ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 14.07.2010, 14:48
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
YU lokacija: Beograd
Smile

Citat:
Prvobitno poslao korisnik bora Prikaz poruke
pozdrav svima na forumu .. da odmah pojasnim ja nisam dobio GC niti sam nesto planirao da se iseljavam za USA ali sam vise iz radoznalosti pogledao teme i procitao par komentara o zivotu tamo

mogu samo ovde da dodam nekoliko informacija u vezi zivota u Francuskoj gde sam proveo skoro 10 godina
prosecna plata u Francuskoj nije 1000 evra nego je 1200 EVRA ZAGARANTOVAN MINIMALAC ili takozvani SMIC -to je minimum koji se odredjuje kao plata po zakonu ....ISPOD TOGA NEMA NISTA ..znaci bilo koji posao u FR da dobijete to vam je garantovana pocetna plata od strane drzave i ako to nedobijete mozete da tuzite poslodavca
takodje drzava garantuje radnu nedelju od 38 SATI minimum
ispod toga isto tesko da moze da se nadje nesto kao recimo PART TIME u Americi ....FRANCUSKA DRZAVA TO AKTIVNO OBESHRABRUJE NA TAJ NACIN STO SU POREZI ZA PART TIME RADNIKE VISI NEGO ZA REDOVNE RADNIKE I DO 30%

vredi pomenuti da porodice koje imaju mala pirmanja dobijaju od drzave stanove na koriscenje pod jako povoljnim uslovima (kirije su simbolicne )
takodje svako dete iz takvih porodica dobija do punoletstva novac (do 350 evra )a cim postane punoletan moze da trazi socijalnu pomoc kao nezaposleni (oko 400 -450 evra) BEZ ISPUNJAVANJA NEKIH POSEBNIH USLOVA

u slucaju gubitka posla u Francuskoj radnik dobija 75 % OD PLATE SVAKOG MESECA SVE DO nalazenja novog posla (to vremenski nije ograniceno niti se uslovljava da se nadje BILO KOJI POSAO NEGO SAMO ISTO PLACENI ILI VISE PLACENI POSAO ILI POSAO U STRUCI )

Nasi ljudi dosta zloupotrebljavaju bas taj takozvani "somaz" i recimo plate da nadju neki posao od recimo 1500-2000 evra mesecno i onda "izmajstorisu" otpustnje posle 6-8 meseci i onda primaju svakog meseca 75% od plate I TAKO GODINAMA
Za moje dosadašnje životno i radno iskustvo, ovo mi zvuči kao "san" i "neverovatno". Živim ceo život u Srbiji i ceo život radim, ceo život obaveze, ako ostanem bez posla "na ulici sam". Možda zato što su mi roditelji od šeste godine "usadili" u podsvest: obaveze, rad, itd., a dobrim delom zato što nikada nisam radila u javnom ili društvenom sektoru(samo u privatnom) i znam samo iz priča drugih kako to izgleda.
Reply With Quote
Staro 14.07.2010, 16:57
bora bora je offline
Proteran

Datum prijave: 14.07.2010
Nepromenjeno

http://fr.wikipedia.org/wiki/Salaire..._de_croissance

malo sam ukrupnio iznose ustvari SMIC je od prosle godine povecan na oko 1300 EVRA -to se svake godine menja u zavisnosti od inflacije i budzeta ... to je naravno bruto iznos plate neto je oko 1100 evra ...ali je to kao sto rekoh zakonski minimum za radnike koji imaju samo srednju skolu (veoma cesto ni to )

to su inace plate za privatni i drustveni sektor podjednako nema razlike ...ljudi sa nekom vecom skolskom spremom ili fakultetom su vec na oko 3000 do 5000 evra mesecno plate ,gradjevinci su recimo na oko 2200 -3000 ,vozaci isto tako ,taksisti itd

Last edited by bora; 14.07.2010 at 17:08.
Reply With Quote
Staro 25.01.2012, 15:49
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja licno volim da citam pisanija vezana za razlicite perspektive i uopste ne citam ovaj njegov tekst sa namerom da komentarisem sa cim se sve ne slazem i sa cim se sve slazem. Bilo bi super stvarno da ima vise ovakvih dugackih sastava pa da citas razlicita vidjenja stvari. To je ono sto je super.

Koliko vidim u svima nama vrvi taj neki kriticki duh. Ta neka zelja za ocenjivanjem svega. Da li je ovaj covek sto posto u pravu ili je pet posto u pravu? Sto bi ovi rekli "whatever". Meni je licno jedna od najzamiljvijih stvari ovde bas ta sloboda razlicitih gledanja na svet i poimanja istoga. Mnogo veca nego kod nas. Pre svega akademska sloboda, sloboda da si da budes sta god - od veroispovesti, organizacija itd. I uvazavanje razlicitih - od onih razlicitih religija do onih razlicitih seksualnih opredeljenja. U ovom slucaju - uvazavanju nekoga ko je proveo vreme pisajuci nam ovo svoje misljenje i iskustvo.

A sto se zdravstvenog tice. Postoje i ovde "drzavne jasle". Itekako. Ali samo ako spadas u one koji zive ispod federalnog nivoa siromastva. I kad se na te jasle nakacis (sto mnogi zloupotrebljavaju) ne da imas apsolutno besplatno zdravstvo nego ti i mesecno daju BONOVE za hranu. Odes lepo u prodavnicu, das bon i za njega kupis stvari tipa mleko, hleb, jaja, voce, povrce. Verovali vi meni ili ne.

Kako Amerika podrzava svoju stopu nataliteta:

Prvo da kazem vec poznatu cinjenicu i da pocnem ovo objasnjavanje od nje. Svaka beba rodjena u SAD dobija automatski americko drzavljanstvo. Dakle svaka trudna zena u Americi u sebi nosi budeg drzavljanina. Svaka trudna zena u Americi ako zivi ispod granice siromastva (klikni da vidissta se racuna u siromastvo -ispod kog nivoa imaju mesecna primanja - razlicito od drzave do drzave ovde) ima prava na program koji se zove WIC. A trudna zena se racuna kao dvoje. A te drzavne jasle za zdravstvo su Medicaid klikni. U zavisnosti od drzave do drzave. Svaka trudna zena (sa zelenom kartom, sa drzavljanstvom, sa bilo kojom vizom, cak i one ilegalne - dakle SVAKA) ima pravo da se prijavi za Medicaid ako spada u nekog ispod granice siromastva. Ako je stranac - za Medicaid Emergency. A ovo porkiva sve troskove vezane za porodjaj. SVE.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja