Suprug i ja krecemo 9.maja iz Beograda:bravo: Nasoj sreci nema kraja!
Elem,ako neko zivi u blizini San Jose-a,koji je nasa destinacija,neka nam malo priblizi ovo mesto. Zahvaljujemo!
nisam iz tog kraja, iz srbije sam. ali ovako koliko sam ÄŤuo verovatno sve znate:
San Jose, CA: centar silikonske doline, nije mali grad, samo on ima 1mil stanovnika, ali sve je predgrađe. raj za programenere, informatičare, internet, IT i sl. jaka ekonomija, jake cene, jako skupe kuće i stanovi. kalifornija ko kalifornija, lepo vreme, bazeni, lepe kuće, predgrađa, opuštancija. ta regija Bay Area i dalje raste solidnom brzinom jer IT cveta.
Ja se ne bih slozio sa ovim “lepe kuce”. Arhitektura nije jaca strana u Kaliforniji. Za to ides na istocnu obalu ![]()
Ostalo sve stoji…jako je skupo, centar silikonske doline itd. No, vecina ljudi koji radi u dolini zivi van San Jose-a. Sam grad ima dosta opasne krajeve i iako je dosta velik, nema bog zna sta da pruzi. Daleko su lepsa ta mala mesta u okolini, a ni San Francisko nije toiko daleko…a tu ima svega da se vidi.
Apsolutno je u pravu Dreamerns. Ja ne bih nikako stanovao u San Jose-u, previse agresivnih tamnoputih sugradjana, osim u brdima iznad grada, a to je opet preskupo. Arhitektura, mislim…koja arhitektura? Kuce kao da su pravili prljavom fotokopirkom koja stancuje drvene kopije, al to je sto je.
Okolna mestasca su resenje, poptpuna istina, ali i tu treba birati, doduse iz razlicog razloga, kuca koja bi u Palo Alto-u (ne istocnom, nikako!) ili Menlo Parku kostala 4000 $ kostace vas u Lepom novom Dublin-u 2000$, a to je nekih 30-ak milja od SF-a.
Ne znam ima li istine u ovome, ako ima volela bih ovakve mape za svako mesto gde idem:
Prijatelj iz SJ mi je pre par godina govorio da je SJ u prvih 5 po kvalitetu zivota i najnizem stepenu kriminala u US. Nisam znao da su toliko kuce, ali cu vise istraziti u sledecih par dana.
Ako neko normalan planira u SJ mozda mozemo da nadjemo neku kucu sa 2 ulaza ili slicno posto ima supruga i ja planiramo tamo, pa nas taman izadje povoljnije.
Uu, druze, ovo te je neko ozbiljno slagao. Dobro, ne kazem da je bas kao Oakland, living hell, ali je daleeeko od raja. Daleko…
Ja do sad ovde nisam cuo da se iko nesto mnogo odusevljava bilo kojim gradom, mada nisam jos sve teme citao… Ali od ljudi koje licno poznajem, cuo sam eto sve najbolje o SJ i isto tako o NY.
A bogte. pa jel ima neki iole pristojan grad u SAD? negde gde me neće ubiti ili silovati?
ja se razmišljam o Orange County-ju. to je južno od Los Angelesa. jel neko zna kako je tamo?
ili u severne delove San Diego County-ja.
jel svagde tako jako skupo i opasno?
Ljudi su realni i govore prednosti i mane. Prosao sam dosta gradova u Americi, zivim u Bay Area i moje misljenje o SJ je isto dosta lose. Ima daleko opasnijih gradova u Americi, ali daleko od toga da je jedan od bezbednijih gradova. Ovo ostalo kao da je peti najbolji za zivot i sl…na to sam se malko i nasmejao
Za grad od milion stanovnika nema bog zna sta da ponudi. Bukvalno na prste jedne ruke mozes nabrojati sta sve ima da se vidi u SJ. Sam grad je dosta pust (osim naravno Santana road…sto mu dodje kao Knez Mihajlova u BG). U principu je industrijski grad…i to je to. U svakom slucaju, ides pa ces videti.
Ma samo imaju sve podatke dostupne online. Pogledaj one sajtove o kriminalu i videces. Svaki grad ima geto oblasti i bezbednije oblasti. Nekad je kao nozem da preseces, neverovatno totalno.
Aaaaaa,super..vi se raspisali,a mene nigde. Ok,hvala na informacijama! :bravo: Volim sto sam cula i pozitivne i negativne stvari,jer to je realnost
Jos gledamo i razmatramo u kom delu bismo ziveli..svakako bismo izbegli downtown,jer nam to ne odgovara zbog posla za koji je suprug aplicirao. Znam da je skup ceo Bay zaliv,ali tamo je suprugov brat. Dao je on nama neke podatke o gradu,ali ja uvek vise volim da cujem misljenje nekoga sa strane…on bi da mi dodjemo pa nam sve hvali i mislim da je subjektivan
Da li moze neko da nam preporuci neki pouzdan sajt za trazenje stanova ili soba za iznajmljivanje,a da nije Craiglist-njega smo presli uzduz i popreko i tako svake nedelje? Hvaaaalaaaa!
kad se gleda kakav je gde kriminal treba posavetovati više sajtova i mapa jer su info ponekad kontradiktorne.
pored ovih što je vuxanne navela još jako dobri su
http://www.trulia.com/real_estate/New_York-New_York/crime/
klikćite okolo, ima jako puno jako korisnih info o svemu u svakom gradu i naselju. prihodi, kriminal, itd.
i sa baš mapama:
http://www.trulia.com/crime/#!los-angeles-ca/12/34.13227,-118.32269/Los_Angeles,CA/
https://www.crimereports.com/
Treba to dobro procesljati i videti gde valja gde ne valja za pocetak. Posle kad skontate sta je gde kako, onda moze i negde drugo… Manje bezbedno je cesto vezano za jeftinije…
da, to je tacno, ali problem je sto ljudi najcesce ne zele da cuju lose strane, i prosto ne veruju kad im pricas. svi smo prosli kroz to i nismo nista verovali dok se nismo sami uverili na svojoj kozi. zvuci poznato?
![]()
Sto bi ovi rekli “experience based learning” hehe. Pa da. Ja licno vise volim sve da cujem. Najrealniju sliku mi je ispricao jedan profesor sto je radio godinu dana na Stanfordu davnih osamdesetih. A mnoge stvari sto mi je rekao i danas vaze…
Tamo gde je opasno je relantivno povoljno za zivot
Tamo gde je skupo nije opasno ![]()
Npr imas Honolulu znaci opusteno da ne moze biti opustenije. Ja idem sam nocu i danju pesaka gde god hoces nikad me niko nista nije ni pitao a kamoli pogledao popreko. Kola nema potrebe da zakljucavas a ni stanove/kuce. Kriminala gotovo da nema. Jer gde bi pobegao ? Jedino nekom podmornicom
Pogotovo npr u zip codovima 96816 ili 96825 ali zato probaj da kupis kucu ili rentiras. ![]()
nema pravila. ja sam bio jedan jedini put u Honolulu, i bas tada kada sam bio, je u sred bela dana ubijen policajac u centru tog mirnog turistickog grada.
ovo se desilo u Junu ili Julu 2004. mozda ima na internetu ako neko sumnja u verodostojnost ovog podatka…
Ma iznesite “prljav veš” na videlo.
Ove stvari se dešavaju i kod nas (mislim Srbija i okruženje) ne baš sve i u tolikoj meri ali ima svega.
Sajtovi su vrlo korisni, evo za ove registrovane manijake, pa zamislite šta bi bilo da u Srbiji možeš javno da vidš gde žive, pa se pogodi da je kod tebe u zgradi :67::guns2::trouble::punk: heheheheh
Preventivno reagujete počev od toga u kom ste kraju, kako se vraćate itd
Ne treba Ĺľiveti u strahu i cimanju ali MALO PAMETI nije na odmet.
Sad ce u Srbiji da uvedu takav registar. Zivi bili pa videli kome ce biti dostupan… Pogledaj Tanjugovu vest o tome klikni