Depozit...tj "pare na sunce, pa cemo onda da pricamo"

Kao sto sam rekao i za internet, ponovicu i ovde. Ja pricam o normalnim ljudima, ne o onima koji mogu da izdvoje 1 milion $ za klimu. Mislim…tako je i internet ovde najjaci na svetu…izdvojis 1 milion i imas ludilo :slight_smile:
Ja ne znam kako je u LA ili na floridi…ali znam kako je u Chicago. Jako je velik procenat upravo tih window unit. Generalno, zivim u jednom od boljih krajeva grada i u zgradi koja bi trebalo da bude luxury. U pravu si da vecina se greje na gas ovde, ali jednostavno kada covek ovde dodje ne moze mnogo da bira…ljudi su svuda stoka, pa tako i ovde gledaju da te izvozaju…pa ko kako ima srece. Landlord je spomenuo da je cuo da provera kosta 35$…mene je kostala 150$…tolika je cena kod mog poslodavca. Ne mozes ti mnogo da biras iz Srbije preko neta… Ja sam izabrao da budem u preko puta zgradi na gas, ali je to naglo postalo zauzeto i prebacili su nas ovde. Naravno da cu iduci put da biram i bolje i jeftinije i u losijem kraju…ali kada neko dodje ovde i nema nikoga…ne moze mnogo ni da bira. Svi gledamo da ne zavrsimo u nekom geto-u, da ne budem ubijeni na ulici prvi dan…pa samim tim gledamo i da izbegnemo los kraj. Ja sam odabrao kraj koji sam odabrao iz sugestija sa ovog foruma. I jeste dobar kraj, ne trebaju ti kola ni za sta…super je i nocni zivot, blizu je centar…ali to ima i svoju cenu.
Da…mozes ovde uci u radnju i kupiti super ves masinu za 1000$ koju ces ugraditi u svoju kucu (jer velik broj agencija ne dozvoljava da drzis ves masinu u stanu), ali kada neko dodje ovde…nema luxury kucu, nema para da kupi nadrkanu masinu…ima 2 opcije:

1. Da bude u zgradi gde ima laundry sa razdrndanim uzasnim praistorijskim masinama.
  2. Da ode u laundry gde ce isto imati takve masine.
    Samim tim jesmo zaostali, jer kada neko dodje u srbiju…i iznajmi stan…dobice normalnu ves masinu i dobice normalnu klimu (ako je stan ima…koliko para, toliko muzike, ali za 1150$ mesecno ces da je dobijes).

Slazem se…bolje je ziveti u umerenoj klimi…ali neko mora i u Chicago da dodje…jednostavno zato sto mozda ima nekog ovde da ga doceka (rodjaka ili sl) ili ima posao. Ja kada trazim sledeci stan…sve znam kako cu da ga trazim :naughty:. Za pocetak bicu ovde i nedeljama cu da idem i razgledam…neko ko je u Srbiji to ne moze. Ima dve opcije:

1. Naci ce stan odande (jako tesko, ako nemas ko da te pokrije za istoriju).
  2. Doci ce ovde kod nekog na smestaj od npr nedelju dana i morace da jurca da nadje prvi stan…bilo kakav, da ne pitaju ga za kreditnu istoriju koju nema.
  3. Ima rodjaka ovde, koji je voljan da ga drzi bar mesec dana u gostoprimstvu, dok se on ne snadje.

Ako spadate u kategoriju 3…onda je dobro…procicete povoljnije…

@Xeg
Hoces stan u mom kvartu u Chicago…neces ga dobiti, osim ako ti neko ko ima dobru kreditnu istoriju ne potpise. Hoces da se npr. selis…treba ti kombi (videces, to ovde svi iznajmljuju…zove se U-Haul). Svi iznajmljuju, osim tebe, mene i nama slicnih…zasto? Pa zato sto traze kreditnu…
Naravno, zaboravi na kreditnu ako imas milion dolara…ili zaradjues bar 200.000$ godisnje. Ne treba ti, jer ces onda i nova kola kupiti sa kesom. Tvoj nacin zaradjivanja za kucu je los, jer ima jednu manu…ovde su kuce 250.000$…i to neke onako…normalne…nikakav fancy kraj ili tako nesto. Mozes skupljati pare i sa 50 i vise godina da kupis kucu…a do tada budi potstanar…ako ti tako odgovara, jer ces placati i rentu za stan i odvajati deo koji je potreban za kucu. Ako uzmes kucu na kredit, onda ces placati samo ratu za kucu…ne i dodatno rentu za stan… Kucu se isplati kupiti, jer je sada rata za kucu kao i renta za stan.

Amerika jeste kao na filmovima…postoje onako napucani burzujski krajevi gde nemozes uci i prosetati ulicom, ako nemas dozvolu za to, ali postoji i sva ona sirotinja koju prikazuju. Postoje i oni rastureni moteli sa ubi boze kupatilom i sl. Sve to postoji, a vecina vas kada dodje ovde je daleko bliza tome, nego onom luksuzu od gore. U gradu Chicago je los internet…ali ako odes u Vinetku…imas 20 mbit-a ludilo… Da to jeste losije od evrope, jer u nemackoj ne moras ici u selo…nego mozes u sred frankfurta da uzmes 50 mbit-a…za manje pare nego ovde 20.
Vecina ljudi kada se doseli ovde docekace laundryrame sa praistorijskim coin operated ves masinama i susilicama, koje ne mogu pravi pamuk nikada da osuse (npr. dukseve nase)…samo tesku sintetiku. Docekace ih matori i razdrndani plinski sporeti…a ne stainless steel island kitchen. Docekace ih mnogo toga sto je jednostavno toliko matoro…da smo se mi u Srbiji odavno otarasili stvari koje su duplo mladje od toga. To je ono u sta cete se i razocarati…to je Amerika… E sada…vi se ovde snadjete, pa jednog dana imate sve to…i dobra kola i island kitchen i divnu kucicu sa white fence u predivnom predgradju…to nije nedostizno i to je ona lepota svega ovoga. Ovde mozete zaraditi…a da pri tom ne ubijete nikoga ili ne opljackate nekoga. Ali to je prica za 10 godina i vise…a ne kada tek stignete ovde…

Oduvek me zanimalo zašto u stanovima ne dozvoljavaju veš mašine?

Verujem da je to zbog slabije gradje, onih raznoraznih knaufa, spera i kartona. Retko da postoji masina koja nikada nije zbog kvara ili nepaznje pustila vodu i poplavila kupatilo, kada bi se to kod njih desilo zidovi bi otisli u… u kupus:grin:
Mozda to nije razlog ali meni je nekako logicno.

eh ajd kad ste se uhvatili tih ves masina, danas nam je kuci bio dan za peglanje.. brda vesa koji se nakupio..
Jedan priajtelj mi je pricao (isao je u srednju skolu jedan razred u USA),
da je dok je tamo bio koristio neki sprej kojim poprskas odjecu i ne moras je peglati.. Jeste culi za to? Koristite li to? ili i dalje peglanje..:slight_smile:

Da jeste…zena je jednom pozajmila to na poslovnom putu… Evo sada mi je zena to rekla da ima i nesto sto izbacuje smrad iz odela da se ne mora tako cesto prati. Ja za to pojma nisam imao i da ti nisi sada to upitao, ne bih ni saznao…samo mi nije jasno sto to ranije nismo kupili kada je ona za to znala…

@Xeg
Mislim da si u potpunosti u pravu…ovde su zidovi kao u filmovima, imam osecaj da ako bih malo jace lupio, prosla bi mi ruka do komsije. Evo jos nisam okacio nijednu sliku, nikako da se nadjem sa srdjevicem da uzmem neku spravu od njega, sto skenira gde je daska i gde mozes zakucati ekser. Jaka je izolacija od spolja sto se buke tice, ali zato cujes sve komsije i pogotovo u hodniku kada god bilo ko prolazi…bukvalno imas osecaj da kada neko ulazi kod komsija…da ulazi u tvoj stan…spooky :slight_smile:

Masinu za ves ovde imaju pojedini stanovi (mi na primer zivimo u takvom), ali se to zadovoljstvo dodatno placa. Zidovi jesu smesni tako da sam ja u jednoj kuci gde smo ziveli napravio rukom rupu u zidu pa posle morao da malterisem:1097:

Tecnost za prskanje odela da se ne bi peglalo, tzv. Wrinkle releaser - smothest away wrinkles and reduces static cling - (jedan od mnogih koji postoje doduse, ali recimo s pristojnom cenom), firme Downy, je flasica od pola litre koja kosta negde oko 4 dollara cini mi se, veoma je prakticna, nema peglanja uopste, samo se nakon susenja stvari okace na vesalicu, poprskaju, isprave malo rukom i gotovo…evo i linka i free cupona…http://www.downyez.com/

Da napomenem ovde i male sundjercice bele boje, koji obicno idu u komadu od 2 ili 3, bilo firme Everyday living (koja je u ovoj oblasti higijene dosta jeftinija od drugih proizvodjaca) ili nama poznatog Mr. Propera iz Srbije (Da se lakse opere i bude jos cistije - Mr. Proper!), naravno njegovo americko ime je Mr. Clean, a evo su i njegovi erasing pads - http://office.pricegrabber.com/cleaning-supplies/m/2240879/ - jedan od dosta vrsta, ali je on i dosta skuplji. Svrha ovih sundjercica (ukoliko ih do sada niste koristili) je u tome da, moze da ocisti apsolutno sve fleke i mrlje po kuci, kako po kupatilu, tako i po zidovima, kuhinji, podu, namestaju, kolima (ja sam imala tu dogodovstinu da mi je u autu preko noci eksplodirala neotvorena limenka coca-cole, naravno od hladnoce, tako da sam imala dosta posla da sve to ocistim kasnije…lol…elem, sa ovim sundjercicem sam ocistila materijal na krovu automobila bez ikakvih problema, nije ostala ni jedna tackica, izvanredno), napomena je da ovaj sundjercic cisti sam od sebe, kako na beloj, tako i na svim drugim vidovima povrsina, bez ikakvog dodavanja deterdzenta ili praska, samo se malo pokvasi vodom, a jedina mana mu je da se trosi (kao sapun)…no dobro, nema veze, kupice se drugi…

Dalje, ukoliko imate sporete gde se ploca sastoji od 4 metalne spirale koje se greju, a ispod njih se nalaze kao male tacnice, onda ste primetili da, tokom upotrebe, te metalne tacnice pocinju da se prljaju, te se i sa ribanjem i ciscenjem i pranjem u masini za sudove, ne mogu dovesti do onog prethodnog sjaja…e pa ima resenja i za to - mogu se kupiti nove, bilo sjajno metalno sive, ili matirano tamno, gotovo crne, a moze da se nadju i u drugim nijansama, cini mi se da je isto Everyday living firma u pitanju, za celih 6 ili 7 dollara! Za te pare, stvarno ne vredi da se previse trudite oko njih…

Ima dosta tako nekih sitnica koje zivot znace, tj. cine zivot mnogo jednostavnijim, pogotovo nama damama, koje volimo da imamo lepu kucu, ali da se ne umaramo previse oko tih sitnica…

Svi ovi proizvodi koje sam pomenula gore, mogu se naci u svakom malo vecem supermarketu.

Sto se tice masina za ves, kako za pranje, tako i za susenje, sto se tice mojih iskustava po Indiani, ovde ih gotovo u svim apartmanima ima, mozda samo ne u nekim bas starim, ali i tamo postoji, pored laundary rooma, i u svakom stanu izvod za vodu i struju (tj. racunalo se na masine, ali nisu ubacene), tako da ako imate vase masine (jedna drugarica je tako imala svoje masine u jednom apartmanskom naselju, samo ih je prikacila kad je dosla) mozete da ih koristite, ali vecina apartmantskih naselja ima obe masine u svakom stanu i to je ukljuceno u cenu rente. Noviji stanovi obavezno imaju masine u stanovima…Da povezem ovde da, postoje tzv. Fabric softner sheets, tj. suve mirisljave maramice, koje se ubacuju u ves masinu kad se ves susi. Njihova svrha je ista kao i omeksivaca pri pranju vesa, kao i Wrinkle releasera, koji sam gore povezala za sve nas koji volimo da peglamo (hahaha), znaci ne samo da dovodi do toga da se ves ne guzva, nego skuplja i staticki elektricitet, kao i mozda neke sitne koncice od drugih stvari koji mogu da se jave pri pranju, ves takodje mirise jos lepse, veoma su prakticne, nisu skupe, a ima ih u mali milion mirisa i kolicina i od veoma mnogo razlicitih proizvodjaca…

Iz mog iskustva, velika vecina apartmanskih naselja, ima gotovo 95% podne povrsine pokrivene tepihom. Ukoliko ulazite u stan u kome je vec pre vas neko stanovao, a niste pusac, mozete osetiti miris ustajalosti i duvanskog dima koji se najvise zadrzava u tepihu upravo. Savet za uklanjanje mirisa i osvezavanje tepiha: pospite sodu bikarbonu na deo tepiha, ostavite nekoliko minuta, usisajte, tako ponovite sa celokupnom povrsinom, verujte, neprijatan miris nestaje bez traga, a i tepih izgleda bolje.

Ukoliko imate mirise od raznih vrsta jela, uzmite takodje sodu bikarbonu kutijicu ili neki drugi oblik, preporucujem firmu Arm & Hammer, stavite je u frizider, i necete imate nikakvih mirisa, a hrana ostaje sveza. Evo linka http://www.armhammer.com/ …Da kazem i moje licno misljenje da, sve proizvode firme Arm & Hammer koje sam probala, svi do jednog su izuzetni. Cena im je povoljna, u nekim proizvodima vise, u nekima manje, ali licno smatram da su veoma kvalitetni, njihove paste za zube i cat litter (ukoliko imate macke) su ubedljivo najboljeg kvaliteta (po meni), prasak za ves je takodje dobar, razne vrste odor eliminatora su stvarno odlicne…uverite se i sami s gornjeg sajta, tu su i free kuponi…

Klima uredjaji: kako u Texasu, tako i u Indiani ovde, centralizovan klima sistem, koji je veoma funkcionalan: klima nije kao ona nasa u Srbiji, dvodelna, vec se deo - onaj veci - obicno nalazi u dvoristu, dok se glavni deo za grejanje, nalazi u kompleksu americkog plakara u apartmanima (zajedno s kotlom za grejanje vode - bojlerom - i masinama za susenje i pranje, a ako se radi o vecim stanovima, onda su masine u jednom americkom plakaru, a ovi kotlovi u drugom), dok se u kucama obicno nalaze u podrumskim prostorijama. Klima se naziva centralizovanom iz razloga jer se iz jednog centra greju sve prostorije (svaka prostorija ima jedan ili vise malih veoma diskretnih pravougaonih otvora, koji imaju metalna pokretna krilca, - postoji i mala metalna polugica kojom se regulise da li se zeli da klima za taj deo prostora bude skroz otvorena, malo otvorena, pod odredjenim uglom ili pak skroz zatvorena - ovi otvori se obicno nalaze na plafonu, blizu prozora, a mogu da se nadju i na podu, ili na zidovima, ali u delovima blizu poda ili blizu plafona). Naravno u privatnim kucama postoji i mogucnost izbora kontrole klima uredjaja, po volji i zelji vlasnika, te se u vecim kucama obicno klima podesava za svaki sprat posebno (jer je donji sprat obicno uvek hladniji od gornjeg, koji je cesto i pod samim krovom koji greje dodatno). Ovde je dobro pomenuti savet pri trazenju stanova, uvek imajte u vidu da, generalno apartmantska naselja se sastoje od dva sprata, retko tri, te su uvek stanovi u prizemlju hladniji preko leta (citajte i manje se ukljucuje klima, te se manje i trosi struja, ali se zimi vise greje), dok su stanovi na spratu obicno pod krovom te se mnogo vise hlade leti, znaci vise se placa struja…doduse ovo sve zavisi i kakav ste tip (da li volite da vam je toplo ili hladno) kao i u kom delu US zivite…

Preko zime, ukoliko zivite u delu US koji je hladan zimi, ne zaboravite da pustate cesto vrucu vodu da tece kroz slavine, a preporucljivo je da se u toku noci ostavi u slavinama malo voda da kaplje, te da se otvore ormarici ispod sudopere i lavaboa gde vam se nalaze cevke za vodu, da ne bi doslo do smrzavanja vode u cevima, pogotovo u toku noci…jeste da cete mozda placati koij dollar vise vodu, ali ako se voda zaledi u cevima, moze da dodje do pucanja istih, e a onda dodzaba sve…

Eto toliko za sada, puno pozdrava i sve najbolje.

V777, sta da ti kazem osim super post.. uzivao sam citajuci i dao mi je neke dosta korisne info. Samo tako.. i navracaj nam cesce..

:bravo:Veko!
Ti bi mogla da otvoris “Veka TV Shop” i ovo gore bi sve vec bilo rasprodato, mene si ubedila za svaki gornji hepek:;D:
Nego gde si ti, sta se radi kako je u Indiani?
:papa:

Ovo je mozda tako u Indijani…u Chicago 90% stanova za izdavanje nema ves masinu…i kao sto je lucky pomenuo, oni koji imaju su skuplji. Jako su male sanse da kada neko dodje ce uci u stan sa ves masinom, bar u Chicago…a verujem i u svakom vecem gradu u US.

Osim ako ne iznajmite stan u zgradi u kojoj je zabranjeno pusenje :slight_smile: Ja sam u takvoj…dobar nacin da se ostavi pusenje…

Mozda u Indijani…ovde nema pravila, kao ni u Srbiji. U gradu imas od 2 sprata, pa do 40, a i u predgradjima nisam video bas neko pravilo da su svega 2-3 sprata zgrade…

Imam jedno pitanje. Za par dana treba da rentiram jedan stan u apartmanskom naselju. Prvo su mi trazili jednu mesecnu rentu kao depozit.
Ponudi nam se zenina koleginica sa posla Amerikanka da nam bude cosigner.
Mi kazemo super, to je stvarno veliki gest i retkost. Proverom njene kreditne istorije rekli su nam da je njen kreditni skor los, bukvalno 0. No posle pregovaranja uspeli smo da dogovorimo skoro 50% manji security depozit.
Moje pitanje je:
Da li los kreditni skor mog cosigner-a moze da se odrazi lose na moje gradjenje kreditne istorije. Da se razumemo moja kreditna istorija i skor je trenutno takodje nikakva jer tek krecem da je gradim kao svaki nov emigrant.

Hvala unapred na odgovorima.

Kao sto smo vec negde rekli u US jedna svar ne vazi isto za dvoje razlicitih ljudi tako da mozes da se cenkas oko svega zivoga kao sto si video. Milim da ne bi trebalo da njena kreditna istorija da utice na tvoju… jer nemate join account u banci, ali ovo je pravo pitanje za kolegu koji je stampao te izveshtaje :smiley:

Koliko znam…ona je samo cosigner. Generalno govorimo o soft credi check-u koji uradi firma koja izdaje stanove, kako bi ustanovili da li si ljudsko bice ili ne (da li imas dobru kreditnu istoriju). E sada, posto ti jos ne postojis, onda moze neko da bude cosigner…tj. da garantuje za tebe. To znaci da se firma osigurava da ces ti platiti ratu, a ako je ne platis, cosigner je duzan da plati. Zato je i bitno da on bude ljudsko bice, kako bi bio dovoljno kreditno sposoban da u slucaju da si ti kreten…snosi posledice. Meni je tako moja firma bila cosigner za mene. Dakle, koliko je meni poznato, ne bi trebalo da se odnosi ama bas nikako na tvoju kreditnu istoriju…ali najbolje je da Lucky to potvrdi, da budemo 100% sigurni :slight_smile:

Ne moze njen dosadasnji kreditni skor da utice na tebe, zato sto vi tek sada ulazite u zajednichki duznichki odnos (ili kredit), tako da oni iz apartmanskog naselja moraju nekog da stave posto kako rece dreamerns - ti ne postojis.

Medjutim, sad ako ti ne bi placao na vreme, to bi uticalo loshe i na njen i na tvoj FICO skor. (by the way - sumnjam da je njen bas 0 jer sve ispod 500 je katastrofa) .

Svako tvoje redovno placanje kirije u tom naselju nece uticati nikako na tvoj skor , t.j. to se “podrazumeva”.

Hvala na odgovorima. Pozdrav svima.

V777 super post. Upravo si opisala vrlo slicne uvjete zivota u stanu u kojem mi zivimo. I mi imamo plinsko grijanje u stanu, pec je u jednom plakaru, nema se potrebe ni otvarati osim da se promjeni filter, mislim svada tri mjeseca. Ostalo se podesava na termostat, ima hladenje, grijanje ili se potpuno iskljucuje. Imamo i vesmasinu i susilicu u drugom plakaru, i to stackable, znaci jedna na drugoj stoje pa je super prakticno i ne zauzima mjesto. Ovaj stan bi kostao oko 30 do 50 dolara manje da nema vesmasine i susilice, ali s malim djetetom nama to nije opcija.

Imali smo srece da je stan u koji smo usli imao super cisti tepih, mi ne pusimo tako da je super sto nismo osjetili nikakav miris na cigarete u stanu. Ja isto muku mucim sa tim tanjuricima ispod ringli i to me jako zivcira. problem je kod mene sto su moji od dva dijela, kolut i tanjuric i nigdje nemogu naci da si kupim nove i promjenim ih u crne.

Isto smo imali srece da su nam dali ovaj stan prakticki po istoj cijeni, cak i manjoj nego sto kosta sada kada cemo produziti dogovor. naime, zbog toga da se iskupe za svoju gresku dali su nam ovaj dvosobni (dve spavace i jedna dnevna) za cijenu jednosobnog jer su nam obecali jednosobni prije nego su vidjeli da nas troje ne mozemo zivjeti u jednosobnom stanu. Postoji limit za broj osoba po spavacoj, to je dva i zato smo morali uzeti dvosobni stan. Kad su nam dodali sto dolara po svakom od tri mjeseca koja smo iznajmili i platili unaprijed, doslo je do iste sume koju cemo morati sad platiti kada budemo placali mjesec po mjesec. Inace sto dolara po mjesecu vise je za short term lease, to je obicno sve manje od sest mjeseci. Unaprijed smo platili jer nismo imali posao, niti credit history. Na taj nacin su se oni osigurali da dobije ono sto im slijedi. U stan nije ukljuceno nista, u neke stanarine su ukljucene neke utilities, kao voda ili slicno. Ovdje u ovom kompleksu se potrosnja vode dijeli prema ukupnoj potrosni svih stanara i onda po broju stanara. Mi za smo za nas troje za prosli mjesec platili 25 dolara. To uz stanarinu placamo leasing agentima od kompleksa, a za struju/plin nam dolazi racun od Colorado Springs Utilities. ( to je bilo plin-40, struja-25). Od ostalih troskova imamo kabelsku/neograniceni internet oko 3o mjesecno (50 prvi put za adm. troskoveprikljucivanja). Isto tako su nam sada kad smo oboje polozili vozacki i imamo Coloradske vozacke smanjili premiju za osiguranje auta. Mi smo platili sest mjeseci unaprijed osnovno i najmanje osiguranje, platili smo odnaprijed jer smo imali popust od 100 dolara, ali su nam sad vratili dio novca kako su obecali jer imamo americke vozacke.

Neznam kako je u metropolama ali ovdje ima malih besplatnih knjizica, npr. Apartment Guide ili For rent koje se mogu naci pred izlazom iz supermarketa, svaki mjesec se mijenjaju specials za stanarine (npr. vecina stanova ovdje daje 200 Look and lease, znaci dodete pogledate stan i ako se vratite i uzmete stan u roku 24 sata oduzmu vam 200 dolara od prve rente. Nekima je special da nemorate placati application i administration fee sto moze biti za application po 35 dolara po osobi (znaci za bracni par 70) dolara i adm. fee koja isto zna biti oko 70 dolara. Neki stanovi koje smo gledali imaju stroza pravila za nas koji smo bez credit history, pa ce vas oderat za ekstra depozite, jedan stan ovdje nam je trazio pet mjeseca unaprijed da platimo. Negdje ako imate malu placu opet ce vas oderat jer ste im nesigurni ili ce postojat pravilo da morate imati placu 2x ili 3x iznosa mjesecne stanarine. Neki traze i poslejdnje dve tri place da to i dokazete, sto je za nas koji smo tek dosli opet karta za ekstra depozit (koji zna biti od 99 do 350 dolara ovisno o velicini stana)

U svakom slucaju oderotina teska kako god okrenes i zato je dobro gledati na razne stranice poput Forrent.com ili REnt.com. Osobno uvijek kazem kad me pitaju gdje sam nasla odredeni kompleks, da sam nasla na Rent.com. Ako potpisete dogovor poslje vam Rent.com posalje debitnu karticu u iznosu od 100 dolara, kojju mozete potorsiti i skoro svim trgovinama. To smo mi iskoristili i dobro nam je doslo.

For rent ima najtocnije cijene i special, ostale web stranice daju netocne informacije, izgleda da se forrent najcesce azurira. Znaci treba ici osobno, objasniti situaciju, dali imate posao ili nemate, ako imate kolka je placa i dali treba dodatno doplatiti, znaci sve natanane istraziti i onda odluciti izmedu opcija. Mi smo gledali ovih dana nekoliko drugih stanova i opet nam se ovo gdje smo sada pokazalo najpovoljnije i odlucli smo produziti lease. Nemojte ici traziti stan kao gubitnici koji traze milostinju. Treba nastupiti iskreno, reci kako ste dosli, koja vam je situacija. I oni su ljudi i na vecini mjesta ce vas razumjeti i pokusati doci do najboljeg rjesenja i za vas i za njih.

Ajde kada smo se vec dohvatili ove teme da napravim kratku digresiju. Ja sam se u Srbiji cesto kretao na relaciji Novi Sad - Senta…a sto se cena stanova tice, znao sam i kako se krecu u BG. U Senti je cena stana bila bar 10x manja nego u Novom Sadu, a o Bg necu ni da pricam :slight_smile: Generalno, ovde je ista stvar. NY, Chicago, LA, SF, Boston i sl. su ekstra skupi gradovi. Meni u zivotu ne bi palo na pamet ovde da dodjem da nisam dobio posao. Ja sam hteo u Mineapolis, gde su plate iste ko u Chicago, a za ove pare za koje ovde rentam ovaj krs…tamo mogu da iznajmim najluskuzniji stan u centru grada (provereno). Generalno, stvarno vam je moj savet da zaobilazite velike gradove na pocetku…bas zbog cena stanova. Neko ce reci “A posao…”…isti vam je djavo bilo gde…to je stvar srece. U Chicago ima vise poslova, a ima i 100x vise onih koji se na iste prijave. Doduse, ipak treba otici u neki grad ili predgradje…ne na selo. Takodje, koliko vidim ovde po cenama, osim cene rente, Chicago je ubedljivo najskuplji od pomenutih na forumu i za ostale stvari (struja, gas i sl)…razlika je recimo 20%…bar koliko sam ja ovde uporedio.

eh kad mso poceli o peglanju deterdzenitima i sl..
ja zelim da pitam nesto vezano za biblioteke… S obzirom da volim jako puno da citam knjige iz oblasti ITa, koje ne nalazim na nasem jeziku, citam ih na engleskom i naravno skidam sa neta. Eh sada mene interesuje, kako ide sa bibliotekama u USA, koliko kosta clanarina, jel mozes doci uzeti knjigu odnijeti je kuci i citati, kakav je izbor tih knjiga i sl.

poz.

Imash vise javnih biblioteka u chi… dosta je dobar izbor… narocitu u onim vecim…clanarina je besplatna Get a Library Card | Chicago Public Library
i imas besplatno koriscenje interneta… sada kada smo kod toga vreme mi je da postanem clan… onako sa dva prsta da mi viri clanska iz dzepa :obrva:

Kod nas je isto besplatna clanarina. Dodes, otvore ti account, dobijes karticu. U nasoj biblioteci mozemo posuditi filmove (doduse starije, mada ako hoces novije ima waiting list, stavis si dvd, cd ili knjigu na hold i kad dodes na red ima prostorija gdje ti stave tvoje knjige i prakticki nikada nemoras sam traziti po biblioteci, vec si sve rezerviras online i pokupis kad ti jave da je slobodno), muzicke cd/e, knjige, audio knjige. Mi obicno tako rezerviramo preko neta pa dodemo po to, na salteru samo damo karticu i za sekundu izlazim van sa knjigama. Otkad sam ovdje puno vise citam. I love it!!! Mi inace za filmove koristimo Netflix za 10 dolara na mjesec. Imaju sve zivo, film dode za jedan dan, pogledamo, vratimo, narucimo drugi i tako tijekom mjeseca mozemo vidjeti oko 10-15 filmova.