Iskreno porediti CG i Grcku je porediti trabant sa S klasom mercedesa, nikad nisam razumeo mazohiste koji placaju da letuju u CG???
Ja uopste nisam poredila Grcku sa Crnom Gorom. I sad me obelezi da sam mazohista jel platih da odem u Crnu Goru?
Ne razumem ni ja izgleda vise taj nas mentalitet nakon toliko vremena provedenog u SAD. To neko nemanje prava na razlicitost misljenja i automatsko vredjanje sagovornika ako se misli drugacije…
Veruj mi, mnogo kako ti zoves “mazohista” su upravo gastajbajteri kao i ja. Dosli tamo da bi letovali blizu svoje rodbine ili sa svojom rodbinom kojoj je pristupacnije (ekonmoski) i blize (geografski) da letuje u Crnoj Gori. Nekome je to vaznije od najperfektnijeg Grckog ili kojekakvog “Mercedesa”. Ali opet, razliciti ukusi, razlicite i destinacije.
Sto bi uopste iz SAD bacali pare da idemo cak do Grcke na letovanje? Nije im toliko zlatna plaza.
Ako vam je do turizma i ako vam je to glavni parametar za izbor East Coast/Midwest/East Coast… mozda bolje da ostanete na Balkanu jer vam je Grcka definitvno bliza…
U pravu si treba vise da se fokusiramo na Ameriku.
Zivim sat vremna voznje od Pacifica, mesto Florence. Cim sa dosao odmah prvom prilikom otisao sam da vidim pacific. Bio je septembar. Predivna dugacka pescana plaza, Okean onako nista posebno sto se talasa tice. Kazu mi lokalni ljudi, ovde se niko ne kupa. Haha si ti lud kao ? Ja sam kontao da je Florence na duzini recimo severne Dalmacije, ali malo ubermorgen ce se kupati.
Glavna zabava leti voznja bagija po pesku. E to je recimo dobra stvar kod Amerikanaca sto uvek smisle neku zjbnciju.
Ovaj, sa sam Sloven. Sloveni su sinovi stepa gora reka jezera. Nama je spajanje sa prirodom nase zapravo prirodno stanje. Zapadni narodi to ne mogu. Oni ne mogu da uzivaju u prirodi jer ih priroda zapravo nervira. Znaaaam, sta ce sad neko pomisliti, jeste oni imaju opremu pa onda izigravaju velike baje, istrazivace. Ha-ha ! Ajde ti frajeru idi goloruk i bos. Mi kad sretnemo vuka mi mu kazemo zdravo vujo ili ajde ti medo svojim putem.
Vidim 500 yardi dalje ide neka grupa po plazi sa prslucima. Pitam sta je to ?!? Kazu: to su dobrovoljci koji patroliraju da ne bi neko nesto uradio na plazi. Mislim se: stakoji***** mogu mislim da urade. Da pojedu pesak, da popiju okean ?
Recimo ja sam isao do neke planine ovde. Svakih 5 metara obavestenje pretnja zabrana ZAKUCANA. Nemoj da pljujes pisas drkas kaznice se sa $500 ko literuje, fire put in jail etc etc… Setnja je izgledala kao pravi kosmar u neku zabranjenu Neverland, Alise. :wee:
Germanska mitologija je najmracnija. Osim hunske. :papa:
Nisam nikad bila Kaliforniji i mozda je glupo pitanje, ali sto se ne kupaju? Jel’ idu oni veliki iznenadni talasi, kako se zovu “rouge wave”? Ili previse"rip tide"? Jel’ zima? Zagadjeno? Jel’ ne sredjuju plazu da nanose sljunak/pesak? Jel’ nije in? Kradu stvari ako ostavis? Zasto?
Ne, Florence OR ! And this is how we do it in Oregon: Can You Swim in the Pacific Ocean on the Oregon Coast?
Znaci samo gledas, ne pipas. Brrr… To mu dodje severno ko Maine sa druge strane… Deluje lepo na slikama. https://www.tripadvisor.com/Tourism-g51867-Florence_Oregon-Vacations.html
Dodjite kod nas. Ovde je more, pardon okean puno topliji i mirniji. Ugodno je kupati se na obali Teksasa. Ponekad zaborave da zavrnu slavinu na naftnim platformama, pa se prospe nafta po zalivu… Bolja situacija je u Luizijani. Kazu da kod njih nema ajkula. Pojeli ih aligatori.
Znaci imas i Spa, oil based. Ovde kod mene se sliva sve iz Cheseapeake Bay-a - 12 reka is sve sto ima usput, sest drzava (Delaware, Maryland, New York, Pennsylvania, Virginia, West Virginia, i plus District of Columbia. ). 11,600 km2. Zavisi gde si, npr ako si kod Anapolisa klikni ovde. Ako si u drugim delovima klikni ovde.
Zanimljivo. Evo ovde kod mene klikni
Znaci tu je max kao ovde u maju (u proseku). Cini mi se da sa bilo koje strane, zapadne ili istocne postoji neka tacka gde je plaza nikad, jun-avgust ili kad vec. Ljubitelji plaze, bitni podaci za izbor omiljenog mesta.
Meni licno je vaznije ima li snega ili nema li snega. Ne videh ga ove godine uopste. Lep je za gledanje ali treba to lopatati.
Generalno kod kupanja u moru/okeanu treba imati nekoliko stvari na umu i ne radi se samo o temperaturi koja je mozda i najmanji problem. Dakle,
- temperatue
- struje
- razne zivuljke iz mora
Mi iz Srbije smo uglavnom navikli i kalili se na Jadranu ili pak Egejskom moru. Oba mora su idealna, da ne mogu biti idealnija za kupanje. Egej doduse ima jace struje malo za nijansu i vetar Meltemi koji ne staje tri meseca. Od zivuljki treba paziti na jezeve, da vas ne opece koja meduzica, a ajkula zaluta povremeno i to bude udarna vest.
Sledece more koje sam posetio bio je Baltik ili kako ga nemci zovu Ostsee istocno more. Temperatura je takva da kupanje mozete zaboraviti no ipak oni su uspeli da razviju poprilican turizam morski ponajvise iz cinjenice da su to bile komunisticke zemlje koje nisu mogli lako putovati pa su koristili to sto imaju: DDR, Poljska, Rusi itd…
Severno more ista prica, samo jos gore jer se oni nisu ni trudili da razviju morski turizam posto im je lako dostupna bila juzna Evropa.
Sledece: Azurna obala, Francuska. Prvi put sam se tamo okvasio u pocetkom avgusta i voda je u poredjenju sa Jadranom bila takav spich da se to ne moze opisati. neuporedivo hladnije, neprijatnije…
2014 posetio sam prvi put Portugaliju. Lisabon. Bilo je leto takodje, moj domacin mi kaze idemo na okean ali kupanja nema. ZNACI: u celoj onolikoj obali portugalskoj niko se ne kupa, jer su struje jake, Atlantik je jos hladniji od Mediterana i ima gomila zaisa otrovnih hobotnica, ajkula i svakakvih nemani. A svo vreme ti gledas prelepi okean koji te mami, osecas se kao evnuh u haremu. Ima samo jedna oblast na jugu koja je malkico bolja i tu oni svi hrle da se kupaju i gore im je 7x nego u Francuskoj npr.
I tako dolazimo do Pacifica pa vi sad sami izracunajte ako ste lubitelj kupanja u moru kako cete se provesti.
Eh da. Jednom sam pricao sa jednim Japancem i pitam ga kako se provode za godisnji. Da li se kupate? On me gleda belo kao da sam rekao the Emperor sux, zatim trepne i kaze: u Japanu se mi ne ku pa mo u moru ! Za razliku od the West Coast gde je plaza makar bozantvena Japanci ni tu nisu imali srece… Gomila travuljina algi, stene i sljunak crne boje itd itd…
pozdrav kolega, ja sam iz hrvatske i studiram pravo. radi se o integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom pravnom studiju koji traje 5 godina. namjeravam se prijaviti pa me zanima, s obzirom da sam 4. godina, pod dosadašnje obrazovanje stavljam ‘some university courses’? ako sam dobro razumjela, to bi bilo to, ali evo, da provjerim.
e sad, s obzirom da se naš pravni sustav uvelike razlikuje od anglosaksonskog, jasno mi je da se tamo bez njihove diplome definitivno ne mogu baviti primjerice odvjetništvom ili sudstvom, ali s obzirom da to ni ne želim, zanima me priznaju li uopće išta s naše diplome (jer se na pravu ne polažu isključivo pozitivnopravni predmeti) ili je potpuno beskorisna i moram nešto završiti ispočetka? ako ovdje ima pravnika koji su otišli u ameriku ili to namjeravaju ili znaju nekoga tko je s diplomom pravnog fakulteta otišao u USA molila bih vas da napišete koje je dodatno školovanje potrebno da bi naša diploma tamo bila upotpunjena nekom njihovom pa omogućila posao koji ima bar neke veze s pravnom strukom. hvala svima
pozdrav kolega, jeste li otišli u USA? ja sam iz hrvatske i studiram pravo. radi se o integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom pravnom studiju koji traje 5 godina. namjeravam se prijaviti pa me zanima, s obzirom da sam 4. godina, pod dosadašnje obrazovanje stavljam ‘some university courses’? ako sam dobro razumjela, to bi bilo to, ali evo, da provjerim.
e sad, s obzirom da se naš pravni sustav uvelike razlikuje od anglosaksonskog, jasno mi je da se tamo bez njihove diplome definitivno ne mogu baviti primjerice odvjetništvom ili sudstvom, ali s obzirom da to ni ne želim, zanima me priznaju li uopće išta s naše diplome (jer se na pravu ne polažu isključivo pozitivnopravni predmeti) ili je potpuno beskorisna i moram nešto završiti ispočetka? ako ovdje ima pravnika koji su otišli u ameriku ili to namjeravaju ili znaju nekoga tko je s diplomom pravnog fakulteta otišao u USA molila bih vas da napišete koje je dodatno školovanje potrebno da bi naša diploma tamo bila upotpunjena nekom njihovom pa omogućila posao koji ima bar neke veze s pravnom strukom. hvala svima