ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Colorado Springs, Colorado - početak života u USA » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.03.2009, 00:43
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ok...ajd malo da okrenem temu, posto vidim da ima dosta majki sa decom od 2-3 godine.
Da li je moguce da dvoje ljudi i dete zive od jedne plate? Zavisi kolika je ta plata, ali mislim da vecina kada stigne ne moze ocekivati neku bog zna kakvu platu. Da li je neko razmisljao o drugacijim alternativama: da zena i dete ostanu u srbiji dok se muz ne snadje, da nakon par meseci dovedete dedu ili babu da cuvaju dete (ovo deluje kao ok resenje). Mislim, ako znate da ce muz imati posao ovde i da zaradjuje dovoljno novca, onda ok. Ako pak nije tako, izvinite, ali meni ideja da unapred se planira da se bude ovde domacica....pa deluje malo neozbiljno. Ko sto rekoh, ok ako muz vec ima posao....ali trazenje posla stvarno moze da potraje, a i na kraju ko zna koliko ce se zaradjivati....

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 01:06
bibi's Avatar
bibi bibi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2008
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku bibi
Nepromenjeno

Da, slazem se. Sve su to ideje vredne razmatranja...

Ili, pak, da otac i dete ostanu u Srbiji, dok se mama ne snadje
Staro 01.03.2009, 01:32
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Da, taj predlog sam ja juce prezentovala jednom od clanova foruma.... u Los Angelesu, bez obzira koji je deo grada, ne moze da se izdrzi samo sa jednom platom to je moguce jedino ako dodjete sa nekih 20K pa to izdrzi za 6 meseci otprilike... Znaci, ovde to ne moze ili ja mozda nisam dobro obavestena. Ali, ja zaista ne vidim poentu da se dodje ovde i bas toliko struggle. E sad, sta je po meni ok varijanta za porodice iz ove sada perspektive: nosilac vize dodje ovde i crash on someone's sofa 4 meseca... za to vreme (pod uslovom da imate kod koga) stedi na svemu i skuplja novce do maksimuma.... onda par nedelja pred istek tih 6 meseci koliko viza traje, renta stan i dovede bracnog druga i dete....

Ovo je vec vidjeno.... moja cica je primila "druga od prijatelja" na tu foru, on je polozio za kamion u medjuvremenu, dobio posao i rentao stan, i supruga mu i sin dosli kasnije... i super su prosli.

Mozda je i to jedna od varijanti o kojoj treba da se razmislja, pa ajte vi sad lagano

Sad, ja to kazem da je bolja varijanta jer je svakom ko je ovde lakse da prihvati jednu osobu na stan na nekoliko meseci, nego 3 ili 4 osobe jer to uzrokuje probleme sa landlords i moze da traje maksimalno 20 dana do mesec dana... jer jednu osobu je lakse to handle nego citavu porodicu...

Eto, to je moje opinion
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 06:58
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Bibi, dobar ti je savjet i sigurno cu zamoliti ko god mi cuva malenoga da obrati paznju na znakove tjeskobe i pomogne mu kroz igru i skretanje paznje da prevazide svoje strahove od odvajanja. Ostavili smo ga do sada samo taj jedan put, ali evo sutra cemo morat ponovo, ali ostat cu duze s njim na pocetku, pa otici i vratiti se za ne vise od pola sata da vidim kako mu ide.

A sto se tice prezivljavanja sa jednom placom stvarno je tesko. Mi uspijevamo nekako sada jer smo platili stan unaprijed tri mjeseca i ne osjecamo kiriju na svom budetu. Medutim vec od aprila cemo poceti redovno svaki mjesec placati stanarinu i mislim da cemo morati stegnut kais. Za nas nije bilo pitanja o tome da idemo odvojeno, npr. muz prvi pa ja s malim. Prvo ja se nebi snasla sama sa dva presjedanja, prvi put avionom na tako dugo putovanje, kad se sjetim Frankfurta strah me hvata, mislim da bi se sama izgubila, da ne bi znala na pravi terminal. A drugo, nismo se stvarno nadali da ce biti toliko tesko naci posao i da ce trebati dva mjeseca da te itko uopce pozovoe na intervju. Da smo to znali, mozda bi se i odlucili razdvojiti za pocetak. Mozda je to jedna od opcija za one parove s djecom koji se ove godine planiraju seliti. No neka vam je svima sa srecom, da nadete posao kao nasi Xeg i Sunshine jer najbolje je da se obitelj ne razdvaja ako je to ikako moguce.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 08:12
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Moja Nadja ima 20 meseci. Slazem se sa tobom da ce oni najlakse nauciti jezik ali sigurno ce im sad u pocetku biti tesko jer su tek sad naucili da pricaju srpski pomalo i sad im neko na engleskom govori sta treba da urade. Mislim da je prilicno stresno za njih. Najbolja varijanta za pocetak su, slazem se, baba i deda ali mi tesko da cemo uspeti tu varijantu da izvedemo. Ali eto vidis imaju ti sastanci mama koji su sigurno od pomoci.
26.03.2009. stigla druga koverta
15.05.2009. zakazan intervju
14.05.2009. obavljen lekarski
15.05.2009. odobrene vize
18.05.2009. podigli vizirane pasose
02.09.2009. Stigli u USA
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 10:33
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Wingreen, sto se tice jezika, ne sekiraj se za djecu.. oni ce to upiti za samo par dana.. Ja imam sestrica koji cini mi se od kako zna za sebe samo gleda cartoon Net. On sada ide u drugi razred osnovne skole.. On umjesto neke nase rijeci upotrebljava rijeci na engleskom.. jer ne zna nasu rijec. A zivi u Bosni.
Sa 5 godina je vec pravio recenice bez greske na engleskom. Tako sto se tice djece.. garantujem vam da njima to nece biti nikakav problem.

Nego, moj savjet je kao sto dreamer rece, da se raspitate mogu li i na koji nacin bake i djedovi da dodju.. pa da Vam oni pomognu sa djecom.. Jos neko se raspitivao za ovu opciju.. cini mi se D$D.. pa ako je nesto saznao da nam pusti info za to...

@stizeljeto ma to za aerodrome ti se cini, jer si sada bila sa suprugom, i vjerovatno je on pratio terminale i sl. Da si bila sama jako lako bi se snasla jer bi morala i potrudila bi se. Ja sam jednom prilikom putovao sa zenom koja je bila sa bebom od 8 mjeseci i isto joj je to bio prvi let avionom... Letila je do Kanade..i bila je sva pogubljena.. ali samo je pratila znakove i bez problema vjerujem zavrsila svoje letove.. Ono sto hocu da kazem jeste da je sve to tako jednostavno, i kad moras da se snadjes snaci ces se.. da ne spominjem sve te ljubazne sluzbenike koji te upucuju.. kad god ih pitas, ili ako ne znas jezik jednostavno im pokazes kartu i oni te upute dalje.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 12:20
Leona Leona je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.10.2008
YU lokacija: Sarajevo/BiH
Nepromenjeno

Ma djeci nije problem jezik, to se brzo upija.
Ja sam engleski pocela uciti sa 7 godina, i na pocetku je izgledalo pretesko, kada se sjetim samo koliko sam se mucila da izgovorim hello, ali danas, 13 godina kasnije, ga znam perfektno. Vremenom se i naglasak izgubio tako da je znalo bit situacija u susretima sa nekim Amerikancima da ljudi nisu htjeli da mi povjeruju da nisam Amerikanka i da nemam nikakve veze sa Amerikom lol

Kod male djece je odlicno sto se brzo uklope i naglasak vecinom nece imati, za razliku od odraslih sto zna bit zeznuto, cula sam da Amerikanci bas ne vole ljude sa naglaskom
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 17:43
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Nego, moj savjet je kao sto dreamer rece, da se raspitate mogu li i na koji nacin bake i djedovi da dodju.. pa da Vam oni pomognu sa djecom.. Jos neko se raspitivao za ovu opciju.. cini mi se D$D.. pa ako je nesto saznao da nam pusti info za to...
U pravu si, on je to i uspeo (odatle mi ideja )....ali najbolje je da on opise svoje iskustvo.
Isto znam jos jedan par kojima je roditelj dosao u posetu nakon 3 meseca sto su bili ovde. Generalno, ameri ne prave problema oko vize.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 17:47
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

To sa bakama bi bilo fenomenalno, ali neznam dali bi im pravili probleme u vezi viza, mozda bi ih odbili jer znaju da su im djeca tamo i da postoji sansa da ilegalno ostanu u drzavi.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 01.03.2009, 19:00
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Ljeto, treba mi savet, imali ste slican put kao i mi pa me nesto interesuje. Hteli ste da cekirate prtljag u Zagrebu sve do Denvera ali ste morali da ga sami prebacujete kada ste sleteli u Philly. Jel to tako mora ili postoji mogucnost da se prtljag cekira na polaznom aerodromu sve do krajnje destinacije?
Mi idemo Beograd - London - DC - Atlanta
Kako sam iz tvog posta shvatio u nasem slucaju ce ga u Londonu automatski preusmeriti a mi cemo morati kad sletimo u DC, ili mozda moramo mi sami i u Londonu da se ne bi izgubio kao i vama?
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja