ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 14.06.2010, 19:19
City Lights's Avatar
City Lights City Lights je offline
Drug član

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: come what may
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Ochigledno je da ljudi zele da cuju samo ruzicaste stvari, a bilo kakav drugi utisak svesno odbacuju kao nerelevantan, pristrasan, zlonameran.
Mislim da u tom grmu lezi zec... Jer covjek je nabrojao i gro pozitivnih stvari, ali ljudi odmah skacu cim netko kaze nesto negativno o USA.. kao da im probija nekakav balon imaginacije koji su miljama daleko od te zemlje stvorili o njoj.

Covjek je opetovano spomenuo da ima dobar posao i da je zadovoljan standardom zivota, samo je naveo neke stvari koje (po njemu) nisu tako sjajne - sto je normalno da postoji u svakoj zemlji.
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 00:27
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

OpljuvaVavanje

Jeste, skacu ljudi na negativno ali malo vise na pozitivno, ja bih rekla (izgleda da ima dva grma i dva zeca xoxo).

Ja moju jetrvu ne mogu godinama da ubedim da doktori ne treba da ponovo zavrsavaju fakultete...sta ja tu sad znam, kad popova cerka iz susednog sela kaze da joj nisu priznali diplomu i da ne moze da nadje posao nigde osim u nekoj zabiti sa narkomanima (kad ponovo zavrsi fakultet, kao da svako moze da radi za osobama koje se lece od zavisnosti) jer tako prolaze imigranti i zato se vratila. A i kolege sa posla kazu da nije normalna kad ce ovde da dodje gde doktori rade pod tolikom presijom, sve pacijent za pacijentom - ne moze to da se postigne... da ne govorim o tome kako ona bolje zna od mene da se mi trujemo antibioticima i lekovima jer ovde recepte niko ne kontrolise (za razliku od tamo )... 50 puta objasnjavam familiji da nema veze sto su Mika i Laza kupili kucu, kad moja matematika kaze da ja sa mojom platom ne mogu (dzabe price o ovim cudima sto su se desile i da je Mikinu kucu uzela banka)) i da ko kod im kaze drugacije a da je vezano za LA laze - ne vredi... jednom se razdrah da ima da zovem Obamu da mi da stanarsko pravo i otkup stana za paklu cigara pa da se jel'te familija i ja izjednacimo po stambenom pitanju i da mi niko ne pametuje vise kako svi kupise kuce sem mene (ko velim daj i ja da se hvalim za iste pare) - vec pogadjate: spustili mi slusalicu da sam tamo, garantovano me ne bi pozvali na slavu!

Dakle, moje iskustvo kaze - ljudi veruju u pljuvanje. Da su pomenute "lose" stvari navedene u originalnom postu bile na primer:

"Porodiljsko je max 3 meseca (2+1) i firme ispod 50 zaposlenih ne placaju porodiljsko" - rekla bih jeste, i da je to strasno i jos bih obrazlozila dodatno...

Da je covek rekao "ej - za sta god da apliciras za pomoc, racunaju ti prihode iz prosle godine, a sta ako izgubis posao u januaru i apliciras u avgustu (totalno si bankrotiran ali tebi i dalje pise tamo da si prosle godine zaradio 100k)" - pa da kritikujemo sistem, Financial Aid i Welfare zajedno...

Da je rekao "na sta lici da se sale sa milionima nezaposlenih oko produzetka beneficija do poslednjeg dana i da li znaju sta ce da se desi ako svi oni ostanu bez novca", pa da diskutujemo...

Da je receno "ej vidi kako su dvolicni, ne daju brakove istom polu, a onda njih same uhvate u gey barovima" ili "vidi ove u Arizoni sta rade", pa da pricamo...

Da je rekao "hej zasto neke drzave kao Colorado ne daju zdravstveno osiguranje deci imigranata 5 godina (sve do maltene drzavljanstva)" pa da pricamo... nego se cudi sto senatori piju kafu i sto se ljudi najavljuju daj molim te, parodija... Lepo rekoh i sad se ponavljam - dajem credit za post, ne slazem se sa nekim stvarima koje nemaju smisla...Poenta je u diskutovanju o pravim problemima a ne neke teorije zavere i slicno.

Nas narod voli pljuvacine i crnjake pa to ti je - zato valjda i spominjanje MM vrlo cesto, koji vidim se siroma' leci na Kubi posto je tamo bolje nego u ovde... bas vidim toliko mrzi kapitalizam da ne samo da kategoricno nije potrosio $2 mil na stan u NY, nego i kolegama ne prica kako je zalosno kako pljuvacina uspeva a ako pustis samo srceparajuce price - bez pljuvacine, nista...nije tacno ni da je prvi film gde ispljuva GM snimio od para sto je tuzio GM jer su ga otpustili (meni naravno niko nece da veruje da firme i ljudi koji imaju para radije setluju za $50k nego da se vuku po sudu - samo advokat za to navlacenje po sudjenjima moze da kosta oko pola miliona). Valjda cu da dozivim da i on nesto pohvali u zivotu svom...

A i onaj njegov kolega sto je mesec dana jeo u poznatom nam "restoranu" hrane zbog nekakvog eksperimenta i kao hteo da zivi ko "regular people" (bez osiguranja i u jeftinoj supi za rentanje) nije to radio samo zbog dolara nego sto se zabrinuo za ljude i nije mu O posle godinu dana izmamila da prizna manipulant da ne placa osiguranje svojim radnicima (ali da ne gresim dusu obecao je da ce da pocne sledeceg meseca xoxo)... to ti je to - secam se i da je jedan novinar u Srbiji kao reakciju na pomoc jedne farmaceutske kuce lokalnoj neuropsihijatrijskoj bolnici poceo da pisti na sav glas na nacionalnoj TV kako u lavaboima u bolnici setaju buba svabe - kako nije sramota velikog gazdu!!! To sto gazda nije vlasnik bolnice i sto buba svabe nisu njegov problem ko te pita, ovaj autor-novinar izdobija tapsanje po ramenu u fazonu "svaka-ti-cast-kad-opljuva-gazda-Misu" sta ces - njih ce ljudi i dalje da daju kao referencu za svoje tvrdnje. Nije ni cudo sto ceo svet misli da smo nenormalni pored ovakvog sopstvenog PR...

U medjuvremenu, reportaze o unesrecenim porodicama koje su prebrodile svoje probleme ostanu bez odjeka - nije opljuvan predsednik i drzava valjda pa nije interesantno, sta li je - ne znam. Niko da spomene hiljade porodica nastradalih od Katrine (njihove tuge i uspesne price), niko da spomene devojcicu koja je zivela na ulici i uspela da se upise na Harvard, niko da spomene decaka koji je zavrsavao high school i BA program istovremeno i to je uspeo samo zato sto su ljudi koji su za njega culi donirali novac... niko ne kaze da li je donirao deo prihoda negde i sta je pozitivno uradjeno sa tim. To nikog ne interesuje valjda sem ruzicaste ljude

Dakle - ja sam ruzicasta (bas me interesuje koja boja ili epitet idu uz drugu sortu ljudi): kad vidim sta ne valja, sledeci put kad zaokruzujem listic ja pogledam sta kandidat kaze o tome i kakav mu/joj je stav; pogledam da li ima neka peticija da se potpise, i tako dalje. Hvala Bogu, te ljutnju i ludilo ostavih za sobom... Casa ce kod mene uvek da bude polupuna, i nikada poluprazna.

Jos kad naucim da ne ucestvujem u ovakvim debatama, gde ce kraj da mi bude
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 09:13
pekka pekka je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.03.2009
US lokacija: California
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

A sta da kazemo mi koje tek treba da dodjemo na lecenje?
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 10:26
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
YU lokacija: Beograd
Question

Nigde nije idealno. Iskustva svake osobe su različita, a neke stvari zavise od karaktera ili sklonosti.
Činjenica je da je život u Beogradu potpuno drugačiji (naročito u krugu dvojke, gde sam živela 10 godina) nego u unutrašnjosti.
U malim mestima je veoma teško i postoji niz prepreka. Sredine su nerazvijene, ljudi patrijarhalni, nema posla, nema novca, nema mogućnosti. Moji roditelji žive u Užicu (oni u u penziji) i pre mesec dana sam čula da je na jedno mesto za konobara za platu od 15 000 dinara, konkurisalo oko 60 ljudi svih obrazovnih profila (osnovne škole do fakulteta). Dosta ljudi se stupi u brak, a izdržavaju ih roditelji od penzije. Na žalost, ovo je tužna slika unutrašnjosti Srbije. O tome skoro niko ništa ne zna u Beogradu, Novom Sadu...

Takvi ljudi moraju da odu i oni nemaju šta da izgube.
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 11:17
braniska3 braniska3 je offline
Član

Datum prijave: 28.05.2010
US lokacija: chicago
YU lokacija: zrenjanin
Nepromenjeno

Na žalost, ovo je tužna slika unutrašnjosti Srbije. O tome skoro niko ništa ne zna u Beogradu, Novom Sadu...
Takvi ljudi moraju da odu i oni nemaju šta da izgube.

Pa zašto ne odu u Beograd ili Novi Sad?
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 11:29
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2009
US lokacija: Chicago, IL
Pošalji Skype™ poruku korisniku nemili
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik braniska3 Prikaz poruke
Pa zašto ne odu u Beograd ili Novi Sad?
I u BG i NS je srazmerno loše. Odnosno plate su veće, ali je zato život mnogo skuplji. I pored toga ljudi masovno dolaze.
Staro 15.06.2010, 11:44
Član

Nepromenjeno

Ovde je prošle godine bila priča o bračnom paru iz Beograda, sa dvoje dece. On je imao inostrano obrazovanje, završen fakultet i tražio je posao u struci u San Diegu. Ona je odlučila da ostane kući i čuva decu (jer je obdanište skupo). Posle 3 meseca, vratili su se u Srbiju.
Postavili su kriterijum ispod kojeg neće živeti u Americi. Vratili su se jer ga nisu ispunili. Hteli su više nego što imaju kod kuće, a ne manje. U Srbiji su očigledno imali šta da izgube i zato su se vratili. Da li treba da posegneš za Amerikom, ako u Srbiji imaš bar prosečnu platu i rešeno stambeno pitanje?
Onaj ko nema šta da izgubi u Srbiji, nema ni u Americi, i ne može mu biti lošije ako ode.
Onaj ko u Srbiji živi makar i kod roditelja, imaće gde da prespava ako izgubi posao i pita se gde će prespavati u Americi.
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 12:08
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2009
US lokacija: Chicago, IL
Pošalji Skype™ poruku korisniku nemili
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik braniska3 Prikaz poruke
Da li treba da posegneš za Amerikom, ako u Srbiji imaš bar prosečnu platu i rešeno stambeno pitanje?
Da. A onaj ko misli da ne može da (na početku) zaradi minimalac u Americi sa kojim će da plaća stan (pola stana) i hranu mislim da ne treba da razmišlja o odlasku.
Staro 15.06.2010, 13:01
Član

Nepromenjeno

"DA." kažeš ti kratko, hrabro i bez dodatnih objašnjenja.
Da budem iskren i direktan, ja u Srbiji imam i gde da stanujem i od čega da živim. Sa skromnim potrebama koje imamo i žena i ja, u Srbiji imamo novca koliko nam treba. Ne čeznem za besnim kolima, skupom tehnikom, ludilom. U Ameriku bih otišao da obezbedim veću sigurnost svojoj porodici i detetu. Međutim pitam se da li tamo silazim lestvicu niže, s obzirom na to da će mi na primer trebati 20 godina samo da zaradim stan (koji ovde već imam).
Svoj primer spominjem zato što je verovatno slična situacija bila razlog povratka navedenog bračnog para sa foruma, a koliko vidim, i ove godine ima forumaša sa sličnom dilemom.
Reply With Quote
Staro 15.06.2010, 13:02
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Da jalove diskusije majko moja... Opet o tome ici ili ne ici.. ko je odlucio ici ce, ko cvika od promene ili mu je ovde dobro (mnooogo dobro, osrednje, pa i podnosljivo, ali samo da se ne menja na gore) nece ici i kvit.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja