Kao sto sam rekao i za internet, ponovicu i ovde. Ja pricam o normalnim ljudima, ne o onima koji mogu da izdvoje 1 milion $ za klimu. Mislim…tako je i internet ovde najjaci na svetu…izdvojis 1 milion i imas ludilo ![]()
Ja ne znam kako je u LA ili na floridi…ali znam kako je u Chicago. Jako je velik procenat upravo tih window unit. Generalno, zivim u jednom od boljih krajeva grada i u zgradi koja bi trebalo da bude luxury. U pravu si da vecina se greje na gas ovde, ali jednostavno kada covek ovde dodje ne moze mnogo da bira…ljudi su svuda stoka, pa tako i ovde gledaju da te izvozaju…pa ko kako ima srece. Landlord je spomenuo da je cuo da provera kosta 35$…mene je kostala 150$…tolika je cena kod mog poslodavca. Ne mozes ti mnogo da biras iz Srbije preko neta… Ja sam izabrao da budem u preko puta zgradi na gas, ali je to naglo postalo zauzeto i prebacili su nas ovde. Naravno da cu iduci put da biram i bolje i jeftinije i u losijem kraju…ali kada neko dodje ovde i nema nikoga…ne moze mnogo ni da bira. Svi gledamo da ne zavrsimo u nekom geto-u, da ne budem ubijeni na ulici prvi dan…pa samim tim gledamo i da izbegnemo los kraj. Ja sam odabrao kraj koji sam odabrao iz sugestija sa ovog foruma. I jeste dobar kraj, ne trebaju ti kola ni za sta…super je i nocni zivot, blizu je centar…ali to ima i svoju cenu.
Da…mozes ovde uci u radnju i kupiti super ves masinu za 1000$ koju ces ugraditi u svoju kucu (jer velik broj agencija ne dozvoljava da drzis ves masinu u stanu), ali kada neko dodje ovde…nema luxury kucu, nema para da kupi nadrkanu masinu…ima 2 opcije:
- Da bude u zgradi gde ima laundry sa razdrndanim uzasnim praistorijskim masinama.
- Da ode u laundry gde ce isto imati takve masine.
Samim tim jesmo zaostali, jer kada neko dodje u srbiju…i iznajmi stan…dobice normalnu ves masinu i dobice normalnu klimu (ako je stan ima…koliko para, toliko muzike, ali za 1150$ mesecno ces da je dobijes).
Slazem se…bolje je ziveti u umerenoj klimi…ali neko mora i u Chicago da dodje…jednostavno zato sto mozda ima nekog ovde da ga doceka (rodjaka ili sl) ili ima posao. Ja kada trazim sledeci stan…sve znam kako cu da ga trazim :naughty:. Za pocetak bicu ovde i nedeljama cu da idem i razgledam…neko ko je u Srbiji to ne moze. Ima dve opcije:
- Naci ce stan odande (jako tesko, ako nemas ko da te pokrije za istoriju).
- Doci ce ovde kod nekog na smestaj od npr nedelju dana i morace da jurca da nadje prvi stan…bilo kakav, da ne pitaju ga za kreditnu istoriju koju nema.
- Ima rodjaka ovde, koji je voljan da ga drzi bar mesec dana u gostoprimstvu, dok se on ne snadje.
Ako spadate u kategoriju 3…onda je dobro…procicete povoljnije…
@Xeg
Hoces stan u mom kvartu u Chicago…neces ga dobiti, osim ako ti neko ko ima dobru kreditnu istoriju ne potpise. Hoces da se npr. selis…treba ti kombi (videces, to ovde svi iznajmljuju…zove se U-Haul). Svi iznajmljuju, osim tebe, mene i nama slicnih…zasto? Pa zato sto traze kreditnu…
Naravno, zaboravi na kreditnu ako imas milion dolara…ili zaradjues bar 200.000$ godisnje. Ne treba ti, jer ces onda i nova kola kupiti sa kesom. Tvoj nacin zaradjivanja za kucu je los, jer ima jednu manu…ovde su kuce 250.000$…i to neke onako…normalne…nikakav fancy kraj ili tako nesto. Mozes skupljati pare i sa 50 i vise godina da kupis kucu…a do tada budi potstanar…ako ti tako odgovara, jer ces placati i rentu za stan i odvajati deo koji je potreban za kucu. Ako uzmes kucu na kredit, onda ces placati samo ratu za kucu…ne i dodatno rentu za stan… Kucu se isplati kupiti, jer je sada rata za kucu kao i renta za stan.
Amerika jeste kao na filmovima…postoje onako napucani burzujski krajevi gde nemozes uci i prosetati ulicom, ako nemas dozvolu za to, ali postoji i sva ona sirotinja koju prikazuju. Postoje i oni rastureni moteli sa ubi boze kupatilom i sl. Sve to postoji, a vecina vas kada dodje ovde je daleko bliza tome, nego onom luksuzu od gore. U gradu Chicago je los internet…ali ako odes u Vinetku…imas 20 mbit-a ludilo… Da to jeste losije od evrope, jer u nemackoj ne moras ici u selo…nego mozes u sred frankfurta da uzmes 50 mbit-a…za manje pare nego ovde 20.
Vecina ljudi kada se doseli ovde docekace laundryrame sa praistorijskim coin operated ves masinama i susilicama, koje ne mogu pravi pamuk nikada da osuse (npr. dukseve nase)…samo tesku sintetiku. Docekace ih matori i razdrndani plinski sporeti…a ne stainless steel island kitchen. Docekace ih mnogo toga sto je jednostavno toliko matoro…da smo se mi u Srbiji odavno otarasili stvari koje su duplo mladje od toga. To je ono u sta cete se i razocarati…to je Amerika… E sada…vi se ovde snadjete, pa jednog dana imate sve to…i dobra kola i island kitchen i divnu kucicu sa white fence u predivnom predgradju…to nije nedostizno i to je ona lepota svega ovoga. Ovde mozete zaraditi…a da pri tom ne ubijete nikoga ili ne opljackate nekoga. Ali to je prica za 10 godina i vise…a ne kada tek stignete ovde…