Njemacka vs. Amerika

Niste zaspamali, svacije iskustvo je dobrodoslo makar i turisticko. Ja na zalost nisam imala ni turisticki prilike vidjeti ameriku.

Zivot ide ovdje u Njemackoj i dalje i ne opterecujemo se da li cemo dobiti green card, ako dobijemo svakako cemo se uputiti i na tu avanturu pa da vidimo i probamo. Jedno se zivi, ako pak ne dobijemo nista se ne mjenja.

Ja mislim da zavisi od firme. Na primer u mojoj firmi koliko radis, toliko bolovanja dobijes. Ja na primer za 2 nedelje rada, dobijem 2.5 sata bolovanja i isto toliko godisnjeg. Dobijas vise sa godinama radnog staza. Na primer sledece godine cu dobiti mozda 3 sata na dve nedelje. E sad, ako to ne koristis, nagomila se. U mojoj firmi se i godisnji i bolovanje prenosi u narednu godinu.
U nekim, ne svim, start-up kompanijama imas u startu nedelju dana bolovanja i 2-3 nedelje godinjeg.
Tako da zavisi od firme.
Ja bih se menjala s vama za Nemacku istog momenta :slight_smile:

Da ne bude zabune: kompanija za koju radite pokriva odredjeni broj dana bolovanja, koji se obicno koriste za kondicije zbog kojih se ne ide kod lekara ili koje ne zahtevaju vise od nekoliko dana oporavka. Neke kompanije ne prave razliku izmedju bolovanja, odsustva i odmora - sve pripada u PTO (paid time off).

Obicno se akumulira od 3-5 sati mesecno, zavisno od satnice koja se radi i od vrste posla. Neke kompanije zahtevaju akumuliranje, neke ne, neke vam daju sve dane na pocetku godine pa odbrojavaju do nule. Neke kompanije dozvoljavaju da se sati iskoriste za Bozicne praznike.

Za kondicije koje zahtevaju duzi oporavak, zahtev za nadoknadu i bolovanje se predaje drzavnoj agenciji za disability insurance and employment - slicno kao sto je bilo u drzavama rodjenja, iz kojih smo dosli. Iz dosadenjeg boravka i rada u USA, ovom Moderatoru nije poznato da je neko ko je bio na opravdanom bolovanju i ispostovao procedure zbog toga kasnije dobio otkaz. Od poznavanja sistema u USA vam zavisi mnogo toga - na vama je odluka da li cete se prilagoditi ili ne.

Sup.Mod.

Ja sam iskoristila short-term disability zbog porodjaja i nisam dobila otkaz :slight_smile:

Znaci ako si normalan, radis posteno i ides na bolovanje kada si stvarno bolestan onda nemas problema :==D:

Inace ako netko zeli podjeliti svoje iskustvo, kakav vam je drustveni zivot u Americi? Sto radite vikendom i kada ste slobodni?

Tako nekako :smiley:
Drustveni zivot? Sta je to? Salim se malo. Mada i nije daleko od istine.
Mi imamo prijatelje, uglavnom su to sve mladi bracni parovi s decom. Vidjamo se otprilike jednom u 2 meseca, sa nekima jednom u mesec dana i tako. Uglavnom se prave planovi za mesec dana unapred. Naravno, ja pricam iz naseg iskustva. Evo na primer, pre dve nedelje smo javili nasim prijateljima da cemo za nedelju dana praviti rostilj i da su pozvani.
To je verovatno iz razloga sto i ovako ne provodimo dovoljno vremena sa supruznicima i decom preko nedelje, pa bi svako voleo da bude sa svojom porodicom vikendom umesto da se planira neko druzenje. I ja to potpuno razumem. Druga stvar je razdaljina. Nije to iza coska pa da mozemo da se vidjamo kad god. Svi nasi prijatelji zive na pola sata-sat voznje od nas.
Znam i dosta nasih koji su sami i koji izlaze redovno svakog vikenda i druze se mnoooogo cesce.
Mislim da mi je najbolji drustveni zivot na poslu :smiley:
Mi vikendom, to jest subotom jer muz radi nedeljom, uglavnom odemo negde, pobegnemo iz grada. Nedeljom odmaramo/spremamo i uvek odemo do nekog parkica.

Pozdrav clanovi palo mi je na pametno jedno pitanje koliko sigurni se osjecate u US?

Naime citam jucer na jednom forumu zene po svim vecim gradovima ( Frankfurt,Munchen,Berlin) se zale na middle eastern muskarce koji ih pipkaju,povlace za ruku, po sbahn i ubahnu. Jedna zena kaze da je to postalo normalno da je maltretirana iza 22h na vecer u vlaku ili tramwayu kada se vraca doma.

Nedavno sam bila u Stuttgartu sve je puno imigranata hodaju u grupicama po desetak muskaraca. To je normalan prizor danas u gradovima Njemacke.

Kakva je US u tom pogledu? Da li je za zenu sigurno na vecer setati po gradu ili voziti se javnim prijevozom?

Ako si drustvena osoba, gravitiraces tome da nadjes drustvo gde god da te posade. Ako nisi neki “social butterfly” nije tako lako naci duboka prijateljstva npr. van posla jer nemas vremena da sa istim osobama prolazis kroz neka duboka iskustva koja cine ta nasa dugogodisnja prijateljstva.

Ja licno imam prijatelje na poslu (ne one sa kojima direktno radim ali radimo na istom mestu) i imam prijatelje koji su poreklom sa nasih prostora. Sa njima se nekako covek najlakse identifikuje i nadje zajednicke teme. Osecam se kao da vidim rodbinu kad neke od njih sretnem i kad se druzimo.

Mi smo vikendom vecinom van kuce. Bukvalno se probudimo, jedemo, malo gnjavimo po stanu i zatim napolje pa do mraka. Najcesce. Ostajemo kuci ako ima nekog posla da se dovrsi ili ako smo bolesni. Doduse zivimo u turistickom regionu pa imas gde da odes i sta da radis. Isto kao i u Srbiji, ako imas novca, ima i tu sta da se vidi i dozivi itekako. Sve ti zavisi od posla, para, licne energije.

Ovde se vecinom zene prevoze kolima (kao i svi ostali). Gradski prevoz je dobar i siguran samo u odredjenim gradovima i odredjenim krajevima.

Ima delova grada kroz koje ne verovatno ni muskarac ni zena ne bi prosla peske u bilo koje dana. Cesto budes laka meta da te neko opljacka jer je siroko koriscenje oruzja i automobila, pa lako mogu da te spaze i stignu. Vidim ovde kod mene tacno znaju gde zive ljudi bez kola, kad se izlazi, kad idu kuci, i svako malo cujes neko nekog zaskocio i opljackao.

Ja svoje naseobine bukvalno biram nakon istrazivanja ova dva sajta ili slicnih

https://www.crimemapping.com/

https://www.familywatchdog.us/Default.asp

Spremna sam da platim vise i da zivim u manjem i starijem samo da bi bio siguran kraj u kome mogu da se setam bez da strahujem sta ce da bude oko mene. Ovde i vidim gde bi isli i setali se. Cak i kad putujem, u kojim hotelima bi odsedala i gde bi se da se parkiram.

Ja se u domovini u Zagrebu nikad nisam osjecala nesigurno sada ovdje u Njemackoj to vise nije tako.

Doduse ja nisam osobno imala losih iskustava ali citam po forumima da problema po gradovima ima. Prosle godine zivjeli smo u manjem gradu i po ulicicama su se cesto skupljali imigranti hrpa muskaraca i bilo mi je nelagodno iako sam bila sa suprugom.

Kada bi pao mrak bilo ih je sve vise hodali bi u grupicama. Sama nikad ne bih prosetala uz njih.

Pa, ovde nema emigranata. Zato ima nekih drugih… Opet, sve zavisi. Ja zivim u NJ, u mestu gde je (cini mi se) vise od 90% italijana i stopa kriminala je oko 0%. U gradicu pored je struktura stanovnistva drugacija, a i stopa kriminala takodje.

Evo bas citam na internetu Afganistanac ubio 15godisnju djevojcicu u Kandelu blizu Karlsruhe.

Prijavio se u Njemackoj kao izbjeglica bez papira i rekao je da ima 15 godina sada sumnjaju da ustvari ima preko 30.

Takve vjesti u Njemackoj na televiziji,radiju ili u novinama necete procitati. Mediji o tome ne pricaju.

Jedino ako naletim na stranim forumima na takve vjesti.

Jucer bili u gradu i sve puno policije i mladih muskih imigranta. Dvoje ih se potuklo na cesti.Policija nije reagirala.

Ova zemlja ce biti sve manje sigurna cini mi se.

Hvala na ovako lepoj i opsirnoj prici, tj. hvala na trudu. Nasa prica je slicna, mi zivimo u Srbiji, suprug i stariji sin imaju resident status u Velikoj Britaniji, ali sada su ovde. Sin zavrsava diplomski, mladji je treci srednje, suprug i ja imamo svoju firmu vec 15 godina. Mi smo vec u nekim godinama, ali izvlacenje na lutriji bi nam znacilo promenu ove depresivne politicke klime koja vlada na Balkanu. VB nam je dostupna, ali Amerika se vise svidja svima, pogotovo sto moj brat zivi u Bostonu, pa bi tu imali i nekakvu logistiku. U svakom slucaju, srecno svima u ostvarivanju snova, ma kakvi oni bili…:bravo:

pa sto se tice evropskih zemalja bilo zapadnih ili istocnih, mediterana ili Skandinavije to su ipak i u osnovi nacionalne zemlje i stoga vazi nepisano pravilo: zemlja X narodu X, zemlja Y narodu Y itd…

Konkretno postavljac teme stavlja primedbu da Nemci u Nemackoj ne daju Hrvatu da napreduje. Ne znam koliko u Hrvatskoj npr ima Nemca sefova, a da su van nemackih kompanija naravno ?

malo morgen.

Ja ne kazem da je nemoguce strancu da napreduje u Evropi, sve to naravno zavisi od slucaja do slucaja, ali generalno moras biti duplo bolji od domaceg da bi te promakli kao stranca. O da…

I zato,

mnogi stranci u EU pomisle ej hajmo u Ameriku to je zemlja imigranata i nije vazno ime i poreklo…

Brate, zna se sta je Amerikanac, a sta stranac u Americi ili naturalizovani Amerikanac ! Amerikanac je osoba rodjena u Americi, odrasla i skolovana, kojoj je engleski maternji i to sa americkim akcentom. A to da li se neko preziva Obama, Blagojevich, Ramirez, Haraldson, Papadopoulos ili Jackson to nije bitno. Sve su to Amerikanci. Rodjeni pravi Amerikanci.

Koje su razlike cenama u Nemackoj i Americi? Konkretno me zanimaju cene vrtica za decu do dve godine, od dve do prvog razreda. U Nemackoj placam 9% od plate za zdravstveno osiguranje (u tu cenu mi ulaze i dete i supruga)i jos toliko poslodavac. Koliko je osiguranje za troclanu (uskoro cetvoroclanu) porodicu u Americi, ako je moguce, da sve pokriva osiguranje, svaku posetu doktoru, na mesecnom nivou? Plata u Americi je veca, zanima me koliko su troskovi veci? I koliko to zavisi od drzave i grada? Recimo da sam ja oko bacio na Jutu i Teksas.

Nisam u Americi jos uvek, ali sam proveravao za svoju porodicu za San Diego. Najbolje osiguranje za nas troje bi bilo oko 1300USD mesecno (ovo je za platinum, a svako osiguranje ima odredjeno ucesce za vecinu usluga, vise na sajtu osiguranja). Tu nije ukljuceno dental i vision, to se dodatno placa ali je prilicno jeftinije. Postoji puno kalkulatora koji mogu da nadju ove ponude, konkretno ovo sto sam ja nasao je preko kaiser permanente.
Troskovi za daycare su oko 1000USD mesecno po detetu u San Diegu.
Oba sam potvrdio i sa kolegama (preporucili su Kaiser) koji zive tamo a i izguglao.

Koliko razumem upoznati ste koliki su troskovi u Nemackoj, pa se nadam da je ovo pomoglo.

nemoj da uopste lomis glavu oko cena jer Amerika funkcionise binarno.

1: Ako imas solidan posao >$60K ne brini nista, a
0: ako ostanes bez posla - Auf Wiedersehen !

Binarna jedinica:) u mnogome zavisi od drzave, mada mislim da je tesko u bilo kojoj drzavi da sa 60k i 2 day care-a obezbedi bezbrizan zivot, i pogotovu ne sa osiguranjem koje pokriva vecinu stvari kao sto je trazeno (mozda je trebalo da bude napisano >>$60k :slight_smile: za binarnu jedinicu).

Ukratko, primer troskova za Dallas (tj Plano na pr.) gde su realno mali porezi:
Po https://smartasset.com/taxes/paycheck-calculator
od 60k ostane 3365USD mesecno
(stavio sam sledece:
- zdravstveno oko 500USD, uzeto sa sajta https://www.ehealthinsurance.com/ za sasvim dobro osiguranje
- 500USD za 401k sto je vrlo malo i mora biti vise).
Izgleda da sam u prvom postu preterao sa cenama jer su to cene za CA, pa su osiguranje i daycare prilicno skuplji.

OK stan je sa troskovima 1300USD (2-spavace sobe u ok kraju).
Daycare 1400USD za dva deteta.

Dakle za prevoz i klopu (a bez vision i dental) ostane 665USD, sto nije dovoljno. Ako se placa daycare, ja bih rekao je potrebno bar 80k godisnje (sto jeste vece od 60k kao sto je napisano:) ).

meni te cene sto si nasao izgledaju malo preoptimisticne. Ok mozda 2B ima u Dallasu za $1300 a kako znas da je dobar kraj i sama zgrada ? Isao si licno da proveris ?

Daycare cena mi zvuci fantasticno. Dva deteta $1400. Jel to sigurno ceo dan ili mozda halfday MWF ? Proveri ti to dvaput jer u Oregonu ti je $250 nedeljno po detetu fantasticna cena.

Uostalom zena ako ne radi daycare ni ne treba.

Apsolutno se slazem da su optimisticne (kao sto sam i za 401k stavio 500usd sto nece biti dovoljno ni za prezivljavanje, ili osiguranje koje nije platinum), jer sam pokusavao da se uklopim u budzet od 60k koji ste pomenuli i nije mi bas islo :). Za San Diego sam dao realnije cene u postu iznad (gde je najjeftiniji stan sa 2 spavace u dobrom kraju 2200USD bez utilities), s tim tamo je prilicno skuplje nego u TX pa 60k USD nikako nije dovoljno.

Cene za daycare sam nasao:

Prvi hit za stan u Planu (odlicne skole, proglasavan za najsigurnije mesto u USA):
https://www.zillow.com/homes/for_rent/Plano-TX/5XkxVt_bldg/53915_rid/33.186122,-96.551972,32.936081,-96.921044_rect/11_zm/
evo ga i drugi rezultat pretrage:
https://www.zillow.com/homes/for_rent/Plano-TX/5Xm8kV_bldg/53915_rid/paymenta_sort/33.186122,-96.551972,32.936081,-96.921044_rect/11_zm/
Ima i jeftinijih, sa malo losijim skolama, tako da sam stavio cenu 1300USD.

Slazem se da ne mora daycare ako samo jedan roditelj radi. Ali takodje, daycare pomaze u integraciji dece u drustvo, u smislu da ce nauciti jezik i da ce nauciti da se socijalizuje u novom okruzenju.