aktiviranje zelene karte

ja ti nemogu pomoći kaj se tiče tvog pitanja ali evo ti moj pogled na situaciju. naime, vjerujem da ste vi također ušli u US preko DV lottery, znači izabrani ste ajmo reči između 1-5% aplikanata. prešli ste sve liječničke, interview, dobili vize, bili u US. dobili ste priliku kakvu možda većina nas neće nikada. nemojte sad radi jedne gluposti, neprovjerene informacije ili neznam čega izgubiti pravo da se vratite. jel vjeruj mi, USA će se oporaviti nakon ove krize za godinu, dvije. Svi koji će htjeti raditi naći će posao a mi tu na balkanu, niti za 10 godina nećemo napraviti neki bitniji iskorak koji će ljudima drastično poboljšati življenje. ajmo reči i da nas EU jednog dana prisili da se borimo protiv korupcije, kriminala, da poboljšamo pravosuđe, duh balkanskog društva neće se promjeniti još generacijama.

ali to je moje mišljenje. 1000$ za put u USA samo da se ne izgubi pravo na GC je puno, ali ja bi dao puno više samo da bi dobio 1.kuvertu, a tek bi tada morao prolaziti sve sto si ti do USA.

Tvoje razmisljanje ima smisla i tu se slazem samo je problem sto nije 1000$ nego za nas cetvoro oko 4500$ za par dana provedenih u USA (karta, smestaj, hrana). To su za nas ipak pare:no: Duze ne mozemo da ostanemo, za sada.

da, sad sam shvatio da vas je četvero. mislim da vam je produživanje GC preskupo ako u narednih 2,3 godine ne mislite odseliti u US. ali opet dobiti takvu priliku i onda ju odbaciti…neznam. to se ne dobiva svaki dan. zapravo mislim da će svake godine biti sve teže dobiti, jer vjerujem da se sve više ljudi prijavljuje. i većina onih koji nisu dobili prethodne godine i masa novih koja je upravo čula za lutriju na internetu koji se danas koristi masovno za razliku od prije 4,5,6 godina. isto tako ne znam do kad će DV lottery biti provođen. vidio sam i na ovom forumu da je prije 3,4 godine bilo govora o tome da se ukine. nadam se da neće.
otić u US turistički nije ni toliki problem ali otići u bolji život i zaraditi novce nikad nije bilo teže.:no:

Ja ne zelim da se mesam u bilo cije finansije, ali jednostavno treba pogledati sta zelis: da se vratis u Ameriku kada se malo stabilizuje situacija (sto sa parama za pocetak zivota, sto sa krizom ovde u USA) ili da odes na odmor u San Diego. Posto oba ocigledno ne mogu (sto je mnogo mnogo je).

Sto kaze nas narod ne moze i jare i pare…

Vidim da ova tema odavno nije aktivna. Da li je ovo još uvek moguće uraditi - otići na par nedelja i onda se vratiti u Srbiju, pa posle par meseci ponovo u US? Šta ako nam za to vreme koliko smo tamo ne stigne green card i ssn? Može li osoba na čiju adresu stigne da primi umesto nas i pošalje nam poštom?

Mozete ostati par nedelja u Americi i vratiti se nazad. Za prvi, drugi dolazak, odlazak obicno ne prave problem, ljudi udju u USA, aktiviraju zelenu, izadju, pa se vrate. Ne bih preporucila da se neko igra sa tim generalno, ali s pocetka stvarno nisam cula da prave problem.

Generalno- imajte u vidu da bi trebalo da budete 180+ dana u Americi, sve ispod toga moze biti rizik, iako najcesce ne prave problem, to sve zavisi ko vam se nadje tog dana na imigraciji. Rezidentom se smatra svako ko provede 180+ noci u Americi. Moze da se aplicira za dozvolu da se bude van Amerike duze, i to je dobra opcija za one koji znaju da nece biti u USA vecinu vremena.

Danijela

Hvala ti. Ne bismo mi išli tamo i nazad stalno, eventualno taj prvi put bismo se vratili na par meseci.
A znaš li može li neko drugi da primi green card i ssn, tj. osoba čiju smo adresu ostavili?

Moze, ako imate nekog pouzdanog, ko moze da vam dostavi ili sacuva dok se ne vratite u USA.

Danijela