Ako neko zna

Pozdrav,

Ja i zena smo bili u americi krajem 6 mjeseca i dobili smo GC, bili mjesec dana i vratili se kuci. ja sad planiram ici u 12 mjesecu opet nazad. sad me zanima kad zena bude ulazila u USA to ce biti 2 ili 3 mjesec da li ce imati problema, jer je ostala duze od 6 mj.

Hvala !

koliko mi je poznato, status imaoca GC zahteva boravak u US 6 meseci u godini, e sad kako oni tu godinu racunaju, ne znam (fiskalno ili kalendarski ili po datumu ulaska i izlaska iz zemlje))
Moj savet je da pozovete ambasadu i oni ce vam ljubazno objasniti da li se to moze i kako…tj da li, ako je takva procedura, vasa supruga moze odloziti putovanje za par meseci a da joj se to ne uzme za prekrsaj.
pozdrav

Kao sto je receno, treba dobrto da se raspitas. Kaze ako planiras da budes duze od 6 meseci van zemlje treba da uzmes reentry permit, mada ako sam dobro procitao to je za odsustvo duze od godinu dana. no takodje ako ostajete duze od 6 meseci u jednoj kalendarskoj godini, mislim da i tada treba da se raspitate o duzini i sta treba/dal treba bilo sta. Jer cak i ako dobijete Reentry Permit, ne znaci da ce vas na ulazu pustiti da udjete u zemlju, jer se obicno smatra ako duze od 6 meseci ostajete van zemlje, mogu smatrati da niste ozbiljni sto se useljavanja tice.

imate recimo na sajtu USCIS

Ali opet sa druge strane to generalno vazi samo za nosioca GC. Dok za derivate mozda znaci nesto drugo.

Dok recimo residence od US znaci kao sto je citirano u sledecem iz zakona o continuated residence, a pored toga i oznacava period izmedju 6 i 12 meseci

A recimo pise isto i ovo

Tako da je po mom misljenju najbolje kontaktirati ambasadu i videti sta oni kazu.

I ja mislim da je nabolje da se raspita u ambasadi. A sta ako u amabasadi kazu da se moze, a na granici vas vrate ?

žena i ja imamo isti plan…otići u 1. mjesecu tamo po GC i vratiti se u HR na 6 mj. pitao sam u ambasadi u ZG i rekli su mi da se može biti izvan US do godinu dana bez problema, a ukoliko mislite biti duže onda to morate njima prijaviti. ovo pravilo do 6 mj je za državljanstvo. ukoliko ste duže od 6 mj izvan US u jednoj godini (kalendarskoj) onda vam ta godina ne ulazi u onih 5 koliko vam treba da bi mogli aplicirati za državljanstvo. naravno ovo do godinu dana je ok za početak ili za koji put nakon par godina, ali više nije moguče (bar su mi tako rekli u ambasadi) da se ide u US jednom godišnje samo radi GC-a. počeli su takvima oduzimat GC.

da pitam ovdje valjda se nitko nece ljutiti,zna li itko sta znaci u prijevodu superintendent da li je to nadzornik,inspektor? (bez googtranslate)

a jel zna ko,sta ako se izgube oni id brojevi :wacko: klinac se izgleda nekako docepao i izgleda bacio u kantu za smece…

U tom slucaju, za vas 2014 je zavrsena…bez tog broja ne mozete nista.

Kad sam ja dobio confirmation number,odmah sam posla na da email-a,ubacio u telefon i odstampao vise puta.Stavio u auto,samo da mi se ne desi to.Tacnije da izgubim.Bas mi je zao.

grrrrrrrrrrrrrrrr…sad cu da okrenem kucu naopako…

Ja spremila na d disk, externi hd i poslala si na mail.. S papirima mi ne ide. Ali cu na poslu isprintati za nikad se ne zna..

da ponovim gradivo,znaci bitan je onaj kod sa 16 znakova(slova i brojevi)???pronasla sam,ispisala sam u dva primerka sad sam drugi prnasla,e sad cu da ga ispisem po celom stanu :slight_smile:

Da, 16 znakova (slova i brojevi), dobro je da si našla drugi primjerak :), ispiši koliko god treba da imaš na što više mjesta (ja sam na 4-5 načina sačuvao CN), i svakako good luck! :slight_smile:

vala posle ove igranke ima da ispisem i po zidovima :naughty: