![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala ti Moni, konacno neko sa roditeljske perspektive. Sigurna sam da ljudi koji imaju djecu i znaju koja odgovornost dolazi uz taj dar, malko drukcije gledaju na svijetu oko sebe.
Da, za mene je primarna briga zdravstveno, pa ne samo za malog nego i za nas. Evo muz ima jos cetri mjeseca i dobit ce 100% zdravstveno od poslodavca. E sad, moguce je da se i ja zaposlim u istoj organizaciji, to bi bilo super, ali to se nece desiti jos par mjeseci. Ja jos uvijek smatram da mi maleni nije spreman za osam sati negdje bez mame. Srce bi mi puklo da to moram napraviti i slusati da je plakao za mnom nekoliko sati. Jednostavno je u toj fazi i to mora prebroditi. Dreamers, ovo je tema koju je Pence pokrenula u vezi socijalne pomoci koja se nudi u Americi. znaci o tome razgovaramo, niko ne trazi za sebe socijalnu pomoc pri smanjenju racuna ili slicnog. Ali, ako i trazi, nema nista lose u tome, ako ima pravo na odredene beneficije za odredeno vrijeme (mi imigranti ni nemozemo dobiti nista dugorocno jer bi to spadalo pod public charge sa kojim bi mogli izgubiti status legalnog imigranta) dok ne naide bolji posao, nema nista sramotnog u tome, niti bi se ta osoba treba osjecat da nekom drugom uzima nesto iz usta. Mene osobno isto vise brine dali ce moj novac ici za financiranje ratova, nego za neku neosiguranu obitelj. Pa sta ako dobije 300 dolara mjesecno za food stamps, covjece, pa mi potrosimo 300 dolara u dva odlaska u trgovinu. Sta ne bi trebalo imati dovoljno ljudskog suosjecanja za drugo zivo bice koje radi zivotnih okolnosti trenutno nema za osnovne potrebe. Odite si malo u goodwill ili Salvation Army pa pogledajte malo ljude koji idu tamo. Neki dolaze radi ekstra stvari da si nadu neki biser koji ce restaurirat i bit ce im ukras za doma, nesto dodatno sto nije neophodno. Ali vecina ljudi tamo, a to se vidi po odjeci, dolaze tamo po robu, koja btw, u nekim slucajevima izgleda kao da bi trebalabiti bacena u kontejner a ne reciklirana, pa zahrdale lonce koji vise nisu sigurni za kuhanje iliti stari smrdljivi kauc, vidjet cete djecicu koja ce obuci necije stare iznosene tenisice (koje djeca ne bi trebal oblaciti jer im se moze stopalo iskriviti ako je to drugo dijete imalo problem). Ja osobno volim kupiti neke sitnice za po doma, ili neku igracku za klinca koja je u savrsenom stanju, medutim srce mi se stegne jer znam da neko tamo kupuje jer nema drugo. U ovoj drzavi ima 2 posto legalnih imigranata i jedna je od najgorih drzava za socijalnu osjetiljivost. Oni su odlucili da im je i tih 2 posto previse da se pobrinu za njih. Ovdje za nas mislim da nemozemo dobiti ni djecje osiguranje jer pise da i djete treba biti legalni rezident vise od pet godina. Ja osobno zelim znati da ako mi zatreba dok ne dobijemo ''posteno'' osiguranje, safety net za ne daj Boze. Zato mi je bitno da ssaznam sto vise o tome sto mogu ocekivati i za sto aplicirati. Zasto bi umjesto da ulazem u savings account davala hrpu para za privatno osiguranje (koje opet nije ne znam sta ako ne placas punu cijenu), ako mi drzava osigurava osnovno osiguranje za hitne slucajeve ili osnovne preglede za dijete, zubara (ovdje je do 600 dolara godisnje=poslje si sam placas), ako ispunjavam uslove za to. Teska su vremena i zasto se staviti u situaciju da ostanes potpuno bez novaca ako sutra izgubis posao ili se nades na ulici poput stotina tisuca ljudi. Najgore je sto je vecina ljudi u shelterima zapravo obitelji sa djecom. Mislite da oni imaju osiguranje? Odite si malo u te sheltere pa onda da vidimo dali ce nekom biti stalo kamo ide njegov visak od place. Znaci da, radi se o meni za zdravstveno, ali ovo je tema u kojom istrazujemo druge tipove pomoci koje pojedine drzave daju za pomoc onima kojima je to potrebno. U coloradu se daje pomoc za grijanje, to je takozvani Leap program i prema mjesecnim primanjima i broju clanova u kucanstvu daju jednokratan cash assistance koji se direktno stavlja kao kredit za korisnika. Znaci utilities (plin i struja) dobiju odredenu sumu novca, korisnik dobiva racun ali je on placen dok se ne iskoristi kredit. To je jedna od riejtkih stvari koje drzava Colorado daje. Mnoge druge drzave imaju razvijeniji safety net za potrebite i treba provjeriti na Human Services stranicama za pojedini grad, drzavu.
![]() |