Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA

Hvala na odgovoru :slight_smile: Sto se tice vremena, toga imam na pretek (mlada sam), sto se tice novca planiram da radim kako bih mogla da otplatim skolovanje. ja sam mislila da krenem na community college pa kasnije kada zavrsim to na University nekako ako budem imala mogucnost. Opet, meni bas nije najjasnije sam proces, koji je prvi korak u svemu tome. Meni je cilj da se bavim tom profesijom, ali zelim polako da krenem pa da svih godina napredujem, da dajem maksimum u svemu i da se usavrsavam. Obzirom da nemam nikakvog iskustva u tome, i da zelim da mi to bude zivotno opredeljenje, sta ti mislis odakle je najbolje krenuti?ja sam sad u NJ, ali ne znam da li bih ovde zivela celog zivota, planirala bih NY u narednih par godina, da li to ima uticaja na to kada jednog dana budem radila kao Nurse( sto se tice licence) ?

Pisao sam LVN u prethodnom odgovoru jer sam razumeo da ti zivis u LA-ju. Posto si u NJ/NY area, onda je tu LPN.

Prvi korak - google i pronalazenje skola u okolini. Upit “new jersey approved (accredited) nursing programs”

http://www.njconsumeraffairs.gov/nur/Pages/programs.aspx
http://www.njccn.org/find-a-nursing-program/
http://www.njln.org/LPNSchools.html

Drugi korak - kontaktiranje advisor-a i ispitivanje terena.

Licenca se moze prebacivati iz jedne drzave u drugu, i o tome smo pisali. Dakle, procitaj ponovo moje postove sa ove teme, jer sam o vecini ovoga sto tebe interesuje pisao.

Hvala hvalaaa :slight_smile: Procitacu jos jednom sve i pogledacu sve na ovim linkovima. Sve najbolje.

Imam završenu srednju medicinsku ovde i znam da je to ekvivalent CNA na Zapadu.

Da li postoji opcija da ne završavam visoku ovde, nego da dobijem LPN u USA, a školarinu otplatim radeći kao CNA?

I, poslednje, da li je moguće i kako to uraditi, aplicirati za CNA na nekom mestu u Americi?

Da, ukoliko imas zelenu kartu.

Sa studentskom vizom - tesko.

Postovani forumasi,

molim vas da mi pomognete oko jednog pitanja obzirom da forum Lekari u Americi nije aktivan,da li neko slucajno zna da li mogu sa Green Card da radim u USA kao lekar ili isto moram da prodjem celu proceduru polaganja USMLE?

Hvala puno svima na informacijama

Pozz Magelan,mozes li mi reci o lpn to rn bridge excelsior college,u NY sam i planiram poceti bridge,

Sta te konkretno interesuje? :slight_smile: Da li vec imas LPN ili Paramedic licencu?

Ja sam jos uvek na Excelsior-u, imam jos jedan ispit i klinicki ispit (CPNE) do kraja tako da sam poprilicno u toku :slight_smile:

Primljen sam u BOCES da zavrsim LPN,trebao bi biti gotov slijedece godine u aprilu pa sam mislio da odmah upisem RN,ali sad ne znam sta bi bilo najbolje,community colleges ce mi uzeti barem godinu dana da zavrsim prereqs,ne znam puno o Excelsior-u??Dosao sam 2015 u Decembru ,zavrsio sam CNA,sad LPN pocinjem,tako da se mucim sa ovom skolom :smiley:

Excelsior nudi LPN/Paramedic-to-RN bridge program u distant formatu. Takvih programa u Americi je jako malo, a ovaj na Excelsior-u je najpoznatiji i ima ubedljivo najvise studenata. Excelsior ne trazi prereqs, a tek od skoro su uveli prijemni ispit u vidu TEAS testa.

Distant format, za razliku od online formata, ne iziskuje nikakvo redovno logovanje, domace zadatke i participaciju u virtuelnim diskusijama. Student koji se upise u program dobija spisak predmeta koje je neophodno da polozi kako bi diplomirao. Postoji 3 kategorije predmeta, a izbor u redosledu polaganja predmeta je takav da dok se ne poloze svi ispiti iz predmeta prve grupe, student nije u mogucnosti da prijavi i izadje na ispite iz druge grupe predmeta. Prvu grupu cine opsti predmeti, anatomija, fiziologija, mikrobiologija, psihologija. Drugu grupu predmeta cine Nursing Fundamentals, dok je treca grupa Med/Surg. Ispiti su nesto slicno CLEP testovima, dakle uci se samostalno i student ima diskreciju da zakaze ispit kada smatra da je spreman. Ispiti se polazu u Pearson-Vue testing centrima. Nakon polozenih ispita iz svih predmeta, ono sto sledi je klinicki ispit - CPNE. CPNE je ispit koji traje dva ipo dana (petak popodne, subota i nedelja). Od momenta upisa, studentu je dat rok od 7 godina da zavrsi program. U suprotnom se sve ponistava…

Excelsior Pros:
- Fleksibilan raspored
- Mogucnost odrzavanja posla sa punim radnim vremenom i uporednog studiranja
- Nema prereqs
- Nema nikakvih lista cekanja za razliku od CCs
- Cena gotovo ista kao i pohadanje on-campus programa na CC (Community Colleges)

Excelsior Cons:
- Nije za studente kojima organizovanje sopstvenog rasporeda ne ide od ruke pa studiranje moze da se otegne godinama dok na CC to bude gotovo u roku od godinu dana
- Pojedine drzave imaju restrikcije sto se licenciranja tice
- Program nema Financial Aid. Financial Aid je dostupan ukoliko se student opredeli za online format koji Excelsior takodje nudi ali tu su pravila studiranja drugacija u odnosu na distant format.

Da li ici na Excelsior ili na CC - to zaista zavisi iskljucivo od pojedinca. Sta kome vise prija… Ljude uglavnom na Excelsior odvuce mogucnost da mogu da rade puno radno vreme i studiraju u isto vreme. Nursing programi na CC umeju da budu poprilicno nefleksibilni sa rasporedom, medjutim ukoliko studenta ima ko da izdrzava za vreme studija CC je sasvim ok opcija jer se do diplome dodje mnogo brze nego preko Excelsior-a.

Hvala ti na veoma dobrom pojasnjenju,citao sam dosta nekih stvari ali ti si to objasnio vrhunski,zavrsit cu ovaj LPN,poceti posao i onda lagano raditi ove prereqs-ove,vidjet cu koliko mi treba vremenski da sve to ispolazem.Gdje si ti ,sta si se to oduzio na RN-u,sta planiras dalje,jesi bio u Srbiji?Pozdrav iz Rochestera

Pozdrav,
Landlord je pisao da mu zena ima bachelor iz engleskog iz Srbije, polaze ispite koji su uslov da upise ubrzani program za med.sestre (u trajanju od oko 20 meseci). Mene je iznenadilo sto je napisao da je aplicirala za FASFA jer sam cula da ko ima vec bachelor ne moze da dobije Pell Grant.
Moje pitanje je ako imamo bachelor iz Srbije mozemo li dobiti Pell Grant?

Ne. FAFSA je obavezna aplikacija za sve vrste finansijske pomoci za studente, a ne samo za Pell Grant.

Sup.Mod.

Edno prasanje do onie malko poupatenite. Dali iskustvoto se zema vo predivd pri apliciranjeto za rabota. Na primer mojata zena ima zavrseno sredno medicinsko i ima iskustvo od 6 godini kako sestra.
Bidejki znam deka toa e ekvivalent na nivnoto CNA, dali e potreben nekoj dopolnitelen kurs da zapise za da go dobie toj sertifikad lil moze i da aplcira za rabota bez dopolnitelni kursevi.
Znam deka prasanjevo mozebi e i odgovoreno, vo megjuvreme citame na temava od pocetok, no ako ne e problem bi ni znacelo ako dobieme brz odgovor.

Zna li neko kakvo je stanje sa zubnim tehnicarima,kakve su plate,priznaju li nasu skolu?

Thread na tu temu je vec otvoren, molimo vas da pitanja vezana za stomatologiju postavite na odgovarajucoj temi.

Tema: Stomatolozi u Americi - Dentistry in the United States

Sup.Mod.

Jel moze neko da napise iskustvo studiranja na CC i na Fakultetu?
Koliko je tesko? Da li je slicno studiranju u Srbiji?
Ne znam gde se dede moj prosli komentar
Ja imam ideju da pocnem LPN iako sam iz druge struke i mogo bih i accelerated RN…
Hvala

Par detalja:

- Da li je nesto “tesko” ili “lako” je mozda pitanje o studiranju biznisa/ekonomije i poredjenje tipa Harvard vs. University of Phoenix online ili Ekonomski akultet u Beogradu vs. Megatrend. To se ne odnosi na medical field.

- Skolovanje u zdravstvu i u Srbiji i u Americi podrazumeva puno detalja. To znaci memorisanje sa razumevanjem. Ono sto je mozda nezgodnije sa ove strane bare je sto se sestrinsko gradivo preleti za dve godine (ili godinu dana ukoliko je LPN u pitanju) dok su u Srbiji to pune 4 godine. Tempo ume da bude zestok, pogotovo za studente koji nemaju radne navike i/ili funkcionisu po kampanjskom sistemu.

- CC ili Univerzitet - i za jedne i za druge su neophodni polozeni ispiti iz uslovnih predmeta. To ljudi uglavnom odrade na CC i to uzme bar nekih godinu dana. Svaki Univerzitet i CC ima neki svoj spisak predmeta koje je neophodno odraditi pre prijave za sam nursing program.

- Nursing na CC je najjeftiniji ako gledamo sa finansijske strane. Medjutim, CCs umeju da budu poprilicno brutalni po vise stavki. Liste cekanja su kilometarske. Broj mesta je limitiran. Cesto se dogodi da usled prevelikog interesovanja budu primljeni studenti koji imaju samo A’s iz uslovnih predmeta. Nastavni kadar ume da bude poprilicno bahat i neprijatan (“koliko para toliko muzike”). Kriterijumi na CCs su visoki.

- Nursing na Univerzitetima je kazu prijatniji od CCs u smislu odnosa nastavnog kadra prema studentima. Isto tako skolarine su neuporedivo vise, mada postoji opcija studentskog kredita (recimo da je godina nekih 15k po Univerzitetima vs 6k na CC).

- Postoje privatne LPN skole koje imaju uglavnom manji spisak potrebnih predmeta za upis, ali se tu cesto skolarina placa iz dzepa. U Severnoj Virdziniji je to od nekih 9k pa navise za ceo LPN, na Floridi 10k pa na vise, u Chicagoland je 15k pa na vise, dok ovde po NYC to kosta 20k pa navise… LPN u privatnim skolama uglavnom uzme nekih 12-13 meseci. Ima i tu driblanja, da ne bude zabune, jedino sto se lakse upise.

Ukoliko se odlucis za nursing, pocnes na lokalnom CC da pohadjas predmete koje taj CC trazi za upis, a isto tako se raspitas sta accelerated BSN program koji ti zapadne za oko trazi od predmeta. Kada odradis te potrebne predmete prijavis se na vise mesta u nadi da ces negde da budes primljen. Ako nista od toga ne upali, a odustajanje nije opcija, tu su uvek privatne LPN skole nakon kojih moze da se napreduje ka RN…

Da li je memorisanje kao u Srbiji? Gomila nepotrebnih gluposti ili kao na Zapadu- cista sustina? Da znam sta me ceka…
Studirao sam i u Srbiji i u Belgiji.
U Srbiji na Megatrendu i nije neka razlika od Ekonomskog ne zna se sta je gore… Bubacina i tamo i vamo a na kraju diploma ne sluzi nicemu
U Belgiji na KU Leuven koji je medju prvih 20 u Svetu, i lakse su mi pali bubacki predmeti jer bubanja nema, samo SUSTINA, i to sve preko skripti ili beleski s casova. Knjige ni ne koriste.Skroz su izbacili nepotrebne stvari.

A predmeti s racunanjem, matematika i ekonomski sve kroz primere, nista nebulozno kao u Srbiji…
Nadam se da je i u Americi tako… Nemam uopste predstavu o americkom skolstvu skroz mi je zbunjujuce…
Aha znaci te prerequisites predmete ne gledaju iz srednje skole? Nego moram na CC da odradim pre upisa?
Ja sam mislio da zavrsim CNA pa onda LPN ili accelerated RN , ili nesto sto je brzo i ne preterano zahtevno zbog mojih godina… Jer mi diploma iz Srbije Megatrenda nece znaciti verovatno nista u US… Padalo mi je na pamet i sonography da upisem, mada osecam da je jezivo skupo tamo…

Hvala na odgovoru ipak

Ups 2 put sam isto napisao , pisem s moba pa ne znam kako da obrisem, nisam kod kuce :frowning: