USA smor!

evo vode u Kissimmee na FL vec dva meseca ne mogu da nadjem nikakav posao, bar nesto pristojno radnja sa robom ili neki butik ma nista, katastrofa, mislim da ce da se vratim u srb.

MurphyUSA trazi Assistant Store Manager-a za 1461 East Osceola
Kissimmee, FL 34744

Job Requirements:

Job Benefits:

Ako nije daleko od tebe skokni do njih, bolje nego posredno on-line.

Nije ovo nikakvo otkrovenje samo bih voleo da se razvije malo jaca kolegijalnost na ovom foruma.

A sta je bilo za ono preseljenje sto si navodio kao mogucnost?

Bravo za Xega, svaka cast!!! To je prijatelj!:):):slight_smile:

evo bas cu da idem sad, pa cu da vidim o cemu se radi, za preseljenje pukli bi skoro 5 soma a i sto bi bili bez posla i tamo, tako da mrtvo

Evo mene opet :slight_smile: i veruj mi koliko kod sad ovo sto sledi opako zvuci, nije mi namera da te naljutim vec pomerim sa mesta i poguram. Ako si vec digao ruke od svega onda nemoj ni da citas dalje – Amerika ipak nije za svakog. Razmisli lepo i ako ne postoji makar jedan glasic iznutra koji ti kaze da je vredno da pokusas opet, onda kupuj kartu i vrati se nazad. I molim te, nemoj kao i pojedini da kad se vratis nazad pljujes po Americi i zivotu ovde. Nemoj licno iskustvo i neuspeh da generalizujes i krivicu svaljujes na drugog.
E sad, ja za mesto u kojem zivis nikada nisam cula, kao uostalom ni za mnoga druga u ogromnoj nam zemlji ali sam pronasla neke podatke na internetu. Mozda sam propustila neki od tvojih postova, ali nije mi jasno zasto si se bas tamo preselio. Ako imas neke poznanike tamo onda i mogu da razumem, ali ako ti to vec nisu jako bliski prijatelji iste savete bi dobio u bilo kojoj nasoj crkvi, u bilo kom drugom mestu. Nisi uradio dobro domaci zadatak – uvek ides u sredinu gde ti je veci izbor; jesu stanovi skuplji ali i veci izgledi da nadjes posao. I to brzo. Evo prostog primera – pronasla sam da je prodavnica Ralphs na nekih 10 milja od tvog postanskog broja, zasto ne probas da apliciras za posao tamo? Znas da pitas valjda musteriju da li hoce plasticnu ili papirnu kesu, da spakujes jaja u posebnu kesu i mekse povrce preko tvrdjeg… I to ce da se plati, $7 na sat. Posle tri meseca ucices u uniju i ako imas mozga poceces da radis na kasi, pa izdrzi godinu dana a u medjuvremenu zavrsi neki kurs pa trazi drugi posao. Moj suprug nekad putuje po 120 milja u jednom pravcu i sasvim je ok tako da ne verujem da ce nesto da ti fali za 20-30 milja putovanja dnevno. To je samo jedan predlog. I opet da kazem – mala sredina nije dobra za pocetak. Poredjenja radi, prodavnice ovde se nalaze na svakom koraku i uvek primaju radnike. Da zivis ovde, Ralphs ili Vons bi ti sigurno bili na milju razdaljine… Ja sam radila u radnji, knjizari, pomoc u kuci i sta sve ne da zaradim novac za kiriju i hranu. Tako mora svuda prvih godinu dana. Ali, nisam imala skoro nikakve pauze izmedju poslova i to je prednost velike sredine. I sada da izgubim posao kao sto se mnogima desava zbog ekonomske situacije, uopste ne sumnjam da cu sledeci dan poceti da radim pa makar u susednom McDonalds ali bih imala za racune i kiriju. Sedi u autobus i otputuj u susedni grad ili bilo gde – obidji restorane i prijavi se za posao. Idi u hotele i prijavi se za bilo kakav posao. Uvek govori sebi da je to samo privremeno dok ne stanes na noge. Ako te je sramota da radis neznam kakve poslove za prvo vreme – onda neznam sta da ti kazem.
I sad, da ne duzim mnogo – ako si iole normalan covek (sto bi se reklo ako nisi neko razmazeno deriste kome se posrecilo da dobije papire :slight_smile: nemoj ovo da shvatis licno jer te ustvari ne poznajem), i ako ikad resis da se doselis na zapadnu stranu, give me a call – pokusacu da te povezem sa nasim ljudima koji rade kao menadzeri zgrada da apliciras za stan, sacekacu tebe i tvoju suprugu na aerodromu i pomocicu ti da pronadjes posao :slight_smile: toliko bi mi bilo drago da ucinim jer sam i ja dozivela isto od sasvim nepoznatih ljudi :slight_smile: oko toga sta ces da radis dalje sa svojim zivotom ne mogu da ti pomognem – ali znas kako se kaze, “Why do we fall, sir? So that we might learn to pick ourselves up” (Batman begins) Ovo na kraju sam morala da ubacim, nisam mogla da izdrzim :slight_smile: najzad sam uhvatila karte za film za nedelju posle 3 nedelje pokusavanja :slight_smile: Kupiti karte za Arclight Dome je nemoguca misija ponekad :slight_smile:
I na kraju, ja se opet izvinjavam na pojedinim grubim konstatacijama koje, svesna sam, umeju nekad da povrede…ali sta cu, takva sam – zivot me bas nije mazio i nesto bas ne volim da pricam bajke :slight_smile:
Sto god da odlucis srecno!
Pozdrav, Zana

Bravo Zana. :slight_smile:

Pametno, prijateljski i sto je najvaznie REALNO napisano.
Svaka cast.

Pozdrav i zelim ti uspeha dalje u US.
Znam da ljudi kao sto si ti skoro uvek uspevaju da realizuju svoje snove.

Siberian sa srecom i tebi sta god odlucio da radis dalje. :wink:

Bravo Zana,svaka ti je na mestu. A sto se Siberian-a tice ja sam mu ostavio broj telefona jos ranije, pa javi se ako mogu da ti pomognem…ovde moze da se pronadje neki poslic

@Zana:

Hvala na savetu i na ponudjenoj pomoci, ako odlucimo da idemo zapadno cucemo se:)
Ja sam iz Srbije dosao i sobe tako reci, nisam imao nekog velikog radnog iskustva i radnih navika, igrao sam fudbal i isao u visu trenersku, i visio sa ortacima, moja gajba je 15min kolima od Centra Beograda, ne bih da budem arogantan i “rude” ali ja mislim da za 7$ na sat sa sve racunima isto mi dodje kao u Beogradu.(racunam kad mi ostane kesa kad platim racune hranu osiguranje rentu)Ja sam dosao ovde jer sam upoznao u beogradu moju devojku/sada suprugu koja je odavde, pa smo misili mozda je ovde bolje mozda cu ja imati malo svetliju buducnost…Isao sam ovde i u hotele i u radnje i u restorane, skoro na svako mesto gde je bio “Now Hiring” znak, poslao sam preko net-a moj resume i aplicirao na preko 50 poslova, a i bio sam i aplicirao licno i na najmanje 20 mesta…niko me nije zvao.
Nisam odustao ali polako gubim veru u moguci uspeh ovde… Nisam sugav ili gubav zdrav prav normalno izgledam neznam u cemu je problem…
Mnogo mi nedostaje moj kraj Beograd i drugovi, ovde nisam srecan, ali probacu jos malo da izdrzim, u slucaju da pocnem da radim pa da vidim mozda ce biti malo drugacije malo bolje sta znam, mozda ovo nije za mene…

Toliko, pozdrav.

Mislis da ces u Srbiji lakse naci posao i od te plate bolje ziveti? Jedino ako imas neku dobru vezu! Ne znam kad si otisao, pretpostavljam, posto kazes iz sobe, bez radnog iskustva, da si otisao kad si bio momak. Verovatno ti sad sve iz te perspektive izgleda ruzicasto…Ja licno ne znam kako je tamo ali znam kako je ovde. Tvoji drugovi pretpostavljam nemaju vise vremena da vise sa tobom po ceo dan, ako su zaposleni onda i oni rade po ceo dan a vecina i vikendom i veruj mi od te plate ne mogu sebi da pruze sebi neki zivot, da kupe stan, hranu, da placaju racune, odecu, putovanje i ostalo…neki cak ne mogu ni da iznajme stan vec zive sa roditeljima…Nemoj me pogresno shvatiti ali razlozi koje si naveo nisu neki da bi pokvario sve sto imas tu. Mozda bi bilo dobro da dodjes u Srbiju na mesec, dva, pa da odlucis..Licno mislim da je tvoj problem sto si u tako malom mestu.
Pozdrav!:slight_smile:

Prolece

Jednog dana, jedan slepi covek sedeo je na stepenicima jedne zgrade,
sa sesirom blizu svojih stopala i jednim natpisom na kome je pisalo:
“Slep sam, molim vas pruzite mi pomoc.”

Jedan slucajni prolaznik, igrom prilika strucnjak za reklamu, koji je tuda prolazio, zaustavio se zapazajuci da je u sesiru bilo prisutno samo nekoliko metalnih novcica.

Savio se da bi mu pruzio novac, zatim, i bez pitanja za dozvolu,uzeo je karton, okrenuo ga ispisavsi novi natpis.
U toku popodneva slucajni prolaznik se vratio do slepog
coveka zapazajuci da je njegov sesir ovom prilikom bio pun novcica
i novcanica.

Slepi prosjak prepoznavajuci ga po koraku uputio mu je
pitanje da nije bio on taj koji je nesto napisao na kartonu i
sta je to mogao napisati.

Nasta ce prolaznik odgovoriti:

“Nisam napisao neistinu – samo napisah tvoju poruku na drugaciji nacin”, nasmesi se i izgubi u guzvi.

I tako slepi covek nije saznao da je natpis jednostavno glasio:

“Danas je prolece … a ja ga ne mogu videti”.

Promeni strategiju kada se oko tebe sve naopako krece
i videces da ce se pre ili kasnije okrenuti na bolje.

Za sve osobe čiji je osmeh taj koji cini boljim ovaj svet.

@Walgreen:

Ja sam ovde od oktobra dve hiljade sedme, ne izgleda mi sve ruzicasto ali znam kako je tamo i ovde, nije sve ruzno ovde ali nije bajno i sjajno, iskreno lepse mi bilo kuci, znam kako je tesko kad sa svojom platom mozes da kupis samo nove tike, i ziveo sam sa roditeljima znam kako je.
Sve u svemu neznam kakva je tvoja situacija, ali ja sam ovde poceo College ali je strasno skup, dog bi u Srbiji zavrsio DIF na kosutnjaku za tri puta manje para…

@Zana i redapple, malo je offtopic napravite svoju temu za tako nesto, nista licno, inace ova tema tako izgleda neuredno:)

Da Siberian, malo smo ti zalutali sa teme – u pravu si… ali kao i kod svakodnevne konverzacije, jedni druge inspiresemo na sirenje teme i dublju razmenu iskustva ili suprotno tome da se okrenemo na drugu stranu i ignorisemo sva pitanja i konstatacije koje sagovornik pruza. Nego da te pitam – da li si zapoceo temu da bi ti neko potvrdio tvoje misljenje i ohrabrio te da se vratis nazad? Ili mozda ne mozes da poneses odgovornost svoje odluke? Svi u zivotu gresimo i posledice su razlicite, nekad nas kostaju vise, nekad manje… i to je ono sto cini zivot time sto jeste. Pustolovina u kojoj nikad neznas gde te put vodi i sta te ceka na kraju. Bilo koju odluku da doneses, ako bude pogresna najbolje bi bilo da iz toga izvuces pouku jer od kajanja sem depresije ne dobijas nista drugo. Mozda je moj zakljucak pogresan, ali iz tvog recnika nekako zakljucujem da nisi nesto mnogo iznad 20-ak godina – pogotovo sto kazes da si dosao iz sobe sto je valjda prigodno za te godine i nisi jos zavrsio studije. Mada, iskreno – ja u poslednjih 10-15 godina znam samo nekoliko ljudi koji nisu nasli neki posao odmah posle skole bez obzira na studiranje (mozda je u Beogradu drugacije, neznam). Po pravilu, to su uglavnom oni ciji su roditelji mogli da pokriju troskove, mi ostali smo zaradjivali da pokrijemo pice i provod. Ista situacija je i sa podmlatkom sada – svi su pohvatali neke sezonske poslove. Ono sto ja pokusavam da kazem je da neznam dokle ti mislis da to moze da traje? I ovde se studira, radi u isto vreme i uvece ide u provod. Iz sobe ili stana, sve jedno. Ljudi znaju da se provode – vikendom i posle posla. Dakle:

1. Skolovanje nije neminovno skupo. Ako upises public college, sacekas da postanes resident da bi placao cenu kao i ostali u lokalu, sto ti ocigledno nisi uradio ako kazes da vec studiras. Primera radi, neko iz New York ko dodje da upise SMC ovde, placace istu cenu kao i international students dok ne stekne status. Ja sam cekala godinu dana i unit sam placala $20 sto uopste nije skupo. Po semestru ako upises full time (12 units) to je $240 – there you go. Kad prijavis taksu, konkurises za FAFSA i dobijes financial aid – ako nemas nikakve prihode mozes da dobijes grant koji ne moras da vracas i koji cak moze da ti pokrije i stan. Ako imas neke prihode ali ne prevelike mogu da te oslobode tuition i daju posao na college. Raspitas se sa kime imaju transfer ugovor – zavrsis AA sto ti pokriva lower division, prebacis se na University i das upper za sta ti treba od 15-18 meseci i dobijes BA/BS. Knjige koje kupis u kampusu odbijas od takse – prijavis prve dve godine Hope credit i dobijes sve pare nazad a posle toga Life earning i vrati ti se 20%. Ako hoces da ustedis, knjige kupujes na Amazon.com. Naravoucenije: raspitaj se malo bolje.
  2. Ako te niko nije zvao na razgovor nakon aplikacije, moze da se desi da ti resume nije dobar. Ili da konkurises za pogresne poslove. Ili da ocekujes previse para. Svasta moze da bude razlog. Mozda je bolje da odes u agenciju koja ce da te testira i da vidi koje skills imas. Njima je u dobiti da te zaposle, jer ako nakon temp dobijes stalan posao njihova je provizija i do 10k. Ako treba poslace te i na kurseve da te usavrse. Ovo je posebno dobro ako nisi dobar na intervjuima, onda kad ides preko agencije da radis prvo kao temp, taj step se preskace. Za vreme probnog rada imas dovoljno vremena da se pokazes.
  3. Pominjes neke ustedjevine nekoliko puta. Zlatno pravilo ovde kaze da bi trebalo da imas bar 6 mesecnih plata ustedjeno u slucaju da ostanes bez posla pa da ne mozes odmah da se snadjes (mada uvek mozes da sakupis unemployment benefits i prezivis). Ja licno ne stedim, jer jos nisam u mogucnosti. Sto zbog skolovanja, sto zbog toga sto volim da skoknem do Vegasa i imam fun, sto zbog toga sto mi svake godine neko skokne u posetu iz Srbije, sto zbog toga sto u stanu volim da imam sve ono sto tamo nisam sebi mogla da priustim. Stedim preko 401k i automatski banka prebacuje na saving neke novce ako ne daj Boze nesto zaskripi. Ja sam ovde dosla da zivim a ne da stedim. Ako pretekne super, ako ne nikom nista. Sad kako si ti mislio da prve godine ovde ustedis neke novce ja neznam zaista. Po mom misljenju sasvim nerealno ocekivanje ako si dosao bez medicinske ili elektrotehnicke diplome i savrsenog znanja engleskog jezika.
    Imala bih jos sto sta da ti repliciram ali nedelja je pa ne bih da duzim. I sto bi ti rekao mozda je malo “rude” sa moje strane, ja bih ipak volela da ovo nazovem “stimulacijom”. Ja bih licno jako volela da ostanes i za par godina se smejes svojim nedoumicama. Uzmi ovo kako hoces i kako ti odgovara – ako si raspolozen da ovo nazoves savetom, super – ja cu da zakljucim sa ovom temom a ako bi zeleo da nastavimo, pisi mi na private. Ako si od samog pocetka trazio nekog da ti kaze da treba da ides kuci a ne da ti da savet kako da eventualno prebrodis trenutne probleme – consider this as a “yes”.

Za moderatora – da li nase replike u vezi sa trazenjem posla mogu zaista da se prebace u odgovarajuce teme? Hvala :slight_smile:
Z

Siberian pokusavam da te shvatim i razumem te u potpunosti…ALI ALI ALI…da li je moguce da nemas hrabrosti da reskiras, da verujes, da zelis…najlakse je vratiti se i da blejis po ceo dan od kafica do kafica…CEMU TO :confused::confused::confused::confused:???Nisi vise dete, treba da imas ciljeve i osposobis sebe i svoj zivot u mladosti kako bi mogao da zivis lepo u starosti.Cim ti se ukazala ta prilika da si tu iskoristi to, daj maksimum od sebe, ne predaj se i veruj u sebe…danas ces skupljati mrvice hleba da prezivis ali zato uvek imaj u glavi da je mozda bas sutra taj dan kada ces se hraniti po naj lux restoranima.Nista ti nece pasti sa neba…zato napravi strategiju i plan i “go ahead”!!!

ZANA:
Najbolja si…takav covek dobije sve sto trazi i zasluzuje sve najbolje.Podrzavam te u svemu..Volim optimizam, veru i zelju kod ljudi…IPAK JE SAMO JEDAN ZIVOT I LEP JE KAKAV GOD DA JE…Sve najbolje ti zelim, mozda se i vidimo u USA kroz koji mesec.

@Nelsone

Znam brate, hvala na o:)

Cisto me interesuje sta je novo sa Siberianom, kako posao, zivot i ostalo a i slucajno sam naisao na oglas za Job Fair u Orlandu za par dana pa mi se ova tema ucinila kao dobra za to

Dhfyrhewiwiwirurytueieuryt

Bas mi je, sto kaze Land, dragana da je tako!
!](http://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Avatar/ThumbsUp.gif)

Uh ja sam mislio po ovim njegovim slovima da je lose.. a ne da je dobro…
Ako je dobro onda super.. da je tako.
I meni je isto dragana..

Dragana, bila je jedna devojka zvala se dragana vujanovic isla je samnom u osnovnu i stvarno smo se dobro slagali, kad spomenuste draganu, z nam da to znaci drago nam je drago mi je…u svakom slucaju tyutuyreetret sam greskom napisao juce, hvala sto jos uvek se neko seca mene i moje price , sa srecom imam neki pristojan posao i idem fulltime college tako da nije lose…:1072:da da samo sto mi sve smucilo i radije bih kuci.:papa:eh da sam znao verujte mi da ne bi dolazio:woohoo:

ajd drago mi je da je malo pozitivnije.. za koji dan, mjesec, godinu ce valjda biti jos bolje.. kada zavrsis taj koledz..
samo naprijed..