ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.04.2009, 16:24
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Hvala ti Moni, konacno neko sa roditeljske perspektive. Sigurna sam da ljudi koji imaju djecu i znaju koja odgovornost dolazi uz taj dar, malko drukcije gledaju na svijetu oko sebe.
Da, za mene je primarna briga zdravstveno, pa ne samo za malog nego i za nas. Evo muz ima jos cetri mjeseca i dobit ce 100% zdravstveno od poslodavca. E sad, moguce je da se i ja zaposlim u istoj organizaciji, to bi bilo super, ali to se nece desiti jos par mjeseci. Ja jos uvijek smatram da mi maleni nije spreman za osam sati negdje bez mame. Srce bi mi puklo da to moram napraviti i slusati da je plakao za mnom nekoliko sati. Jednostavno je u toj fazi i to mora prebroditi.

Dreamers, ovo je tema koju je Pence pokrenula u vezi socijalne pomoci koja se nudi u Americi. znaci o tome razgovaramo, niko ne trazi za sebe socijalnu pomoc pri smanjenju racuna ili slicnog. Ali, ako i trazi, nema nista lose u tome, ako ima pravo na odredene beneficije za odredeno vrijeme (mi imigranti ni nemozemo dobiti nista dugorocno jer bi to spadalo pod public charge sa kojim bi mogli izgubiti status legalnog imigranta) dok ne naide bolji posao, nema nista sramotnog u tome, niti bi se ta osoba treba osjecat da nekom drugom uzima nesto iz usta. Mene osobno isto vise brine dali ce moj novac ici za financiranje ratova, nego za neku neosiguranu obitelj. Pa sta ako dobije 300 dolara mjesecno za food stamps, covjece, pa mi potrosimo 300 dolara u dva odlaska u trgovinu. Sta ne bi trebalo imati dovoljno ljudskog suosjecanja za drugo zivo bice koje radi zivotnih okolnosti trenutno nema za osnovne potrebe. Odite si malo u goodwill ili Salvation Army pa pogledajte malo ljude koji idu tamo. Neki dolaze radi ekstra stvari da si nadu neki biser koji ce restaurirat i bit ce im ukras za doma, nesto dodatno sto nije neophodno. Ali vecina ljudi tamo, a to se vidi po odjeci, dolaze tamo po robu, koja btw, u nekim slucajevima izgleda kao da bi trebalabiti bacena u kontejner a ne reciklirana, pa zahrdale lonce koji vise nisu sigurni za kuhanje iliti stari smrdljivi kauc, vidjet cete djecicu koja ce obuci necije stare iznosene tenisice (koje djeca ne bi trebal oblaciti jer im se moze stopalo iskriviti ako je to drugo dijete imalo problem). Ja osobno volim kupiti neke sitnice za po doma, ili neku igracku za klinca koja je u savrsenom stanju, medutim srce mi se stegne jer znam da neko tamo kupuje jer nema drugo.

U ovoj drzavi ima 2 posto legalnih imigranata i jedna je od najgorih drzava za socijalnu osjetiljivost. Oni su odlucili da im je i tih 2 posto previse da se pobrinu za njih. Ovdje za nas mislim da nemozemo dobiti ni djecje osiguranje jer pise da i djete treba biti legalni rezident vise od pet godina. Ja osobno zelim znati da ako mi zatreba dok ne dobijemo ''posteno'' osiguranje, safety net za ne daj Boze. Zato mi je bitno da ssaznam sto vise o tome sto mogu ocekivati i za sto aplicirati. Zasto bi umjesto da ulazem u savings account davala hrpu para za privatno osiguranje (koje opet nije ne znam sta ako ne placas punu cijenu), ako mi drzava osigurava osnovno osiguranje za hitne slucajeve ili osnovne preglede za dijete, zubara (ovdje je do 600 dolara godisnje=poslje si sam placas), ako ispunjavam uslove za to. Teska su vremena i zasto se staviti u situaciju da ostanes potpuno bez novaca ako sutra izgubis posao ili se nades na ulici poput stotina tisuca ljudi. Najgore je sto je vecina ljudi u shelterima zapravo obitelji sa djecom. Mislite da oni imaju osiguranje? Odite si malo u te sheltere pa onda da vidimo dali ce nekom biti stalo kamo ide njegov visak od place.

Znaci da, radi se o meni za zdravstveno, ali ovo je tema u kojom istrazujemo druge tipove pomoci koje pojedine drzave daju za pomoc onima kojima je to potrebno.
U coloradu se daje pomoc za grijanje, to je takozvani Leap program i prema mjesecnim primanjima i broju clanova u kucanstvu daju jednokratan cash assistance koji se direktno stavlja kao kredit za korisnika. Znaci utilities (plin i struja) dobiju odredenu sumu novca, korisnik dobiva racun ali je on placen dok se ne iskoristi kredit. To je jedna od riejtkih stvari koje drzava Colorado daje. Mnoge druge drzave imaju razvijeniji safety net za potrebite i treba provjeriti na Human Services stranicama za pojedini grad, drzavu.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 16:48
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Mislim i ja da je malo zbrka nastala na koju pomoc se misli. Mene najvise trenutno interesuje zdravstveno osiguranje, kako da to sredim kad dodjem. Ne znam kad cu naci posao, a ne zelim se kockati sa zivotom, zlu netrebalo! Ja sam bas neki dan iscitala temu Zdravstveno osiguranje i mozda ne bi bilo lose da nju aktualiziramo sa novim iskustvima/savjetima/saznanjima. Vjerujem da je svima nama to najbitnije, a ako neko skonta jos nesto u vezi socijalne pomoci, neka pise naravno!
Pozdrav raja!
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 17:48
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik steficacvek Prikaz poruke
Mislim i ja da je malo zbrka nastala na koju pomoc se misli. Mene najvise trenutno interesuje zdravstveno osiguranje, kako da to sredim kad dodjem. Ne znam kad cu naci posao, a ne zelim se kockati sa zivotom, zlu netrebalo! Ja sam bas neki dan iscitala temu Zdravstveno osiguranje i mozda ne bi bilo lose da nju aktualiziramo sa novim iskustvima/savjetima/saznanjima. Vjerujem da je svima nama to najbitnije, a ako neko skonta jos nesto u vezi socijalne pomoci, neka pise naravno!
Pozdrav raja!
Uzmes lepo putnicko osiguranje koje bi uzimala bilo gde da putujes i to te pokriva dok ne dodjes do prvog posla
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 17:56
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Uzmes lepo putnicko osiguranje koje bi uzimala bilo gde da putujes i to te pokriva dok ne dodjes do prvog posla
Vidis i to mi je palo na pamet. Koliko se sjecam bilo je price o tome i na forumu. Opet, nije bas zgodno ako se nesto desi da mi treba lijecenje u USA, ja tek poslije ovdje mogu to da naplatim. Novac uvijek dobro dodje, ali ako ja ne mogu da platim bolnicu vec tek nekad poslije potrazujem "svoje" pare, nije mi neka extra pomoc. Nemam pojma, to su moje pretpostavke...
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 18:16
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik stizeljeto Prikaz poruke
Hvala ti Moni, konacno neko sa roditeljske perspektive. Sigurna sam da ljudi koji imaju djecu i znaju koja odgovornost dolazi uz taj dar, malko drukcije gledaju na svijetu oko sebe.
Da, za mene je primarna briga zdravstveno, pa ne samo za malog nego i za nas. Evo muz ima jos cetri mjeseca i dobit ce 100% zdravstveno od poslodavca. E sad, moguce je da se i ja zaposlim u istoj organizaciji, to bi bilo super, ali to se nece desiti jos par mjeseci. Ja jos uvijek smatram da mi maleni nije spreman za osam sati negdje bez mame. Srce bi mi puklo da to moram napraviti i slusati da je plakao za mnom nekoliko sati. Jednostavno je u toj fazi i to mora prebroditi.
Postoji nesto sto se zove part time job to nije 8 sati radno vreme vec 4 i manje

Citat:
Dreamers, ovo je tema koju je Pence pokrenula u vezi socijalne pomoci koja se nudi u Americi. znaci o tome razgovaramo, niko ne trazi za sebe socijalnu pomoc pri smanjenju racuna ili slicnog. Ali, ako i trazi, nema nista lose u tome, ako ima pravo na odredene beneficije za odredeno vrijeme (mi imigranti ni nemozemo dobiti nista dugorocno jer bi to spadalo pod public charge sa kojim bi mogli izgubiti status legalnog imigranta) dok ne naide bolji posao, nema nista sramotnog u tome, niti bi se ta osoba treba osjecat da nekom drugom uzima nesto iz usta. Mene osobno isto vise brine dali ce moj novac ici za financiranje ratova, nego za neku neosiguranu obitelj. Pa sta ako dobije 300 dolara mjesecno za food stamps, covjece, pa mi potrosimo 300 dolara u dva odlaska u trgovinu. Sta ne bi trebalo imati dovoljno ljudskog suosjecanja za drugo zivo bice koje radi zivotnih okolnosti trenutno nema za osnovne potrebe. Odite si malo u goodwill ili Salvation Army pa pogledajte malo ljude koji idu tamo. Neki dolaze radi ekstra stvari da si nadu neki biser koji ce restaurirat i bit ce im ukras za doma, nesto dodatno sto nije neophodno. Ali vecina ljudi tamo, a to se vidi po odjeci, dolaze tamo po robu, koja btw, u nekim slucajevima izgleda kao da bi trebalabiti bacena u kontejner a ne reciklirana, pa zahrdale lonce koji vise nisu sigurni za kuhanje iliti stari smrdljivi kauc, vidjet cete djecicu koja ce obuci necije stare iznosene tenisice (koje djeca ne bi trebal oblaciti jer im se moze stopalo iskriviti ako je to drugo dijete imalo problem). Ja osobno volim kupiti neke sitnice za po doma, ili neku igracku za klinca koja je u savrsenom stanju, medutim srce mi se stegne jer znam da neko tamo kupuje jer nema drugo.
Na pocetku ovoga topic-a neko je naveo da nemozes pasti na teret drzave ni pod kojim uslovima, ako takve stvari radish znaci da si jedan korak blize da te odavde izbace.
Sledece je izvadjeno iz FAQ sa http://travel.state.gov/visa/immigra...ypes_1322.html
"No, applicants who obtain a DV visa are not provided any type of assistance such as airfare, housing assistance, or subsidies. If you are selected to apply for a DV visa, you will be required, before you are issued a visa, to provide evidence that you will not become a public charge in the United States. This evidence may be in the form of a combination of your personal assets, an Affidavit of Support (Form I-134) from a relative or friend residing in the United States, and/or an offer of employment from an employer in the United States."
Sto se dalje tice Armije spasa i ostalo.... pokusala sam u vise navrata da kupujem u takvim i slicnim prodavnicama, koje se nalaze pri raznoraznim decijim bolnicama na kraju se ispostavi da namestaj tu nikako nije jeftin a ni garderoba, jednostavno isto kostaju patike za dete 5 dolara u takvoj jednoj prodavnici i u wallmartu. Dalje namestaj koji je mene prevashodno interesovao je mnogo puta bio daleko loshijeg kvaliteta i daleko skupilji od onoga shta se moze naci po craigs listi pa cak i onoga shta ljudi daju za dz.

Citat:
U ovoj drzavi ima 2 posto legalnih imigranata i jedna je od najgorih drzava za socijalnu osjetiljivost. Oni su odlucili da im je i tih 2 posto previse da se pobrinu za njih. Ovdje za nas mislim da nemozemo dobiti ni djecje osiguranje jer pise da i djete treba biti legalni rezident vise od pet godina. Ja osobno zelim znati da ako mi zatreba dok ne dobijemo ''posteno'' osiguranje, safety net za ne daj Boze. Zato mi je bitno da ssaznam sto vise o tome sto mogu ocekivati i za sto aplicirati. Zasto bi umjesto da ulazem u savings account davala hrpu para za privatno osiguranje (koje opet nije ne znam sta ako ne placas punu cijenu), ako mi drzava osigurava osnovno osiguranje za hitne slucajeve ili osnovne preglede za dijete, zubara (ovdje je do 600 dolara godisnje=poslje si sam placas), ako ispunjavam uslove za to. Teska su vremena i zasto se staviti u situaciju da ostanes potpuno bez novaca ako sutra izgubis posao ili se nades na ulici poput stotina tisuca ljudi. Najgore je sto je vecina ljudi u shelterima zapravo obitelji sa djecom. Mislite da oni imaju osiguranje? Odite si malo u te sheltere pa onda da vidimo dali ce nekom biti stalo kamo ide njegov visak od place.
Ajde na drugu stranu da gledamo ajde da vidimo kako mozemo jedni drugima da pomognemo da pronadjemo posao pa da svi sretno radimo, a ne da gledamo kako cemo prejahati sistem. Ponovo se vracamo na ono sta smo svi potpisali podigli desnu ruku i zakleli se da cemo sve informacije iznositi korektno i da necemo pasti na teret drzave. Dalje ako se dogodi da ostanemo bez ikakvog finansiranja naravno da cu rep pod noge i kartu za nazad odakle smo dosli.
Citat:
Znaci da, radi se o meni za zdravstveno, ali ovo je tema u kojom istrazujemo druge tipove pomoci koje pojedine drzave daju za pomoc onima kojima je to potrebno.
U coloradu se daje pomoc za grijanje, to je takozvani Leap program i prema mjesecnim primanjima i broju clanova u kucanstvu daju jednokratan cash assistance koji se direktno stavlja kao kredit za korisnika. Znaci utilities (plin i struja) dobiju odredenu sumu novca, korisnik dobiva racun ali je on placen dok se ne iskoristi kredit. To je jedna od riejtkih stvari koje drzava Colorado daje. Mnoge druge drzave imaju razvijeniji safety net za potrebite i treba provjeriti na Human Services stranicama za pojedini grad, drzavu.
Ajde da razjasnimo socijalna pomoc... na to nemamo nikakvih prava daleko od toga da se ne saosecam sa time da je jako bitno za majku da ima pokrice za svoje dete ali uvek u slucaju nuzde postoje dzabe bolnice o kojima je dreamer pricao... mozda je bolje da to okacimo ovde spisak svih takvih bolnica nego da ponovo trazimo rupe u sistemu.
I sta na kraju svi znamo za pomoc za placanje racuna ali mi je ne mozemo koristiti.
Vracamo se ljudi ponovo na ono ... da zivimo u kapitalistickom sistemu gde nema pokrica ni za koga.
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 18:23
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Koliko vidim, ovde se nisu ljudi bunili ako porez ide u salvation army i za kupone ljudi koji nemaju da jedu, nego sto taj novac ponekad ode na 1500$ sminku odredjene persone... ali da vise prekinem sa njom....mislim da je sve receno.
Koliko ja znam Illinois ima neku pomoc za decu do 18 godina, po pitanju zdravstvenog...kako i do kog nivoa to ide, nisam upucen...treba se raspitati.
Sto se tice samog osiguranja, pogledajte na paycheck koliko vam drzava uzme za porez i takse. E onda treba pogledati procentualno koliko kanadjaninu uzme za porez, takse i zdravstveno...isto vazi i za zapadnu evropu. Upravo ta razlika vam moze platiti zdravstveno osiguranje, tako je sistem napravljen. Ono sto ne valja u tome je da nikada niste kompletno pokriveni i bili osigurani ili ne, vi se svaki put kod doktora morate uhvatiti za novcanik (makar za onih 20$). To jeste idiotizam.
Nije ni u srbiji nista drugacije. drzava me cepala 40% plate....i kada odem kod lekara...ajd fino za novcanik. Zubarsko zdravstveno vise ne postoji u srbiji.
Medjutim, ima ovde jos jedan problem koji niko ne poteze....a sta ako se razbolis? Mozes imati zdravstveno, ali ako te nema 5 dana na poslu (jebe se njima imas li ti infakrt ili sta)....cao....otkaz...

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 18:40
stizeljeto's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Ne razumijem zasto se trazenje pomoci smatra trazenjem rupe u zakonu. Niko ne zeli nikog preveslati. Niko od nas ne zeli zivjeti od minimalca i milostinje. Mislim da smo svi dosli ovdje da radimo i zaradimo. Odavno smo zakljucili da ovaj forum necemo koristiti za nelegalno snalazenje i muljanje zakona. Cilj ovog topica je bilo naci zakonske nacine da se dobije kratkotrajna pomoc od drzave, znaci beneficije na koje imigranti imaju pravo, a ne rupe u zakonu.

Isto tako ne razumijem potrebu da mi objasnjavas da postoji part time job iliti posao od pola radnog vremena, da se ne podcijenjujemo. Kada ce neko i koliko raditi je njegova stvar, svoje razloge objasnjavat cu nekom kome je stalo da ih cuje kako bi razumio situaciju,a ne nekom ko zeli pronaci razlog da mi podmetne nogu. Pomalo gubimo cilj i svrhu ovog foruma. ajmo se vratiti konstruktivnim savjetima i savjetima koji ce pomoci, a ne odmoci.

Problem je sto postoji tanka linija izmedu onog sto te kvalificira za public charge i beneficije koje se daju na federalnom, drzavnom ili lokalnom nivou koje nisu namijenjene da budu jedini izvor zarade i uzdrzavanja, vec kratkotrajne pomoci koje pomazu da se ne dode do stanja potpune ovisnosti o drzavnoj pomoci. Ajmo se zaista zainteresirati za ovu temu i onda ju iscitati od pocetka, pa onda odgovarati na nju. Ako nekog ne zanima tema u smislu da ce se potruditi i naci konkretne podatke koji ce biti od pomoci, svojim zloradim savjetima ne doprinosi nimalo ovoj temi.

Svako je od nas dosao i nije ni pomisljao da ce biti public charge, pa ko bi to htio biti cak i u svojoj drzavi. Razbudimo se! Radi se o neplaniranoj situaciji koja nas je zatekla ovdje, dosli smo u nezavidno vrijeme kada se ljudi obracaju institucijama za pomoc. mi isto placamo poreze, pa cak i za nase posle sa minimalcem, imamo iste odgovornosti prema drzavi, zasto ne bi imali i iste mogucnosti. Covjece, ilegalcima se vise pomaze nego legalcima, to je po meni disproporcija.

Zasto ovisiti o besplatnim bolnicama koje su vecinom namjenjene neosiguranima, ako postoji legalna mogucnost koju daje drzava da se osigura dijete, pa cak i cijela obitelj. Tada ides u bolnice koje imaju dogovor za taj program i to nije samo jedna bolnica vec ih ima deseta pa i vise u gradu. Znaci, opet, tema je dali postoji neka vrsta socijalne pomoci u Americi. Definitivno da postoji, razlikuje se od drzave do drzave i ona je u dosta drzava veoma dostupna za legalne imigrante. Da se razumijemo govorimo o public benefit, dali federal, state ili local, da se ispravno izrazimo. Evo ponovo link sa podacima koja drzava daje kakve javne beneficije za svoje korisnike.
http://www.urban.org/UploadedPDF/occa24_sup.pdf Po tome se vidi da imigranti imaju veca prava na beneficije u odredenim drzavama, znaci nije to rupa u zakonu, niti uzimanje necega sto netko nije providio za pomoc onima kojima je potrebno.
U Americi od 3.12.2008.

Last edited by stizeljeto; 01.04.2009 at 18:48.
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 18:45
stizeljeto's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Ne vjerujem da sminka kosta 1500 dolara, to je insane. Bas bi voljela vidjet takvu sminku, ili je to zaliha za cijeli zivot. Pa i ta zena se moze srediti, tesko je odgajati jedno dijete, covjek se moze zapustiti od svih obaveza i napora, a ovakav djecji vrtic ne mogu ni zamisliti. Treba ju pustit nek zivi svoj zivot i snalazi se jadna kako zna. ima tolko drugih problema, a mediji se fokusiraju na tu jadnicu, kao da nema dovoljno na svojim ledima, bez obzira kako je dosla u tu situaciju.

Upravo su prozivani ti public benefits poput food stamps, olaksica za racune. To su ljudi moji, najveci troskovi ovdje, stanarina, grijanje po zimi. Upravo se o tim olaksicama radi i oni su dio ''socijalne pomoc'' o kojima govorimo. Daleko najvise naravno ide na zdravstvo, ali mislim da je to jedna od najbitnijh stvari u zivotu jednog covjeka, da bude zdrav i takav doprinosi za svoju obitelj, zajednicu i drzavu.
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 18:57
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Ne vjerujem da sminka kosta 1500 dolara, to je insane. Bas bi voljela vidjet takvu sminku, ili je to zaliha za cijeli zivot.
Da li si ikada usla u prodavnicu gde nema ni jedne cene ni na jednom artiklu... ja sam slucajno zalutala pa sam kasnije nacula da je u istoj 100 ml. sampona oko 250 dolara... shta mislis koliko kosta jednga krema na takvom mestu.Usetaj u montblanc pa da te shlog strefi kako jedna olovka moze da kosta 300 dolara
Reply With Quote
Staro 01.04.2009, 19:00
stizeljeto's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Od takvih prodavnica i artikala bjezim ko od vraga. Jednom mi se desilo da sam se tako napravila ''plava'' i od srama na kraju kupila nesto sto je bilo van pameti jer me bilo sram da zenska ne misli da mi je to skupo. Naucila lekciju i sto god nema cijene, bjezi kud te noge nose.

Al svejedno mislim da tu zensku muzu jer nemaju nista drugo pametno za reci. O njoj najvise pricaju u tracerskim prilozima na tv/u i zutoj stampi tako da sa svemu sto oni kazu pristupam sa rezervom.
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja