Jedna H1B obicno traje 3 godine. Mozes da je imas 2 x. Znaci 2 x po 3 godine. Ja sam je dobila kao promenu statusa (Adjustment of status) sa druge vize F1 i svo vreme nisam napustala zemlju. Imas neki zvanicni formular I797, uz njega ti daju I94 formular. Broj I94 sa kartona koji si popunio u avionu sa kojim si usao u zemlju se ne menja, samo ga prepisuju. Ja sam licno ovde u H1B statusu a u pasosu imam F1 vizu sa kojom sam usla ovde poslednji put juna 2010. Od tada nisam izlazila iz SAD. Ne moras da imas vizu kao vizu - papir koji se zalepi u pasos. Bitno je da imas taj drugi dokument od USCIS-a na kome pise tvoj status. I ako predjes sa jedne H1B na drugu H1B (sto sam ja upravo uradila), taj broj I94 ostaje isti.
minimaxus: Ja koliko znam (a mozda sam u krivu) H1B ti je viza koja se dobija obicno za posao u struci. I moraju da dokazu njihovom Ministarstvu za rad (Department of Labor) da si bas ti ta osoba za taj posao i da nemaju lokalaca koji su bas kao ti pa da tebi daju taj posao. Ja koliko znam ljude oko sebe, znam sa magistarskim i doktoratom da su na toj vizi. Naravno da sigurno postoje i drugi slucajevi ali ja ne poznajem te druge price. Koliko sam cula od ljudi ovako usput moze i sa B.S. diplomom.
Fora je da oni te prijave za H1B podnose 1. aprila. I postoji broj viza koje daju za B.S. nivo obrazovanja, broj za M.S. i broj za PhD. I svi koji se prijave sa B.S. i M.S. diplomama idu na lutriju. Tako da ako dobijes neki broj tamo u redu za cekanje, ne znaci da ce odobriti H1B vizu. Obicno profesorima i radnicima u naucnim institutima ne ide na lutriju, ali radnicima u kompanijama da. Jako puno ima Indijaca i Kineza koji cekaju H1B vizu jer rade za Americke firme u maticnim drzavama (pogotovu Indijci). Ako se dobro secam cifre su bile nesto kao 30 000 ukupnih viza za B.S. nivo, ako iz google-as nesto kao H1B cap trebalo bi da dobijes sajtove koji pisu o tome.
Cekanje:
DOL certification - moze da traje od min 2, 3 meseca pa i vise, zavisi od slucaja do slucaja (Ministarstvo za rad)
USCIS - imigracija - ako platis ekstra 1250 dolara rese ti slucaj za dve nedelje (premium processing). Ako ne platis to ekstra, min dva meseca i vise
J1 je viza vezana za sisteme razmene. Tipa Work & Study, Fulbrajt i slicno. Obicno studenti kod nas imaju pravo na nju. Ali neko ko je zavrsio vec neku skolu, nisam cula.
Jeste,s a H4 smes da boravis ovde, da dobijes vozacku, da dobijes kreditne kartice i pravo da trosis pare (naravno o muzevljevom/zeninom trosku). A ne smes da radis.
To definitivno nije ono sto je meni/njima prihvatljivo. To mi je bila (izgleda) jedina solucija da se legalno zaposlim u SAD. Ljudi mi hoce izaci u susret, ali ne na nacin da za mene uplacuju par hiljada dolara, angazuju advokate i sl.
Sto se tice J1 u pravu si, to su tzv. “studentske” vize ili vize za razmjenu. U okviru tih viza postoji “Training/Internship” program za svrsene studente.
Ako se za ovaj program obratite agencijama i uzmete “full” aranzman, oni vas vode tamo na period od 6 do 18 mjeseci, nalaze posao u struci za nadoknadu od 4 do 5 hiljada dolara sto nije malo u svakom slucaju.
Ostaje mi da se raspitam da li na ovaj nacin mogu otici kod vec pomenutog poslodavca, odnosno da odradim neku “self” varijantu.
Sto se tice self programa mozes sigurno, to je ujedno manje vise i jedini nacin da uradis taj internship jer ako nije oblast turizma u pitanju te nase agencije ti nikad i ne bi nasle posao u USA za internship… :no:
Inace ti programi kostaju max 3000$, a self verujem da je dosta jeftinije.
A ne znam kakav ti je engleski, da batalis nase agencije i kontaktiras USA sponzorske agencije koje rade te programe? Evo link Designated Sponsor List - BridgeUSAParticipants | BridgeUSA
Npr interexchange agencija radi bas to, ti nadjes poslodavca oni ti odrade papire
Bas zato sam i pisao o J1, cini mi se kao pristoja alternativa za H1B. Moja struka je IT i prethodna iskustva govore da su domace agencije nemocne kada je ona u pitanju. Najvise pozitivnih iskustava je, kako i sama kazes, iz oblasti turizma i ugostiteljstva.
Dozu optimizma mi uliva i cinjenica da je osoba koja radi na mom odlasku Amerikanac. Covjek se i do sada aktivirao, pa mi ostaje da vjerujem da ce uspjeti da uradi nesto konkretno. Plan je da on pronadje adekvatnu IT firmu i da mi ona na osnovu sponzorstva obezbjedi odlazak. Ni on, a ni ja ne znamo da li je to izvodivo, odnosno koje su procedure da firma “x” posalje zahtjev sponzorskoj agenciji za moj dolazak?
Ako i ovo nije realno, onda stvarno ne znam sta i kako dalje? Ako sam dobro shvatio, Interexchange agencija prihvata eventualnog poslodavca koga ti pronadjes bez obzira iz koje je savezne drzave, samo naplacuje obradu papira i to direktno meni? Ima li poslodavac neke obaveze prema njima, prvenstveno mislim na finansijske (to je ono sto ih odbija na H1B)? Ja sam svjestan da moram snositi troskove obrade.
Imas li licno iskustvo :)?
Edit: Odustao sam od, kako sam ja zamislio privremenog posla, jer se za J1 i H1B zahtjevaju poslovi iz struke. Uslovi su propisani bas na sajtu koji si mi ostavila.
Pa ako je ovaj podvuceni deo ikako izvodljiv onda imas odlicne uslove. Uslov za internship program je da si student ili zavrsio fax (ne duze od godinu dana) iz te oblasti u kojoj si nasao posao, a za trening program je uslov da si zavrsio taj fax i imas bar godinu radnog iskustva u toj oblasti (nebitno koliko davno si zavrsio fax) ILI 3-5 godina (zavisi od agencije do agencije) radnog iskustva iz te oblasti u kojoj si nasao posao u USA (nebitno koji si fax zavrsio u ovom slucaju).
Ako imas ovde nekog ko hoce zaista da ti pomogne ja mislim da nije tesko naci posao. Isto tako ako zaista poznajes i radis u IT oblasti nije neizvodljivo naci internship i sam ova agencija ga radi http://www.icls.com/ pokusaj da ih kontaktiras
Pisao sam o tome na drugoj temi, VSS, racunarstvo i informatika. Nisam se bavio programiranje, dakle administracija i moglo bi se reci edukacija u IT.
Mogu konkurisati za oba programa, jos nekih pola godine za prvi. Ponovicu pitanje u vezi firme jer to je ono sto me najvise zbunjuje. Dakle, moze li on da mi pronadje informaticku firmu koja bi me dovela (bila mi sponzor) na train/inter i kakva je procedura za njih? Moraju li ispunjavati neke posebne uslove?
Iskreno, to je u mom slucaju najrealnija opcija. Da se prijavljujem preko sponzorskih agencija iz USA mi ne zvuci bas realno. Ako bi mi on pronasao posao, vjerovatno bih platio nekoj domacoj agenciji za papirologiju. Razmislicu sto se tice direktnog kontakta, potrudicu se da prije toga skupim sto vise informacija.
Probaj kao ja - upisi neke poslediplomske. :naughty: npr klikniF1 se jako lako dobija samo ako te neko primi. Naravno nesto za pare.
A kao IT support mozes raditi gde god, npr na svakom faksu imaju centers of learning technologies (tako se kod mene zove) pa ih ima dosta koji imaju BS IT.
Ja se sad bas dvoumim izmedju doktorskih tu (u USA) ili da trazim isto te internship ili trening programe… Kako god okrenem ja dajem pare, jer mi je internship uglavnom neplacen za moju struku ili doktorske pa opet da placam… A ne znam ni sta bih vise volela Plasi me studiranje tu, ne znam kako bih se uklopila a dajem tolike pare, mada opet… A oblast bi bila ili medjunarodni odnosi (sto bih jako volela) ili medjunarodne finansije…
A iz oba u H1B
Klikni na linko gore na vrhu desno: assistantships. Prijavis se da radis na faksu dok studiras kao asistent. Meni su oni platili skolovanje i davali stipendiju. Stvori uslove izbunari stipendiju.
Poslije milion godina vidim ovaj odgovor, ne znam kako mi je ovo promaklo. Da li mislis na posao asistenta u nastavi? Cestitke, ali slucajeva kao ti je jako malo, pogotovo na ovako poznatim univerzitetima, sansi gotovo i da nema.
Elem, cekajuci rezultate GC-a po drugi put, u medjuvremenu sam se preorjentisala na h1b (MS ETF) i trenutno sam u fazi prihvatanja ponude od kompanije koja je voljna da me za istu sponzorise. Posto je 1.april veoma blizu, moracu ekspresno da skupljam potrebnu dokumentaciju.
Da li neko zna konkretno koja dokumenta ce traziti od mene da posaljem?
Takodje, da li je problem sto je moja diploma na devojacko prezime ili je dovoljno da prilozim vencani list?
Leki9, nadji u mojim prijateljima snowflake-a, on je ETF-ovac i dosao je ovde preko H1B pa ce ti reci tacno.
Ja sam ostavila devojacko ali sam ovde primetila da posto se ovde masa njih zeni i udaje po vise puta vece cudo sam im ja koja sam ostavila devojacko. Samo stavi u Cv-u devojacko prezime i podeli rezime ako ima negde da se naglasi da si sa tim prezimenom dobila diplomu ili sta vec i no frks. Pa nece nam svaki put kad se udajemo vaditi nove diplome, nigde se to ne radi. Ne brini se dzabe, vecina zena menja prezime i ovde i obicno se udaju nakon zavrsene skole one sto studiraju.
A hoce li ti muz ici na H4 ili i on ima neku semu? Ako ce na H4, razmisli molim te o bilo kakvom skolovanju da ode na F1 bar, H4 i muskarac kuci… Ufff… Veruj mi znam sta pricam…
Ne treba da se sekiras oko papirologije, nema je puno:
skeniran pasos sa vizama u njemu
skenirana diploma (originalna, moja je na cirilici :-))
Resume
popunjen H1B questionnaire, a njemu su tvoji licni podaci, prethodni poslodavci, porodica, obrazovanje, sve u svemu nista zahtevno…
Sto se tice devojackog prezima i diplome - nemam pojma - mi smo svi bili muski :-), ali naravno imas vencani list.
Ako bas hoces mozes da izvadis i medjunarodni vencani list (mislim da je jedno 2000 din), ali ne kazem da ti treba.
Sve u svemu ‘no sikiriki’.
Kod nas je mozda vise bilo ‘tricky’ da stalno pitamo za to i guramo tamo da vidimo sta se desava jer birokratija je cudo, pogotovo sto smo mi radili za njih i u Srbiji tako da je posao uvek bio prioritetnija tema.
A prosle godine kvota je popunjena: June 11th 2012.
Firma u koju ides ce angazovati neku advokatsku kancelariju koja ce ti poslati ‘questionnaire’ ti ces joj vratiti, onda oni apliciraju za vizu, kad im odobre salju ti nekoliko papira s kojima ides u ambasadu gde ti udare vizu.
Evo, stigla je i meni lista od poslodavca sta treba poslati (cisto ako nekoga bude zanimalo):
Information from H-1 Beneficiary:
•Family Name:
•Given Name:
•Date of birth:
•Place of birth:
•Address:
•Country of Birth
•Citizen of:
•Contact information:
•Email address:
•Telephone:
•Location of American Consulate where you wish to apply for visa issuance:
DOCUMENTS (PHOTOCOPIES) FROM BENEFICIARY (*Saved as PDF file)
•Passport (I.D. pages, expiration date page and US visas only)
•Education documents(diplomas, marksheets/official transcript)
•Resume
Ja cu jos da pridodam medjunarodni vencani list za svaki slucaj (BTW, moj suprug ga juce izvadio na Starom gradu - nista mu nisu naplatili. On pitao vise puta u cudu da plati, dok sluzbenica nije dreknula “NISTA NE TREBA” - zesci zbun)
Inace, Vuxanne, moj muz i klinci idu na H4 nazalost - sve je ovo bilo iznenada, nemamo nikakvu kombinaciju za njega…
Snowflake, da li mozda znas kako ide akreditecija naseg faksa tamo (ETF)?
Mislim, kako se kod njih racuna nas petogodisnji po starom programu (sada master ekvivalent)?
Ove godine neke predikcije su da ce kvota biti mnogo ranije popunjena, cak mozda i pocetkom aprila. Al ajde, nada uvek postoji - a tu je i prvi maj :;D:
Ako ti treba termin, to je Intergrated master degree:
Integrated master’s degree (MEng, MMath, MSci) is an undergraduate degree combined with an extra master’s year. The first three years of study are often the same as a bachelor’s degree, followed by an additional year of study at a master’s degree level. The degree is only conferred at the end of study as a full master’s - an intermediate bachelor’s degree is not awarded. Integrated master’s are most common in scientific disciplines. izvor
A vidi za nas aka Engineer’s degree
In Europe, the engineer degree is ranked at the same academic level as a master’s degree, and is often known literally as an “engineer diploma” (abbreviated Dipl.-Ing. or DI).
A sto se tice ovde diversity - zena inzenjera ima jako malo u USA (kao i svugde). Ako imas iste kvalifikacije kao neko muskog pola, slican rezime i iskustvo - primaju tebe ako su firma koja ima regulisan taj diversity sistem. Ako se prijavila crnkinja sa slicnim kvalifikacijama kao vas dvoje, ona je bolja od tebe jer je double minority.