Odluka je donesena. :obrva:
Krajnja destinacija mi je Florida, Jacksonville. Planiram se “uvaliti” na godinu, najvjerovatnije tamo negdje oko februara. Sad marljivo citam, prikupljam sve zivo sto mogu da nadjem o tom gradu. Svaka vasa info ili sugestija bi mi dobro dosla, kao i uvijek do sada.![]()
Taji uz iskrene cestitke ja opet imam nesto da pitam. Mislim da sam negde procitao da nakon dobijanja vize u pasosu imamo tacno 6 meseci da se pojavimo u USA. Ako je to tacno kako mislis da odes tek u februaru?:blink:
Izgleda da su mi trenutno informacije vezane za tvoj slucaj veoma interesantne i dragocene. Pozdrav i hvala!![]()
Tacno je 6 mjeseci da se mora uci u USA i zato ja idem da pokrenem zelenu kartu polovinom oktobra a prijavila sam rodjakovu adresu koji zivi u MI i necu je za pocetak mijenjati. Kod njega cu gostovati dok sve to ne obavim ma koliko bude trebalo da se ceka. A zna se otegnuti nekima i do dva mjeseca za GC. Kad dobijem GC i SSN u ruke, vracam se nazad na Balkan da se pravo odmorim par mjeseci jer sam predugo vani i treba mi i psihicki i fizicki odmor. Onda tamo nekad, januar ili februar…pravac Florida…stan..posao…sve sto uz to ide:grin:
Ako dobijem ranije GC i SSN ranije cu se i vratiti kuci a samim tim i u USA ali mi stvarno prije sve te floridske trke treba jedan duzi, pravi i zasluzeni odmor bez obaveza:beer:
Da li neko može pomoči sa malo više informacija o Jacksonvillu? Klima, cijene renta, dnevnice, naši ljudi, općenito kakav je grad za život? Da li je iko od naših pokušao otvoriti firmu na Floridi? Kakva je situacija sa papirologijom?
Hvala na odgovorima i pozdrav iz BiH.
Na donjem linku mozes naci sve sto te zanima o Jacksonville a mozes i sam da se registrujes pa da pitas ljude koji vec tamo zive…citaj redom…![]()
Cuo sam da u dzaksnovilu ima dosta afro amerikanaca, pa sad kome nesmeta zasto da ne, ali grad je dobar za studije jer ima jedan od najjacih univerziteta na south delu.
Ovdje sve lijepo pise ![]()
Jesi li vec u Jax-u? Moja sestra od tetke zivi tamo, mi bismo najverovatnije kod nje, ako nas puste, a ona kaze da je prilicno red neck grad, nema posla, nije bas za pocetak USA zivota, nesto nas obeshrabruje
Kako me dugo nije bilo na “zelenoj” zaboravila sam i teme gde treba da pisem.
o (ispravite me ako sam na pogresnoj lokaciji)
I… da… stidim se, ali je bilo opravdano.
Evo ovako:
Spremila sam se i oko 20-tog Aug. (to se u mom slucaju nezna posto letim servis kartom) letim Skopje-Ljubljana-Zurich-Miami.
Bicu u prvo vreme u West Palm Beach-u
Imam zakazan intervju za posao 25Aug.
Onda odmaram malo tamo i vracam sina u Skopje.
Ja se vracam sama na izvesno vreme dok mi posao (ako ga uopste dobijem) ne bude dovoljno siguran i stan obezbedjen.
Ako dobijem posao sa intrvjua zakazanog 25Aug. selim se u Miami-ju posto bice malo nezgodno ziveti u WPB a raditi u Miami-ju.
Ako ne ostajem jos neko vreme kod majke od moje prijateljice i trazicu posla u okolini WPB.
Ljudi moji do sada je bilo lako i nisam razmisljala nimalo o strahu dok sam sve ovo sama odradjivala (vize, kontakte, garancije, pare…)
A sada…
Hvata me lagana panika i strah od neizvesnosti.
Ali morace sve da bude O.K.
…Jednostavno morace :-_-;:
Pozdrav Olivera, stvarno te dugo nije bilo, ali bas mi je drago za novosti i za tvoje planove. Sretno na intervjuu i pisi prve utiske kada sletis. ![]()
Olivera, drago mi je da si se javila i nadam se da ces se sada malo vise aktivirati na forumu. Bar nam javi prve utiske iz Majamija i kako je prosao intervju. Zelim ti svaku srecu!
Devojke hvala vam od srca! :1072:
Divni ste.
Pisacu odmah cim imam mogucnosti.
Sad svecano obecavam. :srbinosm:
Evo jos jedan pozdrav sa Floride! Stigli smo 02. septembra i prvi utisci su fantasticni! Detaljnije nekom drugom prilikom, trenutno smo u frci oko svega.
cestitam i zelim vam sve najbolje u daljem zivotu.
Hvala puno!![]()
Dobro Dosli i sve najbolje!!!
hehehe wingreen dobrodosli, videla sam te preko kamere kod D$D ![]()
He,he da, da…tad sam jos bila u Srbiji.
Inace juce smo aplicirali za SSN broj i rekli su da stize za dve nedelje, videcemo da li ce biti tako. Sada smo u fazi trazenja kola, polaganja vozackog i trazenja posla. Domacini koji su nas primili su odlicni, imaju dosta iskustva, dugo su ovde preko 10 godina i imaju dosta prijatelja, sto Srba , sto Amerikanaca pa se iskreno nadam da posao nece biti problem. Nismo jos uvek mnogo videli ali ono sto jesmo ostavilo nas je bez daha. Tek kad dodjes ovde shvatis da nista nisi video. I setim se Dreamera koji je u svom blogu napisao negde na pocetku kako je ovde sve drugacije od brava na vratima, utikaca, prekidaca pa nadalje.I bas je tako. Drugi svet.Ali ne mogu da kazem da mi nesto smeta, nije mi odbojno. Za sada Amerikanci koje smo upoznali su jako prijateljski nastrojeni, veoma pozitivni ljudi i imaju neku posebnu harizmu. Zaista se svi smese ali ja nisam shavtila da su usiljeni kao Englezi meni se cini da oni jednostavno tako funkcionisu. Covek koji je zapakivao nase namirnice u marketu je pitao odakle smo dosli a onda je rekao da mu kazemo kako se kaze na srpskom dobrodosli u Ameriku i na srpskom nam to i rekao. Ja zaista nisam navikla da su ljudi tako predusretljivi. Sve u svemu, dobro je i nadamo se da ce tako i ostati kad se osamostalimo potpuno. Kad budem nakupila nekih slika stavljam na forum.
Wingreen, bas si me obradovala svjoim dobrim iskustvom. Drago mi je da se snalazite, koristite ove prve dane da se cudite svim ljepotama a naravno zelim vam puno srece u pronalasku posla. I javi se ponovo na skype, zelim sve detalje cuti. Onaj dan smo bili sa Moni, setali po rancevima za labor day. Puno pozz!!!
Cestitke novim Amerikancima! Dok citam ove postove, u glavi mi je samo jedna zelja - HOCU I JAAAA!!!