ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Chicago, Illinois » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 12.05.2010, 09:26
pekka pekka je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.03.2009
US lokacija: California
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Vecina ljudi se odluci za zajednicke masine samo zato sto nemaju drugi izbor - odnosno u stanu nemaju cak ni hook-ups. Cena od $800 za washer i jos toliko za dryer (whirpool ili maytag) uopste nije mnogo kad se ima u vidu da je najeftiniji deal za pranje po zgradama $1 pranje i $0.75 susenje. U stanovima koje sam prosle nedelje gledala skoro svuda je $1.50/$1.25 a negde i skuplje. Ti sad izracunaj za dvoje ljudi 4 ciklusa minimum nedeljno, to ti je oko $40 mesecno. Ja zivim u ovom stanu 8 godina - to je $3,840 samo za ta 4 pranja nedeljno (porodicama sa decom uzme i vise), a ne moras da se trkas sa komsilukom oko pranja, niti da trcis non stop da ti neki kreten sa ko zna od cega prljavim rukama ne bi izbacio ciste peskire na masinu. Kako onda moze da se ne isplati?

Stanodavci umeju da podignu kiriju i za $200 mesecno ako se u nekom uglu stana nalazi stackable washer/dryer - pa se ni to ne isplati (pogotovo sto te skrate za kabinete, jer tu utaknu to cudo... mozda 10% stanova u ponudi ima hook-ups (citaj kuce i townhouses). Eto - ja se ubih trazeci stan sa hook-ups naokolo, uopste ne kukajuci koliko kostaju novi washer i dryer (a iskreno ne moraju da budu novi), pa makar bili i u garazi... ma cuj, i garaza je problem a kamoli hook-ups.

Nevezano za ovo - mnogo se lakse nadje dobar stan kad tek stignes - nemas namestaj, nemas nista. Kad imas - ne pitaj koja muka. Cene stanova u LA su drasticno pale - ali: udjes u stan neokreceno, nesredjeno... sobice ko sibice. Strasno cega se nagledah ovih dana pogotovo kad odes da vidis "extra large apartment" Ti pitas koliko sq. feet oni se prave ludi. Odes tamo, prozori na tavanici, sobe 3 sa 3, nigde kabineta, umesto hardwood floor laminat - ali krene da te davi sa kaminom (za koji me boli uvo, samo oduzima prostor i zid) i novim cevima sa dobrim pritiskom (zar to ne bi trebalo da bude normalno?!). Posle dve nedelje nabedjivanja sa kosookima da laminat nije hardwood floor (ja se zaista izvinjavam na ovoj opasci, ali mi zaista skocili na zivce), sad imam novu taktiku - lista ispred mene sa pitanjima za kvadraturu, koliko kabineta, sta ima u kuhinji, kolika je terasa, pa mozemo onda da se gledamo. I da - vise ne idem u stanove koji imaju kamin u dnevnoj! Cuj - kamin u Kaliforniji xoxo Uzmu ti jedan jedini zid normalan na koji mozes da okacis tv i jos to smatra da je poseban amenity Lots of fun - mozda otvorim posebnu temu sa sve slikama na kakve gluposti nailazim...
Zana, smatraj da smo se dogovorili. Dakle, nova tema sa sve slikama, pa da se konsultujemo, smejemo, jednom recju edukujemo uz zabavu.
Staro 12.05.2010, 16:50
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sima Prikaz poruke
I meni je u Čikagu odlično grejanje - šetam se u šorcu cele zime u kući koliko je pretoplo.
Gde si ti to živeo čoveče? Ili, koliko vidim, samo imaš potrebu da kontriraš
Ako te bas interesuje u Lincoln Park-u u zgradi koju drzi BJB koji su poznata agencija.
Grejanje je i jedan od razloga zasto sam odatle i otisao. Medjutim, meni su ovi prelazni periodi i sada problem. Zimi i u novom stanu i na poslu se setam u sorcu (jer preteruju sa grejanjem), ali zato prolece i jesen ubijaju. Pogotovo kada ovako polovinom maja je 8 stepeni. U stanu ume da bude dosta hladno, ali na poslu je bas smrzavanje. E sada, koliko sam ja primetio dosta stanovnika Cikaga voli da ignorise vreme i tera mu inat. Tako da kada dodje prolece (npr. april mesec) bez obzira kakvo je vreme (ponekad i minus) oni se obuku ko da je 25 stepeni. Znam i jednu budalu koji je otvorio sve prozore i upalio klimu u martu jer je bilo cak 15 stepeni :-) Takodje znam i jednog koji pizdi sto se sada svi ne setamo u kratkim rukavima na osam stepeni napolju. Doduse, doticna osoba ima i gomilu "zaliha" da ga greju. U principu, meni zima ovde i ne smeta toliko. Ako imas dobro grejanje i toplo se obuces kada ides napolje, nemas problema (cesto nema ni vetra toliko zimi). Moje najgore godisnje doba u Chicago je prolece. Hladno, vetar, magla, depresija, nema grejanja pa se smrzavas itd. Ovo prolece i nije toliko lose, jer je tek sada zahladnelo. Prosle godine je ovako bilo 4 meseca....sam mislio da cu da odlepim.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 13.05.2010, 07:37
pekka pekka je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.03.2009
US lokacija: California
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

[quote=dreamerns;15675] Grejanje je i jedan od razloga zasto sam odatle i otisao. Medjutim, meni su ovi prelazni periodi i sada problem. Zimi i u novom stanu i na poslu se setam u sorcu (jer preteruju sa grejanjem), ali zato prolece i jesen ubijaju.[/QUOTE]

Ja se rado setam u sorcu po kuci kada god mogu (i zimi i leti), ali na poslu . . . . Sta ti je Amerika? Sve vise mi se svidja.
Staro 13.05.2010, 16:43
Super Moderator

Nepromenjeno

Kod mene u firmi nema dress code....doduse ni u Srbiji u 2 firme u koje sam radio nije postojao.

Staro 13.05.2010, 18:00
Gaus Gaus je offline
Član

Datum prijave: 03.02.2010
Nepromenjeno

Magelane ja i moja supruga imamo u plan da tokom jula dodjemo u chicago, ona je Doktor iz medicine i kao sto si pomenuo u jednom tvom postu da moze da se nadje posao dok polozi USMLE. Zamolio bih te za neke kontakte ako vec imas. Pozdrav
Staro 13.05.2010, 19:09
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno Usmle

Moze se naci posao i ako nemas USMLE, ali su peripetije vece jer u tom slucaju moras da "grebes" vise i trazis. Ja po dolasku nisam imao nikakve kontakte, vec sam po internetu jurio poslove asistenata i poslo mi je za rukom posle 3 meseca, a taj posao sam nasao ni manje ni vise nego preko pomenute craigsliste.

Ja sam u jos gorem polozaju jer sam stomatolog, mi polazemo NBDE i plus moramo u skolu dve ili tri godine (zavisno od programa koji lokalni fax nudi) i skolarina za taj "luksuz" izadje oko $150.000 pa o tome jos ne smem da razmisljam i morao sam da pojurim bilo kakav posao pa sam krenuo da trazim sve sto ima veze sa poslovima na kojima se od nas trazi neki rad sa papirologijom za koji ne treba licenca. Moj cimer, medicinar npr nije uspeo da nadje posao u struci, ali ga jos uvek trazi. On jos uvek sprema USMLE i juri poslove po ordinacijama (ima ih po oglasima, a mozes ici i licno da trazis mada iz iskustva znam da to za nas i nije naj naj resenje). Isto tako mozes na srpskim zutim stranama naci i spisak nasih lekara po Chicagu pa pokusati i kod njih (ja imam odstampan taj spisak ali nisam zeleo da jos uvek imam posla sa nasima pa sam jurio druge opcije).

Ako ste supruga i ti dobitnici zelene karte na lutriji onda je mozda najbolje da samo dodjete po GreenCard, vratite se nazad na par meseci jer USMLE moze da se polaze i u Zagrebu (bar prva dva koraka koji su dovoljni za pocetak residency-ja u vecini americkih drzava - samo u nekoliko trebaju sva tri za pocetak staza a Illinois nije medju njima) i onda kao gotov lekar sa polozenim americkim drzavnim dodjes nazad i nema tolikih peripetija oko trazenja posla u struci i nalazenja mesta za staz. Medicinarima je konkretno onaj glavni matching (raspodela ili kako vec) za residency u martu svake godine... Sad ne znam koliko ste stigli sa polaganjem USMLE, ovo su neke opste smernice...
Staro 13.05.2010, 19:26
Gaus Gaus je offline
Član

Datum prijave: 03.02.2010
Nepromenjeno

Hvala ti puno magelane, inace ja ti se nisam pretstavio ja sam iz Makedonije. A moja supruga vec skoro godinu dana sprema step 1, ali po njenim razmishljanama ona je da sve testove prodje u USA. Inace kako je u chicagu? Mi planiramo da dodjemo tokom Jula.
Staro 13.05.2010, 20:23
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Eh taj USMLE
Staro 13.05.2010, 20:26
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno Usmle

Neka onda sto pre izlazi na test, tj. cim stignete. Step 1 je svakako najtezi jer je to deo sa fundamentalnim med. naukama pa je prepun informacija. Ostala dva su sa klinickim vinjetama, pa su svakako laksi.

Ukoliko si video moje prethodne postove, mogao si i da zakljucis kakav je moj stav povodom Chicaga. Grad je veliki, pruza skoro sve, ali se meni ne svidja atmosfera i mnogo je hladno (juce je bilo oko 7 stepeni a maj je vec uveliko iako oni koji su duze ovde kazu da sadasnje vremenske prilike nisu uobicajene za ovo doba godine i da je obicno toplije). Svi hvale leto u Cikagu, ali su zime bas bas hladne. Ako zelis da budete u blizini ostatka dijaspore, u Cikagu je ima najvise :-)

Meni se u USA najvise svidja "duh" u Njujorku jer jako podseca na Beograd, ali je Njujork (opet kao Beograd) jako skup i ne preporucujem ga za pocetnike ukoliko vec nemaju sigurnu varijantu (mada cimerov kolega "ubode" residency u Njojorku iz prve) :-)

Ponavljam, sreca je sto dolazite u leto tako da ce vam prvi utisak biti mnogo bolji nego meni jer sam ja u Cikago prvi put dosao u sred zime (i iskreno planiram da se selim na Floridu cim se stabilizujem jer sam od jedne zime vec pobegao pa kad sam vec promenio kontinent, onda ce krajnje odrediste definitivno biti neka mnoogo toplija destinacija) :-)

Ako su ti potrebne jos neke informacije vezane za USMLE, tu sam.

Pozdrav :-)
Staro 13.05.2010, 21:16
Super Moderator

Nepromenjeno

[quote=Magelan;15731
Ukoliko si video moje prethodne postove, mogao si i da zakljucis kakav je moj stav povodom Chicaga. Grad je veliki, pruza skoro sve, ali se meni ne svidja atmosfera i mnogo je hladno (juce je bilo oko 7 stepeni a maj je vec uveliko iako oni koji su duze ovde kazu da sadasnje vremenske prilike nisu uobicajene za ovo doba godine i da je obicno toplije). Svi hvale leto u Cikagu, ali su zime bas bas hladne. Ako zelis da budete u blizini ostatka dijaspore, u Cikagu je ima najvise :-)
[/QUOTE]

Leto jeste neuporedivo bolje. Iskreno, ne znam kako je u Hyde Park-u sto se izlazaka i atmosfere tice (bio sam samo jednom prolazio tuda i to je sve), ali Lakeview i Lincoln Park su dosta zivi (pogotovo leti). Prepuno je barova, pozorista i raznih kulturnih desavanja. Takodje, ima puno ljudi na ulicama. Leti svaki vikend organizuju se koncerti na otvorenom (blokiraju neku ulicu i naprave binu). U pricnipu, toliko bude desavanja da jednostavno ne mozes ih sve postici ni da hoces.

Zatvorena tema

Pravila pisanja