![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » Seattle, Washington - Moje iskustvo » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Mi smo u stvari došli sa 25k i potrošili smo malo više od pola. Ne zaboravite da smo samo auto platili 5200, dve kirije po 1100 a tu su odmah bili i razni depoziti, za stan 1100, u banci 600, PUD (kao naša elektrodistribucija) 160, kablovska 150. To je 9400, i ostatak je otišao na nameštaj, garderobu hranu i ostale sitnice. Ali istina je i da mi nismo imali kod koga da dodjemo, tako da smo odmah morali da iznajmimo stan, kupimo nameštaj, platimo depozit za struju, uvedemo kablovsku, kupimo sve one sitnice za kupatilo, sve za kuhinju (pod "sve" mislim samo na osnovno, jeftini komplet šerpi, jeftini komplet tanjira...)hranu (to je mnogo više hrane, nego uobičajena kupovina - pogotovo kad su tu deca)... itd...
Iznos koji je potrebne za početak zavisi u stvari od toga da li idete kod nekog ili odmah ulazite u svoj stan i da li idete sa decom ili bez. I to bih ovako postavila: - Bračni par sa ili bez dece - ide kod nekog: pošto vam ne treba novac za osnovne stvari, trebaće vam za auto, mobilne telefone (mislim na paket, sam aparat ste verovatno već doneli) i vozačke. Ja ne vidim za šta bi vam još trebalo. Dakle kad stignete, fino se udobno smestite kod prijatelja, porodice, uzmete neki od tarifnih paketa, kupite auto, aplicirate za SSN i izvadite vozačke dozvole. Dalje tražite posao i sopstveni stan u međuvremenu. Kada iznajmite stan kreću troškovi, tako da ako je pre nego nadjete posao bude onako kako sam napisala, ali ako imate tu mogućnost da vas neko primi, verovatno možete da sačekate nekoliko paycheck-ova pa onda da se osamostalite. Da li idete sa decom - kod nekog ili odmah u svoj stan: troškovi za decu su odmah visoki, tu je hrana, sitnice koje vam trebaju za njih u kuhinji i kupatilu, posteljina, peškiri. To su sve stvari na koje možete da potrošite stvarno minimalno dok ne počnete da zarađujete, ali kada su deca tu, oni ne razumeju da ste došli u novu zemlju i da krećete od početka. U stvari moja starija kćerka razume, ali mladja ne. Ona traži supu za ručak i ne interesuje je i ja ne želim da je vodim u Mac, tako da treba dosta para. šta je vašoj deci potrebno znate sami najbolje, tako da ovde ne možemo generalizovati već to morate sami izračunati. Bračni par sa ili bez dece - ide odmah u svoj stan; e onda vam trebaju ove pare koje sam navela, s tim što se naravno ne morate pružiti 5200 za auto kao moj dragi, već to može i daleko niže. Još jedna stvar, mi se nismo ni u jednom trenutku rasipali. Nismo se razbacivali i kupujemo samo neophodne stvari, tako da se nakupi tu dosta.
DV2011 - Ništa DV2012 - Ništa DV2013 - Pogodak 20xxx ![]() ![]() ![]() ![]() 04.04. - Intervju 29.04 - Dopuna dokumenata 10.05 - Pozeleneli skroz naskroz 04.09 - Departure day Last edited by zvercica; 18.10.2013 at 17:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Ne slazem se sa razmisljanjem da ako se ide kod nekog da treba novac samo za auto i mobilni telefon?! Taj neko moze da bude i familija i prijatelj ali moze da ti pomogne recimo samo da ne placas spavanje. Ne moze taj neko da ti hrani 4 clana porodice, trazi posao za tebe i pozajmi sve od peskira do tanjira, i to sve mozda u malom prostoru. To je sirok pojam "boraviti kod nekoga u startu". U svakom slucaju hvala ti na detaljnom i iscrpnom pisanju.
|
|
|||
|
|||
![]()
Zvercice, hvala na ovim detaljnim i lepim opisima.
![]() Vi ste, pronalaskom poslova, prebrinuli najvecu brigu, sad samo napred. Srecno! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
морам ово да питам, да разјаснимо да ли је у питању истина или празне приче.
чуо сам да се у сијетлу другачије вади id, тј. да се поднесе захтев и да id стиже на адресу коју наведете. нису потребни докази да ли станујете на тој адреси и као не тражи се да имате важећу визу, али је ваљда потребан ssn. па се сходно томе развио и бизнис изнајмљивања адреса, тј. неко ко не живи у сијетлу, а потребна му је адреса на којој ће стићи id, ономе ко му "позајми" адресу плаћа одређену накнаду. истина или празна прича?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Tebi, a i svima se zahvaljujem na lepim željama. Moj suprug je električar i skoro odmah je počeo da radi kod jednog našeg čoveka. On će za prvo vreme biti apprentice dok ne skupi dovoljan broj sati. Treba mu 4000 - to je oko 2 godine ili 2000 ako mu priznaju iskustvo iz Srbije. Kada odradi te sate, onda polaže test za majstora i dobija licencu. Jednom kada dobije licencu, može da radi sam. Inače su električari jako traženi i imaju jako lepe plate, tako da to nam je to cilj za njega. Ja sam se bavila marketingom, tj business development, tako da bih volela da nastavim nešto slično da radim. Posao koji sam dobila je rad u Call Centru i nije baš moj posao snova ali je za početak sasvim u redu, videćemo kako će ići dalje.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Međutim, kada malo bolje razmislim, kod naših prijatelja je dolazila jedna devojka iz Čikaga, koja je inače nelegalno ovde, da izvadi vozačku. Nisam ulazila u detalje, ali moguće je da je onda tačno to što pričaš. Ja ću se sutra videti sa tim prijateljima i pitaću ih kako je onda izvadila ID, pa postujem odgovor.
|
||||
|
||||
![]()
Изгледа да има неке истине. Јер, возачка дозвола је главни ID, а чим вама нису тражили потврду адресе, или non-driver ID, онда је тамо вероватно много опуштенији начин за добијање ID и возачке дозволе... Али, јави када нешто сазнаш, чисто да знамо шта је мит а шта истина...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Obzirom da si dobila posao u Call Centru pretpostavljam da ti je znanje engleskog jako dobro?
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
NJ-NYC- moje (ne)iskustvo | free | Lokacije u USA | 36 | 06.11.2014 10:44 |
Moje iskustvo sa USA | Emir87 | Stare teme | 2 | 29.12.2010 02:46 |
Moje iskustvo sa kupovinom automobila (2/2) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.08.2007 15:51 |
Moje iskustvo sa kupovinom automobila (1/2) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.08.2007 15:09 |
Moje iskustvo sa bankama koje posluju samo preko interneta | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.06.2007 19:44 |
![]() |