Redosled akcija ovakav:
- Score na lutriji
- Dobijena viza
- Odlazak na x meseci da se srede papiri (SSN/GC/DL/etc.)
- Povratak u Evropu
- Posecivanje USA svakih 365 dana ili re-entry dozvola
Jel to moguce tako?
Na koliko je inicijalna GC?
Koliko dugo treba biti u USA da bi se pokupili svi papiri i moglo vratiti nazad?
Negde sam cuo da se u prvoj godini sletanja u USA mora provesti 6 meseci (jer je navodno prva GC na 12 meseci) pa onda sledecu dobijes na 5 godina.
Nisam bas sigurna da tako nesto mozes da ostvaris. Koliko sam ovde citala (mada me takva varijanta nije zanimala pa sam mozda nesto i ispustila), Ameri daju GC onima koji zele da zive i rade u USA. Mozes ti, mozda, kad dobijes GC jednom da se vratis na duze, ali ne mozes to da radis godinama. Moj drug je pre 2 godine dobio na lutriji, otisao i sredio papire i onda se vratio u Srbiju da zavrsi fax i u roku od godinu dana je odleteo nazad. Ali mislim da ti nece dozvoliti da se tako igras. Verovatno ima onih malo informisanijih, ali prilicno sam sigurna u ovo.
I mene zanima ovo hipotetičko pitanje koje je postavio Dzordz. Postoji li ta neka mogućnost “setanja” ukoliko imas ovdje jos uvijek nedovrsenih poslova, a naravno ne zelis propustiti priliku za GC ako vec budes izvucen.
Ja ne bih isao na blef da zapalim i napustim sve sto imam. Pre bih sa validnim GC-om pravio jednom/dva puta godisnje tipa juris mesec dana prijavljivanja na poslove pa onda sletim mesec dana u USA na intervjue.
Moj prvi komsija, radi upravo to. Covek je situiran, i nije mu potrebno da non-stop boravi tamo… U godinama je i primalac penzije (ovde). sa suprugom ode jendom godisnje na par meseci i vrati se. Sin mu je bio par puta i vracao se, i zadnjih 2-3 godine uopste ne dolazi. Zaposlio se i ima stan.
Znam jedan bracni par koji radi tako vec nekih 5 godina… Ulaze jednom godisnje, bukvalno dodju na odmor (to je brat moje drugarice koja isto ima GC ali ona zivi ovde) i ispunjavaju taj uslov… Do sada im nisu na ulasku pravili probleme… Oni imaju tu neku pogodnost sto imaju kod koga da odesdnu kad dodju.
Poenta price je da to moze da se izvede, samo posle nekog vremena kad stavis na papir to je preveliki trosak. Samo avionska karta tamo i nazad, i boravak ovde kostaju poprilicno. Ja kapiram do par godina ako je postoji debeo razlog, tipa zavrsavanje faksa, ali sve vise od toga je cimanje. Jedna koleginica je dobila GC na drugoj godini medicinskog fakulteta, nije htela da odustane od GC i ulazila je svako leto u USA. Kada su se stvorili uslovi posle 5 godina “tamo-vamo” (tj. kad je diplomirala i odstazirala), usla je ponovo i sad je u USA vec pune dve godine i ne planira da izlazi na duze dok ne ostvari pravo na pasos…
Moja komšinica je nedovoljno boravila u US. Naravno - ostala je bez GC. To je samo primer da oni ipak gledaju ko stvarno hoće da iskoristi šansu koja mu je pružena. A ona je bila dosta nesigurna, pošto je imala posao u najavi ovde (sada i radi taj posao, ali opet, šteta).
Hvala ljudi na informacijama. Cilj mi je da ne trcim glavom bez obzira u US. Koristio bih godisnji mozda cak i malo neplacenog da kao sto rekoh u turama dolazim na intervjue i ako bude srece ubodem pravu ponudu, definitivno ne bih dolazio bez posla.
@Dare
Posle koliko vremena je izgubila GC? Racunam nece joj u prvoj ili drugoj godini posedovanja GC oduzeti.
Mozes da se vozas tamo vamo i prvi i drugi put moze da prodjes. Ali na USCIS sajtu pise
Druga stvar je to da ukoliko dobijes GC, ti postajes permanent resident. A resident mora da placa i porez sto pise opet na USCIS sajtu, cak iako platu zaradjujes bilo gde u svetu. (nisam siguran, ali koliko znam US i SRB nemaju dogovr o oslobadjanju od duplog poreza)
Mozes da trazis re-entry permit i da ga produzavas do 10 god ako treba(ovo sam nasao kao jedan od primera, i stvarno ne razumem njihovu svrhu imigracije), ALI, sam proces dobijanja i odobravanja traje do 3-4 nedelje i za to vreme moras biti pristuan u us, i doracunaj vreme dok ti stigne Zeleni Karton sto moze izaci jos toliko. Za to vreme mozes da nadjes posao tamo.
Naravno, valja uvek dokazivati da nameravas da zivis u US. A na pitanje poslodavca kad mozete poceti sa poslom, odgovor bi bio Give me a couple of days to move to the US!
Zivim i radim u Pragu a CZ i USA imaju “avoiding double taxation” dogovor potpisan tako da mogu za IRS da se pobrinem verujem.
Citao sam po internetu i kljuc je u stvari da oni vama poveruju da vi imate nameru da budete permanent resident i da zelite da doprinesete USA placanjem poreza sada ili u buducnosti.
Ja i budzetiram oko 2 meseca koliko mi se cini da je dovoljno da se predaju svi papiri i dobije gotova GC.
Sta znam videcemo kako bude. Ali prvo sreca da posluzi da i ja na nekoj lutriji nesto dobijem (osim “zamene” na greb-greb karticama)
Nemoj se drug iznenaditi ako te na GRANICI (CBP) odbiju. Ambasada nema blage o pravilima na granici, tako da daju odgovore koje ti hoces cuti, a u stvarnosti to nije tako. Brother signed form I-407 & Green card taken away - British Expats evo ti jedan od linkova na raznim imigracionim forumima (stranim), ovaj je na kraju potpisao da se odrice zelene karte na granici…
Po meni ako si LPR onda budi LPR: zivi u US, radi, placaj porez, imaj racune u banci… strpi se tih 5 godina,pa kad dobijes drzavljanstvo idi gdje hoces.
Pomesali ste dve stvari.
Od kad vas izvuku na lutriji, posle intervjua i dobijanja vize u pasosu morate uci u SAD u roku od 6 meseci.
Na aerodromu kad sitgnete vam lupe pecat preko te vize, sa kojim mozete da boravite tamo godinu dana, dok ne dobijete GC koja vazi 10 godina (produzava se neograniceno puta).
A ako napustate SAD sa namerom da ostanete duze od jedne godine, pre napustanja zatrazite dokument za ponovni ulazak (re entry permit) koji vazi 2 godine, napr ako studirate.
Bez toga vam oduzimaju GC cim prekoracite godinu dana.
U teoriji, mozete da budete u SAD svake godine po 6+ meseci, i ispunite uslov boravka 6 mes. za 5 god i aplicirate za drzavljanstvo.
A posle kako vam se hoce, amerikanac ste.
Toliko sam ja zakljucio citajuci forum.
Ako gresim demantujte me.
P.s mislim da bi moderatori trebali da izmene pocetnicke teme na forumu zbog promene nacina obavestavanja i procedure.
@Cape011
Ja sam bio ubedjen da smo to i zakljucili
Izvucen si na lutriji
Dobijes vizu
Unutar 6 meseci od dobijanja vize krocis na USA tlo
Predas papire i sacekas SSN/GC (okvirno 2-3 meseca)
U teoriji jednom godisnje posetis USA ili trazis re-entry permit
5.1. Imaju pravo da te odbiju i unutar tih godinu dana ako sumnjaju da nisi namerio da budes permanent u USA