ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.10.2009, 00:36
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Sve sto si iznela je apsolutno tacno, u slicnoj sam i ja situaciji mislim sa pozajmljenim novcem i dolaskom ovde, jos nisam poceo da vracam istu semu imam sa kamionom polozio i treba da pocnem da radim, ali to su ekstremnii poslovi koji ovde donose novac, da bi polozio za kamion moras da das bar oko 3000$ koje nemas kad dodjes normalno i tako to da se ne nastavljam samo kazem da moras imati modul kako da se isfinansiras kad dodjes , ja sam izvadio zadnjih 200$ iz dzepa i u tom trenutku sam dobio posao, e zato kazem taj rizik takve vrste ne bih pozeleo ni smrtnom neprijatelju, naravno sada stvari mnogo bolje izgledaju ali trebalo je to sve preziveti.To su rizici koji nikom ovde ne padaju na pamet da se mogu desiti a veruj te mi da se to lako desava.
Da se samo osvrnem na tvoj povratak u usa posle 9 meseci, sto bi rekao moj brat da odes u crkvu i upalis svecu za to sto ti nista nisu rekli jer je ovde zakon striktan po pitanju boravka u USA, verovatno onaj na ulasku nije obratio paznju ali si ladno mogla da budes vracena veruj mi , ne govorim napamet provereno od strane advokata ovde, jer ovde imas stalno nekog da napusta USA ali se svi vracaju posle navrsenih 6 meseci van USA.
Slazem se da si morala to da napravis i srecan sam sto je sve ispalo kako treba i to je bila jedna vrsta velikog rizika.
Srecan povratak i novi pocetak.

hvala, i tebi zelim isto srecu.

sto se tice ulaska u zemlju, nema problem sve dok nisi van nje godinu dana.
Kada ti radnik na imigracionom provuce GC kroz komp, njemu se tacno pojavi tvoj datum izlaska iz zemlje.
Sa zelenom kartom imas pravo da izazis i ulazis kako hoces, s tim ako nisi u zemlji 6 meseci i 1 dan onda ti se ta godina ne racuna u procesu za naturalizaciju.
ja imam prijatelja koji se bavi u americi imigracionim pravom i on mi je sve to pojasnio.
u principu, mogu da ti postavljaju kojekakva pitanja, vazno je samo kako se snadjes.
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 00:37
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

jos da dodam da ne mozes vecno to da radis (da ulazis i izlazis iz zemlje) jer svakako imaju diskreciono pravo da ti odmuzu GC.
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 06:09
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Evo i mene ponovo na forumu posle duzeg vremena.Cestitam svim novoizabranim dobitnicima GC i uzdravlje.
Pisao sam da sam izgubio green card pre 30 god,e sad sam tu istu vratio odobrena mi je nova green carta uz dug i mukotrpan rad da napomenem bez advokata.
Ja sam duze vreme u Chicagu ,posto sam kod mojih grand parents letos sam se zanimao obilazeci redwood drive serbian fest,libertyville,gracanicu,sv.vasilije ostroski i takao sam do sout bend Indiana u manastir sv.bogorodice .to mi je bila letnja avantura a sad da se prezimi teba se nesto raditi. Ja sam non stop trazio posao preko craiglista i monstera career buildera i nista ,samo sam navukao neke sanere da me zivkaju i da me zavlace,salju mi neki mailovi bezveze mimo moje struke i kao izvolte od ponedeljka.Jos sam takao za neko online doskolovanje poludeh od telefona.
Nego citam ovde za ove agencije za zaposljavanje, ako neko zna koja je najbolja za moju struku zanatlijsku neka postavi link i kako to funkcionise .
Uhvatio bih se za voznju taxia ali ne razumem u cemu je fora vidim da dosta vozaca traze i jedan mi se javio na mail ostavio telefon da ga zovem neznam kakva je tu situacija,jer ja uvek polazim od toga da ce me taj nesto zavuci ,neznam mozda i gresim ali to mi je mana (vrlina)jos iz srbije.
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 13:29
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku nemili
Nepromenjeno

@V777 hvala puno na informacijama za Indijanu i tvoj county. Sto se tice Bloomingtona znam dosta o njemu i sve sto si rekla se poklapa sa pricom koju sam cuo. Inace moj kum je zavrsio osnovne studije na IU, a sada je upisao master. On je Amerikanac rodjen i odrastao u Richmon, IN gde zive njegovi roditelji. Inace ozenio je moju kumu (drugaricu) i ja sam im bio kum na svadbi, a njega sam pre toga krstio u crkvi. Mozda bi mogao da trazim GC na osnovu kumstva :P Inace on trenutno radi part time cuva neku decu i zaradjuje 10$ na sat. Kod njih bi u svakom slucaju imao smestaj u pocetku. E sad ako ne budem izvucen za GC (pu pu, daleko bilo) onda idem sledece godine turisticki kod njih, cisto malo da osetim Ameriku a potrazio bih i neku zenu zbog papira (spreman sam da platim) a ako nadjem iz ljubavi jos bolje . Sve je lepo planirati odavde, ali mora covek da ode i da se u neke stvari uveri na licu mesta.
Kao sto predhodno rekoh single sam (26 god), sto mi olaksava odlazak, nemam zenu da je ubedjujem ako ona zeli da ostane. Sa druge strane to je skuplja varijanta, jer kada dvoje krenu oboje ce da traze posao i vise zaradjuju, a da ne pricam o uzajamnoj podrsci i potpori koju jedno drugom pruzaju u tom za svakoga teskom pocetku i privikavanju. Sem kumova u Amarici imam jos samo prijatelja mojih roditelja, koji je by the way milioner, zivi u LA, ima PhD iz Medical Engineering-a, ima privatnu firmu i profesor je na UCLA. Mozda ga neko iz LA poznaje, zove se Budimir Drakulic. Iako je on dobar covek i super lik, zbog puno obaveza, daljine i cega vec nas kontakt sa njm se svodi na poneki poziv u 2-3 godine. Jbg daljina i dugi niz godina cine svoje. Tako da ne znam koliko bih mogao da se oslonim na njegovu pomoc u nekom konkretnijem smislu.

Inace ja imam MCSA sertifikat (Microsoft Certified Systems Administrator) ali nemam puno iskustva, odrzavao sam malu mrezu, tako da to i nije neki plus, mozda pola plusa... Inace dugo radim sa racunarima, trenutno sa zaposlen u Apple (vec 1.5god) u prodaji. Eng znam vrlo solidno. Govor i vocabulary su mi dobri, ali pisanjem nisam u potpunosti zadovoljan, ali se nadam da cu to da usavrsim u praksi. Imam jednu vezbu koju praktikujem a to je da svaki dan posvetim malo vremena "pricanju u sebi". Mozda smesno zvuci, ali trudim se da na kraju dana sumiram dan na eng...

pozz
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 13:57
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Izbegavaj te šeme sa plaćanjem braka... 3 godine je to čekanja, a i ima veliki broj provera. Kakve devojke su to uostalom kada u USA prihvataju da tebe trpe toliko dugo za neku malu sumu? Redovan brak? OK. Plaćen? Beži što dalje... samo ćeš probleme nabaciti sebi na grbaču. Dok si tamo turistički, probaj pogledati na par mesta za posao i vidi kakve su ti šanse za H1B vizu - možeš sa njom da radiš 6 godina, a za to vreme možeš da igraš GC lutriju, ili da tražiš od poslodavca da te sponzoriše za green card.
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 17:24
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nemili Prikaz poruke
Sem kumova u Amarici imam jos samo prijatelja mojih roditelja, koji je by the way milioner, zivi u LA, ima PhD iz Medical Engineering-a, ima privatnu firmu i profesor je na UCLA. Mozda ga neko iz LA poznaje, zove se Budimir Drakulic. Iako je on dobar covek i super lik, zbog puno obaveza, daljine i cega vec nas kontakt sa njm se svodi na poneki poziv u 2-3 godine.
By the way, nisi dete pa samo da ponovim kljucnu rec iz svog prethodnog posta - bankruptcy, i uz to da dodam i fraud (u court records svako moze da ima uvid - toliko o tome neka bude receno). UCLA - davno prosla prica. Savet: druzi se - ne investiraj. Znas kako kazu: sa svojim pij i jedi, pare ne mesaj u tu pricu. Svaka cast na milionima (?!), samo ti ne bih savetovala da se u pojedinim krugovima u LA hvalis tim prijateljstvom (neki na prozac-u mogu da odlepe pa ode mas' u propas')... Salim se ja malo (izvini, nekad ne mogu da odolim) no vise bitna stvar od toga - drugi savet: vrlo mali procenat nasih koji su se vencavali za papire je prosao ok sa tom varijantom. Izvodljivo, ali mnogo stresno i mnogo kosta. Bolje 'vataj nesto "for real" pa da slavimo na "pravom" vencanju Pozdrav i srecno.
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 20:21
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
By the way, nisi dete pa samo da ponovim kljucnu rec iz svog prethodnog posta - bankruptcy, i uz to da dodam i fraud (u court records svako moze da ima uvid - toliko o tome neka bude receno). UCLA - davno prosla prica. Savet: druzi se - ne investiraj. Znas kako kazu: sa svojim pij i jedi, pare ne mesaj u tu pricu. Svaka cast na milionima (?!), samo ti ne bih savetovala da se u pojedinim krugovima u LA hvalis tim prijateljstvom (neki na prozac-u mogu da odlepe pa ode mas' u propas')... Salim se ja malo (izvini, nekad ne mogu da odolim) no vise bitna stvar od toga - drugi savet: vrlo mali procenat nasih koji su se vencavali za papire je prosao ok sa tom varijantom. Izvodljivo, ali mnogo stresno i mnogo kosta. Bolje 'vataj nesto "for real" pa da slavimo na "pravom" vencanju Pozdrav i srecno.
Sto se tice prvog dela i ja sam malo googlao i saznao sam svasta "zanimnjivo", ali to na takvim pozicijama mnoge prati... jbg desava se... Trgovalo se americkom vojskom, ali je to stavljeno pod tepih. Izmedju ostalog i rekoh da se nesto ne bih osanjao ni na koga konkretno, nego "use i u svoje kljuse". Cujem ja razna iskustva pa brainstormujem pa cemo videti.
A sto se tice "ugovorenih" brakova, to mi je poslednja varijanta. Jedino ako bude nesto po prijateljskoj osnovi i neko od poverenja, onda ok. A nadam se da ce biti "for real", a sto se tice slavlja ne brini se, ima celo selo da zavidi Jedini uslov je da svi nose Mladiceve, Karadziceve i Seseljeve majice, da se zna ko smo i sta smo!
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 20:35
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nemili Prikaz poruke
Jedini uslov je da svi nose Mladiceve, Karadziceve i Seseljeve majice, da se zna ko smo i sta smo!
You're joking, right?! Aj' da ti prastam, jer imao si tek 10 "onda"... "zaobilaz" te teme omana, jer svi sa Balkana guramo napred, nikako u proslost.

Ostalo (brak) - ako te izvuku na lutriji, nema sta da razmisljas o tim varijantama... i treba brak da ti bude poslednja opcija, stvarno mnogo proveravaju te varijante u poslednje vreme. Iskustvo u Apple ce ti pomoci dosta, a usavrsanje engleskog je odlicna ideja.
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 20:46
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Naravno da se salim, ja sam liberal-demokrata! Da mi se majice svidjaju, zar mislis da bih isao u beli svet!? USA je za njih "sotonina tvorevina". Ne pratis na casu , pisao sam o nasim "lokal patriotama" u izgnanstvu tome u svom prvom postu...
Reply With Quote
Staro 24.10.2009, 20:48
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

ah, ah, oprosti onda - teta u godinama ahahahah sva se ispresecah pa k'o velim odma' da radim "damage control". Ako, ako, i bolje ovako da stoji jasno i glasno!
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja