Ajde da postavim jedno pitanje u vezi placa. Naime, kad covjek prolistava oglase po internetu obicno se nude place na godisnjem nivou, na primjer 20000$. No, sto znaci ta brojka. Da li je to po naski bruto placa sa porezima i odbicima za socijalno i ne znam sto vec tamo ide ili je to neto placa koju dobivas na racun?
piše ovde: USA Taxes
tj. dotaknuto je i tvoje pitanje tamo ![]()
Koliko ja znam od te plate moraš da odbiješ tri vrste poreza:
1.Federal Tax
2.State Tax (ako postoji)
3.City Tax (ako postoji)
Ja sam sebi u napravio jednu tabelu sa platama od 17k - 40k za gradove NJ (obala), NYC, CHI i SA, tako da kada gledam ponude za posao ne moram svaki put da računam nego samo pogledam na tabelu i vidim da li mi se isplati ili ne. Izgleda ovako:
!](ImageShack - Best place for all of your image hosting and image sharing needs)
To ume da bude fino pomagalo, posebno ako biraš medju više gradova kao ja recimo, pa onda pored svakog grada/države ubrojiš još i životne troškove pa se onda nekako lakše snalaziš kad ti neko bubne 25k u LA-ju recimo.
E, ovo ti je super. A odakle si izvukao te tabele?
Pa to sam sam napravio, nije teško samo što ti uzme mnogo vremena za računanje. Ako hoćeš, mogu ti ovo poslati.
Ti od plate odvajas jedan deo za gore navedene poreze. Generalno, porez ti se radi jednom godisnje i onda vidis da li ces dobiti pare nazad, ili treba jos da doplatis.
Pored toga postoji i zdravstveno osiguranje (ako ti firma to nudi). Tu isto odvajas odredjeni deo para. Potom imas 401k (ovo je dobrovoljno, ako zelis).
Sve u svemu, izdvaja se daleko manje nego sto je to u srbiji (40%).
Pa znas valjda da je Srbija socijalna drzava, sto znaci da smo mi socijalni slucajevi! :==D: Visoki porezi, visoke cene = “besplatno zdravstvo”, to ti je nasa realnost.
Cini mi se da Obamina administracija pokusava da vise oporezuje bogate, kako bi reformisala zdravtveni sistem.
Pozdrav,
Ova tebela je ok za neko grubo racunanje, ali kad se vec radi na racunanju valja to odratiti do kraja tacno… Osvrnucu se na federal tax, za 2009:
10% - $0 - $8350
15% - $8350 - $33950
…itd
Znaci do $8.350 se placa 10% ($835) a od $8.350 do $33.950 se placa 15% - sto ce reci ako je plata npr $20.000:
20.000 - 8.350 = 11.650 * 15% = $1747 i onih $850 za prvih zaradjenih $8500
Ukupno $2597 Federal tax za $20.000 (umesto 3000 po ovoj tabeli)
Izvor:
Struktura oporezivanja u US je prilicno jednostavna - za onog ko zivi ovde i potrosi malo vremena na izucavanje sta mu se skida od plate. Malo je komplikovanije “odbijanje od osnovice za oporezivanje” ali samo zato sto je lista prilicno dugacka, a ljudi imaju akutan nedostatak vremena…
Ne bih da ulazim u detalje, ali nekoliko stvari valja ponoviti - kao na primer da je daleko veca stavka od Federal i State poreza u stvari odbijanje za Social Security (koje ume da bude i vise nego duplo vece od federalnog poreza). Isto tako - odbijanje za Medicare, pa onda na red dolazi i odbijanje za osiguranje u slucaju nezaposlenosti i bolesti (SUI/SDI). Procenti za svaku od ovih su drugaciji u svakoj drzavi - Nevada na primer ne naplacuje State porez.
Tu se svakako nadju i dobrovoljno penziono (koje se odbija od osnove za oporezivanje i svakako je dobra opcija za svakog zaposlenog), dobrovoljno zivotno osiguranje koje ima gotovo svaka korporacija koja zaposljava vise od 20 osoba, zatim odbijanja za zdravstveno i zubno osiguranje…
Odbijanje zavisi od bracnog statusa, broja dece, i od grube procene na pocetku godine kolika je osnovica za porez. Valja proveriti u toku godine kako stoje stvari, pogotovo ako se menja posao, dobije povisica, ili ako postoji mogucnost dobijanja bonusa koji vrlo cesto zna da prebaci zaposlenog u “visu tarifu oporezivanja” ali se plata sve vreme obracunava na osnovu pocetne kalkulacije.
Te tako, evo jos jednom primera za neozenjenog/neudatog radnika, bez dece, koji zivi u Kaliforniji, prima $15 na sat, ima 100% placeno zdravstveno i dental osiguranje, i izdvaja 5% ukupnih prihoda za dodatno penziono osiguranje a prima platu na nedeljnom nivou:
Bruto plata: $600.00
Federal tax: $57.81
Social Security:$37.20
Medicare: $8.70
State tax: $16.69
SDI: $6.60
Penziono: $30.00
Neto plata: $443.00
Na ovom primeru, sva odbijanja obore satnicu sa $15 na $11 na sat. Ukoliko se placaju jos neke stavke (procenat za zdravstveno osiguranje), onda je satnica realno jos niza.
Zana, imam ja ideju, pocni da naplacujes da file-ujes taxes ljudima, evo ja vec znam dve musterije ![]()
I jos dodati 401k koje je opcioni…ali je dobro ga imati
Koliko znam za njega mozes izdvajati do 6% plate.
U svakom slucaju, u srbiji bi ti od 600$ ostalo 360$. Jedina razlika je sto tamo mozes da mazes i varas ![]()
Meni se jedino ne svidja to sto se plata izrazava bruto, a koliko ce da ti ostane na kraju meseca zavisi od drzave, grada, paketa medicare-a, dental… Kod nas znas platu neto a koliko ce firma na to da placa poreza, doprinosa, socijalnom, time se narod ne opterecuje.
Ova racunica sto je Zana napisala pomaze donekle i prakticno znaci da se bruto mesecna plata od 2400$ svede na oko 1800$ neto, sto bi narod rekao “na ruke”.
E Zana ovo mi nije jasno. Kad kazes 100% placeno zdravstveno jel mislis od strane poslodavca? Koliko kosta to 100% zdravstveno ako bi ga licno placao i da li postoji uopste takva opcija?
Ovo sa zdravstvenim osiguranjem je isto vrlo dobra tema. Ne znam da li se vec pisalo o tome na forumu. Mene bi interesiralo kakva su iskustva sa zdravstvenim osiguranjem. Znam da zavisi od firme u kojoj radis, no u cemu su razlike? Gledao sam Sicko od Michaela Moorea i bas me je uplasio? A ovaj posljednji Capitalism: A love story je jos krvaviji.
Odakle ti ovo? Ja sam u svakoj firmi (a radio sam i za drzavnu) pregovarao bruto platu. Cak sam se prvi put zeznuo (bas u toj drzavnoj), jer sam mislio da je to neto.
Kod nas se radi svasta. Veliki broj firmi ni ne prijavi radnika, a dosta njih ga prijavljuje za manju sumu novca. Slazem se da je kod nas lakse, jer se zna da je taj ceo cirkus oko 40%.
Prvi put to cujem. Svi koje znam govore iskljucivo u neto ciframa, a sto se tice prijavljivanja neke firme praktikuju jedan deo na racun a ostatak na ruke (kao moja) a redji su oni koji prijavljuju radnike na punu platu, pogotovo ako je ona visa od prosecne. Tako rade cak i neke od najvecih kompanija.
Nas? Mislis vas? ![]()
To je tacno da ljudi u Srbiji kada pricaju o svojoj plati govore o neto, za razliku od ovde, medjutim u firmama se govori o bruto. Ovo sto si naveo se slazem da velik broj firmi tako radi, ali to je ujedno i ilegalno ![]()
Generalno, sve drustvene firme, kao i velike banke i sl preduzeca prijavljuju punu platu.
[Nisam precizirala koji je penzioni fond u pitanju, jer ne mora da bude samo 401k – mada jeste najpopularniji, ne treba zaboraviti ni IRA (traditional i Roth), 403b, 457b, i tako dalje.
Procenat izdvajanja u bilo koji od ovih penzionih fondova zavisi od nekoliko faktora, ali ponajvise od…](http://www.zelenalutrija.com/imigracija/porez.php)