupe,a i prodavnice u kojima je sve "Made in America" i sasvim podrzavam to.

Nemam nista protiv da se za neki pocetak kupi u Walmart nesto osnovno,ali ipak moramo izgraditi svest o dobrobiti nas samih kupovinom onoga sto je proizvedeno u Srbiji ili US.

Ima ljudi koji kupuju recimo escajge,tanjire,serpe kod Kineza ovde,cena je 3 puta manja od cene domacih proizvodjaca,ali je isto tako i vek trajanja istih mnogo kraci.Pritom se pitas koju kolicinu teskih metala imaju ti proizvodi u sebi napravljeni u Kini.Mnogo puta je bilo u vestima o stetnim agensima koji se nalaze cak i u decijoj garderobi i igrackama.Pa ko voli nek' izvoli i kupuje kinesko.Ja jok.
Da se razumemo nemam ja nista protiv Kineza niti smatram da je sve njihovo lose,naprotiv,smatram da imaju i oni kvalitetnu robu,ali ona na zalost nije tako cesta kod nas na Balkanu.

@sonofamom ako nemas sta da napises ne spamuj teme
U mom mozgu je i dalje Kineska roba djubre. Ne bi kupila namestaj neki u walmartu nema leba naravno. Ali sto se tice stvari za licnu higijenu, volim da menjam razlicite marke i ne treba mi vise ogromnih prozivoda iste marke ko sto mozes da nadjes U Costco-u. Meni taj skladiste princip zvuci dobro za one koji uvek kupuju isto, vece porodice, one sa velikim spajizom.

Ja licno sam za mesano, ne iskljucivo ovo ili ono.

A sto se tice kupujmo domace, u jednom najnabudzenijem molu gde su me neki nasi koji zive ovde vec preko 10 godina i standard im je sasvim ok, a gde su rekli da idu "samo da gledaju", ja sam isla od stvari do stvari - Made in China, Made in China. A cene da se onesvestis. I tako ti ja dodjem do sekcije "Hugo Boss" kad ono imam sta da vidim "Made in Serbia". Pravi Zekstra.
Reply With Quote
Staro 06.07.2012, 15:01
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Ja kupujem u Walmartu kojekakve kucne potrepstine, sredstva za higijenu, ukrase za praznike, igracke za plazu, Hals bombone, po nesto od klope i pica, u zavisnosti ko je proizvodjac, jer ako nadjem potpuno isti proizvod, u istoj ambalazi i od istog proizvodjaca, pa je u Walmartu jeftiniji, zasto bih davao pare Sendiksu ili Roundy-ju? Naravno, oni imaju neke druge stvari koje kupujem kod njih, kao na primer sveze voce i povrce i sl.
Walmart je dobar za punjenje kuce u pocetku, kada ti sve treba, jer mozes da kupis i gomilu malih kucnih aparata za skoro dzabe. naravno, kao sto rece dreamers, cim ti krene na bolje, pocnes sve to da menjas kvalitetnijim, iz boljih radnji. Prica da je nesto proizvedeno u Kini ne govori sama po sebi o kvalitetu, jer cak i najgora roba je bolja od kineske robe u Srbiji, a u boljim radnjama je kvalitetnija kineska roba, koja nece da se raspadne nakon dve upotrebe.
Pitanje ekonomije - da, USA izvozi jednostavnu industriju siroke potrosnje u zemlje treceg sveta, sve sto kupujemo ovde se pravi u Kini, Indiji, Pakistanu, Indoneziji, zemljama Latinske Amerike i sl. Tako njihove privrede jacaju, stizu im dolari odavde, pa mogu da ih koriste za kupovinu visoko tehnoloskih proizvoda koji se i dalje prave u USA. Najnovije tehnologije se ne izvoze, takvi proizvodi se rade ovde i oni nose americku industriju, a ne majce, gace, serpe i lonci koje pravi Kina.
Problem sa Walmartom, a i razlog zbog koga pojedini delovi grada, barem ovde u Milvokiju, ne dozvoljavaju da se kod njih izgradi jedan, je da zbog niskih cena privlace odredjene slojeve drustva koji nisu bas uvek pozeljni, posebno u boljim predgradjima. Ja se po nekada osecam kao u getu kada odem da nesto kupim, i moram da priznam da osecaj nije bas najprijatniji.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 06.07.2012, 17:17
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Photographer Prikaz poruke
Interesantno je sve ovo, pogotovo sto ljudi koji bojkotuju Walmart kupuju Apple proizvode iako su oni jos gori od Walmarta po pitanju dobrobiti za US ekonomiju

Ali dobro valjda to tako ide, neki jednostavno zele da budu veci katolici od pape

Edukacioni dodatak:

http://www.usatoday.com/tech/news/st...xes/54633774/1

http://www.nytimes.com/2012/04/29/bu...pagewanted=all
Jesi li mozda video da su "neki" rekli da medjunarodna trgovinska razmena, globalizacija i u odredjenim sektorima "outsourcing" nisu dobri za americku ekonomiju? Biti lokalno orijentisan ne znaci da ljudi ne zele nista iz uvoza. Niti "kupujmo domace" moze da se primeni na sve sektore. Mesas babe i zabe - hvala na linkovima, ali edukacija je zavrsena na drugom mestu i iz odgovarajucih prirucnika. Naravno, sve druge studije su pozeljne za citanje bez obzira gde su objavljene - pomazu informisanost. Ono cime Apple skodi americkoj ekonomiji nije vezano za mesto gde se njihov proizvod sklapa/pravi vec za finansijsku strukturu (koja je za sada po zakonu). Kupovati samo americko je nemoguce - i ne treba tako da bude, ali postoje mnoge druge stvari kod Walmart-like korporacija koje treba da se promene (u mnogim slucajevima je u pitanju direktno rusenje zakona). Walmart ideja je nekada bila sasvim nesto drugo - i onako kako je bilo na pocetku je bilo ok. Moze korporacija da opstane sa dobrom socijalnom politikom - Costco je jedan primer a ima i mnogih drugih (zasto je to tako sad bi smo mogli da razglabamo o Agency Theory). Kao sto rekoh nije mesto ovde za toliko ozbiljnu konverzaciju. Light verzija moze, samo bez fantaziranja i stavljanja reci u tudja usta. S tim u vezi, drago mi je da su od ona dva posta ostale samo tackice...
Reply With Quote
Staro 06.07.2012, 17:22
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik olivera77 Prikaz poruke
Ima ljudi koji kupuju recimo escajge,tanjire,serpe kod Kineza ovde,cena je 3 puta manja od cene domacih proizvodjaca,ali je isto tako i vek trajanja istih mnogo kraci.Pritom se pitas koju kolicinu teskih metala imaju ti proizvodi u sebi napravljeni u Kini.Mnogo puta je bilo u vestima o stetnim agensima koji se nalaze cak i u decijoj garderobi i igrackama.Pa ko voli nek' izvoli i kupuje kinesko.Ja jok.
Da, to je tamo kriticno jer oblast nije dovoljno regulisana. Desi se i ovde (uvoz takvih proizvoda) ali na svu srecu otkrije se na vreme (za sada). Strasno je sta sve stavljaju u te igracke a zna se da mala deca gotovo sve stavljaju u usta - jezim se i kad pomislim...
Reply With Quote
Staro 09.07.2012, 18:28
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
U Costcu za bebe imas samo pelene, maramice i kremu za pozadinu. I to samo par vrsta pelena. Recimo za moje dete uopste ni ne prodaju odgovarajucu velicinu.

Walmart ima odlicnu sekciju za bebe, kao i Target, Meijer bar ja gde sam bila.

Falilo mi je hrane za bebu, udjem u Costco - a radnica mi kaze: " We do not carry baby food". To je ipak skladiste, ima svasta ali ne sve...
Kako nemaju hranu za bebe? Zadnjih godinu dana kupujem je u Costco. Zao mi da nemaju i Pampers pelene tamo. Po njih moram u Walmart.

P.S. Nutela u Costcu otisla na 10 dollara.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 09.07.2012, 19:51
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Kako nemaju hranu za bebe? Zadnjih godinu dana kupujem je u Costco. Zao mi da nemaju i Pampers pelene tamo. Po njih moram u Walmart.

P.S. Nutela u Costcu otisla na 10 dollara.
Nemam pojma, ja sam pitala troje radnika rekli su da ne drze. Onu povrce, voce, meso u kasicama a ni ostale one puffs dzidza budze. Imaju samo AD mleko (formulu). A pelene samo te njihove i Huggies. I ja isto vise volim Pampers.
Reply With Quote
Staro 09.07.2012, 20:09
Amer

Nepromenjeno

Ja generalno mislim da je taj "Walmart nacin zivota" pre svega vezan na orijentisanost na sto nizu cenu. Bio to Walmart, Target, Meijer, Kroger, Costsco, Aldi - kakva god da je prodavnica - najvesce je alfa i omega kriterijum za odlucivanje gde je bolje ta niza cena. Kvalitet cesto ko shisha, bitno da je koji cent dole. Mene ce uvek fascinirati to koliko su neki Ameri sposobni da jure te kupone, te "deal-ove", jure te neke kvazi rasprodaje, osecajuci ushicene kad su nesto kao sacuvali. A industrija je takva da ih ubedi da stvarno stede sto vise trose. Totalna nebuloza. I ma koliko oni para zaradjivali, njih ce sistem ubediti da zive skoro na ivici, da kupe kucu skupu maksimalno koliko mogu ili maltene jedva mogu, kola isto naravno, a onda ce da jure da ustede na namernicama. Ne svi, postoje i ljudi koji na hrani nece stedeti koji ce kupovati sve organik, sve energy efficient, vlada podrzava tako sto skida sa poreza da imas energetski efikasno vozilo, belu tehniku, dom. Da kupujes lokalno a mislis globalno i te fore. Ali velika vecina je totalno potrosacki nastrojena. Kupuje se jako puno, to im je i porodicna zabava i nacionalni sport. Ako odete u skoro bilo koji Americki grad i pitate se gde su ljudi - idite u velike shopping centre i mall-ove i nacicete buljuk. Neki se setaju i uzivaju u dobrim rashladnim sistemima, a masa groznicavo trazi nesto sto nije znala ni da im treba - novi proizvod, novo zadovoljstvo.

Ja bih rekla - taj "walmart nacin zivota" se moze sumirati u walmart misiji - Lower prices. To nije samo Walmart, to je masa drugih prodavnica. Bitno da se kupi, cena je bitna. A kvalitet, ceskacemo glavu kad se to raspadne samo dovoljno da se odlucimo za neko novo njesra koje cemo nabaviti da zameni to staro njesra.

Tako im je u industriji. Parametar nad parametrima je low cost. Sto jeftinije to bolje. Pa kad ti nabudzen auto crkne zbog Kineske (moze i Kambodzanske ili koje vec) komponente, no frks. Outsourcing how yes no. Globalization rocks. Walmart stil industrije. Cena vlada. Svuda je to prisutno.

Upravo drzim onlajn predmet imam samo Americke studente pa tako neke teme biraju za magistarske pa sam skroz u tom fazonu, ne zamerite ("International Studies"). Jedan hoce da poredi prebacivanje fabrika jel bolje u Kini ili Indiji (walmart stil bolje) a drugi isto nesto vezano za sto jeftnije opreacije/proizvode u nekim svetskim vuko...ama. I to sve Walmart style. Low cost.

A evo u tom stilu i jedna slidza za ilustraciju, poster onog dokumentarca sto sam ranije pominjala, svaka slucajnost sa bilo kojom drugom kompanijom nije slucajna

Reply With Quote
Staro 09.07.2012, 21:03
Photographer Photographer je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2011
US lokacija: SF Bay area
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
Kao sto rekoh nije mesto ovde za toliko ozbiljnu konverzaciju. Light verzija moze, samo bez fantaziranja i stavljanja reci u tudja usta. S tim u vezi, drago mi je da su od ona dva posta ostale samo tackice...
Iskreno ja stvarno ne znam zasto ti odgovaras na moj post, niti sam te citirao niti sam ti stavljao nesto u usta. Takodje, nikakve light verzije i tvoja objasnjenja mi ne trebaju, cisto za protokol.
Reply With Quote
Staro 09.07.2012, 22:58
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Da ti kazem pravo,ja bas volim te kupone i ne mora da znaci ako koristis kupone ces da kupis nesto sto nije kvalitetno.Na primer sampon Panten od 25 oz uobicajeno kosta $5.99,ja cekam kad je na sale $3.99 ,i ubacim i kupon,pa ti dodje to dzabe.Juce sam uzela 4 i kostao me jedan $2.50.A zamisli tako da zastedis na deset artikala po 2 dolara neka je i jedan,imas gorivo za celu nedelju.Preko 30 godina sam vodila skroman zivot u nasoj domovini i jedini nacin da zastedis pare tamo je da ne kupis nesto jednostavno da se odreknes.Ovde je razlicito ako imam sansu da kupim jedan isti proizvod po razlicitoj ceni normalno cu da odaberem nizu cenu(normalno ne kazem da bi radije uzela neki kineski sampon)ali tu uskacu kuponi pa mogu da si priustim kvalitet za nizu cenu.Isto vazi i kad kupujem sladoled uvek mozes da nadjes dobar kupon i kupim si kutiju snikers sladoleda za $1.99,kupon za majonez,kecap i sl,sve to koristim i bas mi godi ta stednja.Ne moram da se odreknem nicega samo treba da pratim ,sta je i gde je na "sale",izrezi kupon i trk u kupovinu.
Reply With Quote
Staro 09.07.2012, 23:16
sonofamom sonofamom je offline
Proteran

Datum prijave: 11.05.2012
Nepromenjeno

meni je najinteresantnije u celoj prici saznanje da je Miskovic kriv sto u Americi postoje korporacije koje iskoriscavaju svoje radnike. ja sam mislio da smo mi taj ceo fazon uvezli upravo od Amerikanaca, a sad izgleda da je ipak obrnuto.

i ako nekome toliko smeta nepravedno poslovanje americkih korporacija, nije li za to kriv americki kongres koji im dozvoljava da tako posluju? sto se ne zalite onda kongresu?
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja