Život na Balkanu

Uporedjivanje policije u Americi i u Srbiji je po meni nemoguce. Koliko ja znam u pojedinim drzavama nemaju pravo da ti traze ID osim u odredjenim situacijama, ukoliko na primer tvoja odeca odgovara opisu nekog koga u tom momentu traze ili ako misle da radis nesto sumnjivo. Iz te perspektive bilo bi cisto gubljenje vremena da te bez povoda zaustavljaju na ulici.

Ja ih poredim kao kontrast. U SAD me niko nije zaustavio od saobracajaca ikad da mi gleda vozacku i osiguranje. A ni u Srbiji mi nisu nikad trazili licnu. Ovde ti ID treba da udjes u kafic, ni za sta drugo.

Ovde te panduri zaustave samo ako krivudas dok vozis ili ako vozis prebrzo (kako mi se cini). Mene su u Srbiji zaustavljali veoma cesto. Nicim izazvano. Nisam nikad dobila kaznu za prekoracenje brzine niti ista drugo. Trebalo mi je neko vreme da se naviknem da se ne strecam na pandurska kola (ne znam sto mi je to kuci uvek bila frka, valjda sto sam vozila krseve a oni uvodili uvek neku novu opremu).

Znam jako puno mladica koje su panduri u Srbiji zaustavljali i preslisavali, gde si posao ti student… zasto imas tu cupavu kosu i slicno…

E na ovo bih dodao jos i ja, jednom prilikom kad sam isao na ispit cini mi se prosle godine. Vozim se putem iz ZR za NS i zaustavi me cuvena zabaljska policija.
Dobar dan, dobar dan, dokumenta molim i tako te stvari. Kaze da me radar uhvatio kako prebrzo vozim. Ja kazem nije istina, on meni jeste. ja trazim snimak, on meni ma nemoj :blink:. ja kazem ako me za nesto teretite hocu da vidim na osnovu cega. Pokazu oni meni snimak, a ja vozio ko penzioner 82 km/h. Pa mu tom prilikom kazem da se koliko ja znam tolerise tih 2 k/m
Na kaju su videli da sam ja u pravu, e onda je pocelo zaje..vanje…precesljao mi je ceo auto od gepeka do haube. Na kraju me je terao da mu otpakujem prvu pomoc i tu smo se pokacili. Ja mu kazem, on po zakonu ne sme da mi to trazi, jer cim otpakujes postaje neupotrebljiv. Na kraju me je poceo podjebavati sta ja umisljam da sam, sta studiram…ja mu kazem pravo i upravo idem na diplomski :lool:, on se tu malo nasmeja, iako vidis da mu se menja boja lica :lool::lool: ni danas ne znam kako ja uspevam da smislim gluposti u poslednjem momentu…

Sve u svemu napisao mi je kaznu za prljavu tablicu za auto koji je pre 20 min izasao iz perionice.I naravno da nisam potpisao.
Posle nekog vremena mi dosla prava koverta i poziv za prekrsajno.
Odem ti ja tamo, naravno tamo svi na strani kolega. kad me pitala jel imam nekog dokaza, ja se setih da u torbici uvek cuvam te glupave racune i pokazem da sam taj dan pre 20 min bio na pranju, i rekoh da mi tablica nije mogla biti prljava…i to je bilo dovoljno.

e to ti je jedna od mnogih prica:no:

Nisam rekla da će te neko izbosti čim izađeš na ulicu, nego da je grad pun budala koje znaju da će proći nekažnjeno ako nekoga napadnu.

Vidiš džeparoše kako “operišu” na glavnom šetalištu, odeš u policiju, prijaviš, opišeš ih, a policajac ti kaže: “Znamo mi za njih, privodimo mi njih svakih nekoliko dana, ali ih sudija pusti.”

Ovdje je članak iz 2009. godine u kojem je izjava predsjednika Općinskog suda u Sarajevu u kojoj kaže da Sarajevom hoda 415 osuđenika koji bi trebali biti u zatvoru. http://www.mojevijesti.ba/novost/10195/
Evo šta kaže isti predsjednik Općinskog suda 2 godine kasnije, 2011: http://www.sutra.ba/novost/27929/Gradom-hoda-400-opasnih-ljudi

Moje sugrađanke i sugrađani na žalost jako dobro znaju o čemu govorim, a drugi ni ne očekujem da shvate, sit gladnom ne vjeruje. I meni da je neko pričao prije 10 godina da će biti ovako, ne bih mu vjerovala.

Dejancicu…ne branim BiH (iz Srbije sam i tek 4 godine u B.L.) ali sta reci za cinjenicu da pune 4 godine svaki vikend sviram po lokalima, svadbama, krstenjima i da se nije desila ni jedna svadja, tuca a ne nesto gore? (u jednom lokalu gde ne mozes iglu baciti koliko je puno, sam svaki vikend vec godinu i po dana). Pred fajront se svi lepo razidju sem mozda po nekad neko gnjavi da jos sviramo ali tu gazda sredi stvar pa sve bude ok. Svako jutro slusam jutarnje vesti i retko kada se i spomene nesto kriminalno da se desilo sem nekih manjih kradja i sl. U drugim gradovima ne znam kako je ali kazem, iskustvo sa mojim podrucjem je pozitivno i za pohvalu. (Naravno, nece me ni to spreciti da odmaglim odavde kad bude sansa). :slight_smile: Eto, i neka pohvala!

Uz duzno postovanje svih na forumu i te bivse Jugoslavije i svih nasih dogadjanja. Moje licno misljenje je - ko zivi u Sarajevu pretpostavljam da je preziveo rat i sve te stvari o kojima sam ja recimo slusala i citala (nisam ih dozivela licno) - njemu je mala maca i Detroit (mada u nekim delovima podseca na slike iz nase ruzne proslosti).

Zbog prirode kreditnih kartica, ja odkad sam dosla u SAD nikad nisam bila totalno bez para za osnovne potrepstine (hrana, mleko, voce, povrce), struje nije nestajalo, vode ima uvek itd. Ko je preziveo 90-te i u oblastima ex Yu van ratnih podrucja, samom onom krizom je spreman da prezivi neke ekstremne situacije. A iz ratnih tek da ne pricam. Mozda opet lupam gluposti, ne znam, ovo mi je samo moj licni utisak. A 90-tih bilo je cesto u mnogim kucama - 'leba i krompira, zar ne?

Jedan od mojih prvih utisaka kad sam stigla ovde je bio kako ljudi vecinom voze dobra kola. Bas su mi bila nekako velika, mahom nova. Oko mene tamo su vecinom bili jugici i neke kante. Kad sam 2010 bila u Srbiji videla sam da polako pocinju i tu krediti za kola (iz EU mahom sa ogromnom kilometrazom koja spolja izgledaju bolje od Jugica)… Nakon ovoliko vremena ovde, to vise ne gledam istim ocima. Sad ih delim na mnogo vise kategorija u svojoj glavi ne samo na vidi kako su velika i nova naspram nasih kanti. Kazem samo, vremenom se covek ovde prilagodjava i upadnu polako u glavu drugi arshini.

Sarajevo jeste trenutno najgori grad što se tiče sigurnosti u ex-Yu. Međutim, stvar je u tome što je tebi kriminal uzrok za odlazak odavde. Meni je to samo posljedica drugih stvari, prvenstveno tranzicije i ekonomske stagnacije od 2008. godine.
Nezaposlenost je u čitavoj Europi trenutno jedino veća na Kosovu. Sve je veća razlika između bogatih i siromašnih i kao posljedicu toga imamo južnoamerički sindrom ljudi koji imaju sve i onih koji nemaju hljeba da jedu, jer ne mogu naći posao. Dobri poslovi po kojekakvim ministarstvima i telekomima se dobijaju ne znanjem i stručnošću, već preko veza, mita i članstva u strankama. Na kraju onaj što otme nekome mobitel na ulici razmišlja “ko mu hebe mater, ja nemam marke u džepu, a on nosi najnoviji mobitel od preko 1000 KM koji je zaradio uvalivši se preko veze na dobar posao.”
Što se tiče ostalih država, nigdje ulice nisu sigurne. Za imigrante pogotovo. Evo jedan klip o napadima na imigrante u Britaniji gdje se reporteri preruše u bulu i Pakistanca i snimaju skrivenim kamerama:

Gledajući ovo, mi smo za njih pojam kulture. Ovdje u Sa im niko nikada ne bi riječ rekao zbog rase, vjere, izgleda ili bilo čega sličnog, ali bi ih zato rasčerupali kad bi izvadili najnoviji iphone :==D:

Ja zbilja ne znam iz čega se dalo zaključiti da želim živjeti u USA samo zato što je sigurnosna situacija u Sarajevu loša (niti mi je jasno zašto se iko na ovom forumu osjeća pozvanim da sudi o mojim razlozima za odlazak). Jeste kriminal ona “kap” koja je prelila čašu, ali nije jedini razlog. Da je samo to u pitanju, Zg ili Bg su puno bliži i jeftiniji za otići i doći, a u boljem položaju od Sarajeva. Na kraju krajeva, Beč je najsigurniji grad za život u Europi, a nije tako daleko.

Jesam se na ovoj temi najviše bazirala na sigurnosnu situaciju, zato jer je pokretač teme iznio svoje iskustvo kroz koje ocjenjuje život na Balkanu, ali kriminal dolazi u mnogim oblicima, a njegov pokazatelj nije samo situacija na ulicama. Evo, sam kažeš da se dobri poslovi dobivaju preko veza, mita i članstva u strankama - to je također kriminal. Na nekoj drugoj temi sam već napisala da smo mi odavno izgubili pojam i jasnu granicu između legalnog i ilegalnog. Rad na crno, kupovina radnog mjesta ili dobijanje istog putem rodbinskih veza, zloupotreba položaja, korištenje piratskog software, kupoprodaja piratskog software-a na pijaci - to su samo neke od kriminalnih aktivnosti koje, ne samo da su prisutne, nego su i “normalne”. “Normalno” je kupiti radno mjesto za 5000-10 000 Eura i pričati okolo o tome, “normalno” je raditi na crno i biti sretan zbog toga, “normalno” je da ti plata kasni 4-5 mjeseci (a poslodavac vozi bjesan auto i izigrava gospodina) i šutiti, “normalno” je dati/primiti mito, “normalno” je ako uhvatiš provalnika u svojoj kući i prebiješ ga da te provalnik tuži…

E, pa, izvinjavam se svima, ali meni nije normalno. Kompletan način razmišljanja ovdje nije normalan, sistem vrijednosti nije normalan, ili bar nije po mojoj mjeri.