Ukoliko ikada odemo u USA, prva destinacija bi nam bila Phoenix ili Chicago, jer u Phoenix-u imam jednog strica, a u Ch. drugog strica i jednog poznanika. Po nekoj mojoj zelji, krajnje destinacije bi bile NYC ili LA. LA najvise zbog mog posla, a i klime (zbog oboje), dok NYC zbog zeninog posla, a i moj se moze tamo naci, sto mnogi nasi koji tamo zive ne mogu povjerovati.:naughty:
Mozda nekog zanima i ovaj podatak…posebno moze biti dobro za pocetnike na USA prostorima (jer nece odmah kupovati nekretnine).
Ja uveliko razmisljam da se preselim u TX.
Nisam znao za ovaj podatak, ali me raduje. Posto idem na Floridu, raduje me da vidim da je 1 od 7 drzava koje ne primjenjuju porez na dohodak. Hvala za link Taji !](http://www.kolobok.us/smiles/standart/drinks.gif)
Nema na cemu holmes, sad samo da dobro pretrazis net da vidis tacno sta dobijas sa time sto nema Income Tax na Floridi a a sta gubis…:naughty:
Lijepo je svasta saznati i nauciti o zemlji u koju se neko planira preseliti:;D:
Apsolutno, ne samo o tome, volim da se informisem prije svake iole vaznije odluke. Ceo ovaj proces, a mislim da se odnosi na sve nas koji smo prosli na lutriji, je pomalo bajkovit. Utoliko je slican kupovini, a ona je vise emotivna nego racionalna kategorija. Racunao sam, sto da planiram svake godine troskove za odlazak na more za citavu porodicu, bolje da zivimo tamo:grin:
Salim se naravno, bilo je drugih, jacih aduta, kao sto je pomoc prijatelja na samom pocetku. Medjutim, ima mnogo i toga da se meni dopada ta ideja. Zime i grejne sezone mi je dosta za bar 10 narednih godina. A posto sam bajker, ne smeta mi ni cinjenica da mogu da vozim motor citave godine:==D:
Razumijem da postoji pro et contra za bilo koju drzavu. I mnogo toga je stvar individualne percepcije i sposobnosti. Ali i faktora srece, za koji sam naucio da je jako bitan u zivotu. Vjerovatno i najbitniji. U svakom slucaju, karte su kupljene:obrva:
Mene zanima koliko je tesko otici od jednoj u drugoj drzavi?
Evo mi imamo prijatelje u Ohio pa planiramo otici tamo, al isto imamo i u New Jersey, pa sad ako se ne snagjemo dobro u Ohio jer mozemo otici na primer u New Jersey ili je to komplikuvanje? Jer ima neki ogranicenje i pravila?
The Goddess, nema pravila nikakvih, mozes ici gdje god zelis. Ja ti predlazem da odes kod tih prvih dok ne dodje GC i SSN a onda idite dalje gdje se vama svidja.
E hvala puno, bas tako i sam mislela al moj muz mi je reko “nemoj ti mnogo misliti, pitaj tamo nek ti neko kaze :naughty:”
Tako smo i planirali, prvo idemo u Ohio pa onda čemo videti.
Kad bi me uzvukli idem u Floridu, jer mi brat zivi tamo :==D: On me nekoliko godina potsecivao da se prijavim na lutriji ali je trebalo da idem da ga posjetim pa da dobijem zelju da se odmah preselim! Florida je raj na zemlji :1072:
Inace da budem iskrena, otisla bi jer je on vec tamo i dobro zaradzuje pa nam moze pomoci u pocetku, inace ne bi imala hrabrosti da sa dvoje malom decom sve ostavim i idem u nepoznato..
Ohio ne bi trebao da bude los za pocetak, pitanje je samo da li je neki veci grad u pitanju (tipa Cleveland, Cincinnati, Columbus, Dayton, eventualno Toledo). Ostalo bas ne bih preporucio za pocetak. Troskovi zivota su neuporedivo manji nego u New Jersey, mada je vise mogucnosti u NJ nego u OH, to imaj odmah u vidu.
A sto se tice selidbe, kao sto Miki gore rece, nema tu nikakve velike nauke, samo imaj u vidu da ako planiras da se selis, to uradi pre nego sto potpises lease za stan koji je u velikom broju slucajeva na godinu dana. U tom scenariju - osudjen si na to mesto uslovno receno celu godinu, sigurno ces zapoceti da sredjujes zivot, stavljati polako stvari na svoje mesto. A onda, posle godinu dana, ukoliko se iole sredite tu gde ste, zapitacete se i te kako da li je pametno ponovo sve kretati iz pocetka i menjati “Gotovo za veresiju”…
Ja sam u Cikagu vec vise od 4 godine, inicijalni plan nikako nije bio da se ovoliko dugo zadrzim na Midwest-u, ali vec posle godinu dana sam video da selidba u drugi state nece biti ni malo laka. Kad udjes u “comfort zone”, nije ti bas sve jedno da sve to lepo napustis i krenes zivot po treci put iznova. Tu naravno izuzimam individue koje imaju dobro placena i trazena zanimanja pa zbog posla mogu da se sele bez gore navedenih propratnih glavobolja ![]()
Bravo na odgovoru jer je iskren i putpuno istinit.
Da li neko od emigranata ili ljudi koji poznaju situaciju u SAD može da me posavetuje koj grad (država) je najbolji za emigraciju osoba koje su završile ekonomiju?
Dakle da li ima nade za nas ekonomiste?
Neki savet, info, preporuka grada, i tako dalje i tako bliže.
U napred zahvalan. ![]()
Zar je moguće da niko nema bilo kakav odgovor? :S ![]()
Ja nisam tamo, ali se eto iskreno nadam da cu stici jednom a takodje sam ekonomista po struci.
Moje licno misljenje je da kao ekonomista mozes da radis I svugde I nigde.. Zavisi sta si radio do sada, da li je tvoje znanje primenljivo I na druge drzave I sl. Bilo je nekih tema gde su ljudi pricali o knjigovodstvu. To je tamo dosta cenjeno koliko razumem, ali ti treba certifikat. Ja imam ovde certifikat, ali to nije moje prioritetno zanimanje I zelja. Ja sam finansijski analitičar I neki prijatelji kojima sam tamo slala moj cv da procene kakve su mi sanse kazu da su odlicne, obzirom na moje iskustvo I znanje.
Ali ekonomija je dosta siroka. Mislim da nema oblasti, odnosno, dela zemlje gde je za nas bolje a gde gore. Bolje je tamo gde je I svima drugima bolje I obrnuto. ![]()
Mislim da Amerika pruza sansu onima koji hoce da rade I da se usavrsavaju.
Ah, sada videh - postala sam stari vuk! :1081:
Kakva divota! ![]()
Ljudi,Kolorado je divan state i ima posla.I suncano je,zaista je lepo za pocetak.
Hvala SALEC i ova informacija mi dosta znači. ![]()
NINA-VENUS sad se bacam na istraživanje kolorada ![]()
Vuce, vuce, bubo lenja, sta ce reci pokolenja. E neka si, pishi josh vishe.
Apsolutno se slazem. Mi cemo u Denver ako stignemo na red za interview, obzirom da nam je CN prilicno visok 51xxx. Bili smo 2008, i klima je stvarno fenomenalna, Denver ima u proseku 300 suncanih dana u godini, vise nego Miami na primer. Nalazi na 1700m nadmorske visine, tako da je vazduh suv bez vlage i jako prijatan cak i na visokim temperaturama. Grad ima oko 2.5 miliona stanovnika, pun je zelenila, ima sve sto jedan grad treba da ima, Univerzitet, muzeje, zoo, akvarijum, vodeni svet, luna parkove, dobre restorane, shopping centre itd. Meni rodjaci zive tamo i kazu da ima dosta posla trenutno, i da je ekonomska situacija sve bolja i bolja.
http://realestate.msn.com/article.aspx?cp-documentid=17292982 na ovom linku mozete videti da je Denver broj 1 gradova u Americi gde bi Amerikanci voleli da zive, na drugom mestu je San Dijego. Takodje mozete videti i 5 najgorih gradova po anketi Amerikanaca. Zelim svima puno srece.
Denver ima i najveci procenat obolelih od melanoma upravo iz istih razloga, stoga odmah krema i kapa ![]()