![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
super Pence, eto bar to. Kako ste inace? Jel ima nesto novo u vezi posla. Spominjali smo vas u drugim temama jer imate djecu i razmisljamo o otvaranju posebne teme za roditelje s djecom u Americi. Pozdrav i nadam se da imate neke dobre vijesti.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Zana i ostali, jos uvijek se borim sa pitanjem beneficija i public assistance programa za nas ''nove imigrante''. Procitajte si ovaj clanak iz linka pa da vidimo dali na kraju imamo pravo na bilo kakvu pomoc od drzave (kao sto je Medicaid, Food stamps, energy assistance i slicno)
Zana ti si nas nedavno podsjetila na beneficije koje ne podlijezu Public Chargu, medutim, nakon ovog sto sam procitala opet sam sve sigurnija da mi zapravo nemamo pravo na skoro nista pet godina nakon ulaska u Ameriku, tj. radi se o legalnim imigrantima koji su usli u Ameriku nakon Welfare Reform Act-a iz 1996 godine. Koliko sam razumjela odredena skupina legalnih imigranata ima pravo na beneficije, no neki su zakonom izuzeti i imaju zabranu da primaju takve beneficije pet godina nakon ulaska u SAD. Procitajte sami pa da probamo doci do nekog zakljucka: http://www.fsconline.com/downloads/P...t-lifeline.pdf
|
||||
|
||||
![]()
Zana, nije u pitanju uopce smanjena pretplata. To me ne zanima, nit sam znala da bi mogao neko aplicirati za pomoc pri racunima. Znaci preskoci taj prvi dio, razlog zasto je napisan clanak. Zanimaju me oni dijelovi u kojima se nabrajaju vrste pomoci za koje bi imigranti mogli aplicirati a nemaju pravo, te sve aplikacije istoga.
Radi se o dijelovima teksta u kojima autor (a pravnici su) razlazu implikacije Welfare Acta koji je jos na snazi na nas imigrante. Koliko ja shvacam ovaj tekst, POst-act imigranti nemaju prava na beneficije koje su federally funded. Medicaid je federal i state funded i ulazi, koliko sam shvatila, u taj ban, tj. zabranu za nove imigrante. Ja sam aplicirala za Medicaid jer mi muz dobiva osiguranje tek nakon sest mjeseci zaposlenja i to samo za sebe. Jos nismo dobili odgovor. I dok cekam pokusavam saznati nesto o tome. Nemam para za advokate koji se bave imigracijom i zato pokusavam naci informacije na netu. Jako je tesko doci do ''najnovijih podataka'' Evo sad upravo trazim taj famozni Welfare act ili bilo sto sto bi osvjetlilo ovo pitanje. Ako npr. apliciramo a zapravo ne bi smjeli i budemo odobreni jer neko ne zna svoj posao, tj. nezna zakon (sto nije neobicno ovdje pogotovo u vezi imigrantskih pitanja) moze imati razne posljedice na svoj legalni status. U clanku se jasno opisuje da mnogi imigranti imaju pravo na neke beneficije ali se boje aplicirati jer mnogi znaju da postoje restrikcije, ali nisu dobro informirani ko ima pravo na sto. Medutim nekim imigrantima (post act imigrantima koji su usli nakon 2006) je zabranjeno traziti pomoc, tj. trazenje pomoci ce imati posljedice ili ce biti odbijeni, sto isto tako ne mora biti bez posljedica. Negdje na nekmo forumu gdje ljudi pitaju advokate u vezi svojih imigrantskih pitanja procitala sam da se dobiveni benefit, tj. public assistance upisuje u kreditnu povijest. Ako je to tocno, to ne izgleda bas dobro kada nam netko provjeravala kretitnu povijest. Upravo te institucije koje su zaduzene za takva pitanja je nemmoguce dobit. Konkretno mi smo aplicirali za Medicaid zato sto na telefon nikog nismo uspjeli dobit nakon bezbroj pokusaja. NA kraju smo isprintali aplikaciju, ispunili i poslali. Odgovor cemo vjerojatno dobiti ali nismo se mogli raspitati unaprijed o tome dali smo eligible. NA svim tim aplikacijama, pise da legal immigrant, tj. permanent residents imaju pravo, medutim ne pise dali su to oni prije 2006 ili poslije. Na nekim aplikacijama pise datum ulaska u zemlju. Moguce je da pitaju vrijeme ulaska jer ce to odrediti eligibility. Tako da mislim da nije glupo da postavljam ovakva pitanja, misilm da je ovo jedno od najkompliciranijjih pitanja s kojima se susrecu milijuni imigranata, stariih i novih jer vecina njih zivi ispod poverty guidelines, normalno jer treba vremena da se snadu. Ipak znati da imas pravo npr. na energy assistance ili medicaid je uzasno bitno. Nekome ce mozda pomoci Food stamps, tj. odredena svota novca prema broju clanova obitelji koja se klijentima daje u obliku kartice i s kojom mogu kupovati hranu. O ovom pitanju se vode debate, stalno se mijenjaju statuti u Kongresu i neodgovorno je citirati jedan odlomak i tvrditi da imamo ili nemamo neka prava. Ako netko zna odvjetnika, tj. ima posljednje, mjerodavne informacije o ovom pitanju, biti ce koristno za sve imigrante koji ce se u ovim teskim vremenima odluciti za trazenje pomoci, a ne znaju koja su im prava. http://www.tcf.org/list.asp?type=PB&pubid=405 Jos jedan clanak u kojem su takoder jasno obrazlozena pitanja dobivanja javnih beneficija za legalne imigrante. Iz tog clanka dobivam iste zakljucke kao iz prvog teksta.
Case Number: 5xxx Prva koverta: sredina aprila 2008 Poslana u KCC: 9.5. 2008. Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena ![]() U Americi od 3.12.2008. Last edited by stizeljeto; 31.03.2009 at 16:24. |
|
|||
|
|||
![]()
Haha...jao kada sam poceo ovo da citam, odmah sam pomislio na tu ribu. Odakle njoj nezaposlenoj sa jos 6 dece da napravi vestacku oplodnju i dobije 8. A otkada se to desilo, nije prosao nijedan dan da na CBS nema nesto o njoj...hocu od toga da popizdim. Prave zvezdu od nje, jos ce joj i reality show napraviti.
|
|
|||
|
|||
![]()
NIsam se oglasavala na ovoj temi, ali evo>
1. Ova tema je totalni oximoron ljudi USA =/= socijalna pomoc To mozete ocekivati ako odete u neku razvijenu socijaldemokratsku zemlju gde su jaki zakoni koji stite socijalni status radnika. 2. Ovu drzavu karakterise Kapitalizam, u slucaju da je neko propustio bas ovaj cas kada se to ucilo itd. 3. Da se ne lazemo ljudi svi dolazimo ovde da zgrnemo novac koliko god htele ili ne da priznate ili ne. Ovde je to za razliku od ostalih socijaldemokratskih zemalja moguce, idite posle USA malko u kanadu pa da viditek koliki su porezi ![]() 4. Nemojte se voditi laznim snovima da je iko ovde okrenut prema "malome" coveku, jer ovde nikga nije briga koliko ti i shta ti i kako ti, vec kolika je tvoja produktivnost i koliko kesha mozes da zaradish za tu firmu. Nemoj da se neko ponadao da jednom kada nadje posao da ce na njemu da ostane, ovde se poslovi menjaju na svakih 3-5 godina... sve zavisi od struke a profesija se menja kompletnoa na nekih 7-10 godina, ako se ne usavrsavas i ako ne radedish na sebi neces ni napredovati i samo ces dalje potonuti. Zato josh jednom molim da prestanete sa snovima kako su ovde svi sisali vesla, i kako je ovo sistem koji se moze "prejahati". Budite realini da ovo jeste tehski kapitalizam koji ne mari ni za koga. |
|
|||
|
|||
![]()
tzv. liberalni kapitalizam....doduse ovi su otisli i korak dalje, pa pocinju da prodaju mostove, puteve, gradske parking satove itd.
|
|
||||
|
||||
![]()
Nisam upucena i nemam neki poseban komentar. Slazem se da idemo u kapitalizam i da jedino sto nas sigurno ceka u SAD je rad rad i rad (akobogda!). Samo moram da dodam da licno poznajem par osoba, u AZ konkretno, koje nista ne rade i zive od nekih vrsta socijalnih primanja. Po kojoj osnovi, nisam pitala. Jedna djevojka cak studira full time, ima sina, i zive samo od socijale.
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Takodje znam coveka koji je primio ovde jednog lika koji je isto dobio zelenu kartu preko lutrije. Eno ga sada studira, ima neku stipendiju i nista ne radi....i eto tako zivi. Mogu se vise raspitati pa javiti... Kako je on uspeo tek usao u drzavu to sve da dobije...mislim da to nikome nije jasno. |
|
||||
|
||||
![]()
Javnost je jako podieljena u vezi ovog pitanja i drago mi je sto ima onih koji misle da izuzimanje legalnih imigranata od prava na public benefits niej u redu. Ja razumijem da ti i ostali ne zelite davati para da neko ko sjedi doma zivi na vas racun, medutim i ti ljudi (ne govorim sad o sebi, niti sam pokrenula ovo pitanje radi svojih potreba, jer mi to ne treba - vec radih drugih kojima ce mozda trebati jer je takva situacija - tesko da ce i muz i zena dobiti posao) placaju porez kao i citizens, dijele iste obaveze kao drzavljani, sluze u vojsci kao gradani. Kolko god da im je mala placa legalni imigranti placaju porez i time mislim da time zasluzuju da ih se tretira ravnopravno sa drugim gradanima. Covjek koji tek dode ne moze se odma najbolje snaci i posao koji dobije ce vjerojatno biti minimalac. Zasto da mu se ne pomogne da ne padne jos nize, pa isplati se i drzavi da su ljudi zdravstveno osigurani, da im djeca budu cjepljena, pa ako treba da im se plati i grijanje da se ne razbole, sve kako bi mogli raditi i doprinositi drzavi.
Evo razloga za i protiv davanja istih prava na javne beneficije za imigrante. Oni koji smatraju da bi legalni imigranti trebali imati prava na javne beneficije kazu: - The obligation of legal immigrants to pay the same taxes owed by citizens ought to make them eligible for the same benefits available to citizens - Since legal immigrants together contribute far more to the government than a low-income subset of them would receive in subsidies, there’s no financial justification for excluding them from public support. - The evidence is weak that providing assistance acts as a “magnet” for poor immigrants. - Allowing participation is part of a broader American philosophy toward immigrants who come to this country seeking a better life. The relatively equal access enjoyed prior to 1996 “was based on the principle that non-citizens come to America to participate in the full range of American social, economic, and political life and that, with modest exceptions, they should be treated like other Americans.”5 Oni koji se protive vladinoj pomoci za legalne imigrante kazu: - The United States has a long history of restricting public assistance and discouraging immigrants who would be public charges from coming here. - The immigration policy of the United States should be that aliens within the nation's borders ought not to depend on public resources to meet their needs, but rather rely on their own resources and those of their families, their sponsors, and private organizations - Legal immigrants had been applying for and receiving public benefits at increasing rates before 1996, raising concerns that those benefits were encouraging a disproportionate share of low-income individuals to come to the United States. - Illegal immigration could be blamed in part on the availability of benefits to legal immigrants. Immigrants were entering the country illegally with the expectation that they would ultimately obtain public benefits, either legally or illegally. Ovi koji su protiv smatraju da bi pomoc vlade za imigrante privukla imigrante loseg imovinskog stanja u nadi da ce moci zivjeti u Americi na socijali. Medutim u praksi se vidi da imigranti naseljavaju upravo najvise one drzave koje ne daju javne beneficije, a manje naseljavaju one koji imaju drzavne programe za javnu pomoc imigrantima. Clearly, one of the major disagreements between these two groups centers on the question of whether public benefits motivate immigrants to come to the United States. While there is not yet conclusive evidence as to whether this is the case, there are good indications that it is not. For example, those states with the most generous welfare provisions have had their foreign born growth rate fall while states with the least generous provisions have had their immigrant population increase. “At precisely the point where the states began to create widely varying safety nets for immigrants, (i.e., the late 1990s), immigrants began moving out of those states with the most generous and available social services and into those that are less generous with lesser degrees of availability.” Furthermore, while those states that provide the fewest substitute programs are largely in the South and Mid-West, immigrant settlement in those areas has been rising dramatically; according to preliminary data from the 2000 census, “the proportion of the foreign born living in the West and the South rose from 37.7 percent in 1970 to 65.5 percent in 2000.” For example, Mississippi provides no state benefits, yet it has the nation’s fastest growing immigrant population, up by 476 percent since 1990. Ne radi se o tome da mi koji tek dodemo trebamo cuvat svoje pare u djepu i uzet od Uncle Sama sto god se moze kako bi nase ustedevine ostalo sto vise. Isto tako ajmo objektivno razgledati ovaj problem, ne subjektivnim procjenjivanjem mojeg ili necijeg osobnog stanja racuna i kupovne moci. Ponavljam, ne radi se o meni nego opcenitim pravima imigranata. Svako od nas koji dolazi ovdje je nedovoljno informiran o ovom pitanju, a neko ce se sigurno zapitati dali ima pravo na odredenu pomoc. Meni primarno zanima Medicaid i slucaj trudnoce i poroda, medutim ponavljam, ne radi se o meni, niti ikome osobno vec o opcim pravima koje imigranti imaju ili nemaju. Dakle, ajmo objektivno podijeliti relativne podatke o ovom pitanju, ne nagadanja ili osobne procjene. Evo nasla sam mjerodavnu i updatiranu tabelu federalnih programa za koje imigranti mogu aplicirati: http://www.nilc.org/pubs/guideupdate...2008-10-01.pdf
|
![]() |