Banke, kreditne kartice, računi u Americi

možeš, molim te, malo pojasniti kako je “malo drugačija”…
jel je secured credit card i dal je mi kao novopridošlice možemo dobiti??

Salju genericko objasnjenje uz odbijenicu napismeno. Nista neocekivano ni novo. Idemo dalje :wink:

Evo jedan update za secured kreditnu karticu (Capital One): jos je imam, placa se sve na vrijeme i evo mi je ove sedmice doslo da su mi povecali limit na $750 - na pocetku je bilo $300, nakon 6 mjeseci je doslo na $450 a sad evo toliko. Ovo sve bez dodatnog uplacivanja za povecanje limita, banka sama povecala limit.
Pre-approved offers za razne kreditne kartice dolaze svakodnevno, od raznih banki, ali mislim da mi je dovoljna ona REI Visa kartica koju sam otvorila u januaru (limit $9000).
Credit score treba vremena da se dobije, ali evo nakon skoro godinu i po dana je na nekih 714 poena.

Da li vam je poznat sledeći slučaj - ja sam 2010. od Bank of America dobio debitnu karticu koja je za razliku od naših imala mogućnost da ide u minus. I pred povratak sam ušao u minus nekih 20dolara + njihov trošak od nemam pojma koliko (30+dolara). Račun mi je u međuvremenu ugašen, a nalogu online odavno ne mogu da pristupim.

Pitanje za vas koji ste duže tamo - šta se dešava sa ovim? Da li dug može da zastari, ili mi je sve ovo vreme išla neka kamata? Laik sam totalni po ovom pitanju..

A što imam druga koji je podigao 700.. To je tek priča..

Nisam strucnjak, ali bojim se da to kod njihovih banaka ne zastareva nikada… Verovatno je isla kamata…

U najgorem slucaju to nesto duga je poslato na collection. Ukoliko je to slucaj, proverom kreditnog biroa mozes i da vidis koja kolekcionarska kuca ima tvoj dug. Obratis im se i to izmiris. Nikakav neki spektakularni problem.

Da li je neko imao slicno iskustvo?
Pre nedelju dana kod Bank of America sam otvorio racune i trazio secured cc i danas sam dobio pismo u kom kazu “Additional information is needed to complete your application for the BankAmeriCard Platinum Plus Visa”. Tu traze podatke o godisnjem prihodu, mesecnim obavezama, ukupnoj imovini i sl. Da li su jos nekom to trazili i kako ste to prevazisli? Bojim se da ako stavim income 0 i troskove 0, da ce dame glat odbiju.Ispade da moram prvo da se zaposlim pa da trazim secured karticu.

Ja nisam mogao da otvorim secured credit card dok se nisam zaposlio, pokusavao sam na vise mesta.
Probaj u Capital one banci, oni su malo fleksibilniji :slight_smile:

Inace posle tri meseca kreditne istorije sam uspeo da dobijem kredit za auto, sto je stvarno neverovatno. Mada, sada imam skoro 20 hard upita ali nema veze, skor je i dalje fair, isto mi nije jasno na koju foru.

Mislim da je pametno pokusavati i traziti, uopste nema pravila kako dele te kredite.

Pisao sam o tome pre par godina. Isti je bio problem u BoA. Moras da odes u banku, i trazis od bankara da ti napravi profil. Bilo je cimanja ali sam nakraju dobio tu secured karticu. Posle 11 meseci su mi vratili deposit i ta kreditna linija je od tad regularna.

Moja preporuka : Capital One Secured. Neces se pokajati.

ако није тајна, под каквим си условима добио кредит за ауто? колика је камата и на који рок? знам да свако може да добије кредит, питање је само са којом каматом. један мој друг са лошом (или непостојећом) кредитном историјом ми рече да може да узме $7.000 кредит (не од банке, него ваљда од оних што дају зајмове за куповину аута), али би на крају са каматом требао да им врати $9.800 (не знам тачно на колики рок је зајам, чини ми се да је на две године, али нисам сигуран), па тако испада да је укупна камата 40%

Naravno da su me ubili sa kamatom, 16%, na pet godina, bez co borrowera. Kredit moze da dobije svako sa losom ali dugom kreditnom istorijom, sa kratkom istorijom je stvarno veliki problem. Na 15 mesta su me odbili, na jednom mestu mi trazili vise od pola sume da dam u kesu, poslednji put je upalilo, dao sam 10% ucesca. Ali pre toga sam morao da im dostavim brdo dokumenata kao dokaz.

No worries i mi smo prošli ovo isto kod BoA, tj. samo ja, suprugu je kartica odobrena bez dodatnih zahtjeva!? Ja sam nazvala broj koji je naznačen na tom “pismu”. U biti, traže upravo to što i kažu, dodatne informacije… Pitali su me o primanjima ovdje, da li imam ikakav izvor primanja. Kad je već toliko inzistirala spomenula sam joj da imam zarađene još dvije plate u BiH koje mi trebaju biti isplaćene, pitala je koji iznos je u pitanju i imam li pristup tim sredstvima, ja potvrdila (iako u biti nemam, jer sam svjesno sve kartice ostavila roditeljima) i kao to je bilo to. To joj je bilo dovoljno da mi kaže da mi je kartica odobrena??? Malo mi je sve to bilo čudno, ali dobro, dobila sam karticu :grin: Lagano gradimo kreditnu istoriju i sve funkcioniše ok.

Moja preporuka ti je da ih nazoveš i vidiš šta traže i šta će ti reći, meni je kartica stigla nekih 7 dana poslije tog razgovora.

Zvao sam taj broj i mene oladise za kreditnu karticu. Kazu mora mesecni prihod, nabolje od poslodavca. Bas su me iznervirali. Sad cu verovatno da probam kod druge banke.

:ajojoj::ajojoj::ajojoj: Ne mogu da vjerujem, ali kao što rekoh, sve mi je to malo čudno kod njih. Neki dvostruki standardi ili šta već, jer izgleda da svaki službenik radi po svom nahođenju. Jedan ti kaže da možeš dobiti SCC, drugi da ne možeš. Moj suprug dobio bez problema, meni tražili dodatne infomacije, a eto tebe na kraju odbili :nene::nene: ne razumijem.

Nadam se da ćeš imati više sreće kod druge banke.

Ako je vec tako, onda Capital One Secured Card.

Ja sam se saBank Of America natezao dobrih mesec dana oko Secured Credit Card, i na kraju je dobio posle dve odbijenice :slight_smile:

Atlanta, Ga
Otvorio sam racun u Chase banci, bez da mi je stigao ssn ili plasticna green card, samo sa putovnicom…ali rekli su da im posaljem broj dok stigne.
Za sad najnormalnije korsitim racun, za kreditne kartice neznam, nisam ni pitao, to budem dok se zaposlim.

Evo najnovijeg razvoja dogadjaja i dokaza da ni ovde ne funkcionise sve kako treba.
Odem danas da vidim zasto mi vec 20 dana ne stize debitna kartica na adresu kao sto su mi rekli u banci da ce stici kad sam otvarao racun. Pita me sluzbenica da li sam dobio privremenu karticu na sta sam ja odgovorio da nisam, a ona slozi facu u fazonu kako nisi nista mi nije jasno. Proveri u racunaru i kaze “pa da, razlog zasto ti kartica nije stigla je taj sto nije ni poslata” !!!
Dade mi zenska na licu mesta privremenu debitnu i kaze stici ce ti i trajna za 10tak dana.
Kad sam vec tu pitam ja i za kreditnu i objasnim kako sam zvao onaj broj i kako su me odbili i kazem kako sam eto kada su me pitali za prihode ja mislio da se to odnosi samo na USA i kako ustvari u Srbiji imam prihod tj. nadoknadu za slucaj nezaposlenosti jos narednih pola godine :;D:. Sluzbenica nakon toga nazove kol centar za kreditne kartice i kaze sad cemo to sve ponoviti njima i nakon toga - Cestitam odobrena vam je secured kreditna kartica!

Uopste ne kontam u cemu je problem da daju secured kreditnu karticu, jer nemaju rizik. Das depozit, i dizes samo do visine depozita.

Ni meni to nikako nije jasno, ali ko zna sta je u pitanju. Mozda ih drzava primorava na to.