Hvala mnogo i srecno jos jednom u daljem postupku!
na intervju-u odmah na početku, a nakon zaklinjanja napomenuti da postoji duplo državljanstvo, na taj način se izbjegne dojam de se nešto sakriva od njih
Iako sam još daleko od čitave procedure (ali bit će valjda nekad), moja dilema je sljedeća:
Ja živim u BiH, gdje sam i rođena, ali imam državljanstvo i R Hrvatske i samo putovnicu R Hrvatske. BiH pasoš nisam vadila zadnjih 15 godina jer mi je dosadilo da se svake godine pasoš mjenja (ima grba-nema grba-drugi grb, te nije biometrijski, te jeste, treba viza, ne treba viza itd.). Moje pitanje je: može li osoba koja je rođena i živi npr. u BiH na intervju doći sa HR pasošem ili posebno za tu priliku ipak treba vaditi BiH pasoš?
USA nema problem sa dvojnim državljanstvom aplikanta, za intervju može bilo koji pasoš po toj logici, ali ako ovi ovdje u B-H (nazvati konzulat za info) insistiraju na B-H pasošu, onda izvaditi taj plus ponijeti i onaj drugi, takođe je bitno je da su podaci o mjestu rođenja ispravni
Svi koji imaju dvojno državljanstvo (a nemaju namjeru da nešto muljaju) to su već naveli u formularima koje su slali u Kentucky, tako da mislim da nema potrebe nešto posebno napominjati na intervjuu
Pretpostavljam da je HRV pasoš na adresu u BiH i mislim da to ne bi trebao biti problem, ali opet za takve stvari je bolje provjeriti u ambasadi. Ja sam rođena u RH i imam njihovo državljanstvo, a živim u BiH čije državljanstvo također imam. Tako sam uredno i prijavila na formularima. HRV pasoš mi je istekao još 2010 i nisam ga poslije ni produžavala jer iskreno nisam ga koristila ni za vrijeme kad je BiH bila u totalnoj izolaciji. Sad imam samo BiH.
pasoš se ne mijenja ako se adresa promiijeni, njima to nije bitno, dok god nema muljanja (niti je to bitna statusna promjna o kojoj treba obavijestiti)
Taty2
morat ću se složiti sa Igorom koji je jedne prilike konstatovao da mu uopšte nije jasno o čemu ti pišeš u svojim postovima. Nitko nije ni pitao za promjenu adrese i povlači li to za sobom i promjenu pasoša. Ja sam spomenula pasoš i adresu (više u kontekstu stalnog mjesta boravka) iz čistog razloga što su, kad je riječ o dvojnom državljanstvu BiH/HR, moguće varijacije na temu:
-
osoba može imati državljanstvo obe države, pri čemu ima prijavljeno stalno mjesto boravka samo u BiH i HR pasoš izdat od strane nadležnog tijela u BiH (“na adresu u BiH”)
-
osoba može imati prijavljeno mjesto boravka u obe države, imati dvije lk, dva pasoša, oba izdata od strane nadležnih tijela u dvije države i oba vezana za različite adrese prebivališta
Dakle, ako se na intervju u ambasadu u SA dolazi sa HR pasošem nije isto ako je u pitanju prva ili druga varijanta i treba svakako provjeriti u ambasadi.
Ako bi lice sa Kosova (i Metohije) apliciralo, da li kao zemlju rođenja navodi Srbiju,
a zemlju u kojoj živi Kosovo?
Obzirom da su Ameri priznali Kosovo, a ono opet nije međunarodno priznati subjek u UN-u?
Lice ima isključivo i samo srpska dokumenta, dakle npr. na ličnoj karti piše
Republika Srbija
Kosovska Mitrovica
Jako komplikovan slucaj. Mislim da je najbolje da nazoves ambasadu…
Veljko,
u uputstvu za prijavu, na spisku drzava koje se kvalifikuju za ucesce u lutriji, nalazi se i Kosovo. Ako si rodjen na Kosovu, to najverovatnije znaci da i kao country of eligibility, i kao zemlju rodjenja treba da navedes Kosovo. I to ce onda biti zemlja preko koje ulazis u konkurenciju za GC. (Ako si rodjen na teritoriji Srbije mimo Kosova, onda ce to biti Srbija i nju ces navesti i kao zemlju rodjenja i kao country of eligibility.)
Stavka country where you live today bi opet, ukoliko zivis u Kosovskoj Mitrovici, bila Kosovo. Ja u ovom delu vidim mogucu zackoljicu: posto imas dokumenta Republike Srbije a adresu stanovanja na Kosovu, trebalo bi da pitas u ambasadi da li vizu mozes da dobijes u srpski pasos. Ali bih rekla da to moze, s obzirom na to da njih ne zanima cije ti imas drzavljanstvo i na koju si adresu trenutno prijavljen, nego ih zanima gde si rodjen (preko te zemlje konkurises). To ispada slicno kao goreopisani slucajevi gde osoba zivi u Hrvatskoj a ima bosanski pasos ili obrnuto, a takodje je slicno slucajevima kada se osoba zatekne bilo gde u inostranstvu pa tamo ide po vizu sa pasosem drzave cije drzavljanstvo ima.
Svakako, ja bih sve ovo proverila pozivom americkoj ambasadi jer ces jedino od njih dobiti sigurnu informaciju. Osim ako se ne javi neko ko je prosao celu proceduru, a bio je u istoj situaciji kao ti (kao sto se meni javio Holmes). Takodje bih pitala sluzbenika iz ambasade da li na intervju/po vizu treba da idem u Beograd ili u Pristinu, ili mogu da biram.
Sve ovo se nama cini komplikovano, iz razumljivih razloga, ali Amerikanci su to sigurno resili i odredili procedure, tako da ne verujem da ce biti nekih komplikacija i problema. Samo im se obrati sa pitanjima. Mozes i mail da im posaljes: http://serbia.usembassy.gov/contact.html