Otvaram ovaj thread za sve ljude koje zanima dobijanje mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku, koji je aktuelan poslednjiih godina.
Vidim da se posle ovog izvlačenja GC i polemike oko ukidanja GC, sve više priča o odlasku u Evropu. moramo da skinemo ružičaste naočare i prihvatimo u našim glavama da nam je USA možda sve dalja.
Da li je neko sa foruma:
napravio mađarsko državljanstvo,
u procesu je pravljenja ili
planira da napravi?
Sad ću da napišem nešto osnovno o ovom procesu, a posle možemo da razglabamo o detaljima, koga zanima, jer sam se raspitao poprilično o ovoj temi.
Mađarsko državljanstvo ljudi prave iz više razloga, a jedan od glavnih je da će kao državljani EU moći raditi bez ikakvih ograničenja bilo gde u EU. Npr. Hrvatski državljani neće moći prvih nekoliko godina raditi u većini članica EU.
Priča se da je interes Mađarske da svi koji dobiju državljanstvo da će da glasaju za ovog premijera koji im je omogućio da dobiju mađarski pasoš. U te detalje ne ulazim.
Neophodni uslovi:
- znanje mađarskog jezika.
- da imate bar 1 pretka koji je bio mađarski državljanin i da to možete da dokažete.
- da niste osiđivani za zlodela protiv mađarske države, da niste pretnja sigurnosti mađarske države…
2. uslov
2. uslov ima većina građana Vojvodine, jer je Vojvodina do 1918. bila u sastavu Mađarske. tako da mnogi imaju prababu ili pradedu koji su ovde živeli i time zadovoljavaju taj uslov.
1. uslov
mnogi ljudi znaju već mađarski. a ko ne zna postoje škole, kursevi i časovi. ovde u gradu u kom ja živim škole stranih jezika gde se uči mađarski su prepune. narednih nekoliko grupa su popunjene, mesecima se čeka slobodno mesto. traži se veza i za to.
i kad smo već kod stranih jezika, ovde u Vojvodini je ogromna pomama i za učenjem nemačkog. škole stranih jezika su prepune. evo kažu mi u jednoj školi da imaju kurseve od ujutru u 9h do uveče u 21h. najviše se traže namački i mađarski.
s kime god da pričam svi planiraju da idu negde. a boga mi mnogi su već otišli.
ako još nekoga zanima mađarsko državljanstvo (ili kako oni kažu Magyar Állampolgárság) nek piše. ili ako je neko u procesu izrade javite se da razmenimo iskustva.