Pomoć!!!

Poštovani,

Prvo imam veliki problem, zapravo mislim da i nemam toliki problem, koliko sam se uspaničila. Ali mi trebaju značajni uputi!

U maju kad sam saznala da nisam izvučena na lutriji, pomislila sam da nema od toga ništa, ali sam videla da je bilo dodatno u oktobru.

Da krenem od početka!

U julu prošle godine, dobila sam posao u poznatoj američkoj kruz kompaniji “Princess” i vratila sam se krajem januara ove godine. Bila sam odsutna oko sedam meseci.

U međuvremenu, pre odlaska na brod, moja porodica se preselila na novu adresu.

Međutim, drugarica me pre nekoliko dana nagovara da proverim status lutrije, i večeras totalno nezainteresovano proverim and I WAS SHOCKED:

***You are among those randomly selected for further processing in the Diversity Immigrant Visa Program for the fiscal year 2013 (October 1, 2012 to September 30, 2013 ). Selection does not guarantee that you will receive a visa because the number of ***

Ne znam šta se dalje dešava, kad stižu koverte, kad zovu iz ambasade, molim vas pomozite mi!

Hvala unapred

:smrc:

Posto pripadas drugoj turi izvucenih, pretpostavljam da ti je broj preko 25000. Na stranici na kojoj te obavestavaju o tome da si izvucena imas link ka stranici gde ti sve pise. Koverti vise nema, u svakom slucaju saljes formulare ds-122, ds-230, oba dela, dve slike formata 5,1x 5,1cm i odstampanu stranicu sa obavestenjem o tome da si izvucena. To posalji sto pre.
Kada ti obrade zahtev, obavestavaju te putem mejla da ti je promenjen status na stranici na kojoj si obavestena da si izvucena. Tu saznajes i vreme intervjua.
Nisi zakasnila, imas fore do septembra da dobijes vizu. Ajd, pa srecno.

e sad postoji drugi problem. ja idem na brod krajem marta, što znači da sve ovo treba da pošaljem pre nego što odem, i tačno u septembru se vraćam kući. ne razumem kako će neko da mi prima koverte i da ih šalje ne znam šta ide dalje, totalno sam zbunjena?

Ti saljes kovertu sa dokumentima i slikama u KCC sto pre, sacekas bar sest nedelja, proveris da li su dobili dokumenta. Onda te oni obastavaju putem mejla da ponovo proveris status. Saznajes vreme intervjua na taj nacin i pripremas dokumenta za isti. Sto se tice posla na kruzu, ne znam kako mislis da ides posto moras ovde da budes za lekarski i intervju. Kazem, jos imas fore, ako zelis da dobijes zeleni karton salji dokumente sto pre.

Razumem sta hoces da mi kazes, mene zanima kada posaljem sve to u Kentaki
posle koliko vremena je lekarski pregled i intervju?

Pa, zavisi od broja pod kojim si izvucena, trenutno su aktuelni brojevi do 22850, tj. njima su zakazali intervju za april. U najboljem slucaju, dobices intervju u junu, verovatnije u julu.

Dok je trajalo ovo objasnjavanje, glavne proceduralne stvari su mogle da se saznaju iz nekoliko procitanih postova na ovom forumu - ili sa zvanicne stranice DV lottery (i to milion puta od tvoje registracije na ovom forumu).

Procitaj uputstvo i teme o lekarskim pregledima i intervjuima. Super sto putujes na brod, ali onda :pozz::pozz: zelenoj karti. Tvoj izbor. Sta da ti kazem… ja ne mogu dalje od toga jer ne bi bilo fer prema ljudima koji su svaki post procitali i totalno su pripremljeni na sve samo kad bi ih izvukli. Brod do septembra i DV 2013 koliko se ja razumem u celu ovu pricu nesto ne idu zajedno.

Z

S obzirom da ides u martu na brod, mozes sada odmah poslati formulare u kentaki (dsp-122, ds-230, dve slike i odstampanu stranicu sa bar kodom na sajtu gde proveravas da si izvucena), i otici na brod. malo malo pa mozes da proveravas promenu statusa. s obzirom da si poprilicno visok broj, verujem da na red za intervju stizes u junu/julu mesecu, mozda i posle toga, neka me neko ispravi ali ovo je neka moja slobodna procena. e, sada dolazi onaj glavni deo: znam da imas ugovor na 6 meseci, ali kao i svaki zaposleni na kruzeru imas pravo na emergency leave, na koji ne moras da se vracas. znas da, ukoliko se vratis na brod moras da im platis avionsku kartu koju su ti oni finansirali usled hitnog odlaska. ukoliko se ne vracas na brod, ne moras nista da im placas. sto znaci da, kada saznas da ti je intervju u recimo julu, ti imas 2 meseca fore da skupljas dokumenta, odradis ta recimo 3 meseca na brodu i pici kuci, vadi potvrde i ostalo :slight_smile: ako ti odgovara takav plan, naravno :slight_smile: raspitaj se jos malo kod princessa za emergency leave, ali mislim da i za njih vazi taj emergency leave (za Carnival i Fred Olsen Cruises znam 100%) :slight_smile:

Drago mi je što si se zabrinula za moje zdravlje, ali ti ne razumeš da ja na brod ne idem da se zezam već da radim.

Znam za emergency mogla bih čak sve to da iskombinuejem da pozavršavam to i da se vratim.

Da li bih ja mogla da otkažem razgovor u ambasadi najmanje dva meseca, pošto ja ako odem krajem marta ja se vraćam krajem avgusta ili sredinom septembra. Ono što ja mogu da uradim jeste da mi skrate ugovor na mesec dana.

Može li neko da me uputi u takvu proceduru tj šta da radim u tom slučaju ako me budu pozvali na razgovor u ambasadu?

Zana ti je fino rekla kad se sve sabere i oduzme ili brod ili viza. Drugi su ti objasnili proceduru iz koje si mogla da vidis kojim redosledom sve to ide. Odustani od broda i cekaj razgovor i ko covek idi posle sa vizom u SAD. Ja ne verujem da ce ti pomeriti intervju za mesec ili dva a bices pozvana pri samom kraju izdavanja viza, potrosice brojeve. Em se kockas em ti mora biti jasno da oni nece izdavati vize do besvesti. To sto ti pitas niko ti ne moze obecati osim da nazoves ambasadu i da pitas da li te mogu cekati do zadnjeg dana izdavanja viza za ovu godinu.

U tom slučaju, ja mogu da dobijem neplaćeno odsustvo u roku od dve nedelje. Ne znam da li je to dovoljno? Znate, kad mi kažete da moram da biram između broda i vize, ja moram da rizikujem na oba. Odakle da platim ja sve ovo? Majka mi je bez posla, da tražim pare od ljudi koji žive na ivici siromaštva, baš mi je frka. Tako da od svega ovog ja mogu da rizikujem i da tražim dve nedelje odsustva, eventualno da me sačekaju mesec dana.

Vidis da je cura uzbudjena,i drago mi je da vidi da se i u oktobru izvlacilo! Uglavnom cekas intervju,a do tad moras popunit obrazce online,obaviti ljekarski,povaditi dokumenta itd. Kako god da okrenes meni se cini da je preca zelena karta od broda al neznam ti odluci,trebace ti neke pare i za ljekarski,troskove u ambasadi!

Na pm ti se nemogu slat poruke,pa da ti se malo detaljnije objasni jer vidim nekim smeta ovdje da se pise!

Ja sam odlučila idem na brod, pa šta da se radi. Zaista sam uspaničena i uzbuđena. Da bi se otišlo u Ameriku, trebaju novci. A ja te pare nemam. Rizik je veliki. Naime, vidim ovde na forumu su svi pametni i svi su upućeni sem mene. Ja eto nisam verovala u ovo, sad jesam. Dakle, ako možeš da me uputiš odakle da počnem, znam da moram da popunim ove formulare i da ih šaljem u Kentaki. Imaš li neki kontakt, fejs ili mejl gde možemo da se ispričamo. Zaista ne znam kud udaram.:inlove:

aktiviraj na svoj profil mail ili privatne poruke pa cemo se dogovoriti

Koliko je meni poznato zvanican stav lutrije je da se procesiranje kandidata radi dok god ima raspolozivih viza. Po meni to znaci da iako je poslednji mesec jednog DV ciklusa septembar, vrlo lako moze da se desi da svi kandidati budu procesirani ranije i da ljudi sa naj najvisim brojevima dobiju termin za razgovor u ambasadi pre nego sto su ocekivali ili da ga uopste ni ne dobiju, jer je kvota za tu godinu vec ispunjena. Mislim da ces naci primere ljudi koji su odlagali intervju gde im je osoblje ambasade reklo da ne odlazu do zadnjeg momenta da ne bi ostali bez vize. Ja sam sa brojem 25 i kusur hiljada imao intervju u aprilu, a godinu dana pre toga je ako se ne varam bio u junu. Svaka godina je razlicita.

Znam da je ovo pitanje mnogo puta ponovljeno u brdo tema, ali jel tebi mozda palo na pamet da kontaktiras ambasadu? I jos jedna stvar koju mozes da istrazis je sta rade ljudi koji borave u Americi sa raznoraznim trenutno vazecim vizama kada budu izvuceni za DV. Ne znam da li oni moraju da idu nazad za Srbiju zbog razgovora u ambasadi? Pretpostavljam da ti odgovor na to pitanje, kao i na bilo koje drugo moze dati osoblje u ambasadi.

Poz

Meni smeta da se ovde ne pise. Ona nije ni prva ni poslednja koja ima ovakvu dilemu, a ne vidim zasto je tvoj savet/resenje tolika misterija da se ne sme javno napisati.

Ja imam C1 D, to je tranzitna i kao što su mi agenti iz kompanije savetovali da uzmem turističku jer postoji mogućnost da me nekad imigraciona služba sprovodi do aviona ili broda. Ali ja ne radim u Americi ja radim za američku kompaniju, što može verovatno i da mi pomogne i da mi oteža.