Sta ce samnom da bude

Pozdrav svim clanovima foruma.
Moj problem je neznam da li uopste da se prijavim za GC sta ako dobijem???:naughty: a nemam tamo nikog niti ne znam gde bih otisao, da li ima neko da je otisao tako “zavezaniih ociju” u drugi svet ? :slight_smile:
Hvala :slight_smile:

Nemoj ni da ides, ako se nisi ni prijavio, i nisi siguran ni da li bi isao. Nisu selidbe i toliki stresovi za sve ljude, to posebno lud moras da budes.

Trebao bih prvo da ispitas sta sve podrazumijeva jedan odlazak u Ameriku kroz dobitak na lutriji pa tek onda da razmisljas realno hladne glave da li to zelis ili ne. Da ne bi otisao “zavezanih ociju” prvo ispitaj sta te ceka od procedure do fizickih i psihickih opterecenja. Forum nije losa osnova da udjes u tu borbu sa informacijama. Samo citaj…

Vec 3 dana citam ovaj forum znam ga vec napamet :udri:
neznam ni kolike su mi sanse za dobitak, jedino znam gde bih otisao to bih bilo
LA ili SF negde gde nema zime XD

Veruj da nisi jedini. Ima jos nas koji idemo(zeleli bi da idemo), bez ikoga i icega tamo. Dokle god si realan u svojim ocekivanjima i uporan u svojim odlukama moze da bude dobro.:;D:

U svakom slucaju, kao sto i svi kazu. Treba da dobro razmislis da li ovo uopste zelis u svome zivotu. Ako sumanjs u sebe da neces izdrzati, i pak mislis da odes pa ako ti se ne svidi, vratis se kuci…onda treba opet da sednes i da razmislis jos jednom ili se jednostavno manes toga. Jer ovo nije sezonski posao pa da se vratis ako ti nije sjano. Ovde pocinjes nov zivot daleko odavde bez ikakve podrske, a to sve od nule.

Jeste da se mozes uvek vratiti, naravno ako ne potrosis sve pare tamo. Al u tom slucaju bolje da te pare koje bi poneo potrosis ovde na nesto pametnije. :obrva:

razumem ja to sve i ne odustajem lako, ali ipak sam hteo da cujem iskustva od nekih osoba koji su otisli tamo a da nisu imali nikoga.
kako su se oni snasli sami sa sobom.:wink:

Na to ce ti sigurno napisati da procitas forum jer je vec vise puta pitano to pitanje… Ima par dobrih primera. i ja sam bo kao i ti. potpuno nesiguran u sve, prepun pitanja. Al citam forum opet i opet, i sve ti postaje jasnije.:grin:

U svakom slucaju meni je trebalo vise od godinu da odlucim dal da se prijavim uopste. Al prijavio sam se ove godine pa se nadam jedino da ce me izvuci. Posle cemo vec lako sa planiranjem. Ako nista onda sledece godine opet. Al ne odustajem :==D:

nada umire poslednja-tu sam recenicu naj vise puta procitao, ali tako je
nek nam je sa srecom :wink:

Ako dobijes priliku otici preko lutrije stavi pros & cons na papir pa odvagni. Ako mozes birat di ces ici (sta danas puno ljudi nemoze) to ti je super. Ljudi obicno idu za poslom bila to California, NY, Vermont ili Montana.

Sve ili vecina informacija se nalazi na stranici te forumu.

Sretno!

Samo kad bih ja znao sta je to “pros & cons”??
moze pomoc?? :smiley:

Za i protiv! Samo ljudi vole da koriste strane reci :slight_smile:

I meni je dugo trebalo da se odučim bilo kako pokrenuti u pravcu odlaska iz BiH. Amerika mi je još od djetinjstva bila san, ali uvijek sam razmišljala “otići ću jednog dana”, ali nikada nisam poduzimala ništa u tom pravcu, uvijek sam razmišljala kako “ima još vremena”. Do prije dvije godine nisam ni pomišljala seliti iz države (obiteljske veze, prijatelji), iako sam sa suprugom, još dok smo se zabavljali, razgovarala o toj mogućnosti, i oboje smo bili za.

Međutim krajem 2010. stvari u mom životu su se značajno promijenile, “pro” je prevagnuo i suprug i ja smo se prvi put prijavili za DV 2012. Nismo izvučeni, prošle godine smo se ponovo prijavili za DV 2013. Kako vrijeme prolazi i što više razmišljam o odlasku u USA, to sve više želim tamo otići.

Ono što je meni glavna motivacija jesu mogućnosti i prilike koje se tamo pružaju puno lakše nego na Balkanu. Ne trebaju ti tetke, stričevi, amidže i ostala rodbina da nađeš posao :grin:, ljudi nisu opterećeni nacijom (čak organiziraju DV lutriju da povećaju nacionalnu raznolikost), koliko radiš toliko ćeš i zaraditi i u skladu s tim živjeti živjeti i sl. S druge strane, Balkan me guši, i vrlo bih rado napustila ovu sredinu.

Iskreno smatram da će čovjeku biti onako kako sam sebi odredi. Ako bilo gdje ide sa prevelikim ili negativnim očekivanjima i predrasudama, onda mu neće biti dobro, razočarat će se i neće se uklopiti. Isto tako, ako ide s uvjerenjem da će uspješno transplantirati balkanski mentalitet u USA i da se neće morati prilagoditi novoj sredini, nego da će se sredina prilagoditi njemu, također će se razočarati. Treba biti pozitivan; ako se već odlučim promijeniti domovinu, onda ću novu sredinu potpuno prihvatiti kao svoju - idem tamo zato što to želim, idem da (od nule) stvarim bolji život sebi i obitelji, idem da si dam šansu i da budem sretan/na.

Mislim da je bitno pametno iskoristiti prilike koje se u životu pružaju, jer živi se samo jednom i mislim da je gore žaliti za onim što smo željeli uraditi, a nismo (iako smo imali priliku), nego žaliti za greškama koje smo napravili.
A strašno je jednog dana se probuditi, shvatiti da imaš xx godina i da više nemaš vremena ostvariti snove o kojima sanjaš čitav život.

I zato, sretno svima koji imaju petlje uzeti svoj život u svoje ruke i “od limuna napraviti limunadu”! :slight_smile:

Dobra prica! :slight_smile: da znas koliko tek mene gusi ovaj balkan :smiley:
Nije mi jasno jedni pisu naces posao cim izadjes iz aerodroma, a drugi pisu posao neces naci narednih 7 mesece neznam sta je tu realno

Samo citaj forum, sve ce ti biti jasno, i ja sam ga citala godinu dana pre prijave, i onda se prijavila za par minuta,isto nemam nikoga tamo, i sad cekam maj :naughty:

Koji grad planirate kad dobijete GC? :slight_smile:
Meni je naj privlacnija Kalifornija ili Folorida mada kazu da florida nije bas nesto cele godine veoma vlazno i ti aligatori i insekti :smrc: :smiley:

Nama je želja California (San Francisco), međutim, to će prvenstveno zavisiti od mogućnosti pronalaska posla, obzirom da smo čuli da je SF vrlo skup za život, pa će vjerovatno sačekati. Planiramo početi tamo gdje nam ekonomski uvjeti za početak budu najbolji (vjerovatno u blizini prijatelja), a onda ćemo vidjeti kako će se otvarati mogućnosti. Samo je bitno da nije negdje gdje je jako hladno :grin:

Cao društvo :slight_smile:
Evo malo i ja da se ubacim u priču :slight_smile:
Kao i mnogi u ovom forumu i ja sam dosta čitao po forumu i tako se i informisao. Konačno prijavio sam se prvi put u nadi da ću biti izvučen, a ako ne budem igram ponovo :slight_smile:
Imam par drugara koji su tamo pa se i povremeno čujemo. Tacno je da i tamo ne cvetaju ruže ali tamo se sasvim dobro živi. Kažu mi da se tamo lako izgubi posao ali i da se još lakše nađe drugi… Iskren da budem totalno mi je čudno i ne mogu da poverujem da neko ne može da nađe tamo posao više od 6,7 meseci… Meni se ljudi smeju kad im kažem da neki dugo traže posao u Americi… Kažu mi ili neće da rade ili očekuju odmah dobro radno mesto sa dobrom platom…
Puno pozdrava i srećno na izvlačenju :slight_smile:
čujemo se

Nemoj da ti bude cudno. To nekome apsolutno moze biti Americka realnost. I mozda vec sada jos pre nego da si uzvucem mozes da prestanes da slusas te sto ti se smeju i sto dosta znaju o Americi :wink:

A sto se tice drugara u Americi, oni su donekle u pravu. Ali oni su za razliku od tek pridoslih emigranata imali posao da izgube sto znaci da vec imaju neki radni staz i americko iskustvo. Nekome ko dodje moze biti mozda cak i lakse da nadje prvi posao nego njima novi, ali moj ti je savet da ti sebe pripremas za najgoru mogucu varijantu, a onda je sve preko toga plus.

Pozzz

Ovo kao da sam ja pisao :grin: Svaka cast na ovom odgovoru…:bravo:

Ako ti je engleski toliko slab da cak ni iz konteksta ne mozes da zakljucis sta je “pros & cons” (za i protiv), mozda je bolje da prvo malo poradis na savladavanju jezika na kome ces da komuniciras ako odes. Ja sam skoro do poslednjeg trenutka bio bez igde ikoga, a onda sam iskopao bivseg kolegu koji je vec 10 godina u USA, on mi se nevidjeno nasao i sve se (za sada) lepo zavrsilo. Tek kad se ozbiljno bacis na pripreme vidis da uvek moze nesto da se nadje.