![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Upis dece u školu » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
![]()
Citao sam forum, ali nisam nasao info o ovoj problematici, izvinjavam se ukoliko tema vec postoji. Bilo bi sjajno da cujem iskustva onih koji su vec prosli kroz ovo, ali i linkovi do informacija su dobrodosli.
Zanima me koju sve dokumentaciju treba da pripremim za klince da bi nastavili skolovanje u Americi, jedno u osnovnoj, drugo u srednjoj skoli, a bilo bi sjajno da cujem i o samoj proceduri kad se susretnem s tim. Buduci da cemo, nadam se a i sudeci po onom sto sam procitao ovde, ici u Ameriku pocetkom iduce godine, i to najvjerovatnije u Floridu, interesuje me i da li ce predstavljati problem upisati klince u 2. polugodiste. Nista manje vazno, sta je ono sto treba da ocekujem u smislu finansijskih i drugih obaveza u tom procesu? Hvala svima koji mogu da pomognu u vezi sa ovim pitanjem. |
|
||||
|
||||
![]()
I mene, također, zanima sve oko čega se holmes raspituje, svaki savjet je dobrodošao. I onako usput molim vas da mi objasnite kakav je to fazon sa srijedom i early release
![]()
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
tada nastavnici obicno imaju sastanke, zato je early dismissal i zavisi od drzave do drzve koji je dan ( a mozda i do skolskog distrikta) - kod moje cerke je to utorak. early dismissal imaju i kada su teacher-parent conferences i kada su neki veci praznici kao psolednji dan pred thanksgiving, zimski i letnji raspust. Sto se tice dokumenta, moje dete je ovde poslo u skolu pa smo nosili samo popunjene formulare koje smo dobili za upis i potvrde od doktora. ono sto je bitno je da nisu hteli da nam prime dokumenta uopste dok nije odradila montaux test (za tuberkulozu). U Kaliforniji je po zakonu da dete ne moze krenuti u prvi razred ako nije odradilo test. tek kad smo to zavrsili i doneli potvrdu od doktora da je test bio negativan primili su nam dokumenta. |
|
|||
|
|||
![]()
Mi smo došli u oktobru, i naravno škola je već davno krenula u Teksasu. Otišli smo u osnovnu školu koja je nama najbliža zbog mjesta stanovanja i porazgovarali sa direktoricom. Od papira su nam tražili samo dokumentaciju od vakcina, ssn broj, gdje živimo, ugovor o stanu, popunili formular za upis u školu, s obzirom da kod nas (BiH) nije obavezno da se primaju vakcine za hepatitis A, a u USA jeste, jednino smo to morali da damo našoj kćerki kako bi bila upisana tada u drugi razred osnovne škole. Sve smo to završili u roku 2dana i ona je već krajem oktobra krenula u školu.
|
|||
|
|||
![]()
Hvala Dino. Dakle ne treba mnogo misliti o prevodu svjedocanstava i pripremi dokumentacije te vrste? Da li ste dakle morali da vakcinisete kcerku tamo, i da...koliko je kostao upis i drugi troskovi u vezi s tim? Hvala
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Mi nismo ništa prevodili,ali smo ponijeli sve papire sa sobom naravno, moja kćerka je upisana u drugi razred osnovne škole dali su joj test da uradi čisto radi formalnosti kako bi utvrdili u koji će razred da je upišu jer njihovo školstvo i naše nije isto, drugačiji je sistem i ocjenjivanja i učenja, vakcina hepatitis A je koštala otprilike 30-35dolara u cvs-u (tu smo je i vakcinisali) kad smo završili sa vakcinom dobili smo papir da ju je primila odnijeli smo taj papir u školu kod školske doktorice ona je to stavila u njen folder i rekla nam da može doći sutradan u školu, sam upis nas nije košta ništa jer je upisana u javnu školu, naravno morali smo da kupimo školski pribor i stvari potrebne za školu( ruksak, tene, itd)što se inače kupuje svake godine i to je to, uniformu za školu također smo kupili rekli su nam da možemo kupiti u školi ili na mi nađemo gdje hoćemo nije bilo ništa specifično oko školske uniforme samo je bitno da na sebi ima boje koje su predviđene za taj razred i školu, u našem slučaju je to bilo navy plava i kaki i to je to.
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Upis u jaslice/vrtic/predskolsko | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 3 | 13.06.2014 17:38 |
Iskustva u vezi obrazovanja dece (vrtić, škola), | curlika | Vaša strana | 40 | 28.11.2012 16:52 |
U danasnjim B92 vestima:oprezno sa slikanjem dece u kadi!!(?) | Score | Vaša strana | 54 | 18.01.2011 16:03 |
![]() |