Ovo je veoma zanimljiva tema i imao bih nesto da dodam u kontekstu prethodnih postova. Moj pokojni stric je ziveo u inostranstvu od svoje 18. godine, kada je otisao na studije u Wienu (1939. godina - period Kraljevine Jugoslavije). Nakon zavrsenih studija se ozenio devojkom iz Frankfurta i preselio u Ameriku. Radio je kao redovni profesor i naucnik celog svog zivota i koristio iskljucivo strane jezike (govorio je tecno 5 jezika). Medjutim kada je komunicirao sa nama u Srbiji, nismo mogli primetiti ni traga stranog akcenta, a kamoli da su mu falile reci maternjeg jezika. Pisma je pisao uvek i iskljucivo cerilicnim pismom. Ponavljam u svom domu i na poslu (i na svim ostalim mestima) je komunicirao iskljucivo na stranim jezicima, a to je sve trajalo 68 godina koliko je proziveo u Americi + 18 koliko je ziveo u domovini.
Hocu da kazem da nikada necu razumeti ljude koji zaborave maternji jezik cim predju granicu. Mislim da se tu radi o nekim opasnim kompleksima, ali sa druge strane nemam nista protiv da svako radi sta mu je volja.
Sve potpisujem, mislim da treba odrzavati svoj jezik maksimalno, mada verujem da je to tesko ukoliko si dugo u inostranstvu. Mada…, ovo je za siru diskusiju :nene: