ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Seattle, Washington - Moje iskustvo » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 18.10.2013, 17:29
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Mi smo u stvari došli sa 25k i potrošili smo malo više od pola. Ne zaboravite da smo samo auto platili 5200, dve kirije po 1100 a tu su odmah bili i razni depoziti, za stan 1100, u banci 600, PUD (kao naša elektrodistribucija) 160, kablovska 150. To je 9400, i ostatak je otišao na nameštaj, garderobu hranu i ostale sitnice. Ali istina je i da mi nismo imali kod koga da dodjemo, tako da smo odmah morali da iznajmimo stan, kupimo nameštaj, platimo depozit za struju, uvedemo kablovsku, kupimo sve one sitnice za kupatilo, sve za kuhinju (pod "sve" mislim samo na osnovno, jeftini komplet šerpi, jeftini komplet tanjira...)hranu (to je mnogo više hrane, nego uobičajena kupovina - pogotovo kad su tu deca)... itd...

Iznos koji je potrebne za početak zavisi u stvari od toga da li idete kod nekog ili odmah ulazite u svoj stan i da li idete sa decom ili bez. I to bih ovako postavila:

- Bračni par sa ili bez dece - ide kod nekog: pošto vam ne treba novac za osnovne stvari, trebaće vam za auto, mobilne telefone (mislim na paket, sam aparat ste verovatno već doneli) i vozačke. Ja ne vidim za šta bi vam još trebalo. Dakle kad stignete, fino se udobno smestite kod prijatelja, porodice, uzmete neki od tarifnih paketa, kupite auto, aplicirate za SSN i izvadite vozačke dozvole. Dalje tražite posao i sopstveni stan u međuvremenu. Kada iznajmite stan kreću troškovi, tako da ako je pre nego nadjete posao bude onako kako sam napisala, ali ako imate tu mogućnost da vas neko primi, verovatno možete da sačekate nekoliko paycheck-ova pa onda da se osamostalite.

Da li idete sa decom - kod nekog ili odmah u svoj stan: troškovi za decu su odmah visoki, tu je hrana, sitnice koje vam trebaju za njih u kuhinji i kupatilu, posteljina, peškiri. To su sve stvari na koje možete da potrošite stvarno minimalno dok ne počnete da zarađujete, ali kada su deca tu, oni ne razumeju da ste došli u novu zemlju i da krećete od početka. U stvari moja starija kćerka razume, ali mladja ne. Ona traži supu za ručak i ne interesuje je i ja ne želim da je vodim u Mac, tako da treba dosta para. šta je vašoj deci potrebno znate sami najbolje, tako da ovde ne možemo generalizovati već to morate sami izračunati.

Bračni par sa ili bez dece - ide odmah u svoj stan; e onda vam trebaju ove pare koje sam navela, s tim što se naravno ne morate pružiti 5200 za auto kao moj dragi, već to može i daleko niže.

Još jedna stvar, mi se nismo ni u jednom trenutku rasipali. Nismo se razbacivali i kupujemo samo neophodne stvari, tako da se nakupi tu dosta.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day

Last edited by zvercica; 18.10.2013 at 17:34.
Staro 18.10.2013, 20:59
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Ne slazem se sa razmisljanjem da ako se ide kod nekog da treba novac samo za auto i mobilni telefon?! Taj neko moze da bude i familija i prijatelj ali moze da ti pomogne recimo samo da ne placas spavanje. Ne moze taj neko da ti hrani 4 clana porodice, trazi posao za tebe i pozajmi sve od peskira do tanjira, i to sve mozda u malom prostoru. To je sirok pojam "boraviti kod nekoga u startu". U svakom slucaju hvala ti na detaljnom i iscrpnom pisanju.
Staro 18.10.2013, 22:35
loreley loreley je offline
Drug član

Datum prijave: 04.09.2013
Nepromenjeno

Zvercice, hvala na ovim detaljnim i lepim opisima.

Vi ste, pronalaskom poslova, prebrinuli najvecu brigu, sad samo napred. Srecno!
Staro 19.10.2013, 02:22
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan Prikaz poruke
Ne slazem se sa razmisljanjem da ako se ide kod nekog da treba novac samo za auto i mobilni telefon?! Taj neko moze da bude i familija i prijatelj ali moze da ti pomogne recimo samo da ne placas spavanje. Ne moze taj neko da ti hrani 4 clana porodice, trazi posao za tebe i pozajmi sve od peskira do tanjira, i to sve mozda u malom prostoru. To je sirok pojam "boraviti kod nekoga u startu". U svakom slucaju hvala ti na detaljnom i iscrpnom pisanju.
Hvala na komentaru, mada mislim da bi daleko korisnije bilo da si napisao šta je to što bi trebalo bračnom paru sa ili bez dece u slučaju da idu kod nekoga. Meni je logično da kada odeš kod nekoga da koristiš njihovu kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu... Takođe, verovatno ćeš poneti svoj lap top, a ljudi kod kojih si će imati wi fi, i to je sve što ti treba za pronalaženje posla... Sad ko će da plaća hranu to je stvar dogovora... Ne znam možda grešim, ali svkako je dobrodošao bilo kakav konstruktivan komentar.
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Staro 19.10.2013, 05:47
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno Id у сијетлу...

морам ово да питам, да разјаснимо да ли је у питању истина или празне приче.
чуо сам да се у сијетлу другачије вади id, тј. да се поднесе захтев и да id стиже на адресу коју наведете. нису потребни докази да ли станујете на тој адреси и као не тражи се да имате важећу визу, али је ваљда потребан ssn.
па се сходно томе развио и бизнис изнајмљивања адреса, тј. неко ко не живи у сијетлу, а потребна му је адреса на којој ће стићи id, ономе ко му "позајми" адресу плаћа одређену накнаду. истина или празна прича?
Staro 19.10.2013, 07:02
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Salec Prikaz poruke
@ Zvercica

Baš mi je drago da su vam utisci tako dobri I pozitivni! Sve najbolje vam želim!

Reci mi samo šta ste po zanimanju ti I muž? On je iz IT sektora ako dobro kapiram?

Tebi, a i svima se zahvaljujem na lepim željama. Moj suprug je električar i skoro odmah je počeo da radi kod jednog našeg čoveka. On će za prvo vreme biti apprentice dok ne skupi dovoljan broj sati. Treba mu 4000 - to je oko 2 godine ili 2000 ako mu priznaju iskustvo iz Srbije. Kada odradi te sate, onda polaže test za majstora i dobija licencu. Jednom kada dobije licencu, može da radi sam. Inače su električari jako traženi i imaju jako lepe plate, tako da to nam je to cilj za njega.

Ja sam se bavila marketingom, tj business development, tako da bih volela da nastavim nešto slično da radim. Posao koji sam dobila je rad u Call Centru i nije baš moj posao snova ali je za početak sasvim u redu, videćemo kako će ići dalje.
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Staro 19.10.2013, 07:05
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
морам ово да питам, да разјаснимо да ли је у питању истина или празне приче.
чуо сам да се у сијетлу другачије вади id, тј. да се поднесе захтев и да id стиже на адресу коју наведете. нису потребни докази да ли станујете на тој адреси и као не тражи се да имате важећу визу, али је ваљда потребан ssn.
па се сходно томе развио и бизнис изнајмљивања адреса, тј. неко ко не живи у сијетлу, а потребна му је адреса на којој ће стићи id, ономе ко му "позајми" адресу плаћа одређену накнаду. истина или празна прича?
Joj nemam pojma, nisam ništa slično čula. Ono što mogu da ti kažem je da kada smo aplicirali za vozačku dozvolu tražili su pasoš i vozačku iz Srbije. Sad da li su gledali kakvu smo vizu dobili, nisam sigurna.

Međutim, kada malo bolje razmislim, kod naših prijatelja je dolazila jedna devojka iz Čikaga, koja je inače nelegalno ovde, da izvadi vozačku. Nisam ulazila u detalje, ali moguće je da je onda tačno to što pričaš. Ja ću se sutra videti sa tim prijateljima i pitaću ih kako je onda izvadila ID, pa postujem odgovor.
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Staro 19.10.2013, 22:46
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

Изгледа да има неке истине. Јер, возачка дозвола је главни ID, а чим вама нису тражили потврду адресе, или non-driver ID, онда је тамо вероватно много опуштенији начин за добијање ID и возачке дозволе... Али, јави када нешто сазнаш, чисто да знамо шта је мит а шта истина...
Staro 19.10.2013, 23:02
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
Изгледа да има неке истине. Јер, возачка дозвола је главни ID, а чим вама нису тражили потврду адресе, или non-driver ID, онда је тамо вероватно много опуштенији начин за добијање ID и возачке дозволе... Али, јави када нешто сазнаш, чисто да знамо шта је мит а шта истина...
Sta je istina a sta je mit je vrlo lako proveriti samim iscitavanjem upustva na WA DMV strani. Mozes da dobijes DL za auto ako nemas SSN u WA (uskoro ce isto da vazi i u CA), ali utvrdjivanje da li je osoba resident u WA samo preko dobijanja poste je neistina - jasno pise koja dokumenta traze. Dobijanje vozacke za kamione ne moze bez SSN u WA. Da li ce neko za pare da nekog stavi na lease ili na svoj cell ugovor i pomoci mu da dokaze da zivi tamo - to je posebna prica (kojoj ovde nema mesta, zar ne?). U CA ce vozacke bez SSN biti drugacije i nece moci da se koriste kao validan ID. Eto.
Staro 20.10.2013, 16:46
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
Prvi intervju - prvi posao
Juče sam imala prvi intervju i dobila sam posao . Plata nije neka, ali je zato full time i uključeni su svi standardni benefiti. Počinjem sa obukom za 10 dana i jedva čekam.
Obzirom da si dobila posao u Call Centru pretpostavljam da ti je znanje engleskog jako dobro?
Zatvorena tema

Pravila pisanja