Ja licno volim da citam pisanija vezana za razlicite perspektive i uopste ne citam ovaj njegov tekst sa namerom da komentarisem sa cim se sve ne slazem i sa cim se sve slazem. Bilo bi super stvarno da ima vise ovakvih dugackih sastava pa da citas razlicita vidjenja stvari. To je ono sto je super.
Koliko vidim u svima nama vrvi taj neki kriticki duh. Ta neka zelja za ocenjivanjem svega. Da li je ovaj covek sto posto u pravu ili je pet posto u pravu? Sto bi ovi rekli "whatever". Meni je licno jedna od najzamiljvijih stvari ovde bas ta sloboda razlicitih gledanja na svet i poimanja istoga. Mnogo veca nego kod nas. Pre svega akademska sloboda, sloboda da si da budes sta god - od veroispovesti, organizacija itd. I uvazavanje razlicitih - od onih razlicitih religija do onih razlicitih seksualnih opredeljenja. U ovom slucaju - uvazavanju nekoga ko je proveo vreme pisajuci nam ovo svoje misljenje i iskustvo.
A sto se zdravstvenog tice. Postoje i ovde "drzavne jasle". Itekako. Ali samo ako spadas u one koji zive ispod federalnog nivoa siromastva. I kad se na te jasle nakacis (sto mnogi zloupotrebljavaju) ne da imas apsolutno besplatno zdravstvo nego ti i mesecno daju BONOVE za hranu. Odes lepo u prodavnicu, das bon i za njega kupis stvari tipa mleko, hleb, jaja, voce, povrce. Verovali vi meni ili ne.
Kako Amerika podrzava svoju stopu nataliteta:
Prvo da kazem vec poznatu cinjenicu i da pocnem ovo objasnjavanje od nje. Svaka beba rodjena u SAD dobija automatski americko drzavljanstvo. Dakle svaka trudna zena u Americi u sebi nosi budeg drzavljanina. Svaka trudna zena u Americi ako zivi ispod granice siromastva (klikni da vidissta se racuna u siromastvo -ispod kog nivoa imaju mesecna primanja - razlicito od drzave do drzave
ovde) ima prava na program koji se zove WIC. A trudna zena se racuna kao dvoje. A te drzavne jasle za zdravstvo su Medicaid
klikni. U zavisnosti od drzave do drzave. Svaka trudna zena (sa zelenom kartom, sa drzavljanstvom, sa bilo kojom vizom, cak i one ilegalne - dakle SVAKA) ima pravo da se prijavi za Medicaid ako spada u nekog ispod granice siromastva. Ako je stranac - za Medicaid Emergency. A ovo porkiva sve troskove vezane za porodjaj. SVE.