ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 02.02.2009, 16:27
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
E sad Dreamer, oko poslova kasira i slicnih, vrlo je bitno da se tvoja zena pojavi licno tamo u customer service da je vide pa onda da popuni aplikaciju (obicno ima komp u radnji) i onda se vrati posle par dana da pita sta je sa tim bilo.
Preko maila ili neta to ide u centralu a njih to mozda puno i ne zanima. Sve radi hiring manager u radnji i trazite samo njega. Meni je to uspelo tri puta za tri godine (leta) i uvek sam lagano bez problema nalazio posao u marketima kao second job iako su imali punu topku popunjenih aplikacija (video sam svojim ocima) Znaci, samo hrabro, bez ustrucavanja i ne iskljucivo preko neta nego i kako sam vam rekao. Znam da je sad malko drugacije nego leta 2007. ali bice sve ok.
To je i uradila, ali recimo da stignes na red tek nakon 2 nedelje za intervju. Nakon jos nedelju danas u odlucili i ona nije upala. Kada su je videli, rekli su joj da ona ne treba da razgovara sa crnkinjom koja joj je zakazala intervju, nego store managerom...sa kojim je i pricala. Imali su jedno upraznjeno radno mesto, i verovatno 200-300 ljudi koji su pucali na isto. Od njih je sigurno neko bio radio npr. 10-20 godina u circuit city ili sl.....i sigurno ce pre to dobiti. Ja sam vec digao ruke od tih "bilo kakvih" poslova....nema sanse da ona kao belac u Chi tako nesto dobije.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 17:35
kolja kolja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.05.2008
Nepromenjeno

poslednje vesti iz ''big apple''- poznati restoran ''nobu''-inace vlasnistvo Roberta de Nira - ce morati da plati odstetu svojim zaposlenim konobarima i pomocnom osoblju (kuhinja)zbog toga sto su bili godinama reketirani od strane menazdera i glavnih kuvara koji su im uzimali novac od tips-a da bi uopste mogli da rade u tom restoranu (ovu sam praksu opisao u jednom od postova).e sad ako je tako u nobu-u onda mozete samo da zamislite kako je u nekim drugim (manje poznatim)restoranima .pominje se isto da su''prospective employees '' -i.e. kelneri -placali u startu zaposlenje nekoliko hiljada dolara menazderima koji su imali posebnu ''tarifu'' i za pojedine smene (kad je restoran recimo imao vise posetilaca pa je baksis bio veci)
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 17:48
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Tip se ne dobija samo zato sto se neko smeska ispred tebe - u svakom normalnom restoranu konobar deli tip sa drugim osobljem, jer da onaj kuvar ne spremi dobro jelo, ne bi ni konobar dobio nista... e sad o managers nemam pojma, ali postuj official vest pa da vidimo o cemu se radi.
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 17:56
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

http://news.asiaone.com/News/Latest%...02-118643.html

OK, nasla sam - sto se tice overtime, taj problem je postojao i sa velikim marketima i slicno. Ali, na kraju krajeva, nije samo tipicno za NYC i sto je meni jos bitnije - to sto se radi je zaustavljeno. Znaci nije u pitanju opsta ludnica koju vlast ignorise i ne radi nista po tom pitanju. Znaci, moje naravoucenije je da se ne isplati muvati i krsiti zakon. Ja to tako gledam, sad svako ima pravo da tumaci drugacije.
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 18:04
Peki64yu Peki64yu je offline
Član

Datum prijave: 02.02.2009
US lokacija: Boston
YU lokacija: Nis
Nepromenjeno

Evo da prenesem neka iskustva sa istocne obale i dopunim vasa zapazanja.
Nisam bio spreman da poverujem da trazenje posla makar i onog u restoranima podleze trazenju takozvane veze, ili kako ovde vole da kazu preporuke.
Dakle samo slanje prijava putem neta ne izaziva apsolutno nista, cak ni odgovor, dok pomaze ukoliko se sami prijavite menadzeru zaduzenom za osoblje.
Cak ni tada kad vas obaveste da ce vam se javiti od nedelje kada se planiraju rasporedi smena, ne znaci nista jer imam iskustvo da "gotovu stvar" evo cekam vec drugi mesec. Nazalost ovo je pocetak krize i svaki posao ovde ce vredeti kao da je najplaceniji na svetu.
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 18:14
kolja kolja je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

u da to je jos jdena frustirirajuca stvar ovde na ''east cost ''-vole da zavlace vise nego leba da jedu - kao evo tek sto nije stiglo -pocinjes za dan dva itd. a ono nista -za posao si ili ''in'' ili ''out'' -ako krene ono tipa zovem te za par dana -cujemo se u ponedeljak -zovime za sat dva itd to odmah odbaci i produzi dalje -ja sam tipa zvao za sljaku i navozao me samo tako a kao sve je bilo ok -govorio mi je da ga zovem za dest minuta pa za sat vremena -pa kao ajd sure itd .-zvao sam ga sa dva telefona -potrosio na mobilni 20 dolara i nista a kako sve je u redu - to je bilo na pocetku jos prosle godine -bio sam mlad i zelen -tip je ocekivao u stvari ''moju ponudu'' odnosno koliko sam spreman da platim za sljaku -jbg nisam znao .
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 19:24
kolja kolja je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
http://news.asiaone.com/News/Latest%...02-118643.html

OK, nasla sam - sto se tice overtime, taj problem je postojao i sa velikim marketima i slicno. Ali, na kraju krajeva, nije samo tipicno za NYC i sto je meni jos bitnije - to sto se radi je zaustavljeno. Znaci nije u pitanju opsta ludnica koju vlast ignorise i ne radi nista po tom pitanju. Znaci, moje naravoucenije je da se ne isplati muvati i krsiti zakon. Ja to tako gledam, sad svako ima pravo da tumaci drugacije.
uh Zana sad si me malo razocarala sa svojim komentarom -pa nismo deca - da nije upalo drustvo u krizu to bi jos taljigalo nego je sad bitka za svaki dolar pa su se ovi u restoranu pobunili -nobu postoji vec preko 10 godina -znaci da je ta praksa isla sve te godine.to sto je tu sad kao napravljen red znaci samo da ce sad neko vreme biti ok (mozda 6 meseci) pa opet po starom -malo si me razocarala sa komentarom i svojim ''naravoucenijem''-kao eto malo je bilo nekih problema ali sad je sve u redu -uh kad bi tako bilo ovaj svet bi bio sjajan .ja ti kazem da je to praksa svuda ovde i tu nema pardona -''vlast ''samo to povremeno sredi kad bas dotera do duvara ali je realno dzungla pa ko koga -nikoga to nesto ovde ni ne tangira niti je to sad nesto posebno -to se podrazumeva -svaki komentar tipa evo sve se sredjue i bice sve OK samo stvara ''false positive "' kod nekoga koji sad to procita pa misli da je to izolovan slucaj koji je kao resen ''brzom akcijom'' dok je ''situacija na terenu'' ustvari veoma z........a.Servis industrija je tako postavljna ovde iz temelja i sva pociva na ''grease'' money -moje je zapazanje i informacije koje kupim okolo samo ukazuju na to da se ''trend ''siri i na druge poslove van tog 'kruga''-znaci ne da vlast to ne kontrolise nego je jednostavno paralisana svim sto se desava u NY - da upotrebim izraz koji si ti upotrebila -''ludnica '' je takva da se gradska vlast ne zna sta ce pre i gde da gasi od siline problema koje ima .Znaci zastita sad tu nekih emigranata od ekspolatacije je zadnja briga bilo koga ovde iz nekih ''drzavnih''struktura -najvise sto ces dobiti to je sleganje ramenima -ovaj clanak na netu je totalno bez veze i nema nista zajednicko sa onim sto se pise ovde po novinama -menadzment je optuzen za ''unfair labour practice '' sto ustvari znaci sledece :''prodaju poslova i smena po restoranima '' i za reketiranje zaposlenih -u pitanju zenskog personala postoji i optuzba za ''trading sexual favours ''sa menadzerima da bi se isti posao zadrzao ,obezbedila bolja pozicija itd .-clanak na netu ti je ''isprana verzija '' sta i kako se ovde desava u tom segmentu industrije -nobu nije sad tu neki iznimak nego pravilo.

Last edited by kolja; 02.02.2009 at 19:35.
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 19:43
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Jao bre Kolja ja ne znam ni kakvu polemiku da vodim sa tobom... kakve bre sexual favors? O cemu pricas ti? Da, desi se, ljudi se uhapse i idemo dalje... sta pravis pacova od malog misa? Mani bre te price vise, pa niko od nas nije pao sa kruske. I da ne govorim u mnozini, bar ja nisam. Sad ja kao treba da se prepucavam sa tobom nakon tvojih dva meseca ovde... pazi kad nemam vremena za gubljenje vremena. Eto, ja necu da se selim u NYC jer su tamo ludi i otkaceni, i bezvlasce... whatever.

dodatak: btw, 3k je mesecna plata sa tipom, nece da bude da su cekali 10 godina da tuze... nema potrebe nijedan radnik da ceka 10 godina da tuzi ako ima osnova. Bar su se oko tuzbi amerikanci ispraksovali ekstra...

Last edited by Zana; 02.02.2009 at 21:13. Razlog: dodatak
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 20:48
kolja kolja je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Ja bre Kolja ja ne znam ni kakvu polemiku da vodim sa tobom... kakve bre sexual favors? O cemu pricas ti? Da, desi se, ljudi se uhapse i idemo dalje... sta pravis pacova od malog misa? Mani bre te price vise, pa niko od nas nije pao sa kruske. I da ne govorim u mnozini, bar ja nisam. Sad ja kao treba da se prepucavam sa tobom nakon tvojih dva meseca ovde... pazi kad nemam vremena za gubljenje vremena. Eto, ja necu da se selim u NYC jer su tamo ludi i otkaceni, i bezvlasce... whatever.

dodatak: btw, 3k je mesecna plata sa tipom, nece da bude da su cekali 10 godina da tuze... nema potrebe nijedan radnik da ceka 10 godina da tuzi ako ima osnova. Bar su se oko tuzbi amerikanci ispraksovali ekstra...
OK point taken -dobro menjam stil pisanja -Dakle dragi moji forumasi NY je .....sta dam kazem -Svajcarksa na East riveru !!!-raj za buduce emigrante -sad ima nekih sitnih problema ali ima ko ce o tome da brine i da ih resava - ti anonimni divni ljudi rade non stop za dobrobit vas i vasih bliznjih -moja licna iskustva i zapazanja do sada su iskljucivo pozitivna - ovde dobri ,lepo vaspitani ,obrazovani i vredni prolaze ko nigde na svetu -bukvalno su im sva vrata otvorena .dovoljno je samo da se pojavite i to je to -vas kvalitet ce biti automatski priznat .sitni problemi koje sam spomenuo u prethodnim postovima ustvari su minorne prirode i ne bi trebalo da se uzimaju kao ozbiljni ili kao neko pravilo -sad ako ste pali sa kruske onda je druga prica .ovde nema ludaka i otkacenih i pravna drzava je cvrsta ko stena -vasa prava su zasticena na svakom nivou i niko nema prava da vas manipulise ili izrabljuje -ako se to i u nekom ludilu desi vi odmah dajte otkaz pa na levo krug i na vrata pa onda kod advokata da tuzite tog ''misa'' koji se usudio da vam pokvari vas ''feeling'' koji ste imali o ovom divnom gradu
Reply With Quote
Staro 02.02.2009, 21:54
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Da, sad smo kao 2nd grade to su kao argumenti? Ja nemam sta da imam feeling o NYC ali imam o tome sto ti pises o sistemu ovde. Sad je kao ovde totalno bezvlasce... i drzava je pukla sad skroz... pa sta te jos uvek drzi ovde ako si za dva meseca sve video i sve prosao? Ili kao, svi lazu, kradu, mazu pa nema drugog izbora nego isto tako?

Ja ne kazem da je sve sjajno ni da se kriminal ne desava - jednostavno ja se klonim takvih situacija, trudim se koliko mogu i verujem u one koji o tome treba da brinu. Dosta nas je u LA doslo preko lutrije - svi hvala Bogu imaju poslove i to lepe i solidne plate, od kojih ako nista drugo moze solidno da se zivi, niko ih nije ucenjivao niti ih reketirao. Svi zive u lepom, bezbednom kraju. I svi smo imali problema na pocetku tokom uklapanja, i sad nam se svasta desava - pa resavamo probleme onako kako treba i nije nas zakon izneverio. A svako od nas je i izgubio posao, i nije bio primljen ko zna koliko puta tamo gde je konkurisao, i svako od nas je gresio oko neceg jer nismo bili dovoljno informisani.

Sad pitam se ja, kako mi nikad nismo dosli u kontakt sa ljudima koji nalaze posao onako kako ti kazes? I kako sad Kalifornija i LA moze da bude toliko drugaciji a federal zakon vazi za sve drzave?

I sad ti kazes da je mesanje drzave u nezakonitosti u tim restoranima mazanje ociju?

Sve u svemu, ako hoces da polemisemo o sistemu argumentovano - onda mozemo, a ako ces da se igras i duris kao dete kao u prethodnom postu - sam si u tome. Ja sam ti otvorila temu NYC da mozes da pises sto god hoces i sto je u principu tvoje licno poimanje grada u koji si dosao. Ova tema bi valjda trebalo da bude nesto drugo... a ne da ja sad tebi treba da se pravdam sto je meni lepo i sto mi se ne desavaju takve gluposti, i sto ja posao mogu da nadjem a da ne potplacujem bilo koga, i sto nemam ilegalce oko sebe i kriminalce. Pobogu, jel ja to po tebi treba da se pravdam sto "nerealno" i "istroseno" imam "fake" normalan zivot i sto svaka firma u kojoj radim postuje zakon, i sto moji prijatelji imaju isto takav, dobar i kvalitetan zivot? Svasta.

A ti sad menjaj stil pisanja ako hoces ili mislis da treba. If I were you - ja bih pre menjala attitude nego style. Ali nisam.
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja