ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 17.11.2015, 13:36
cajko13 cajko13 je offline
Član

Datum prijave: 24.11.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Zaboravi na iskustvo iz Srbije. Oni to ovde ne "fermaju" ni 2%...

Pa znaci i za kamion ne priznaju nista? Znaci moram prvo kod nekog naseg da pocnem,zbog iskustva ?
Reply With Quote
Staro 17.11.2015, 16:00
markoss markoss je offline
Proteran

Datum prijave: 19.05.2015
Nepromenjeno

naravno da moras..mozes da imas iza sebe milione kilometara a sve ti je to dzaba, jedino da se dokazes kao dobar vozac kod nekog naseg pa onda sve ostalo jel tako?
Reply With Quote
Staro 17.11.2015, 16:53
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoss Prikaz poruke
naravno da moras..mozes da imas iza sebe milione kilometara a sve ti je to dzaba, jedino da se dokazes kao dobar vozac kod nekog naseg pa onda sve ostalo jel tako?
Pa kad se mora,nije tesko... sto bi rekli laici,samo sedis i vozis
Reply With Quote
Staro 17.11.2015, 20:39
reg reg je offline
Drug član

Datum prijave: 08.02.2015
Nepromenjeno

autobus voziti, koliko je to dobra ideja, ne znam. Treba uzeti u obzir ko se vecinom vozi po autobusima u SAD i kroz koje erije se vozi. Vozac sa njima da se objasnjava pa jos i emigrant, tu moze biti belaja. Bilo bi to vrlo stresno zan8manje.
Reply With Quote
Staro 17.11.2015, 21:01
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik reg Prikaz poruke
autobus voziti, koliko je to dobra ideja, ne znam. Treba uzeti u obzir ko se vecinom vozi po autobusima u SAD i kroz koje erije se vozi. Vozac sa njima da se objasnjava pa jos i emigrant, tu moze biti belaja. Bilo bi to vrlo stresno zan8manje.
Pa ne znam u gradskom dal ima toliko cimanja i razgovora sa putnicima.. A i zakonom je zabranjen razgovor sa vozacem
Reply With Quote
Staro 17.11.2015, 21:12
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cajko13 Prikaz poruke
Pa ne znam u gradskom dal ima toliko cimanja i razgovora sa putnicima.. A i zakonom je zabranjen razgovor sa vozacem
Covek ti je lepo napisao gore. Gradski autobusi pokrivaju sve delove grada - dakle i "sigurne" a i ona najgora geta. Pa kad ti uperi pistolj u glavu, ti onda razmisljaj da li je cimanje ili ne. Po getovinama se zakon skoro i ne postuje, a i policija koliko zalazi i to je veliko pitanje. To su ratne zone u pravom smislu te reci. Kapiram da je bas iz ovog razloga 90% vozaca autobusa u CHGO i DC-ju iz Afro-Americkih krugova.

Istrazi malo kako sistem ovde funkcionise. Imas brdo korisnih informacija i na ovom forumu, a i uopste na web-u. Taj sistem razmisljanja "Sve sto leti - jede se" ti nece biti od pomoci ukoliko emigriras. Izbaci iz glave misao da samo na tebe cekaju da dodjes i da ces moci da biras posao cim sletis...

Last edited by Magelan; 17.11.2015 at 21:23.
Reply With Quote
Staro 17.11.2015, 22:41
reg reg je offline
Drug član

Nepromenjeno

Ko njih nema konduktera nego putnik novac ubaca u automat koji vozac opsluzuje, tako da moze da se desi da nece da ti plate kartu ili da plate punu cenu i jos ima da te opsuje. Ima da te zove honkey ili cracker sto su pogrdna imena za belog. Desava se i da napadnu vozaca. Ako si se bavio bodi bildingom i jos imas tetovaze po rukama onda izvoli.

Ja sam vozio njihove gradske autobuse ali samo kao delivery driver kad treba da se vozi na opravku i vrati, automatik menjac, pogon na prirodni gas. Cak sam i aplicirao za posao gradskog vozaca ali suvise sam svetlog tena za taj posao, to nije bela zemlja, to je dzungla na asfaltu.

Last edited by reg; 17.11.2015 at 22:55.
Reply With Quote
Staro 18.11.2015, 09:52
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik reg Prikaz poruke
Ko njih nema konduktera nego putnik novac ubaca u automat koji vozac opsluzuje, tako da moze da se desi da nece da ti plate kartu ili da plate punu cenu i jos ima da te opsuje. Ima da te zove honkey ili cracker sto su pogrdna imena za belog. Desava se i da napadnu vozaca. Ako si se bavio bodi bildingom i jos imas tetovaze po rukama onda izvoli.

Ja sam vozio njihove gradske autobuse ali samo kao delivery driver kad treba da se vozi na opravku i vrati, automatik menjac, pogon na prirodni gas. Cak sam i aplicirao za posao gradskog vozaca ali suvise sam svetlog tena za taj posao, to nije bela zemlja, to je dzungla na asfaltu.
A kako im funkcionise medjugradski saobracaj? Ili slobodne voznje
Reply With Quote
Staro 23.11.2015, 00:18
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

Jедан веома коректан текст...

Vest koji smo nedavno objavili da u Americi nedostaje 50.000 vozača kamiona, a da njihove plate rastu od 8 do 12% godišnje, izazvala je veliko interesovanje naših čitalaca. Zapitali smo se da li da slepo verujemo CNN-u ili da sami proverimo. Intervijuisali smo jednog našeg državljanina koji je u Americi počeo kao vozač kamiona, a sada ima svoju kompaniju.

- Posao vozača kamiona je težak ali jedan od bolje plaćenih poslova u Americi. Mnogi se odlučuju na taj posao isključivo zbog novca. Tako sam i ja, na preporuku prijatelja, ušao u prevoznički posao prvo kao vozač kamiona, a kasnije otvorio svoju kompaniju, kupio prvi kamion i zaposlio vozača – kaže za “PlutonLogistics” Miloš Petrović (36).

Uslovi

Odgovorni i iskusni vozači kamiona su uvek traženi. U Americi trenutno postoji veliki deficit takvih vozača.

- Da bi se zaposlio kao vozač kamiona u nekoj kompaniji potrebno je da osoba ima najmanje 21 godinu starosti, da je stanovnik Amerike ili da ima vizu, tj dozvolu za rad, CDL class A vozačku dozvolu i uglavnom dve godine iskustva, nekada i manje. Prilikom zaposlenja potreban je lekarski pregled i test na droge.

Miloš nam objašnjava da se srpska dozvola ne važi, a da bi u Americi dobio vozačku dozvolu za kamion (CDL class A) potrebno oko mesec dana, škola košta oko 2.000 USD. Većina kompanija ne prima vozače sa manje od 2 godine iskustva.

Prema mišljenju našeg sagovornika, postoji mala šansa da bi vozači iz Srbije u budućnosti mogli da odlaze i rade u Americi tako što bi američke kompanije kojima su neophodni vozači finansirale H2B radnu vizu.

Plate

Prednost vozača je u tome što mogu da zarade prosečnu mesečnu američku platu za dve nedelje.

- Kao početnik, 2010. godine, bio sam plaćen 34 centi po milji. Sa više iskustva vozači su bolje plaćeni. Takođe iz godine u godinu vozači u Americi postaju sve deficitniji i samim tim bolje plaćeni.

Godišnje plate vozača zavise od kompanije, od trenutne ekonomije u državi, ali i od sezone.

- Najmanje plate se kreću oko 9 USD po satu za manje kamione (CDL class B) u lokalnom transportu. Vozači koji voze velike kamione u 48 država Amerike i u Kanadi uglavnom su plaćeni po milji i cena po milji može dostici do 60 centi. Na godišnjem nivou to je između 25.000 USD i 70.000 USD, u zavisnosti od iskustva, vrste posla i dužine radnog staža u datoj firmi.

Kako nam kaže Miloš, neke firme nude i benificije kao što su zdravstveno osiguranje, penziono i sl.

Vlasnici firmi

Ako želite da budete vlasnik preduzeće i da imate svoj kamion potrebno vam je da imate više godina iskustva, ako kamion želite da uzmete na kredit.

- Cena kamiona se kreće između 18.000 USD za polovni do 140.000 USD za nov kamion. Troškovi za ratu, osiguranja, održavanje kamiona, putarine, porezi, takse, kao i troškovi prikolice su veliki ali se, ipak, više isplati biti „owner operator“ nego vozač – kaže nam Petrović i dodaje da on sada ima dva zaposlena vozača i oni su plaćeni 45 centi po milji.

Međutim, trenutno stanje na tržištu kada je cena tura u pitanju, nije sjajno. Velika je konkurencija prevoznika, a malo ponuđenih tura.

- Prednost vlasnika kamiona je u tome što je sam svoj gazda. Može da radi kada hoće i koliko hoće, može da bira ponude kao i državu u koju želi da ide. Za kratko vreme mogu da se obiđu skoro sve američke države, a ponekad i Kanada. S obzirom da ste kao vlasnik plaćeni po turi a ne po milji i zarada je bolja.

Ipak, vlasnik kamiona snosi veliku odgovornost kako za svoje vozilo tako i za vozače i robu koja se prevozi.

- Mane posla vozač su loši životni uslovi. Dugotrajno sedenje tj nedovoljno kretanje utiše loše na zdravlje. Takođe dugotrajno odsustvo od kuće. „Over the road“ vozači koji su na putu i više nedelja ili meseci žive u kamionu u kome postoje kreveti na sprat, frižider, tv. Takav način života podrazumeva jako lošu ishranu i nedovoljno kvalitetnog sna.

Tu su i dvakodnevna gužva u saobraćaju i psiholoski pritisak da se svaka tura izveze u zadatom vremenskom periodu. Loši vremenski uslovi na putu. Preko leta moguć je tornado, a zimi snežne oluje, upozorava naš sagovornik.

Freightliner

- „Over the road“ vozači uglavnom prođu 48 država Amerike kao i Kanadu. Voze se različiti kamioni, ali je najzastupljeniji „freightliner“. Ja sam do sada imao iskustva sa kamionima marke „volvo“, „freightliner“ i „peterbilt“.

Najduže ture

Kako kaže naš sagovornik, tura može biti od nekoliko milja do više hiljada milja.

- Jedna od najdužih tura koje sam vozio je Miami- Seattle, 3300 milja (5280km). Radno vreme je 14 sati, 11 sati maksimalno smeš da vozis, a ostatak vremena tj preostala 3 sata koristiš za sipanje goriva, logbook (papirologiju) i kratke pauze. Posle tih 14 sati obavezno je da odmaras 10 sati. Nedeljno maksimalan broj radnih sati je 70, posle kojih se pravi pauza od 34 sata.

Tahografi ne postoje.

- Postoji „Logbook“ koji se najšešće koristi i on se sastoji od svakodnevnog popunjavanja papirne tabele sa radnim i neradnim satima. Takođe, neke kompanije koriste i „electronics logs“ gde se elektronski beleže radni sati.

Извор: http://plutonlogistics.com/drumski-t...ona-u-americi/
Staro 23.11.2015, 02:36
reg reg je offline
Drug član

Nepromenjeno

Postoji manjak kompanija koje dobro placaju a vozaca imaju dovoljno. Te price o manjku vozaca i dobrim zaradama se forsiraju da bi privukli kandidate u skole za kamione. Nove vozace oni koriste kao jeftinu radnu snagu prvih godinu dana. Za tih godinu dana vecina amera odustane zato sto ne zele da zive u kamionu za $500 nedeljno. To je zarada koju ima radnik u firmi koji zavrsi svoju smenu i ide kuci.

Last edited by reg; 23.11.2015 at 02:47.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
voznja kamiona u americi, šleper amerika

Pravila pisanja