Limit za prenos novca

Koliko ja znam, limit je po osobi.

Moje lično iskustvo (kad ste ga već tražili):
na carini su me na BG aerodromu pitali koliko para nosim. Koliko se sećam, tada je limit valjda bio 1000 evra, a ja sam nosio preko 4 puta više. Rekao sam joj otprilike tačnu sumu koju sam imao i objasnio da se selim - nikakvih problema nije bilo, samo mi poželela sreću.

Mislim da to malo zavisi i od sreće i od situacije. Da se ja pitam, verovatno ne bih ni tražio potvrde. U slučaju da baš baš zapne, vratiš se par koraka nazad i ostaviš višak para familiji, a onda središ da ti oni to pošalju nekako. Ništa nije problem za normalne ljude, sve se da urediti ako idete pošteno i otvoreno, i nadasve raspoloženo. :wink:

ma neznam bas dal bi se stigo vratit, prije bi ti uzeli sebi u dzep onu razliku. al stvarno tako rade ako ne prijavis. cak se na makedonskoj web stranici hvale kak su tako jednom uzeli neznam kolko para.

Pa nema šta da ti uzme. Ti prilaziš prvo carini, a onda pasoškoj kontroli. Ako im kažeš odmah koliko imaš, oni mogu da ti kažu samo ne - ne može. Ne pričam ja o tome da kažeš “ma neeeeeeemam”, pa da te pretraže i nađu. E to je druga stvar.

Ovako samo izađeš iz reda, tvoji su 5 koraka iza tebe.

ma znas sta, nije meni problem kad budem isla iz HR za SAD. jer tada, ako stvarno treba uzet cu tu potvrdu od Narodne banke. Nego me brine sta ako me na Hrvatskoj carini pri ulasku u zemlju pitaju odakle mi novac. A ja nemam ni izvod iz banke ni nista, jer nismo novac drzali u banci. Plus, gledala sam pravila na srpskoj carini i pise tamo da se treba prijavit, pa ti onda oni daju neku potvrdu pa onda izades s tim, znaci ima neka potvrda. a moj muz kaze, a sto ako nam zdipe te novce, kako dokazat kolko smo imali,hahahaha!

Pa znaš kako - ako je tu potvrdu lako izvaditi, onda je možda bolje da je vadite. Kao što rekoh, ja pitao, i apsolutno nikakav problem nije bio. Rekoh im ja da sam mlad, da idem sam, da je kinta od baba/deda, da ni nemam račune u Srbiji, a i da mi i tako tamo ne bi ni koristili… Ma ne prave naši problem. To ni ne stoji tamo zbog nas, verujte mi.

A što ne letite iz Srbije/Makedonije onda ako je lakše, jel to neki problem?

Takođe, zar onda vi ne upadate u tu kategoriju “tranzit kroz hrvatsku” kad već putujete dalje? Deluje mi kao komplikacija… :frowning:

Moji su tamo i bit cemo s njima par sedmica, ne idemo odma za SAD. Tu prodajemo sve, vracamo kola za HR i od tamo letimo. Znaci za mene vrijedi ta suma od 3000 Eura, a vise sa potvrdom.

Ma najbolje zapravo nosit do 10 000 kroz Srbiju i onda ne moramo nista prijavit, a ostalo ako jos nesto kapne mogu nasi poslat preko banke za Ameriku. Samo da mi potvrde da se radi o cifri za jednu osobu, znaci da mozemo nositi oko 11.000 eura u Hrvatsku zajedno (a ne do 5.600), onda ni to nemoram prijavit nista, i onda smo na konju.

Istina da ponekad na Cro carini znaju predstavljati probleme al to uglavnom ovisi o njihovom raspolozenju ,al to je rijetkost …ako ste vi super volje ,ljubazni mislim da nece biti problem …
Ja planiram nesto kod sebe ,a drugo kad otvorim racun tamo da mi moji posalju transakcijom …
Sjecam se kad sam tako slala iz Usa ovdje malo su mi para za to uzeli … lakse i bez optercenja putujes …
Neznam kako Vi al ja ,osobno ,volim uzeti laksu i opusteniju varijantu , obicno moras nesto za to i kesirati ,al vrijedi …jednom se zivi :slight_smile:

Evo najsvjezijih informacija sa Hrvatske Carine. Iznos od 6400 eura za ulaz u Hrvatsku i 3000 eura za izlaz iz Hrvatske se odnosi na jednu osobu, bez obzira jesu li muz i zena i sto putuje zajedno u autu.

A od 1.1.2009. na snagu stupa novi zakon po kojem ce se moci unositi ili iznositi do 10.000 Eura. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

to je taman za nekoliko meseci zivota u Usa:eek:

Preneli smo u USA vise od 10k.Prijavili smo taj iznos u prvoj formi ali interesantno na carini nam niko nije trazio da popunimo drugu formu.

Takodje carina na surcinskom aerodromu nas nije nista pitala o iznosu novca koji nosimo.Mozda smo malo imali i protekcije jer smo isli sa malom bebom.

Toliko od mene pozdrav iz Njujorka!

moje iskustvo, niko me nigde nije pitao za novac, niti na aerodromu u budimpesti niti na aerodromu u Bostonu. svakako u avionu, tokom leta za usa, dobijas formular gde te pitaju da li nosis vise od 10k ali licno me niko nije nista pitao u vezi novca:=V::=V::=V:

Ovo je sa sajta nase carine:

Исељење
• резидент - физичко лице може при исељњу из Републике износити ефективни страни новац изнад износа од 10.000 ЕВРА, односно противвредност у другој валути, на основу доказа о исељењу.

Uh,sad mi je lakse.. Bas sam se pitao da l’ ce da mi prodju ova dva moja kufera sa devizama..:slight_smile:

E, pa brini se i dalje jer meni su pravili probleme na immigration kod 3, 4 i petog kofera :grin:…onih sa parama mislim…

Ne, ozbiljno, pita me covek koliko nosim, ja mu kazem koliko, a on ce, pa jeste prijavili, a ja, pa cuo sam da moze 10,000 po osobi? A on ce meni opet, da, ali po porodici maximum neprijavljenih 10,000 USD…i presavije papirce i napise koliko smo stvarno imali djuture, ja se potpisem i… dovidjenja - dovidjenja…a da je hteo mogo je da mi uzme pare, al dobar neki covek, izgleda. Vecina njih na granici izgleda neki dobrice, bar sa mnom.
Tako da pamet u glavu a…ostalo znate..

на којој граници? при изласку из србије (мађарске) или при уласку у уса?

Druze, ko sto rekoh, na immigration, kod amera…nisu madjari jos toliko razvijeni :no: da imaju svoj poseban salter za imigration

ок! па када те је питао, ти си одговорио, нисли лагао, врдао, значи ниси крио…не видим разлог да ти се одузме новац…

а та пријава се попуњава у авиону?

Da, ta prijava se dobija u avionu i ako imas manje od 10,000 EUR onda ne pises nista i ja nisam napisao nista misleci da se to odnosi po osobi, ali ne lezi vraze, izabrase me za random pregled… i kad sam im rekao za lovu iako nisam nista upisao, ukapirali su da je cist nesporazum, i nisu nista vise ni gledali, samo popunili taj formular sa iznosom i to je to.
mada meni iskreno receno i dalje nije jasno to sa tih deset hiljada, kada ides sam mozes da preneses deset hiljada, a kada ides sa porodicom - opet deset hiljada ali coporativno? Moracu to malo da prostudiram pre ponovnog prelaska granice ka ovamo (USA).:wtf:

Ovo je razjasnjeno ko zna koliko puta: ne postoji limit na kolicinu novca koji se unosi u SAD, nego samo obaveza da se prijavi novac veci od $10k. U cemu je problem da se popuni papir? Ja bar ne vidim… Takodje je davno razjasnjeno da ne postoji ni limit pri iseljenju iz SRB - samo takodje mora da se prijavi. Valjda svako zna odakle “zort” da se prijave pare.

Score, tvoja poslednja situacija se ne uklapa u celu ovu pricu jer se ti nisi selio sada kada si usao u zemlju. Po definiciji, selis se onda kad si prijavljen prvi put u imigracionom - kada ti fizicki selis stvari, nije njihov problem. Drugi put kad ulazis ne vaze pravila za iseljenje vec za US resident.

Koliko je isplativo poneti Visa Electron karticu i onda dizati dolare na aparatu u USA?

Znaci imam Visa Electron INTESA banke

Kontam da onda mozes poneti 10.000 dolara + karticu i ne moras nista prijavljivati :inlove: