![]() |
|
|
Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua |
Intervju (interview) - Ambasada » Intervjui - iskustva od ranije » Bitni linkovi | ||||
O drugoj koverti | Lekarski pregled | Ambasade | Intervju | Korisne informacije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Evo mene, malopre dosao iz Bg-a sa pasosima u kojima su divne sarene nalepnice na kojima pise IMMIGRANT VISA
![]() Opisacu ukratko kako je bilo u nasem slucaju: -8:30 pozvali nas da udjemo u ambasadu, prvo svi mi za iseljenicke vize a posle nas turisticke, radne i ostale. ~9h prozvao nas je sluzbenik da predamo dokumenta. Vratio je moju potvrdu da sam sluzio vojsku rekavsi da ne treba, nisu nam bili potrebni stari pasosi (verujem zato sto nikada nismo bili u USA) a osim standardnih dokumenata predali smo potvrdu iz banke na kojoj je pisalo da je racun moje supruge i da sam ja ovlascen i odredjeni iznos eura i dolara i pozivni mail prijatelja (na Srpskom) ciju smo adresu stavili za slanje GC i SSN-a. Odmah nas je pitao ko je on i imamo li neke rodjake u Americi na sta smo mi odgovorili da nemamo bas nikoga osim par prijatelja tu i tamo. To je bilo sve nakon cega nam je rekao da mozemo da izadjemo iz ambasade ako imamo potrebe ali da se vratimo oko 10h. ~11h su nas prozvali da damo otiske, bez ikakve price i pitanja ~11:30 smo prozvani da platimo vize i ako smo do tada bili "smireni" tada je krenula panika iako to jos nismo pokazivali. Od 15 novcanica od $100 cetiri nisu prosle proveru, sreca pa smo poneli extra $500 bas za taj slucaj. Znajuci da se to desava nismo postavljali nikakva pitanja vec se svo vreme smiskali a onda nam je blagajnica rekla da ce nas konzul pozvati na intervju za minut ili 2. E tada nam je nervoza kulminirala jer to nije bilo za minut-2 kako je rekla vec za pola sata! To cekanje nam je bilo najgore... i svakakve misli nam prolazile, da nije to zbog $400 koji su po njihovom aparatu lazni, da se mozda konzul ne dvoumi oko naseg slucaja... ma svakakve gluposti... ~12h pozvao nas je konzul, izuzetno kulturan i prijatan covek 35-40god. Pozdravio nas je i pitao hocemo li da razgovaramo na srpskom ili engleskom na sta smo mu mi odgovorili - kako god on zeli. E tada se on nasmejao i rekao da su se bas malopre smejali kada su citali nase DS-230 papire jer smo za jezike koje znamo napisali samo Engleski (nismo naveli maternji) pa su oni iz sale zakljucili da srpski ne pricamo ![]() Prvo sledece je bila zakletva da sve sto smo napisali i predali je istina i onda poceli razgovor. I on nas je pitao ko je taj sto nam je poslao pozivni mail i imamo li rodjake u USA. Dao je mojoj dragoj da prepravi DS-230 koji smo slali u KCC jer tada se ja kao siva eminencija nisam spominjao. Procaskali smo jos nesto ne obavezno i onda nam je dao da se potpisemo. E tada sam ja usi spojio osmehom i 2 dana ga nisam skidao! Rekao je da sutra dodjemo u 15h po vizirane pasose tj. da moze samo jedan od nas dvoje sto nam je i odgovaralo jer je moja draga imala neizostavne poslovne obaveze. To je bilo to - pozdravio nas je i pozeleo srecu, mi mu se zahvalili i jedva pogodili vrata od uzbudjenja! Ceo razgovor sa njim je bio na engleskom, svega par puta je nesto guknuo na nasem a odlicno ga zna. Nije nas pitao o poslovima koje radimo ovde niti sta bi radili tamo, ni gde bi ziveli a mi smo u polje za nasu adresu u States stavili N/A. Tu je samo povukao strelicu iz susednog polja gde smo upisali prijatelja za prijem papira i napisao SAME. Odoh sada jer jedva stojim a tek sto ne mogu da gledam ![]()
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Ili je struja slaba, ili je pec pokvarena"
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Xeg mozes li napisati u kojoj formi je to pozivno pismo od prijatelja? Sta pise u njemu?
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala, lagano kad se prodje a dok ocekujes i prizeljkujes sasvim je drugacije
![]() Citat:
Prvo nam cestita na obavestenju da nam je zakazan intervju i kaze da je veoma srecan zbog nas i drzi nam palceve da prodjemo i sto pre dodjemo. Kaze da mu je veoma drago sto smo odabrali njegov grad za dolazak i nudi nam smestaj kod njega dok se ne snadjemo i svu potrebnu pomoc u pronalazenju posla. Bitno je da ubaci neku recenicu koja apsolutno nema veze sa ambasadom vec pokazuje da se vi stvarno znate, neka spomene neki dogadjaj ili sasvim levu osobu ali neka sve bude u kontekstu, npr. "Cuo sam se sa Petrom i on je odusevljen vasim dolaskom!" Neka napise da njegov mail mozete odstampati i poneti na razgovor i dozvoljava da ga iz ambasade kontaktiraju ako iz bilo kog razloga bude bilo potrebno. Na kraju da svoje ime i prezime, punu adresu i telefon. Nas mail je bio bas takav i na intervjuu su nas samo pitali ko je to, na sta smo mi odgovorili - prijatelj, nisu nas cak pitali za njegov status ni posao a on covek nema drzavljanstvo vec je tamo sa nekom vizom na doktorskim studijama i uz to radi u nekoj firmi. To nigde nije pisalo a niko nije ni pitao.
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
|||
|
|||
![]()
e pozdrav svima koji su prosli intervjue i dobili vize -ja se raspisao na drugoj leksiji ko dlu pa zakasnio sa cestitkama -znaci svima cestitke i puno uspeha u ''obecanoj'' zemlji -posebne cestitke ''to my main man ''XEQ ciji se dolazak u zemlju dembeliju zeljno ocekuje -TANIK plivaces super sa medicinom ovde -mislim odradices ponovo studije tu nema zbora ali te ceka SIX FIGURE plata garant -doktori su ti ''odje yaro ko fusbaleri ''-dobiju bonus samo da potpisu za neku bolnicu -tu se ''ubije''o'ma oko 100 000 samo na bonusu+ dobiju kredit za gajbu bez ucesca (downpayment)-mogu da ti nabace i neka kola -to se uglavnom desava van nekih vecih urbanih centara -a plata ti je u startu od 250 000+ naravno prvo odradis residency od dve godine -ako ti nije mrsko ubaci se na patologiju -tu ce sve ici brze a lova je jos i veca !!!!!tu nemas frke tek -pacijent ti je vec knorio - ovde u usa strance zbog lability/insurance problematike lakse pustaju na takva mesta
|
|
|||
|
|||
![]()
ko je sledeci za intervju? jel ima neko u februaru ili smo svi u martu?
2009EU00018xxx 10.07.2008. - stigla 1. koverta 24.07.2008. - poslato nazad 04.08.2008. - stiglo u KCC 10.02.2009. - stigla druga koverta 09.03.2009. - lekarski uspesno obavljen 16.03.2009. - zakazan intervju-viza odobrena ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Intervju nam je bio zakazan za 12.1., do tada smo uspjeli prikupiti sve dokumente koji su bili na listi potrebnih (već navedeno mnogo puta na forumu). Jedini problematični je bila potvrda suda/policije o nekažnjavanju iz Italije, gdje sam živjela 2 godine..srećom uz pomoć prijatelja dobila sam i to, tako da su svi potrebni dokumenti bili na broju (prevedeni, i ovjerene kopije) i spremni već krajem decembra.
Na intervju smo došli ranije 15 minuta, džabe ![]() Prvo je išao muž (principal), jedna pravo fina djevojka ga je prozvala, i zamolila da pristupi šalteru, i počela: dajte mi pasoš, pa rodni list, pa potvrdu od suda, pa potvrdu od policije, pa potvrdu od vojske, pa vjenčani list, diplomu, pa imate li možda afidavit (imali smo)...pa imate li neku potvrdu o kontinuitetu veze za vašom ženom (eh, sad - mi smo za svaki slučaj izradili slike sa naših putovanja zadnjih pet godina..i to one na kojima se nekim slučajem našao datum ili godina - ili digitalni...ili kao neki plakat od starih SFF(slučajno u kadru) ili par fotki sa različitim prijateljima na planini/moru itd - par sa vjenčanja. To su nam tražili zato što smo se vjenčali u aprilu 08. i što nam je brak u povoju) Onda je njemu rekla da plati troškove vize - samo za sebe, dalje da da otiske prstiju, i da sačeka da ga konzulica primi - ako razgovor s njom bude ok, onda ću ja platiti i proći proceduru predavanja dokumenata... Konzulica je došla, sva mlada i nadobudna, žaleći se kako je neko natjerao da pojede kolač, bad bad girl, i počela sa ispitivanjem: šta imate od škole, kad ste se prijavili, kad ste se oženili, kod koga idete, šta radi taj kod koga idete... cca 5 minuta razgovora, na engleskom, jer ona pravo slabo govori lokalni jezik..na kraju "čestitamo, dobrodošli, gjde vam je žena da i s njom završimo" Meni su tražili nešto manje dokumenata, nije trebala moja diploma, trebao je vjenčani list, rodni list, potvrde od suda i policije (domaće i strane)..skeniranje otisaka, plaćanje i pravac u kabinu 3 na razgovor. Na razgovoru me pitala šta imam od škole, od kad znam muža, imamo li djece, kod koga idemo... i hvala što ste pričali na engleskom, you made my job so easy... vrlo opušteno.. Sve u svemu proveli smo 1 sat u ambasadi... uključujući i pretresanje i vađenje mobitela, usb-a, cd (to se ne smije unijeti u ambasadu)... Sve je bila puka formalnost... srklet free. Svi su bili jako fini, uljudni, nasmješeni...definitivno najbolje iskustvo u odnosu na ostale ambasade u Sa..
|
||||
|
||||
![]()
Super iskustvo i bas mi je drago da ste tako super prosli.
Cestitam vam jos jednom. Interesuje me zasto ste nosili prevode dokumenata? Niste znali da ne trebaju ili? Jesu Vam ih stvarno trazili da ih imate? I nisam znao da fotokopije moraju biti ovjerene. Gdje ste ih ovjeravali u opstini ili? Da li ste se vjencali nakon prve koverte ili prije? Mi smo se vjnecali u januaru pa ne znam da li da nosimo slike.. Nase slike su uglavnom u digitalnom formatu i to bez datuma.. Hvala ti puno, meni mnogo znaci tvoje iskustvo, jer i mene ocekuje uskoro na istom mjestu.. ![]()
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]()
Mi smo razumjeli da trebaju prevodi. Nismo primjetili da je njoj bilo mrsko što smo mi sve to prikupili
![]() Mi smo se vjenčali mjesec dana prije prve koverte. U papirima je bilo kao - ponesite nešto što dokazuje vašu vezu sa supružnikom.. listing telefona, slike...ne znam šta još... Nama su slike bile najjednostavnije...spremili smo albumčić, i pravo da ti kažem, nisu ih sad nešto detaljno zagledali... više onako letimično i na brzinu.
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Lekarksi pregledi - iskustva | landlord | Uputstva za dobitnike | 926 | 07.12.2021 12:29 |
DV2009 - Iskustva i intervjui iz sveta | landlord | Stare teme | 7 | 08.10.2008 22:58 |
Intervju-ranije nego sto smo planirali | Macedonia Ohrid | Stare teme | 6 | 03.10.2008 06:19 |
![]() |