![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pa znaci i za kamion ne priznaju nista? Znaci moram prvo kod nekog naseg da pocnem,zbog iskustva ? |
|
|||
|
|||
![]()
naravno da moras..mozes da imas iza sebe milione kilometara a sve ti je to dzaba, jedino da se dokazes kao dobar vozac kod nekog naseg pa onda sve ostalo jel tako?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
autobus voziti, koliko je to dobra ideja, ne znam. Treba uzeti u obzir ko se vecinom vozi po autobusima u SAD i kroz koje erije se vozi. Vozac sa njima da se objasnjava pa jos i emigrant, tu moze biti belaja. Bilo bi to vrlo stresno zan8manje.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Istrazi malo kako sistem ovde funkcionise. Imas brdo korisnih informacija i na ovom forumu, a i uopste na web-u. Taj sistem razmisljanja "Sve sto leti - jede se" ti nece biti od pomoci ukoliko emigriras. Izbaci iz glave misao da samo na tebe cekaju da dodjes i da ces moci da biras posao cim sletis...
In US since 02.02.2010. Last edited by Magelan; 17.11.2015 at 21:23. |
|
|||
|
|||
![]()
Ko njih nema konduktera nego putnik novac ubaca u automat koji vozac opsluzuje, tako da moze da se desi da nece da ti plate kartu ili da plate punu cenu i jos ima da te opsuje. Ima da te zove honkey ili cracker sto su pogrdna imena za belog. Desava se i da napadnu vozaca. Ako si se bavio bodi bildingom i jos imas tetovaze po rukama onda izvoli.
Ja sam vozio njihove gradske autobuse ali samo kao delivery driver kad treba da se vozi na opravku i vrati, automatik menjac, pogon na prirodni gas. Cak sam i aplicirao za posao gradskog vozaca ali suvise sam svetlog tena za taj posao, to nije bela zemlja, to je dzungla na asfaltu. Last edited by reg; 17.11.2015 at 22:55. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Jедан веома коректан текст...
Vest koji smo nedavno objavili da u Americi nedostaje 50.000 vozača kamiona, a da njihove plate rastu od 8 do 12% godišnje, izazvala je veliko interesovanje naših čitalaca. Zapitali smo se da li da slepo verujemo CNN-u ili da sami proverimo. Intervijuisali smo jednog našeg državljanina koji je u Americi počeo kao vozač kamiona, a sada ima svoju kompaniju. - Posao vozača kamiona je težak ali jedan od bolje plaćenih poslova u Americi. Mnogi se odlučuju na taj posao isključivo zbog novca. Tako sam i ja, na preporuku prijatelja, ušao u prevoznički posao prvo kao vozač kamiona, a kasnije otvorio svoju kompaniju, kupio prvi kamion i zaposlio vozača – kaže za “PlutonLogistics” Miloš Petrović (36). Uslovi Odgovorni i iskusni vozači kamiona su uvek traženi. U Americi trenutno postoji veliki deficit takvih vozača. - Da bi se zaposlio kao vozač kamiona u nekoj kompaniji potrebno je da osoba ima najmanje 21 godinu starosti, da je stanovnik Amerike ili da ima vizu, tj dozvolu za rad, CDL class A vozačku dozvolu i uglavnom dve godine iskustva, nekada i manje. Prilikom zaposlenja potreban je lekarski pregled i test na droge. Miloš nam objašnjava da se srpska dozvola ne važi, a da bi u Americi dobio vozačku dozvolu za kamion (CDL class A) potrebno oko mesec dana, škola košta oko 2.000 USD. Većina kompanija ne prima vozače sa manje od 2 godine iskustva. Prema mišljenju našeg sagovornika, postoji mala šansa da bi vozači iz Srbije u budućnosti mogli da odlaze i rade u Americi tako što bi američke kompanije kojima su neophodni vozači finansirale H2B radnu vizu. Plate Prednost vozača je u tome što mogu da zarade prosečnu mesečnu američku platu za dve nedelje. - Kao početnik, 2010. godine, bio sam plaćen 34 centi po milji. Sa više iskustva vozači su bolje plaćeni. Takođe iz godine u godinu vozači u Americi postaju sve deficitniji i samim tim bolje plaćeni. Godišnje plate vozača zavise od kompanije, od trenutne ekonomije u državi, ali i od sezone. - Najmanje plate se kreću oko 9 USD po satu za manje kamione (CDL class B) u lokalnom transportu. Vozači koji voze velike kamione u 48 država Amerike i u Kanadi uglavnom su plaćeni po milji i cena po milji može dostici do 60 centi. Na godišnjem nivou to je između 25.000 USD i 70.000 USD, u zavisnosti od iskustva, vrste posla i dužine radnog staža u datoj firmi. Kako nam kaže Miloš, neke firme nude i benificije kao što su zdravstveno osiguranje, penziono i sl. Vlasnici firmi Ako želite da budete vlasnik preduzeće i da imate svoj kamion potrebno vam je da imate više godina iskustva, ako kamion želite da uzmete na kredit. - Cena kamiona se kreće između 18.000 USD za polovni do 140.000 USD za nov kamion. Troškovi za ratu, osiguranja, održavanje kamiona, putarine, porezi, takse, kao i troškovi prikolice su veliki ali se, ipak, više isplati biti „owner operator“ nego vozač – kaže nam Petrović i dodaje da on sada ima dva zaposlena vozača i oni su plaćeni 45 centi po milji. Međutim, trenutno stanje na tržištu kada je cena tura u pitanju, nije sjajno. Velika je konkurencija prevoznika, a malo ponuđenih tura. - Prednost vlasnika kamiona je u tome što je sam svoj gazda. Može da radi kada hoće i koliko hoće, može da bira ponude kao i državu u koju želi da ide. Za kratko vreme mogu da se obiđu skoro sve američke države, a ponekad i Kanada. S obzirom da ste kao vlasnik plaćeni po turi a ne po milji i zarada je bolja. Ipak, vlasnik kamiona snosi veliku odgovornost kako za svoje vozilo tako i za vozače i robu koja se prevozi. - Mane posla vozač su loši životni uslovi. Dugotrajno sedenje tj nedovoljno kretanje utiše loše na zdravlje. Takođe dugotrajno odsustvo od kuće. „Over the road“ vozači koji su na putu i više nedelja ili meseci žive u kamionu u kome postoje kreveti na sprat, frižider, tv. Takav način života podrazumeva jako lošu ishranu i nedovoljno kvalitetnog sna. Tu su i dvakodnevna gužva u saobraćaju i psiholoski pritisak da se svaka tura izveze u zadatom vremenskom periodu. Loši vremenski uslovi na putu. Preko leta moguć je tornado, a zimi snežne oluje, upozorava naš sagovornik. Freightliner - „Over the road“ vozači uglavnom prođu 48 država Amerike kao i Kanadu. Voze se različiti kamioni, ali je najzastupljeniji „freightliner“. Ja sam do sada imao iskustva sa kamionima marke „volvo“, „freightliner“ i „peterbilt“. Najduže ture Kako kaže naš sagovornik, tura može biti od nekoliko milja do više hiljada milja. - Jedna od najdužih tura koje sam vozio je Miami- Seattle, 3300 milja (5280km). Radno vreme je 14 sati, 11 sati maksimalno smeš da vozis, a ostatak vremena tj preostala 3 sata koristiš za sipanje goriva, logbook (papirologiju) i kratke pauze. Posle tih 14 sati obavezno je da odmaras 10 sati. Nedeljno maksimalan broj radnih sati je 70, posle kojih se pravi pauza od 34 sata. Tahografi ne postoje. - Postoji „Logbook“ koji se najšešće koristi i on se sastoji od svakodnevnog popunjavanja papirne tabele sa radnim i neradnim satima. Takođe, neke kompanije koriste i „electronics logs“ gde se elektronski beleže radni sati. Извор: http://plutonlogistics.com/drumski-t...ona-u-americi/
|
|||
|
|||
![]()
Postoji manjak kompanija koje dobro placaju a vozaca imaju dovoljno. Te price o manjku vozaca i dobrim zaradama se forsiraju da bi privukli kandidate u skole za kamione. Nove vozace oni koriste kao jeftinu radnu snagu prvih godinu dana. Za tih godinu dana vecina amera odustane zato sto ne zele da zive u kamionu za $500 nedeljno. To je zarada koju ima radnik u firmi koji zavrsi svoju smenu i ide kuci.
Last edited by reg; 23.11.2015 at 02:47. |
![]() |
Tags |
voznja kamiona u americi, šleper amerika |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vozac kamiona zelena karta | nebojsagm | Vaša strana | 11 | 02.08.2012 11:14 |
![]() |